Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği’nden “Kürtaj Raporu” videosu

28 Eylül 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

*“Kürtaj bence serbest bırakılmalı. Kürtaj bende kötü bir şey uyandırıyor. Yani çok rahatsız ediyor o fikir. Onu konuştuktan sonra gözümde canlanan o tablo. Çok kötü hissettirmesine rağmen bunun serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum. … Çünkü işte diyorum ya kadın benim gibi düşünmek zorunda değil. Ben Allah’ın nasip ettiği bir can olduğunu düşünüyorum.” (MK 22, 34)

*”Ben nihayetinde bir canı sonlandırmak olarak görüyorum o yüzden serbest ve kolay erişilebilir bir şey olmaması lazım. Kürtajın serbest olmaması bence şunu da doğuruyor çünkü hamileliğin de kolay olmaması. Kolay kolay da hamile kalınmasın. “Gerekirse 3 kadınların hayatında gebelik sonlandırma 35 kürtaj yaptırırım” denilip de daha kolay hamilelik riski alınmasın. Ne olursa olsun o da bir can benim gözümde. Oluşmadan önce koşulları elemek daha mantıklı geliyor. (MK 14, 33)

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği olarak bugün 28 Eylül Güvenli Kürtaj Günü’nde Kadınların Üreme Sağlığı Hizmetleri ve Kürtaj Deneyimleri araştırmasında öne çıkan bulgulardan derlediği videoları yayınladı.

“Devlet sorumluluklarını yerine getirmeli”

Rapordan önce çıkanlar şöyle:

▪️Kadınlar kürtajın bir seçenek olarak var olması gerektiği konusunda hemfikir ve kürtajın erişilebilir olmasını istiyor. Kadınlar “kürtaj kadının kararıdır” diyor.

▪️Kürtaja ilişkin düzenleme ve uygulamalara dair bilgilere ulaşılabilecek kaynak çok az. Bilgi kaynağı genelde kadınların kendilerinin ve yakınlarının deneyimleri, bunu da internet takip ediyor.

▪️Kadınlar, resmi sağlık sistemi içinde mahremiyetlerinin korunmayacağından endişeli. Devlet hastanelerinde ve bazı özel hastanelerde bedenlerine, kararlarına ve mahremiyetlerine saygı gösterilmediğini dile getiriyor.

▪️Kürtaj yasal ama erişilebilir değil; devlet kurumları sorumluluklarını yerine getirmeli.

▪️Sağlık çalışanları ve kadınların, Dünya Sağlık Örgütü’nün temel ilaçlar listesine aldığı kürtaj hapları hakkında neredeyse hiç bilgisi yok. Evde güvenli düşük imkânı sağlayan bu ilaçların eczanelerde satışı Türkiye’de 2012 yılından beri yasak.

TIKLAYIN – Raporun tamamına okuyun