Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Evrim Kepenek - Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Ekim’de kadınların mücadele ajandasına yansıyanlar

Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emir Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kadın hakları alanında çalışan isimleri hedef aldı.

EŞİK Meclis’in ilk 15 günlük çalışmalarını izledi ve kadın hakları performansının “kötü” olduğunu açıkladı.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, tüm Norveçli öğrenciler adına verilen Öğrenci Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

17 yaşındaki Selin Özünaldım, UNWomen’in küresel cinsiyet eşitliği hareketi HeForShe’nin Türkiye’deki en genç temsilcisi ve Birleşmiş Milletler tarafından seçilen 300 genç toplumsal cinsiyet aktivistinden biri.

EŞİK, Lanzarote Sözleşmesi’ne rağmen çocuklara yönelik istismarın devam ettiğini belirtti ve hükümete sorumluluklarını hatırlattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, kendisinde 8 buçuk aydır haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için barajda yeniden başlatılan arama çalışmalarına ilişkin önerge verdi.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin, Operation 1325 işbirliğiyle yürüttüğü “Kadın SES’i” projesinin 4. Elçiler Buluşması’nda, İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü Genel Direktörü Seren Selvin Korkmaz ve SES Derneği Başkanı Gülseren Onanç, erkek egemen siyaset sistemine ve popülist liderlere alternatif oluşturan kadın liderliği üzerine konuştu.

Cinayet

Bir sanığa “iyi hal” indirimi: Antalya’da 3 Eylül 2019’da Rusya vatandaşı Yuliia Bilohub’a tecavüz eden ve kadını boğarak öldüren Ö.T. isimli erkeğe 1 Ekim’de “iyi hal” indirimiyle müebbet hapis cezası verildi. Kadının seks işçisi olduğunu iddia eden sanık cinayet hakkında “Nasıl olduğunu da anlayabilmiş değilim” diyerek kadını “susturmaya çalışırken” boğduğunu iddia etti. Sanık avukatı kadının seks işçisi olduğu için tecavüz suçunun oluşmadığını iddia etti. Erkeğe “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl, “nitelikli yağma” suçundan da 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Bir sanığa “tahrik” ve “iyi hal” indirimi: Bursa’da 13 Kasım 2019’da eski sevgilisi Sosin Küçükgüven’i (43) çalıştığı Jandarma Astsubay Okulu’nun bahçesinde tabancayla vurarak öldüren uzman çavuş A.K.’ye (50) 1 Ekim’de “tahrik” ve “iyi hal” indirimleriyle 15 yıl hapis cezası verildi.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Erzurum’da karısının hamile kardeşi Hülya Özmen’i (29) ve kocası Fatih Özmen’i (27) kıskandığı için öldüren M.T.’ye (41) 2 Ekim’de iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Eski “özel harekatçı” olduğunu söyleyen erkek “Benim vurduğum adam sağ kalmaz” demiş ve karısına 32 bin TL “kan parası” yollamıştı.

Üç sanık beraat etti: İstanbul’da 2018 yılında kaybolan ve bir süre sonra cansız bedeni bir minibüsün bagajında bulunan Nazmiye Oruçoğlu’yu öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan Y.Y., İ.S.Y. ve E.Ç. isimli üç erkek beraat etti. Kadının eski kocası Y.Y., oğlu İ.S.Y. ve minibüsün sahibi E.Ç.’nin beraat etmesine delil yetersizliği gerekçe gösterildi.

Bir sanığa “ağır tahrik” indirimi: Zonguldak’ta 9 Ekim 2017’de annesi Nazlı U.’yu (44) öldüren Ö.U.’ya “üst soya karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Nazlı U.’nun sığınma evi yerine M.S. isimli erkeğin evine gitmesi oğlu için “ağır tahrik” nedeni sayıldı ve ceza 21 yıla indirildi. 6 Ekim’de görülen karar duruşmasında kadının kocası ve oğlu olan diğer iki sanık beraat etti.

Bursa’da 19 Şubat tarihinde boşanma aşamasında olduğu karısı Elif A.’yı bindikleri taksiye öldüren H.Ö.A.’nın yargılandığı dava 8 Ekim’de başladı.

Muğla’da sevgilisi Zeynep Şenpınar’ı (24) darp ettikten sonra bıçaklayarak öldüren boksör S.A.K.’nin (26) yargılandığı dava 8 Ekim’de başladı.

İddianame kabul edildi: Muğla’da 16 Temmuz’da eski sevgilisi Pınar Gültekin’i (27) öldüren C.M.A. hakkında “canavarca hisle insan öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 9 Ekim’de basına yansıyan iddianame kabul edilerek dava açıldı. C.M.A.’nın erkek kardeşi M.A. hakkında ise “delil karartma” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Niğde’de 2 Eylül 2019’da boşanma aşamasında olduğu karısı S.Ç.’yi öldüren M.Ç.’ye 9 Ekim’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Bir sanığa “haksız tahrik” indirimi: İstanbul’da birlikte yaşadığı Elif Özde Uzun’u bıçaklayarak öldüren E.T. isimli erkeğin yargılandığı davanın karar duruşması 12 Ekim’de görüldü. Erkeğe “haksız tahrik” indirimiyle 18 yıl hapis cezası verildi.

Yargıtay cezayı bozdu, indirim verildi: Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Muğla’da 7 yıl önce ayrı yaşadığı ve boşanma aşamasında olduğu karısı Sedef B.’yi öldürdüğü için L.S.B.’ye verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını ve kadının sevgilisi olduğu iddia edilen O.D.’ye (33) karşı öldürmeye teşebbüs suçundan verilen 15 yıl hapis cezasını “haksız tahrik” indirimi verilmediği için bozdu. Yargıtay, 13 Ekim’de basına yansıyan kararda L.S.B.’den ayrılan kadının “sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiğini” iddia ederek “haksız tahrik” indirimi talep etti. Dava yeniden başladı, O.D. tanık olarak ifade verdi. Mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını 24 yıla, “öldürmeye teşebbüs” suçundan verilen cezayı 7 yıla düşürdü.

Bir sanığa “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi: Bursa’da seks işçisi olarak anlaştığını söylediği Nazan Kırkgöz’ü (30) öldüren Y.M.’ye “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri ile 15 yıl hapis cezası verildi. 14 Ekim’de görülen karar duruşmasında sanık kadını “kazayla” öldürdüğünü iddia etti. Ceza “haksız tahrik” indirimiyle 18 yıla, “iyi hal” indirimiyle 15 yıla indirildi.

Antep’te karısı Neslihan K.’yi işkence yaparak öldüren İ.K.’nin cezai ehliyeti olup olmadığına karar verilemedi. 15 Ekim’de görülen duruşma sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek ertelendi.

Bir sanığa üç kez ağırlaştırılmış müebbet: Maraş’ta 11 Kasım 2018’de karısı Sibel A.’yı, kadının annesi Pakize Çitfçi (56) ve babası Ali Çiftçi’yi (58) üç çocuğunun önünde öldüren R.A.’ya (27) 15 Ekim’de “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Eskişehir’de 26 Ağustos’ta karısı Aynur S.’yi (47) bıçaklayarak öldüren H.S. (63) hakkında “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı, dava açıldı.

Çorum’da boşanma aşamasında olduğu karısı Sakine B.’yi (30) sokakta bıçaklayarak öldüren M.B.’nin (43) tutuklu yargılandığı davada savcı, kadının başka bir erkekle mesajlaşmasının “haksız tahrik” sayılmasını talep etti. Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

İstanbul’da 19 Aralık 2019’da kavga ettiği annesi Melahat İ.’yi çekiçle kafasına vurarak öldüren B.Ü. ve cesedi gömmesine yardım eden arkadaşı F.S.G. isimli erkeğin yargılandığı dava 19 Ekim’de başladı. B.Ü. kadını “babasıyla ilgili kötü sözler söylediği için”, “farkında olmadan” öldürdüğünü söyledi. Duruşma ertelendi.

Bir sanığa “iyi hal” indirimi: İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu Fatma E.’yi arabasında ateş ederek öldüren ve 2 saat cesediyle dolaşan E.E.’ye “iyi hal” indirimi ile müebbet hapis cezası verildi.

Ankara’da kızı Şeyma Y.’yi (18) internette izlediği müstehcen videodaki kadına benzettiğini söyleyerek öldüren H.Y. isimli erkek 22 Ekim’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Urfa’da imam nikâhlı karısı Aynur Arslan’ı ve babası Hacı Arslan’ı öldürdüğü, 5 yaşındaki F.A. isimli oğlan çocuğunu ağır yaraladığı iddiasıyla tutuklu yargılanan H.Ç.’nin davası 22 Ekim’de başladı. Duruşma ertelendi.

Denizli’de birlikte olduğu eski karısı Naime Ceylan’ı (36) öldüren A.R.K. isimli erkeğin yargılandığı dava 23 Ekim’de başladı. Erkek kadını öldürdüğünü itiraf etti, kadının telefonunda erkeklerin numaraları kayıtlı olduğu için “tahrik indirimi” istedi. Duruşma ertelendi.

Ankara’da karısı Sibel K.’yi kendini aldattığından şüphelendiği için öldüren İ.K. hakkında iddianame hazırlandı. 28 Ekim’de basına yansıyan iddianamede erkek hakkında müebbet hapis cezası istendi.

Çocuk Cinayeti

İstanbul’da 2004 yılında Arzu T.’yi (16) töre saikiyle öldüren iki abisi Ş.T. ve Y.T. hakkında iddianame hazırlandı. 13 Ekim’de basına yansıyan iddianameye göre abileri çocuğu “bakire olmadığı” gerekçesiyle öldürdü. Adli tıp bunun doğru olmadığını raporladı. Tutuksuz yargılanan iki erkek hakkında “töre saikiyle ve canavarca hisle öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Sakarya’da Şiar K. (9) isimli oğlan çocuğunu darp ederek ve yakarak öldüren anne G.A. ve sevgilisi H.K. hakkında 23 Ekim’de iddianame hazırlandı. Kadın, H.K.’nin çocuklarını istismar ettiğini, olay günü Şiar K.’yi bayılana kadar darp ettiğini, sonra öldüğünü sanarak evde H.K.’nin erkek kardeşi Y.K.ve onun karısı E.K.’nin yardımıyla yangın çıkardıklarını söylemişti.

Antep’te Duygu Delen’i (17) öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan M.K. hakkında iddianame hazırlandı. 27 Ekim’de basına yansıyan iddianameye göre sanık hakkında “çocuğun kasten öldürülmesi” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “hakaret” ve “konutta yağma” suçlarından da çeşitli oranlarda ceza talep edildi.

Ağrı’da 15 Haziran 2018’de kaybolan, 18 gün sonra ölü bulunan Leyla A. (4) davasında 28 Ekim’de gerekçeli karar açıklandı. Amcası Y.A.’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Y.A.’nın “husumetli olduğu” abisini tehdit etmek için kızını kaçırdığı, sakladığı, çocuğun sakladığı ambarda ölmesi üzerine cesedi dereye attığı açıklandı.

Öldürmeye Teşebbüs

Antep’te doğum yapan karısı G.Y.’yi hastanede bıçaklayarak ağır yaralayan A.Y. isimli erkeğe 6 Ekim’de “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 18 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Çocuk Öldürmeye Teşebbüs

Antalya’da zihinsel engelli kızı H.E.’ye (25) 6 yıl boyunca tecavüz eden ve kadının doğurduğu 2 bebeği öldürmeye teşebbüs eden E.K. isimli erkeğe 6 Ekim’de çocukları öldürdüğü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve H.E.’ye tecavüz ettiği için 30 yıl hapis cezası verildi. Erkeğin karısı C.E. “nitelikli cinsel saldırı” davasında beraat ederken çocukları öldürdüğü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Cinsel saldırı

Batman’da İpek Er’i (18) tecavüz ederek intihara sürükleyen M.O.’nun yargılanması 16 Ekim’de başladı. Mahkeme heyeti sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verdi, duruşmayı erteledi.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu karısı D.E.’yi darp eden E.E.’ye 9 Ekim’de “eşi kasten yaralama” suçundan 3 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Erkeğe “iyi hal” indirimi verilerek ceza 2 yıl 8 ay 15 güne indirildi. E.E. “tehdit” ve “hakaret” suçlarından beraat etti.

İstanbul’da karısının annesi Y.E.’yi darp eden ve silahla yaralayan Ü.A. isimli erkeğe 21 Ekim’de “kasten yaralama” suçundan 5 yıl 4 ay, “ruhsatsız silah bulundurma” suçundan 2 yıl ve “tehdit” suçundan 8 ay olmak üzere toplam 8 yıl hapis cezası verildi.

Taciz

Ankara’da V.İ.C. isimli erkek, bir alışveriş merkezinde bir kadının eteğinin altından fotoğraf ve görüntü çektiği gerekçesiyle “cinsel taciz” suçundan yargılandığı davada “delil yetersizliği” gerekçe gösterilerek beraat etti.

Yargıtay, Bursa’da işyerinde Y.K. isimli kadını taciz eden erkeğin tazminatsız kovulduğu için açtığı davada tazminatsız kovulmasının haklı nedene dayandığı kararına vardı.

Çocuk İstismarı

Konya’da kızına 7, oğluna 11 yaşından itibaren cinsel istismarda bulunan A.K. (43) isimli erkeğe “takdir indirimi” ile 43 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Kayseri’de kızı D.A.’ya (29), 9 yaşından beri cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan C.A.’ya 12 Ekim’de “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 30 yıl hapis cezası verildi. Sanık “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan beraat etti.

Antalya’da N.D. (16) isimli kız çocuğuna tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılanan B.K. 15 Ekim’de beraat etti.

Ankara’da E.M. isimli erkek 17 Ekim’de “çocuk istismarı” suçundan 8 yıl hapis cezası aldı, istismar ettiği çocuğun eğitmeni olduğu için ceza 12 yıla çıkarıldı.

Ankara’da 6 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunan Ş.Ş. isimli erkek 22 Ekim’de mahkemenin “çocuğun bekâreti bozulmadığı” ifadesini kullanarak verdiği kararda beraat etti. Erkek, çocuğun annesi, karısı Döndü Ş.’yi 18 Şubat 2019’da öldürmüştü.

Kayseri’de kızı T.K.’ye (31) çocukluğundan itibaren 12 yıl boyunca cinsel istismarda bulunan M.K.’ye (57) 22 Ekim’de 48 yıl hapis cezası verildi.

İzmir’de öğrencisi olan 8 yaşındaki iki kız çocuğunu taciz eden K.G. (43) isimli öğretmene 15 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Kayseri’de bir çocuğa cinsel istismarda bulunan U.G. isimli erkeğe 22 Ekim’de 23 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da Suriye vatandaşı V.M. (14) isimli kız çocuğunu kaçıran, ona tecavüz eden, ailesini tehdit ederek zorla dini nikâh kıyan C.Ç. (33) isimli erkeğin yargılandığı davanın 23 Ekim’deki karar duruşmasında sanık ifade vererek “Yaşını bilmiyordum” dedi. Erkeğe “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 16 yıl 8 ay ve “hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 2 yıl 6 ay olmak üzere toplam 19 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Savcı D.D. isimli erkek, mütalaasında “çocuğun rızası olduğunu” iddia etmişti.

Antalya’da öğrencisi İ.G.’ye cinsel istismarda bulunan Y.S. (39) isimli öğretmene 28 Ekim’de 25 yıl hapis cezası verildi.

Maraş’ta görev yaptığı lisede 5 oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan O.Y. isimli erkek öğretmene 52 yıl 5 ay hapis cezası verildi.

Meşru Müdafaa

Adana’da 3 Eylül’de kendisine şiddet uyguladığını, kendisini tehdit ettiğini söylediği kocası H.Ö.’yü (33) pompalı tüfekle öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan F.Ö. (28) hakkında iddianame hazırlandı. 6 Ekim’de basına yansıyan iddianamede kadın hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Ankara’da kendilerine şiddet uygulayan İ.K.’yi öldürdükleri için tutuklu yargılanan İ.K.’nin karısı E.K. ve oğlu M.C.K.’ye 15 Ekim’de “kasten öldürme” suçundan “ağır tahrik” ve “iyi hal indirimi” cezaları uygulanarak 15’er yıl hapis cezası verildi.

Kayseri’de kendisine tecavüz ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini söylediği R.K. isimli erkeği öldüren S.K.’nin yargılandığı dava 17 Ekim’de başladı. Kadın, erkeği kendini korumak için eline geçen bıçakla yaraladığını söyledi. Mahkeme heyeti S.K.’nin tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.