Pulitzer Ödülleri’nde LGBT Temsili

Trudi Ring 16 Nisan 2018 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

ABD’deki en prestijli gazetecilik ödülü olarak bilinen Pulitzer’in 2018 yılı kazananları arasında kadınlara yönelik cinsel tacizleri ortaya çıkaran ve LGBT karşıtı bir Senatör adayını alaşağı eden gazeteciler vardı. Ayrıca eşcinsel bir romance ile eşcinsel bir şair de Pulitzer’e layık görüldü.

New York Times gazetesi ve New Yorker dergisi Hollywood’daki film yapımcısı Harvey Weinstein hakkındaki cinsel taciz ve tecavüz haberleriyle Pulitzer Ödülü’nü paylaştı. Bu yayın kuruluşlarının haberleri sonrasında başlayan #MeToo kampanyası çok sayıda sektöre yayılmış ve bu sektörlerde cinsel taciz, cinsiyet eşitsizliği gibi konuların tartışılmasını sağlamıştı. New York Times gazetesinde haberler Jodi Kantor ve Megan Twohey, imzası taşıyordu. LGBT topluluğunun bir parçası olduğunu geçtiğimiz günlerde açıklayan Ronan Farrow da ilgili haberleri The New Yorker için takip etmişti.

Pulitzer Ödülleri’nde LGBT Temsili - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

 

Washington Post gazetesi ise Alabama’daki Cumhuriyetçi Senato adayı Roy Moore hakkındaki cinsel taciz iddialarını ortaya çıkardığı haberiyle araştırmacı gazetecilik ödülünü kazandı. Moore suçlamaları reddetse de eyalette gerçekleşen seçimi Demokrat adayın kazanmasında bu haberlerin büyük etkisi oldu.

Eşcinsel olan Andrew Sean Greer, orta yaşlı eşcinsel bir adamın hikayesini anlattığı “Less” adlı romanı ile Pulitzer kazanırken, bir başka eşcinsel yazar Frank Bidart da “Half-light: Collected Poems 1965-2016” adlı toplu eserleriyle şiir dalında ödüle layık görüldü.