“Kadın hakları gerileme konusunda alarm veriyor”

Evrim Kepenek 15 Nisan 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

Avrupa Kadın Lobisi (EWL), kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümünü kutlamak için “ Erkek Şiddetinden Uzak Bir Avrupa’ya Doğru ” adlı yeni bir rapor yayınladı.

Bu rapor, EWL Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Gözlemevi’nin (VAWG) uzman analizi ile geliştirildi ve kadınlara ve kızlara yönelik erkek şiddetinin endişe verici bir şekilde artması bağlamında İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanma durumunu ve etkisini inceledi.

Analiz, anlaşmayı onaylayan 23 ülkede bugüne kadar elde edilen başarıları detaylandırıyor ve Sözleşme’nin kadınlara ve kızlara yönelik şiddetle mücadelede önleme, kovuşturma ve koruma tedbirlerinde olumlu değişiklikleri teşvik etmekteki kilit rolünün altını çiziyor.

Bazı bulgular

Analiz edilen 23 ülkeden 14’ünde (yüzde 61), kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önleme çabaları yoğunlaştı;

Analiz edilen 23 ülkeden 15’inde (yüzde 65), soruşturma ve kovuşturmadaki gelişmeler halihazırda görülebilir.

İncelenen 23 ülkeden 19’u (yüzde 83) şiddet mağduru kadınlara ve aile içi şiddet mağdurlarına yönelik koruma hizmetlerini iyileştirmiştir.

Bununla birlikte, rapor aynı zamanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik erkek şiddetinin ortadan kaldırılmasına yönelik ilerlemeyi engelleyen derin ve süregelen eşitsizliklere de ışık tutmakta, bazı Avrupa ülkelerinde görülen İstanbul Sözleşmesi’ne karşı mevcut artan siyasi tepkiye ve AB’yi engelleyen siyasi engele alarm veriyor.

Analiz aynı zamanda EWL’nin (1) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi Sözleşme’den çekme kararı vesilesiyle dile getirdiği ciddi endişelerin ve kınamaların altını çiziyor ve Polonya’nın yakın zamanda duyurduğu benzer şekilde bu engellerin acil toplu olarak ele alınması için tavsiyelerde bulunuyor.

EWL Başkan Yardımcısı ve VAWG Gözlemevi’nden Laura Albu, “Siyasi figürleri Avrupa’daki kadınların ve kızların seslerine katılmaya davet ediyoruz: tehlikeli kadın düşmanı eğilimlere karşı koymak ve eşitlik ve demokrasi değerlerini desteklemek için güçlü eylem çağrısında yüksek sesle ve birleşik” dedi.

(1) EWL, AB HRVP Josep Borrell ve Portekiz Konsey Başkanlığı’na bir mektup gönderdi: https://womenlobby.org/The-EWL-condemns-the-President-s-Executive- sipariş-of-Türkiye-to-çekilme-den-

  • Etiketler