Selin Top: Feminizm bizim yaşam kılavuzumuz

Evrim Kepenek 21 Kasım 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

“Hayatı daima seveceğim, hiçbir güçlük ve felaket karşısında cesaretimi kaybetmeyeceğim.” Suat Derviş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne sayılı günler kala, Kadınlar Birlikte Güçlü’den Selin Top, feminist mücadele ile nasıl tanıştığını, mücadelenin önemini, mücadelenin kendisini nasıl değiştirdiğini bianet’e anlattı.

Cezaevindeki kadınlardan, yoksul kadınlara kadar, iktidarın gündemindeki “aile” düzenlemesine kadar geniş bir alanda konuşan Top’un söylediklerinin bir kısmı şöyle:

*Herhangi birisi için mücadele, bir kişinin dönüşümünün ötesinde hepimizin kurtuluş öyküsü. Hepimiz için sokaktayız.

*Feminist gece yürüyüşünde bir döviz vardı “Umutsuzluğa kapılırsan bu kalabalığı hatırla” diye. İşte o kalabalık bizi güçlendiren şey.

*Bir kadın olmak, lubunya olmak çok zor.

*Yalnız olmama hali ile yan yana omuz omuza olma hali bizi güçlendiren şey ve bu distopya içinde bizim nefes almamızı sağlıyor.

*Bu birlik hali bana günlük hayatımda ve eylemlerde güçlendiriyor. Feminist dayanışma beni çok güçlendiriyor.

Söyleşinin uzun halini podcast’ten dinleyebilirsiniz.

 

Podcast ve video künyesi

-Video / Kurgu: Özgür Cihan Uçar-Yasin Serindere

-Kamera: Özgür Cihan Uçar-Yasin Serindere

-Arşiv görüntüler: Evrim Kepenek bianet/Kadınlar Birlikte Güçlü sosyal medya hesabı.

 

Okuma Önerileri

*Feminizm, Ekoloji, Toplumsal Direniş / Notabene Yayınları / Şemsa Özer – Kaner Atayan Türker

*Bu Roman Olan Şeylerin Romanıdır / Suat Derviş / İthaki Yayınları

*Sıfır Noktasındaki Kadın / Neval El Seddavi/ Metis Yayınları

*Kadınlar Ülkesi / Charlotte Perkins Gilman / İthaki Yayınları

*Toprağın Şarkısı / Rojbin Perişan / Aram Yayınları

İzleme Önerileri

*Gattaca

Andrew Niccol’un senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı Gattaca (1997) adlı tekno kara filmin oyuncu kadrosunda Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law gibi isimler yer alıyor.

İnsanlığın kusursuzluğa doğru yol aldığı bir dünyada Freeman ailesi, çocuklarının hastalıksız, yetenekli, zeki bir çocuk olmasının garanti olmasına rağmen işi kadere bırakmak isterler. Böylece Vincent doğar. Doğduğunda arızalı tarafları ve bunların gerçekleşme oranları bellidir. Freeman ailesi, ikinci çocuklarında Vincent’ta aldıkları riski bu sefer almazlar. Tanrının değil laboratuar destekli kusursuz bir çocukları olur. Vincent’ın işi zordur. Çünkü büyük hayalleri vardır.

*Uçurtmayı Vurmasınlar

Senaryosunu Feride Çiçekoğlu’nun yazdığı dönem filmi. Annesinin hapis cezası yüzünden hapishanede büyümek zorunda kalan Barış, bütün mahkumların neşe kaynağıdır. Siyasi mahkumlardan biri olan İnci ile arasındaki yakınlık diğer bütün mahkumlarla olandan çok daha farklıdır.
Küçük Barış ile İnci arasında gelişen bu sevgi dolu dostluk, hapishane duvarlarını bile delen koskoca bir dünya yaratmalarını sağlayacaktır.

*Gizli Sayılar

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 3 siyahi kökenli kadın NASA’da büyük işlere imza atmaktalardır. Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn’in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

Yönetmen koltuğunda Theodore Melfi’nin oturduğu Gizli Sayılar filmi dramatik-biyografik yapımların bir örneği. Filmin başrollerini Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monáe üstlenirken filmin kadrosunda ise Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge ve Glen Powell gibi başarılı isimler yer alıyor.

Dinleme Önerileri

*İyi Günde Kötü Günde podcast: Aile

İyi Günde Kötü Günde’nin ilk bölümü “Aile”‘yi podcast platformlarından dinleyebilirsiniz: SpotifyApplePodcastYoutube

*Mor Çizgi podcast: İstanbul Sözleşmesi’nin dünü bugünü. Konuk: Avukat Hülya Gülbahar

*Kadınlar Barışı anlatıyor. Konuk: Prof. Dr. Sevda Alankuş

Podcasti buradan dinleyebilirsiniz

 

Not: 

*Kadınlar ve LGBTİ+’lar Direniyor, Kazanıyor video/podcast dizisine ilişkin aklınıza takılan soruları, önerileri, eleştirileri bizimle evrim@bianet.org adresi üzerinden paylaşabilirsiniz.