Ukrayna’daki translar transfobik şiddetten korunmak için hormon ilaçlarını kullanmayı bırakıyorlar!

Yunus Emre Demir 7 Mayıs 2022 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

Gay Alliance Ukraine, savaşın ilk ayında bölgesel savunma güçlerinden LGBTİ+ Ukraynalılara yönelik yedi saldırı kaydetti.

Ukrayna’da yaşayan LGBTİ+’lar, Rusya’nın Şubat ayında işgale başlamasından sonra korku ve belirsizlik içinde yaşıyorlar. Ukraynalı LGBTİ+ aktivisti ve Gay Alliance Ukraine’in direktörü Anna Leonova, PinkNews’e verdiği röportajda bazı LGBTİ+’ların LGBTİ+ karşıtı saldırganlık karşısında yeniden “dolaba girdiklerini” açıkladı.

Leonova aynı zamanda, savaşın başından beri transların ilaca erişimde zorlandığını da belirtti. Ukrayna içinde ve dışında faaliyet yürüten çeşitli gruplar bu sorunu aşmak için çabalasalar da bu yeterli olmuyor.

“LGBTİ+’lara yönelik tek saldırı Rusya’dan gelmiyor”

Leonova son zamanlarda, trans oldukları için şiddetle karşılaşmaktan korktukları gerekçesiyle hormon ilaçlarını tamamen bırakmayı seçen bazı translarla da temasa geçti. Anna’ya göre Ukraynalı LGBTİ+’lar için Rusya saldırıları çok önemli bir tehdit olsa da tek saldırı Rusya’dan gelmiyor. LGBTİ+’lar savaşın yanında ülkenin askeri rezervi olan Ukrayna’nın Bölgesel Savunma Kuvvetleri üyelerinden gelen saldırılarla da karşı karşıyalar.

Leonova PinkNews’e yaptığı açıklamadaKuir insanlara yönelik saldırganlık görünüşe dayanabiliyor” dedi. “Örneğin, feminen bir şekilde bakan veya feminen bir şekilde davranan erkekler veya erkeksi bir şekilde davranan kadınlar, bundan dolayı saldırılar yaşıyorlar.”

LGBTİ+ karşıtlığı elbette savaştan önce de Ukrayna’da bir gerçekti. Ancak Rusya işgali başladığından beri durum daha da kötüleşti. Gay Alliance Ukraine, savaşın ilk ayında bölgesel savunma güçlerinden LGBTİ+ Ukraynalılara yönelik yedi saldırı kaydetti.

Anna Leonova “Bunun bir trend haline gelmemesini umuyorduk. Bununla birlikte, savaş devam ederken ve üçüncü ayına girerken, şu anda toprak savunmasının 20 kayıtlı kurbanı var. Sözlü veya fiziksel saldırılara maruz kaldılar ya da hareket özgürlükleri kısıtlandı.” dedi.

Bazı translar güvende kalmak için gizlenmeyi tercih ediyor

Bu kişilerin bazıları artık güvende kalmak için kimliklerini tamamen gizlemeyi tercih ediyor. Anna, görüştüğü ve hormon tedavisini bırakan trans kadınların hormonu bırakma gerekçelerinin Ukrayna’daki askeri grupların şiddet veya şiddet tehditleriyle karşılaşmaları olduğunu söylüyor:

“Bunun nedeni tıbbi olarak geçiş yapmış olmaları, ancak kimlik belgelerini değiştirmemiş olmaları. Belgelerinde ‘erkek’ yazıyor ama aslında kadınlar ve bu nedenle sürekli şiddet tehdidi altındalar. Bu yüzden hormon tedavisini durdurmak zorunda kaldılar.”

Kimliğinde erkek yazanların ülkeden çıkışlarına izin yok

LGBTİ+ topluluğunun Ukrayna’da karşı karşıya olduğu tek sorun ilaca erişim değil. Aynı zamanda gıda kıtlığı ve yoksullukla da uğraşıyorlar.

Anna, bu sorunların özellikle erkekler ve pasaportlarında erkek yazan trans kadınlar için ciddi boyutlarda olduğunu söylüyor çünkü ülkeden ayrılma şansları yok. Gay Alliance Ukraine, savaş nedeniyle yoksullaşanlara gıda ve hijyen paketleri sağlayarak bu zorlukları dengelemek için çalışıyor:

“Savaş sadece şehirleri yok etmekle kalmadı, aynı zamanda birçok insanın işini kaybetmesi, evlerini kaybetmesi, daha önce var oldukları şekilde basitçe var olma yeteneklerini kaybetmesi anlamına da geldi.

“Gay Alliance Ukraine, bir anket yürüttü ve şu anda Kiev’de her dört kişiden birinin var olma, kira ödeme, yemek alma, ilaç alma imkanına sahip olmadığını ortaya çıkardı. Savaşın başlarında, işini kaybeden insanlar belki de tasarruf yoluyla masraflarını karşılayabiliyorlardı, ancak şimdi birçoğunun parası tükendi.

“Sorun esas olarak erkekleri, gey erkekleri, belgelerinde erkek işareti olan insanları ilgilendiriyor, çünkü onların başka bir bölgeye veya başka bir ülkeye taşınmaları imkansız.”

Anna, Uluslararası LGBTİ+ topluluğunu onların arkasında durmaya ve çalışanların queer insanlara yiyecek ve temel ihtiyaç maddelerini almaya devam edebilmeleri için mümkün olan her yerde, oluşturulan fonlara destek olmaya çağırdı.

Anna “Bağışlar ve topluluğun desteği, hayatta kalmamız için çok önemli” diyor.