Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu, Sivil Toplumu Dayanışmaya Çağırıyor

Çiçek Tahaoğlu 29 Mayıs 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışan sivil toplum örgütlerini bir araya getirmeyi, kadınları siyaset başta olmak üzere hayatın her alanında desteklemeyi amaçlıyor.

Bileşenleri arasında kadın mücadelesi veren pek çok sivil toplum örgütünün yer aldığı Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu’nun lansmanı bugün İstanbul’da gerçekleşti.

Kadın hakları aktivistlerini çevrimiçi bir platformda biraraya getirmeyi amaçlayan esitlikadaletkadin.org da yayın hayatına başladı.

Web sitesinde toplumsal cinsiyet alanında haberler, makaleler, çevirilerin yanısıra kadın ve LGBTİ örgütlerinin etkinlik ve çalışmalarını duyurabilecekleri bir etkinlik takvimi de yer alıyor.

Web sitesiyle, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan tüm sivil toplum aktörlerinin biraraya geleceği, seslerini birleştireceği, birlikte düşüneceği ve güçleneceği bir platform yaratılması amaçlanıyor.

Kadın hakları savunucusu ve CHP Parti Meclisi üyesi Gülseren Onanç’ın girişimiyle hayata geçen platform, 30 Kasım-1 Aralık 2017’de İstanbul’da düzenlenen Eşitlik Adalet Kadın Zirvesi’nin sonucunda oluşturuldu.

Platform’un lansman toplantısına CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, CHP Bursa 24. Dönem Milletvekili Sena Kaleli, CHP İstanbul 24. Dönem Milletvekili Ayşe Danış, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu başkanı Gülsüm Kav, HDP Mardin Belediyesi eski eşbaşkanı Februniye Akyol Akay, İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı GREVIO’nun başkanı Prof. Dr. Feride Acargibi isimler katıldı.

Platform’un içeriklerini hazırlayan Ceren Gülbudak ve Aslı Aydemir, web sitesini tanıttı.

Onanç: Feminist düşünceyi teşvik etmek istiyoruz

Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu, Sivil Toplumu Dayanışmaya Çağırıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Eşitlik Adalet Kadın Platformu Koordinatörü Onanç, Platform ile ilgili bilgi verdi:

“Zirve ve sonrasında ortaya çıkan sonuç bildirgesi ve daha sonraki takip toplantısında; çözüm ve bilgi odaklı, dayanışmayı destekleyen, kapsayıcı ve kolektif bir online platformun örgütlenmesine dair kadınlardan gelen büyük bir talep olduğunu gördük.

“Bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu hepimizin!

“Bu platformla tüm dünyada yükselen feminist dalganın Türkiye’ye de taşınmasına katkıda bulunmak ve feminist düşünceyi biraz daha tetiklemek istiyoruz. Bu dayanışmada yer almak isteyen tüm bağımsız sivil toplum kuruluşlarını ve kadın hakları aktivistlerini platformun bileşeni olmaya ve sosyal medya mecralarından destek vermeye çağırıyoruz.

“Bu, siyasi bir platform değil ama tüm kadın siyasetçileri destekleyen bir platform.”

Kaftancıoğlu: Değişimi örgütlü mücadelemiz sağlayacak

Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu, Sivil Toplumu Dayanışmaya Çağırıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Onanç’ın ardından söz alan Kaftancıoğlu da “Hayal kurmaktan başka şansımızın olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Kadınları hayalleri ayakta tutuyor” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Siyasetteki kısa süreli ama gürültülü maceram, erkek egemen bakışın hakim olduğu siyasette kadınların durumunu gözler önüne seriyor. Kadınların siyasette varolabilmesi, bulunduğu yerdeki bakış açısını değiştirmesi zor oluyor. Bunu ben bizzat yaşıyorum, sizler de birçok örnekte şahit oluyorsunuz.

“Artık kadının siyasette ‘Üç erkek var, yanına da iki kadın koyalım’ pazarlıklarıyla değil, olması gerektiği gibi varolması gerekiyor. Partiler adaylarını belirliyor ve ‘nitelikli erkek’ tartışmasının yapılmadığı yerde, sürekli ‘nitelikli kadın’ tartışması yapıldığını görüyoruz.

“Tüm bunları değiştirecek olan, bu salonlardaki toplantılardan çıkacak olan örgütlü mücadelemiz olacak.” (ÇT)

  • Etiketler