bianet’in “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı”nı Paylaşıyoruz

Çiçek Tahaoğlu, Elif Akgül Haziran 2018 İngilizce Türkçe Kürtçe
Facebook Twitter Google

bianet ve Kaos GL’nin birlikte yürüttüğü proje kapsamında Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabını yayınlıyoruz.  Kürtçe ve İngilizce’ye de çevrilen elkitabını Çiçek Tahaoğlu ve Elif Akgül hazırladı.

Tasarımını Büşra Erinkurt‘un yaptığı  “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı”nda “Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik nedir?”, “Kadınlar ve LGBTİ+’lar ne zaman haber olur? Ne zaman haber olmaz?”, “Haberde cinsiyetçilikten kaçınmak için 14 madde” gibi başlıklar yer alıyor.

Bunun yanısıra, sivil toplumla, şiddete maruz bırakılmış haber özneleriyle, toplumda ayrımcılığa maruz kalan kesimlerle iletişim kurarken ve söyleşi yaparken gazetecilerin; basınla iletişim kurarken de sivil toplum çalışanlarının dikkat etmesi gereken noktalar anlatılıyor.

Ayrıca haber dili ve görsellerinde eşitliğin sağlanması için tavsiyeler, haber örnekleri üzerine analizler ve bianet editörlerinin haber odasından deneyimlerini de kitapta bulabilirsiniz.

Kitabın İngilizce ve Kürtçe versiyonlarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

http://https://bianet.org/files/static/bia_kitaplar/Gender-based_Journalism_Handbook_ENG.pdf

http://https://bianet.org/files/static/bia_kitaplar/Kurt%C3%A7e-Turkce-Toplumsal-Cinsiyet-Odakli%20Habercilik-Sozlugu.pdf