Erkekler Şubat’ta 22 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 4 Mart 2022 Türkçe
Facebook Twitter Google

infografik: Yağmur Karagöz

Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Şubat’ta en az 22 kadını öldürdü, üç kadına tecavüz etti.

Şubat’ta en az  16 kadının ölümü (Afyon (1), Çanakkale (1), Isparta (4), İzmir (1), Kayseri (1), Kütahya (1), Maraş (1), Mardin (1), Muğla (1), Samsun (1), Sinop (1), Tekirdağ (1), Urfa (1) basına şüpheli olarak yansıdı.

Eskişehir, Iğdır ve Ankara’da erkekler üç kadını öldürmekle tehdit etti.

Kocali’nde bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Denizli’de erkekler bir kadını öldürmeye teşebbüs etti.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

Cinayet

Erkekler, Şubat’ta en az 22 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 33 idi. Ayrıca erkekler, kadınların yanında bulunan üç erkeği de öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Ukraynalıydı.

Bir kadın da zihinsel engelliydi. Erkekler en az üç kadını “koruma” veya “uzaklaştırma” kararına rağmen öldürdü.

Şubat’ta erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Arife A., Aysel Yaşar, Azime Akman, Damla Kuş, Duriye Taşdelen, Eda Nur E., Esin D.,

Gülbahar K., Güler Gül, Gülsüm K., Hanife B., Hasret Dalkoparan, Hatice D.,

Hazal Alpyörük, Hilal A., Hüsne E., Nazife B. Olha E., Şahizer A., Tülin Çetin, Vasfiye E., Yasemin A.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Ankara (1), Balıkesir (1), Bursa (3), Düzce (1), İstanbul (4), İzmir (1), Konya (1), Maraş (1), Mersin (1), Sakarya (1), Samsun (2), Sivas (1), Urfa (2), Uşak (1), Zonguldak (1).

Erklerin 14 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler altı kadını “barışmak istemediği”, “ayrılmak istediği”, bir kadını “gasp etmek” için öldürdü. Erkekler, bir kadını da “miras” için öldürdü.

15 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Dört kadını oğlu-babası, iki kadını akrabası öldürdü. Bir kadını da damadı öldürdü.

Erkekler, kadınların yarısından fazlasını ev içinde öldürdü. 

Erkekler, 17 kadını ev içinde, dört kadını işyeri, ormanlık alan, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, kadınları yarısından fazlasını ateşli silahla öldürdü. 

Erkekler, 11 kadını ateşli silahlarla, dokuz kadını kesici aletle, iki kadını darp ederek öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 22 fail vardı. Sadece 15 fail tutuklandı. Bir fail hakkında sadece yasal işlem başlatıldı. Üç fail gözaltına alındı.

Bir failin süreci basına “kaçtı”, iki failin de durumu basına “intihar etti” diye yansıdı.

Çocuk cinayeti

Erkekler Şubat’ta en az iki çocuğu öldürdü. Bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirilmek istendiği erkek, bir çocuğu da abisi öldürdü.

Bursa’da abisi, Diyarbakır, İzmir, Aksaray ve Bursa’da babaları çocukları darp etti.  Elazığ’da B.B. (16) isimli çocuk, şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların ismi

Yahya A., Sıla Ş.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Giresun (1), Erzurum (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren iki fail vardı. Biri tutuklandı. Birinin hukuki süreci basına yansımadı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Basına yansıyan bilgilere göre erkekler, Şubat’ta en az üç kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı 12 idi.

Üç kadına tecavüz eden dört erkeğin kim olduğu bilgisi basına yansımadı. Erkekler üç kadına sokak, otel odası gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Aydın (1), İstanbul  (2)

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden dört fail vardı. Sadece bir fail tutuklandı. Üç fail gözaltından sonra serbest bırakıldı.

Taciz

Şubat 2021’de erkekler en az yedi kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay dokuz idi.

İki kadını doktor, bir kadını sağlık çalışanı, bir kadını mağaza çalışanı, bir kadını uçakta birlikte yolculuk ettiği yolcu taciz etti. İki kadını taciz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, iki kadını fotoğrafını çekerek, bir kadını da karşısında mastürbasyon yaparak taciz etti. Erkekler, dört kadını sözlü ve fiziki olarak taciz etti. 

Erkekler yedi kadını da ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz etiği iller

Aydın (1), Dersim (1), İstanbul (5)

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden yedi fail erkek vardı. Sadece bir fail tutuklandı. İki fail gözaltına alındı, bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir fail serbest bırakıldı, bir faile maaş kesme cezası verildi. Bir fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Şubat’ta en az 26 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı dört idi.

En az 17 çocuğu öğretmenleri, yedi çocuğu bir imam, bir çocuğu üvey babası, bir çocuğu da komşusu istismar etti.

Erkekler, 26 çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkekler bir çocuğu da sosyal medyada istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Bilecik (1), Erzurum (7), Eskişehir (10), İstanbul (2), İzmir (2), Ordu (1), Tekirdağ (1), Van (1), Zonguldak (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 11 fail erkek vardı. Sadece yedi fail tutuklandı. Bir fail hakkında dava açıldı. Bir fail basına “aranıyor” diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına “açığa alındı” diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci de basına “yasal süreç başlatıldı” diye yansıdı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Ocak’ta en az 78 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 57 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en 12 kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan ikisi transtı. Erkeklerin yaraladığı kadınlardan biri Azerbaycanlı, biri Kırgızistanlıydı. Biri de Türkiye vatandaşı değildi ancak hangi ülke vatandaşı olduğu bilgisi yansımadı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (3), Afyon (1), Aksaray (2), Antalya (1), Artvin (1), Bursa (5), Çorum (1), Diyarbakır (1), Düzce (1), Edirne (16), Erzurum (2), Hatay (1), Iğdır (1), İstanbul (27), İzmir (2), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Kocaeli (2), Malatya (1), Maraş (1), Sakarya (2), Tekirdağ (1), Urfa (1), Zonguldak (3)

En az 25 kadını yaralayan 15 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 49 kadını kocası, sevgilisi, iki kadını oğlu, bir kadını meslektaşı, bir kadını damadı, bir kadını da akrabası yaraladı.

Erkeklerin 64 kadını öldürme bahanesi basına yansımadı. Erkekler, 12 kadını “barışmak istemediği”, “ayrılmak istediği” için, bir kadını “otobüs gelmediği” bir kadını da “kıyafetini beğenmediği” için öldürdü.

Erkekler, 54 kadını darp ederek, yedi kadını kesici aletle, üç kadını rehin alarak, 11 kadını ateşli silahla, iki kadını da yakarak yaraladı. Erkekler en az bir kadına da dijital yollardan şiddet uyguladı.

Erkekler, 37 kadını kuaför salonu, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 38 kadını ev içinde yaraladı. Erkekler bir kadına sosyal medyada şiddet uyguladı. Erkeklerin, iki kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 76 fail vardı. Sadece beş fail tutuklandı. Faillerden 27’sinin hukuki süreci basına “yasal işlem başlatıldı” diye yansıdı.

5 fail hakkında “tedbir, uzaklaştırma” kararı verildi. 12 fail gözaltına alındı. 5 fail intihar etti. Yedi failin hukuki süreci basına “kaçtı aranıyor” diye yansırken, 15 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Şubat’ta en az 107 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 104 idi. Seks işçiliğine zorlanan 55 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 102 fail vardı. 61 fail gözaltına alındı, 41 fail tutuklandı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

(EMK)

*Fotoğraf: csgorselarsiv.org/Fatoş