Erkek şiddeti Ocak 2021

Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

Fotoğraf: csgorselarsiv.org/Dilek Sarıgül

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Ocak 2021’de en az 22 kadını ve bir çocuğu öldürdü, en az dokuz kadına tecavüz etti.

Ocak’ta erkekler en az 60 kadına şiddet uyguladı, en az bir çocuğu öldürdü. Aralarında oğlan çocukların da olduğu en az 12 çocuğu istismar eden erkekler, en az dokuz kadını taciz etti. Erkekler en az 28 kadını da seks işçiliğine zorladı.

1 Ocak

Çocuk Cinayeti

Tokat’ta Ö.K. isimli erkek havaya ateş etti, mermi Büşra Konyar (17) isimli kız çocuğunun başına isabet etti. Hastaneye kaldırılan çocuk yoğun bakıma alındı, 6 gün sonra hayatını kaybetti. Ö.K. gözaltına alındı, tutuklandı.

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da Arife N. isimli kadın sokakta ölü bulundu.

2 Ocak

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da Eda K. (24) ölü bulundu. Kadının intihar ettiği iddia edildi, ailesi kadını sevgilisinin öldürdüğünü iddia etti.

Cinayet

Kırşehir’de Vildan İ.’nin ailesi, zorla başkasıyla evlendirmek istedikleri Vildan İ.’yi (24) ve 15 Aralık’ta evlendiği kocası Osman Ç.’yi (25) öldürdü ve gömdü. Şüphelilerin Osman Ç.’yi öldürmeden önce erkeğe tecavüz ettiği kaydedildi. 8 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan biri verdiği ifadede Vildan İ. ve Osman Ç.’yi barışma bahanesi ile çağırdıklarını ve onları tabancayla öldürdüklerini söyledi.

Şüpheli Ölüm

Muğla’da Ukrayna vatandaşı Kristina Novytska evinde elleri arkadan kelepçeli ve başına poşet geçirilmiş şekilde ölü bulundu. Savcılık “şüpheli ölüm” soruşturması başlattı. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

İzmir’de Özbekistan vatandaşı Mubınabonu B. (28) isimli kadın 10. kattan düşerek hayatını kaybetti. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

Diyarbakır’da Bahriye D. (88) isimli kadın evinde ölü bulundu. Kadının ölüm nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Aydın’da Ayşe A. (68) evinde ölü bulundu. Polis inceleme başlattı.

Sinop’ta Ayla K. (65) evinde ölü bulundu. Polis soruşturma başlattı.

Şiddet / Yaralama

Antep’te Ö.K. (26) evinde 6 aylık bebeğinin yanında karnından ateşli silahla vurulmuş şekilde yaralı bulundu. Kadın ağır yaralı hastaneye kaldırıldı.

İstanbul’da M.K. isimli erkek, kızını kesici aletle ağır yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, erkek gözaltına alındı.

Bursa’da M.E. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu, hakkında uzaklaştırma kararı olan Ç.E. isimli kadına kesici aletle saldırdı. Erkek tutuklandı.

Çocuk İstismarı

Malatya’da zihinsel engelli 16 yaşındaki E.G.’yi istismar ettiği iddia edilen 15 kişi gözaltına alındı, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Malatya Valiliği ve İçişleri Bakanlığı istismar bulgusu olmadığını iddia etti.

3 Ocak

Cinayet

Çorum’da P.H. (31) isimli erkek, dini nikâhlı karısı Aslıhan Dal’ı (29) elleriyle boğarak öldürdü. Kadını öldürdükten sonra polisi arayan P.H. gözaltına alındı. Erkek ifadesinde olayı hatırlamadığını iddia etti.

Şüpheli Ölüm

Isparta’da 22 Aralık tarihinde kaybolan Gülsüm D. Burdur’da ölü bulundu.

Şiddet / Yaralama

Konya’da İ.G. isimli erkek, karısı C.G.’yi darp etti. Erkek, iki erkek kardeşi H.G. ve C.G. ile birlikte kadını zorla kendi evlerine götürmek için kadının babasının evine gitti, kadının babasını ve iki erkek kardeşini ateşli silahla vurarak yaraladı.

Burdur’da ismi basına yansımayan erkek, evde karısı Z.A.’yı (28) darp etti, kadın kaçmak için 1. kattaki evin balkonundan atladı. Kadın hastaneye kaldırıldı.

4 Ocak

Cinayet

Ankara’da G.A. (26) isimli erkek, 6 ay önce sistematik şiddet uyguladığı için kendisinden ayrılan Sevgi Tekin’i (33) kendisinden ayrıldığı için tabancayla vurdu. Sevgi Tekin’i evinde 17 yaşındaki kızıyla ve kardeşiyle oturduğu sırada pencereden evine girerek öldüren erkek olay yerinden kaçtı, sonra yakalandı. Kadın, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kadının kızı erkeğin annesini uzun süredir tehdit ettiğini söyledi. G.A. tutuklandı.

Şiddet / Yaralama

Antalya’da E.T. isimli erkek, arabada karısı H.T.’yi bayılana kadar darp etti. E.T. kızı S.Y. (15) ve oğlu S.T.’yi (16) de darp etti. Kadın hastaneye kaldırıldı, erkek gözaltına alındı.

Muğla’da A.A. isimli erkek, eski karısı ve oğlunu darp etti. Kadın şikâyetçi oldu, A.A. gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Samsun’da Azerbaycan vatandaşı A.E. isimli kadın, kaldığı otel odasında iki erkeğin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu, telefonunu ve parasını gasp ettiğini söyleyerek şikâyetçi oldu. S.K. (42) ve T.G. (28) isimli iki erkek gözaltına alındı.

Balıkesir’de P.Y. isimli kadın, çalıştığı tatil sitesinde yönetim kurulu başkanı olan M.A.U. isimli erkeğin kendisine tecavüz ettiğini söyleyerek şikâyetçi oldu. Erkek hakkında 1 ay süreli uzaklaştırma kararı verildi.

Erzurum’da M.S. (22) isimli erkek, annesinin komşusu F.O.’ya (42) tecavüz etti ve şantaj yaptı. Kadın şikâyetçi oldu, erkek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

5 Ocak

Cinayet

Kocaeli’de İ.K. isimli erkek, 1 ay önce ayrıldığı karısı Sevda K.’yi (33) çocuklarının önünde bıçaklayarak öldürdü. Kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Polis olay yerinden kaçan İ.K.’yi yakaladı ve gözaltına aldı, erkek tutuklandı.

Çocuk İstismarı

Aydın’da 5 kişi, kız çocuğu S.K.’ye (14) istismarda bulundukları iddiasıyla gözaltına alındı.

Sakarya’da M.Ç. isimli erkek, kızı M.Ç.’ye 14 yaşından itibaren istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.

6 Ocak

Cinayet

Mersin’de M.E. (49) isimli erkek, eski karısı Ayşe Yaylan’ı (41) sokakta bir arabanın içinde bir erkekle konuşurken gördüğü için öldürdü. M.E. kadını ve yanındaki A.E.’yi (52) tabancayla vurduktan sonra olay yerinden kaçtı. A.Y. ve A.E. olay yerinde öldü. Polis erkeği evinde gözaltına aldı.

İstanbul’da C.Ş. (64) isimli erkek, Neriman K. (65) isimli kadını evinde bıçaklayarak öldürdü. Polisin gözaltına aldığı erkek kadını öldürdüğünü itiraf etti, kadınla sevgili olduklarını ve olay günü kavga ettiklerini iddia etti. Tutuklandılar.

Şüpheli Ölüm

Şırnak’ta Keser E. (25) şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Soruşturma başlatıldı.

Tehdit

Ordu’da A.E.D. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı G.D.’yi ölümle tehdit etti. Kadın şikâyetçi oldu. A.E.D. Sivas’ta gözaltına alındı. Erkeğin 15 yaşındayken annesini bıçaklayarak öldürdüğü ortaya çıktı.

7 Ocak

Şüpheli Ölüm

Sinop’ta Fatma K. (65) evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Kadının neden düştüğü tespit edilemedi.

Cinayet

Maraş’ta H.B. (80) isimli erkek, evde kavga ettiği Döndü B.’yi (47) 9 yaşındaki çocuklarının önünde pompalı tüfekle vurarak öldürdü. Kavganın içeriği basına yansımadı. H.B., kadını öldürdükten sonra intihar etti. Polis soruşturma başlattı.

İstanbul’da A.S. isimli erkek, basına yansımayan bir sebeple kavga ettiği karısı Hatice S.’yi evde rehin aldı, sonra kadını bıçaklayarak öldürdü ve intihar girişiminde bulundu. Erkek kadına şiddet uygularken evden kaçan 16 yaşındaki oğulları polis çağırdı, polis evde kadını ölü buldu. A.S. hastaneye kaldırıldı.

Şiddet / Yaralama

Samsun’da D.K. (38) isimli erkek, kavga ettiği karısı M.K.’yi (38) darp etti, yaraladı. Kadın şikâyetçi oldu, polisin sonradan yakaladığı erkek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara’da bir erkek, nişanlısı olan kadını ve olayı görünce kadına yardım etmeye çalışan tanımadığı F.T. isimli kadını darp etti.

Tehdit

Hatay’da H.İ. isimli kadın, boşanma aşamasında olduğu kocası Y.İ.’nin ve ailesinin sürekli kendisini tehdit ettiğini söyleyerek yardım istedi. Kadın, Y.İ.’nin 4 ay önce oğlunu kaçırdığını, kadının onu görmesini engellediğini söyledi.

8 Ocak

Şüpheli Ölüm

Çorum’da bir hafta kayıp olarak aranan Müberra G. (18) baraj gölünde ölü bulundu. Polis soruşturma başlattı.

Öldürme Teşebbüsü

Kocaeli’de N.A. isimli erkek, otoyolda araba içinde karısı S.A. ile kavga etti, kadına “Bugün ikimiz de öleceğiz” diye bağırarak aracı bir dinlenme tesisine doğru, yayaların ve park halindeki arabaların üstüne sürdü. Hayatta kalan S.A. hastaneye kaldırıldı. Erkek arabasını üzerine sürdüğü Afganistan vatandaşı K.A. isimli erkeği öldürdü, 6 kişiyi yaraladı. N.A.’nın arabadan inince bıçakla kendi boğazını kestiği iddia edildi.

Taciz

Bursa’da CHP’de çalışan R.Y. isimli erkek, görüntülü görüşme yaptığı 18 yaşındaki bir kadını taciz etti.

Meşru Müdafaa

Antalya’da M.İ. kendisini ellerini kelepçeleyerek çıplak şekilde alıkoyan ve saatlerce darp eden kocası R.İ.’yi onun av tüfeği ile öldürdü.

9 Ocak

Şüpheli Ölüm

İzmir’de Selma E., evinin balkonundan düşerek öldü. Kadının intihar ettiği iddia edilirken, arkadaşları kadının kocası İ.E.’nin kadını öldürdüğünü, daha önce kadına şiddet uyguladığını iddia etti.

Antalya’da 7 aydır kayıp olarak aranan Arailym O. isimli kadın, ormanlık alanda ağaca asılı şekilde ölü bulundu. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

Kayseri’de Cennet D. (29) evinin penceresinden düşerek hayatını kaybetti. Kadının intihar ettiği iddia edildi.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

İstanbul’da A.S.T. isimli kadın, staj yaptığı baroda avukat S.K.’nin kendisine basit cinsel saldırıda bulunduğunu ve taciz ettiğini söyleyerek şikâyetçi oldu.

Seks İşçiliğine Zorlama

Samsun’da kadınları seks işçiliğine zorlayan 2 erkek ve 1 kadın tutuklandı.

10 Ocak

Cinayet

Denizli’de İran vatandaşı S.K. (25) isimli erkek eski sevgilisi Aleyna Yurtkölesi’yi (22) kendisiyle barışmadığı için boğazını sıkarak öldürdü. Kimliği güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edilen erkek gözaltında kadının evine onunla “barışmak için” gittiğini iddia etti ve kavga ettiklerinde boğazını sıkarak kadını öldürdüğünü itiraf etti. Erkek tutuklandı, cezaevinde intihar etti.

11 Ocak

Şüpheli Ölüm

İstanbul’da Gülten S., bilinmeyen bir sebeple 6. kattaki evinin penceresinden düşerek öldü. Polis inceleme başlattı.

Aydın’da Fatma Ü. (85) evinde ölü bulundu. Polis soruşturma başlattı.

Karaman’da Raziye K. isimli kadın evinde ölü bulundu.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da A.E. isimli erkek, birlikte yaşadığı sevgilisi L.K.’yi (36) üç gün arayla sokakta darp etti. Kadın bayılınca onu omzunda taşıyarak eve götürdü. L.K. şikâyetçi olmadı.

Tehdit

Adana’da A.M. isimli erkek, 2 yıl önce boşandığı eski karısı M.E.’yi tehdit etti, havaya ateş açtı, zorla evine girdi, sonra polisi arayarak kadını öldürdüğünü söyledi. M.E. erkeğin kendini sürekli evinin önüne gelerek taciz ve tehdit ettiğini söyledi.

Dijital Şiddet

Denizli’de T. isimli kadın, B.İ. isimli erkeğin sosyal medyada kendisini taciz ve tehdit ettiğini söyledi.

12 Ocak

Cinayet

İstanbul’da C.Y. isimli erkek aynı otelde kaldığı Ferdane Kurt’u (43) odasında iple boğarak öldürdü. Kadını 3 yaşındaki çocuğunun önünde öldüren erkek olay yerinden kaçtı. Polis erkeği yakalamak için çalışma başlattı. Erkek 21 Ocak’ta yakalanarak gözaltına alındı, ifadesinde kadını tanıdığını, kıskandığı için öldürdüğünü iddia etti.

Önceki Yıllar İşlenen, Basına Ocak Ayında Yansıyan Cinayet

2019’un Eylül ayından beri kayıp olarak aranan Zeynep Güngör’ü (34) sevgilisi E.B.’nin öldürdüğü tespit edildi. Zeynep Güngör’ün ailesi televizyon programına katılınca şüpheli olarak gözaltına alınan E. isimli erkek, kadını “yanlışlıkla” öldürdüğünü söyledi.

Şüpheli Ölüm

Van’da Hayriye A. (69) şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybetti. Kadının dengesini kaybederek düştüğü iddia edildi. Soruşturma başlatıldı.

Şiddet / Yaralama

Kütahya’da E.B. isimli erkek, karısı S.B.’yi darp etti, zorla aracına bindirerek iş yerine götürdü ve orada kadını alıkoydu. Polis S.B.’yi işyerinden çıkardı ve kadın hastaneye kaldırıldı. Polis E.B.’yi gözaltına aldı.

Tekirdağ’da M.A. isimli erkek, eski sevgilisi M.S.’yi darp etti. Kadın şikâyetçi oldu, polis soruşturma başlattı.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

İstanbul’da bir erkek, metroda bir kadına basit cinsel saldırıda bulundu.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da Pakistan vatandaşı G. isimli erkek, Afganistan vatandaşı 16 yaşındaki bir kız çocuğuna uyuşturucu madde verdi ve çocuğu birden fazla kez istismar etti. Çocuğa şantaj yaptı. Çocuğun abisi şikayetçi oldu, G. tutuklandı.

13 Ocak

Öldürme Teşebbüsü

İstanbul’da E.Y. isimli erkek, hakkında uzaklaştırma kararı olan eski sevgilisi A.Ş.’yi darp etti, ellerini ve ayaklarını koli bandıyla bağladıktan sonra evde yangın çıkardı. Kadını yakarak öldürme girişiminde bulunan erkek gözaltında verdiği ifadede evi ateşe vermediğini iddia etti. E.Y. ertesi gün “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Erkeğin ağır yaraladığı kadın hastaneye kaldırıldı.

Şiddet / Yaralama

Aydın’da U.Y. isimli erkek, annesi A.B.’yi darp etti, kadına demir sopayla vurdu. Kadın hastaneye kaldırıldı. Polis soruşturma başlattı.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Konya’da M.D. ve U.A. isimli 2 erkek, Özbekistan vatandaşı S.M. ve U.J. isimli 2 kadına tecavüz etti, kadınları bir evde kilitleyerek zorla alıkoydu ve seks işçiliğine zorladı. Kadınlar polisi aradı, olay yerine gelen polis erkekleri gözaltına aldı. Erkekler tutuklandı.

İstanbul’da 51 yaşındaki bir erkek, eve temizliğe çağırdığı 36 yaşındaki kadına tecavüz etmeye çalıştı. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis erkeği gözaltına aldı. Erkek tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Adana’da 8 erkek ve 5 kadın, kadınları seks işçiliğine zorladıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Kaç kadını seks işçiliğine zorladıkları basına yansımadı.

14 Ocak

İntihara Sürükleme

Konya’da Merve A. (23) intihar etti. Kadının kocası, komşuları olan A.T. isimli erkeğin kadını sistematik olarak taciz ederek intihara sürüklediğini iddia etti. Kadın şikâyetçi olunca erkek tutuklanmış, 20 gün sonra serbest bırakılmıştı.

Şiddet / Yaralama

Antalya’da M.K. (30) isimli erkek, karısı D.K.’yi (30) bıçakla rehin aldı, kadını darp etti. Erkek, kadına yardım etmeye giden babası E.Ç.’yi (55) darp etti, E.Ç., M.K.’yi yaraladı. D.K. hastaneye kaldırıldı.

Tehdit

Manisa’da Kasım ayında karısı E.O.’yu boğazını kezen M.O., tutuklu bulunduğu cezaevinden kadını tehdit etmeye başladı. M.O.’nun bıçaklı saldırısı bianet Erkek Şiddeti Çetelesi’ne 23 Kasım’da yansımıştı. Erkek gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmış, E.O.’nun itirazı üzerine tutuklanmıştı.

Antep’te Y.B., sistematik şiddet gösterdiği için boşanma aşamasında olduğu, hakkında koruma kararı olan E.B.’yi elektronik kelepçesi çıktığında onu öldüreceğini söyleyerek tehdit etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ardahan’da 2 kişi, Türkiye vatandaşı olmayan 3 kadını seks işçiliğine zorladıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Meşru Müdafaa

Ankara’da N.A. (70) isimli kadın, kendisine ve engelli kızına şiddet uygulayan A.A.’yı (80) bıçaklayarak öldürdü. N.A. gözaltına alındı.

15 Ocak

Şiddet / Yaralama

Antalya’da K.Ö. isimli erkek, karısı T.Ö.’yü (34) darp etti. Kadının çağırdığı polis K.Ö.’yü gözaltına aldı.

Seks İşçiliğine Zorlama

İzmir’de E.D.(35), H.C.C.(24), H.C.Ç. (22), M.K. (30), Y.E.G. (32) ve M.E. (27), Rusya, Ukrayna, Özbekistan ve Kırgızistan vatandaşı kadınları tehditle seks işçiliğine zorladığı gerekçesiyle tutuklandı.

16 Ocak

Cinayet

Malatya’da Nergis Beyaz (32) ve dini nikahlı kocası H.Ö. (46), evlerinde boğazları bıçakla kesilmiş şekilde ölü bulundu. 7 yaşındaki çocuklarının çığlık atması üzerine evlerine giden komşular kadını ve erkeği ölü buldu. Polis soruşturma başlattı, H.Ö.’nün kavga ettiği kadını öldürdükten sonra intihar ettiğini saptadı.

Şiddet / Yaralama

Konya’da A.A. isimli erkek, kendisini kahvaltıya kaldırdığı için karısı R.A.’yı ve kızı E.A.’yı (1,5) kaynar suyla yakarak yaraladı. R.A.’nın hakkında şikâyetçi olduğu A.A. gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. R.A. erkeğin “Şimdi öldürsem 3 yıl yatar çıkarım” dediğini söyledi.

Edirne’de T.D. isimli erkek, eski sevgilisi M.A.’yı darp etti. M.A. şikâyetçi oldu, polis inceleme başlattı.

Edirne’de İ.G. isimli erkek, karısı H.G.’yi darp etti. H.G. şikâyetçi oldu, polis erkeği aramaya başladı.

İstanbul’da N. isimli erkek, taciz ve tehdit ettiği kadının evinin önünde ateş açtı, kadını korumaya çalışan dayısı Hasan Yılmaz’ı (50) öldürdü. Erkek olay yerinden kaçtı.

Çocuk İstismarı

Antalya’da Y.K. isimli erkek, marketine alışverişe giden Y.K. (14) isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Çocuğun ailesi şikâyetçi oldu, gözaltına alınan erkeğin çocuğu 1,5 yıldır istismar ettiği ortaya çıktı.

17 Ocak

Öldürme Teşebbüsü

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu Ukrayna vatandaşı karısı H.B.’yi (28) darp eden ve falçatayla yaralamaya çalışan Türkiye vatandaşı M.B. (44) “eşi kasten öldüremeye teşebbüs etme” suçundan tutuklandı. Erkek hakkında 3 ay süreli uzaklaştırma kararı verildi.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da bir erkek, ismi basına yansımayan karısını evde bıçaklayarak yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı. Polis soruşturma başlattı.

Ardahan’da C.T. isimli erkek, karısı Z.T.’yi darp ettiği ve kadının burnunu kırdığı için tutuklandı.

Antalya’da Ş.U. isimli erkek, birlikte yaşadığı sevgilisi E.E.’yi darp etti. Erkek gözaltına alındı.

Tehdit

Denizli’de Ş.B. (52) isimli kadın, boşanma aşamasında olduğu kocası S.B.’nin kendisini tehdit ettiğini, 4 kez koruma kararı aldırmasına rağmen tehditlerinin devam ettiğini, erkeğin evlilerken kendisini ve çocuklarını darp ettiğini açıkladı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da bir erkek, 5 yaşındaki Suriye vatandaşı bir çocuğu kaçırmaya çalıştı. Çocuğun ayakkabılarını çıkaran ve çocuğu çuvala koymaya çalışan erkeği çocuğun olayı gören ailesi durdurdu. Erkek olay yerinden kaçtı.

18 Ocak

Cinayet

İstanbul’da T.Ç. (48) isimli erkek, karısı Aygül Ç.’yi (48) ateşli silahla öldürdü. Erkek kadını 13 Ocak tarihinde ağır yaraladı. Erkek karakola teslim oldu ve tutuklandı. Kadın tedavi gördüğü hastanede 18 Ocak’ta hayatını kaybetti.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de Y.Ö. isimli erkek, kavga ettiği eski sevgilisi B.K.’yi darp etti. B.K. erkeğin kendisini tehdit de ettiğini söyledi ve şikâyetçi oldu.

Edirne’de S.K. isimli erkek, karısı C.K.’yi darp etti. Kadın ve erkek birbirlerinden şikâyetçi oldu.

Taciz

Çanakkale’de sokakta 5 kadına basit cinsel saldırıda bulunan H.E. gözaltına alındı. H.E. hakkında daha önce benzer suçlardan 4 kez işlem yapıldığı açıklandı.

19 Ocak

Cinayet

İstanbul’da S.G. isimli erkek, evde karısı Melek Ayaz G.’yi boğazını sıkarak öldürdü. Erkeğin kumar oynamak için kadının alyansını istediği, onu alyansını vermek istemediği için öldürdüğü iddia edildi.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da üç erkek ve bir kadın, komşuları ve akrabaları olan G.K. isimli kadını darp ve tehdit etti. Gözaltına alınan erkekler ve kadın serbest bırakıldı.

Tehdit

Antalya’da G.Z. isimli erkek, eski karısı V.A.’yı (30) 3,5 yıl boyunca ölümle tehdit etti.

Çocuk kaçırma

Adana’da kimliği belirlenmemiş 2 erkek, P.T. (15) isimli oğlan çocuğunu pompalı tüfekle tehdit ederek kaçırdı, çocuğun babası S.T.’yi (34) darp etti. Polis erkekleri yakalayarak gözaltına aldı, çocuğu ailesine teslim etti.

20 Ocak

Cinayet

Antalya’da N.K. (59) ve S.D. (20) isimli iki erkek, Şadiye Öztürk’ü (86) evinde öldürdü ve olay yerinden kaçtı. Polis soruşturma başlattı ve iki erkeği ilerleyen günlerde yakaladı. Kadını altınlarını ve parasını gasp etmek için öldürdüklerini söyleyen N.K. ve S.D., 24 Ocak’ta tutuklandı.

Şüpheli Ölüm

Nevşehir’de A.Y. isimli engelli kadın, kaldığı bakım merkezinde ölüm bulundu. Polis soruşturma başlattı.

Şiddet / Yaralama

Adana’da bir erkek, sevgilisi olan S.T. isimli kadını arabasında darp etti ve seyir halindeki arabadan yola attı. Erkek, kadının cüzdanını da gasp etti.

Edirne’de A.A. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu F.A.’yı darp etti.

Tehdit

Konya’da Ş.Y., karısı H.Y.’yi ölümle tehdit etti. Kadın, erkekten kendisine şiddet uyguladığı için ayrıldığını, bir süre sonra adresini bulan erkeğin kendisini tüfekle rehin aldığını söyledi. Erkek, 13 Ocak tarihinde H.Y.’nin erkek kardeşi Mustafa A.’yı ve babası Enes D.’yi öldürmüştü.

Seks İşçiliğine Zorlama

Karaman’da 41 kişi, uyuşturucu bağımlısı kadınları şantajla seks işçiliğine zorladıkları gerekçesiyle gözaltına alındı, 11’i tutuklandı.

21 Ocak

Cinayet

Denizli’de M.B. (19) isimli erkek, babaannesi Hatice B.’yi (73) tabancayla ateş ederek öldürdü. M.B. geçmişte annesi ve babasının boşanmasından babaannesini sorumlu tuttuğunu ve kadını bu yüzden öldürdüğünü iddia etti.

Şüpheli Ölüm                                                                                       

Mersin’de F.G. isimli kadın, evinde ölü bulundu. Polis inceleme başlattı.

Şiddet / Yaralama

Sakarya’da Ö.K. isimli erkek, kavga ettiği karısı E.K.’yi bıçaklayarak yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, Ö.K. gözaltına alındı.

Antalya’da O.Ç. isimli erkek, karısı H.Ç.’yi bıçakladı. Erkek tutuklandı.

Taciz

Kütahya’da W.A.S. (29) isimli Irak vatandaşı erkek, şehirler arası yolcu otobüsünde 2 kadına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Dijital Şiddet

Muğla’da T.Ç. (22) isimli kadın, N.Ş. (46) isimli erkeğin kendisini sosyal medyada 2 yıldır taciz ve tehdit ettiğini, kendisine hakaret ettiğini söyledi. Dava devam ederken N.Ş. serbest bırakılınca T.Ç. sosyal medyada açıklama yaptı, bu nedenle olay 21 Ocak’ta basına yansıdı.

22 Ocak

Cinayet

Konya’da Ö.C. isimli erkek, Gonca Pekşen’i (39) ve kadının boşandığı ama birlikte yaşamaya devam ettiği Abdullah Koçak (40) isimli erkeği evlerinin önünde tabancayla vurarak öldürdü. Ö.C.’nin karısı N.T.’nin 1 yıl önce Abdullah Koçak ile ilişkisi olduğu, Ö.C. ve N.T.’nin bu nedenle ayrıldığı ama sonra barıştıkları iddia edildi. Gözaltına alınan Ö.C. ifadesinde “Dışarıda karşılaştık. Eşime hakaretler ettiklerinde dayanamadım, ruhsatlı tabancamla ateş ettim” dedi.

Şiddet / Yaralama

Van’da bir grup erkek, bir kadını sokakta darp etti ve kaçırmaya çalıştı. Grup, kadına yardım etmeye çalışan erkeği de darp etti.

İstanbul’da F.A., eski kocası Ö.D.’nin kendisini evlilikleri sırasında darp ve tehdit ettiğini söyleyerek şikâyetçi oldu.

Tehdit

İstanbul’da F.Y. isimli erkek 11 yaşındaki iki çocuğunu bıçakla rehin aldı, öldürmekte tehdit etti. Erkek çocukların annesini aradı, kadını çocukları ve onu öldürmekle, evi yakmakla tehdit etti. Erkek gözaltına alındı.

Basına Ocak Ayında Yansıyan Meşru Müdafaa

A.T. isimli kadın, katıldığı televizyon programında kendisini öldürmeye çalışan, kendisine ve çocuklarına sistematik şiddet uygulayan kocası A.T.’yi öldürdüğünü itiraf etti. A.T. Mersin’de 31 Ağustos tarihinde ölü bulunmuştu. Kadın tutuklandı.

23 Ocak

Şiddet / Yaralama

Zonguldak’ta ismi basına yansımayan bir erkek, karısı H.T.’yi (34) darp etti, kadın hastaneye kaldırıldı.

Zonguldak’ta ismi basına yansımayan bir erkek, karısı A.A.’yı (24) darp etti, kadın hastaneye kaldırıldı.

Zonguldak’ta ismi basına yansımayan bir erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı N.S.İ.’yi (27) darp etti, kadın hastaneye kaldırıldı.

24 Ocak

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da S.T. isimli erkek, dükkanına giden M.C. isimli trans kadını ateşli silahla yaraladı. M.C. hastaneye kaldırıldı.

Osmaniye’de Ö.Ç. isimli erkek, sokakta karısı S.Ç.’yi darp etti. Çevredekiler kadına yardım etmek için Ö.Ç.’yi darp etti. S.Ç. ve Ö.Ç. hastaneye kaldırıldı.

Antalya’da B.A. isimli erkek, kendi evini ateşe vererek apartmanda yaşayan 1 kadın ve 3 çocuğun da evinde yangın çıkardı. İtfaiye ekipleri yangını söndürdü.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Ankara’da E.A. (37) isimli erkek, kızı H.A.’ya (19) tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Hamile kalan kadın, haftalık limit geçtiği için kürtaj olamadı.

25 Ocak

Şüpheli Çocuk Ölümü

İstanbul’da Zerda C. (17) 11 katlı bir otelin 8. katından düşerek hayatını kaybetti. Çocuğun daha önce istismara uğradığını söyleyerek polise şikâyetçi olduğu açıklandı. Polis soruşturma başlattı.

Şüpheli Ölüm

Nevşehir’de 10 Ocak’ta kaybolan Afganistan vatandaşı Nasıma S. (60) isimli kadın dağlık alanda ölü bulundu.

Şiddet / Yaralama

F.U. (31) isimli erkek, eski sevgilisi olan E.A. (31) isimli kadını evde darp etti, banyoya kilitledi, telefonunu kırdı. Erkek kadını iki gün boyunca kilitli tuttu, ona su ve yemek vermedi. F.U. kadına tecavüz etmeye çalıştı. E.A. intihar girişiminde buldu. Olayın hangi ilde yaşandığı basına yansımadı. Olay, erkek hakkında 26 yıl 5 ay hapis cezası istemiyle dava açılınca basına yansıdı.

İzmir’de bir sokakta bir erkek, karısı olan kadını darp etti. Çevredekiler erkeği engellemeye çalıştı, kadın hastaneye kaldırıldı.

Aydın’da A.Ö. (22) isimli erkek, karısı A.Ö.’yü (24) darp etti. Kadın erkek hakkında 10 kez şikâyetçi olduğunu ve uzaklaştırma kararı aldırdığını, erkeğin kendisine şiddet uygulamaya ve tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Boşanma davası açan kadın, erkeğin 6 aylık bebeklerine de şiddet uyguladığını söyledi.

Zonguldak’ta bir erkek, ormanlık alanda bir kadını darp etti.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Antalya’da CHP üyesi N.Y.A. isimli kadın, ilçe başkanı K.Y. isimli erkeğin 2016 yılında kendisine tecavüz ettiğini söyleyerek şikâyetçi oldu. Kadın hamile kaldığını, erkeğin kendisini düşük yapana kadar darp ettiğini söyledi.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da A.K. (20) isimli erkek “sevgilisi” 16 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti. Olay, A.K. hakkında 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanınca basına yansıdı.

26 Ocak

Cinayet

İstanbul’da U.B. isimli erkek, evde basına yansımayan bir sebeple kavga etmeye başladığı annesi Şükran B.’yi (70) ve abisi Mesut B.’yi (50) bıçaklayarak öldürdü. Erkek annesini ve abisini öldürdükten sonra kafalarına poşet geçirdi, uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen erkek annesi ve abisinin uyuşturucu kullandığını iddia etti.

Iğdır’da M.K. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı Dilan K.’yi tabancayla öldürdü. Erkek Dilan K.’nin annesi ile yaşadığı eve camını kırarak girdi, kadını öldürdükten sonra olay yerinden kaçtı. Erkek 28 Ocak’ta tutuklandı.

Şiddet / Yaralama

Edirne’de Y.Ç. isimli erkek, evde kavga ettiği karısı H.Ç.’yi darp etti. Kadının şikâyetçi olmadığı iddia edildi.

Edirne’de Ş.İ. isimli erkek, evde kavga ettiği karısı İ.Ş.’yi darp etti. Kadının şikâyetçi olmadığı iddia edildi.

Çocuk İstismarı

Denizli’de O.K. isimli erkek, K.S. (14) isimli oğlan çocuğuna kamyonunda istismarda bulundu. O.K. tutuklandı.

İstanbul’da K.U. isimli erkek, önceden tanıdığı, evine temizliğe çağırdığı iki kız çocuğuna uyuşturucu vererek istismarda bulundu. Olay, erkek hakkında 19,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığı için 26 Ocak’ta basına yansıdı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Bilecik’te 6 erkek ve 2 kadın Türkiye vatandaşı olmayan kadınları şehre getirdikleri ve seks işçiliğine zorladıkları gerekçesiyle tutuklandı. Kaç kadını seks işçiliğine zorladıkları basına yansımadı.

27 Ocak

Cinayet –

Mardin’de cinayet nedeniyle kaldığı cezaevindeyken infaz yasası değişikliği ile tahliye edilen Ş.A. isimli erkek, miras konusunda tartıştığı akrabası Esma A.’yı ateşli silahla öldürdü, kadının kardeşi T.A. ve annesi F.A.’yı yaraladı. Üç kadın hastaneye kaldırıldı, Esma A. hayatını kaybederken ağır yaralanan T.A. ve F.A. tedaviye alındı.

Şüpheli Ölüm

Van’da Aylar S. (21) isimli kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Kadının evinde kaldığı kişi gözaltına alındı, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Muğla’da Güfran Y. (39) pencereden düşerek hayatını kaybetti. Polis soruşturma başlattı.

Şiddet / Yaralama

İzmir’de M.G. (29) isimli erkek, sevgilisi olduğu iddia edilen H.D.’yi (41) pompalı tüfekle vurarak ağır yaraladı ve intihar etti. Kadın hastaneye kaldırıldı.

Ankara’da bir erkek, engelli kızını darp etti. Kadının ailesi olayın görüntülerini sosyal medyada paylaştı, yasal süreç basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Hatay’da M.D. isimli erkek öğretmen, kaçak etüt merkezinde 12 yaşındaki bir çocuğa istismarda bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı, serbest bırakıldı. Erkek itiraz üzerine tekrar tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Van’da Türkiye vatandaşı olmayan 6 kadını seks işçiliğine zorlayan 7 erkek ve 1 kadın gözaltına alındı.

28 Ocak

Cinayet

Samsun’da 17 Aralık’ta kaybolan Arzu Aygün’ün (35) cesedi 28 Ocak’ta ormanlık alanda bulundu. Kadının sevgilisi olduğu iddia edilen M.C. (38) isimli erkek kadını kıskandığı için tabancayla ateş ederek öldürdüğünü ve çuvala koyup ormana götürdüğünü itiraf etti, gözaltına alındı.

Diyarbakır’da M.B. isimli erkek, karısı Süryan B.’yi öldürdü. Süryan B., erkek kendisine şiddet uyguladığı için sığınmaevine, 1 ay sığınmaevinde kaldıktan sonra babasının evine gitmişti, erkek barışma vaadiyle kadını eve götürdü ve öldürdü. Erkek, oğlu, baldızı ve yeğenini de yaraladı. Polis, olay yerinden kaçan M.B.’yi yakalamak için çalışma başlattı.

Antep’te H.İ.S. isimli erkek, kızı Feride Y.’yi (26) evinde tabancayla vurarak öldürdü. Kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Erkek kızının intihar etmeye çalıştığını, müdahale etmeye çalışırken tabancanın ateş almasına sebep olduğunu iddia ettiği açıklandı. H.İ.S. tutuklandı.

Şiddet / Yaralama

Bursa’da M.E., karısı kendisinden ayrıldığı için karısının annesi F.M.’yi bıçaklayarak yaraladı. Kadının kızı K.E., erkek kendisine ve 4 ve 7 yaşındaki iki çocuğuna şiddet uyguladığı için evden ayrılarak annesi F.M.’nin yanına gitmişti. Polis, olay yerinden kaçan M.E.’yi yakalamak için çalışma başlattı.

Urfa’da M.C. isimli erkek, ismi basına yansımayan karısını darp etti. Kadın şikâyetçi oldu, polis inceleme başlattı.

İzmir’de M.I. (71) isimli erkek, kavga ettiği karısı S.I.’yı (62) başına baltayla vurarak ağır yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, M.I. gözaltına alındı.

Trabzon’da cezaevinden 20 gün önce çıkan bir erkek, zorla G.Y. (67) isimli kadının evine girdi ve kadını darp etti. Kadın hastaneye kaldırıldı. Erkek tutuklandı.

Şırnak’ta 3 korucu, Z.U. isimli kadına şiddet uyguladı, korucular gözaltına alındı, serbest bırakıldı. Eski korucu başı H.B.’nin kadını telefonla aradığı ve şikâyetçi olmaması için tehdit ettiği iddia edildi.

Çocuk İstismarı

Antalya’da bir erkeğin sokakta 14 yaşındaki bir kız çocuğuna istismarda bulunduğu iddia edildi, çevredekiler erkeği darp etti.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ankara’da 8 kişi, kadınları şantaj ve darp ile seks işçiliğine zorladıkları, seks işçiliği yapmayı reddeden iki kadına tecavüz ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. 4’ü tutuklandı.

29 Ocak

Şiddet / Yaralama

Edirne’de V.A. isimli erkek evde kavga ettiği H.A.’yı darp ederek yaraladı. Kadın şikâyetçi oldu, erkeğin ellerini bağlayarak kendisini öldürmekle tehdit ettiğini ve psikolojik şiddet uyguladığını söyledi. Polis soruşturma başlattı.

Taciz

İstanbul’da T.D. isimli erkek, H. isimli şarkıcıyı iki kez evinin önüne giderek taciz etti. Erkek hakkında 1 ay süreli uzaklaştırma kararı verildi.

Seks İşçiliğine Zorlama

Antalya’da 10 kişi, Türkiye vatandaşı olmayan 6 kişiyi seks işçiliğine zorladıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

30 Ocak

Şiddet / Yaralama

İzmir’de iki erkek, bir kadına şiddet uyguladı ve kadını alıkoydu. Erkekler, evlerine yapılan sahte içki operasyonunda gözaltına alındı.

Çocuk İstismarı

Diyarbakır’da 12 yaşındaki kız çocuğu karın ağrısı şikâyetiyle kaldırıldığı hastanede doğum yaptı. Çocuğa abisinin istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Savcılık soruşturma başlattı, erkek tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Bursa’da kayıp olarak aranan Irak vatandaşı B.A.’yı (21) kaçırdığı ve kadını seks işçiliğine zorladığı iddia edilen 4 kişi gözaltına alındı.

31 Ocak

Şiddet / Yaralama

Samsun’da cezaevinden izinle çıkan D.T. (21) isimli erkek, hakkında uzaklaştırma kararı olan annesi S.T.’yi (66) darp etti. Kadın şikâyetçi oldu, erkek tutuklandı.

Bursa’da Y.A. isimli erkek, sokakta başka bir erkekle kavga ederken o sırada tesadüfen sokakta olan M.A. isimli kadını yaralayarak kaçtı. Erkek polisler kendisini yakaladığında intihar etti.

Aksaray’da Türkiye vatandaşı olmayan H.M. (52) isimli erkek, Türkiye vatandaşı olmayan karısı N.M.’yi (39) ve oğlunu A.H.M.’yi (12) çocuğun Kızılay’dan aldığı parayı almak için darp etti. Soruşturma başlatıldı.