Pembe Hayat Sordu: Trans Yurttaşlar Seçimlerden Ne Bekliyor?

Çiçek Tahaoğlu 11 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

Pembe Hayat, iftar yemeği için bir araya gelen translara seçimlerden beklentilerini sordu. Translar “ayrıcalık değil, eşitlik” istiyor, “herkes gibi sokağa çıkabilmek, iftar çadırına gidip yemek yiyebilmek…”

Pembe Hayat, iftar yemeği için bir araya gelen translara seçimlerden beklentilerini sordu, cevapları video olarak yayınladı.

Peki trans yurttaşların seçimlerden beklentileri neler? Verilen cevapların başında “yaşama hakkı” geliyor. Videoda öne çıkan cevap ise, transların “ayrıcalık değil eşitlik” talebi.

Transların dile getirdikleri beklentiler arasında Ankara’da LGBTİ etkinliklerine yönelik yasağın kaldırılması, mültecilerin koşullarının iyileştirilmesi, istihdamda ayrımcılığın son bulması gibi konular da yer alıyor.

Bir trans aktivist şöyle diyor: “Daha az seçim, daha çok adalet. Aslında daha çok da olmasın, bir şeyi az ya da çok diye nitelendirmeyelim. Herkesle eşit olmak istiyoruz.”

Bir başkası ise şöyle ifade ediyor: “Kimsenin saygısına, sevgisine ihtiyacımız yok. Nefret göstermesinler, sataşmasınlar, sadece karışmasınlar, bizim için yeterli.”

“Herkes gibi biz de gidip bir iftar çadırında yemek yiyebilmek istiyoruz”

Pembe Hayat’tan Şirvan, derneğin önümüzdeki günlerde video aktivizme ağırlık vereceklerini söylerken, seçimlerle ilgili video çalışmasını şöyle anlattı:

“Video Ankara’daki translar Pembe Hayat’ın geleneksel iftar yemeğinde biraraya geldiğinde çekildi.

“Tek bir soru sorduk ve aslında hepsinin cevapları aynıydı: tek istedikleri dışarıya çıkabilmek, herkes gibi bir kafeye gidip oturabilmek… Şu anda Ramazan ayında olduğumuz için ‘Herkes gibi biz de gidip bir iftar çadırında yemek yiyebilmek istiyoruz’ diyenler de oldu. Videodaki bir kişinin belirttiği gibi, translar aslında ayrıcalık değil eşitlik istiyor.

“Pembe hayat olarak video aktivizme yükleniyoruz. Bundan sonra da düzenli olarak videolar paylaşacağız. Transların hayatlarını, sorunlarını, taleplerini soracağız. Sadece sorunlara değil, günlük yaşama, eğlenceye de odaklanacağız.”

Pembe Hayat hakkında

Türkiye’nin ilk trans hakları derneği olan Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, 30 Haziran 2006 tarihinde Ankara’da kuruldu. Dernek adını Alain Berliner’in yönettiği ve erkek bedeninde doğmuş bir kız çocuğun hikayesinin anlatıldığı Pembe Hayat (Ma vie en rose, 1997) adlı filmden aldı.

Dernek translara yönelik ayrımcılık, nefret suçları, şiddet ve toplumsal dışlanma gibi konularda projeler üretiyor ve başvuruculara doğrudan destek hizmeti sunuyor.

Ayrıca son 7 yıldır sinema festivali olan KuirFest’i düzenliyor. (ÇT)

  • Etiketler