Erkekler Nisan’da 17 Kadını Öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Nisan 2020’de en az 17 kadını ve kadınların yanlarında bulunan üç erkeği öldürdü. Erkekler Nisan’da iki çocuğu da öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri Moldovyalı trans kadındı. 

Nisan’da en az 19 kadının ölümü (Aydın, İstanbul 4, Kocaeli, Diyarbakır, Adıyaman, Antalya 2, Malatya Çanakkale, Isparta 2, Dersim, Bingöl, Van 2, Osmaniye) basına şüpheli olarak yansıdı.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı 

Nisan 2020’de Adana, İstanbul ve Van’da üç kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Erkekler, Mardin’de bir kadını öldürmeye teşebbüs etti.

Ayrıca erkekler, en az üç kadını (Antalya, Kütahya, Aksaray) öldürmekle tehdit etti.

2019-2020 Erkek Şiddeti2019’un ilk dört ayında erkekler, en az 99 kadını öldürmüş, 42 kadını taciz etmiş, 46 çocuğu istismar etmiş ve 14 kadına da tecavüz etmişti. Basına yansıyan verilere göre erkekler, 2019 ilk dört ayında 95 kadını yaralamış ve en az 122 kadını da seks işçiliğine zorlamıştı.

2020’nin ilk dört ayında erkekler, 83 kadını öldürdü, 40 kadını taciz etti, 80 çocuğu istismar etti, 23 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 349 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 184 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler Nisan 2020’de en az 17 kadını; Nisan 2019’da 31 kadını öldürdü.

En az iki kadın öldürülmeden önce koruma başvurusu yapmıştı. Öldürülen kadınlardan biri transtı.

Nisan 2020’de erkeklerin öldürdüğü kadınlarAysim E., Eduard G., G.L, Gamze P., Gül Y., Gülcemal B., Gülten T., Halime M.,Nurgül B., Hatice G., Havva G., Huriye K., Kısmet D., Kiraz Y., Meral A., Sati İ., Sıdıkka K.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Ağrı (1), Aydın (1), İstanbul (3), İzmir (2), Karabük (1), Kastamonu (1), Kocaeli (1), Kocaeli (1), Manisa (1), Mersin (1), Ordu (1), Rize (1), Samsun (2).

Erkeklerin onbir kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, bir kadını “evlenme teklifini kabul etmediği”, bir kadını “kıskançlık”, bir kadını “çok sinirliydi”, bir kadını “kazara”, iki kadını da “kocasıyla husumeti olduğu” “bahanesi” ile öldürdü.

Nisan’da  altı kadını kocası/sevgilisi, dini nikâhlı kocası, üç kadını oğlu, iki kadını komşusu, iki kadını arkadaşı, bir kadını evine gelen kurye öldürdü. Üç kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler dokuz kadını ateşli silahlarla, dört kadını balta, bıçak, çekiç gibi kesici aletlerle, bir kadını ayakkabı bağcığı ile bir kadını kemerle boğarak, bir kadını da darp ederek öldürdü. Erkeklerin bir kadını öldürme şekli basına yansımadı.

Erkekler, dokuz kadını ev içinde, iki kadını sokakta, bir kadını çalıştığı öğretmenevinde öldürdü. Erkeklerin beş kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki SüreçKadınları öldüren en az 18 fail vardı. Faillerden sadece dördü tutuklandı. İki fail “delil yetersiz” denilerek serbest bırakıldı.

İki fail intihar etti, beş fail gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına “aranıyor”, iki failin süreci “soruşturma başlatıldı” diye yansıdı; iki failin ise hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmiş aylarda işlenen, basına Nisan’da yansıyan cinayetler

İzmir’de N.H. isimli erkek 25 Mart’ta Nuray V. (53) isimli kadını evinde 20’den fazla kez bıçaklayarak öldürdüğünü itiraf etti.

Cinayet, Mart ayında basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansımıştı. N.E.’nin kadını parasını çaldığını düşündüğü için öldürdüğünü itiraf ettiği kaydedildi. N.E. tutuklandı, N.E.’nin olayı bildiği ama sakladığı öne sürülen akrabası F.E. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Çocuk Cinayeti

Nisan 2020’de erkekler iki çocuğu öldürdü. Batman’da bir çocuğu ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Mardin’de br çocuğun ölümü de basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Bir çocuğu babası öldürdü. Bir failin yakınlık durumu basına yansımadı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Berfin Ç., Ceylan A.,

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Antep (1), Mardin (1).

 

Hukuki Süreçİki fail tutuklandı.

Tecavüz

Nisan’da erkekler en az üç kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı iki idi.

Kadınlara tecavüz eden failden biri kadının annesinin arkadaşı, biri sevgilisiydi. Bir failin kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Erkeklerin iki kadına nerede tecavüz ettiği bilgisi basına yansımazken, bir fail bir kadına evde tecavüz etti.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri zihinsel engelleydi ve tecavüz suçu kadının karın ağrısı şikâyetiyle hastaneye gittiğinde hamile olduğu anlaşılınca açığa çıktı. Bir fail tecavüz ettiği kadını aynı zamanda yaraladı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği illerDiyarbakır (1), Zonguldak (2)

 

Hukuki Süreçİki fail yakalandı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Nisan’da en az dokuz kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 22’idi.  En az bir vakada erkek kadına şiddet de uyguladı.

Kadınlar kendilerini taciz eden erkeklerden dokuzunu da tanımıyordu.

Erkekler beş kadını sözlü ve fiziki olarak, iki kadına cinse organını göstererek taciz etti. Erkekler iki kadını da siber taciz etti. Erkekler iki kadını sosyal medyada, yedi kadını sokakta taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği illerAdana (1), İstanbul (4), Kütahya (2), Zonguldak (2).

 

Hukuki SüreçKadınları taciz eden yedi fail vardı. Faillerden hiç biri tutuklamadı. Bir fail gözaltına alındı. İki fail hakkında dava açıldı. Bir faile “sosyal mesafeye uymadığı” gerekçesi ile adli para cezası verildi. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Nisan’da en az üç çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 13’idi. Bir çocuğu babası istismar etti. Çocukları istismar eden iki failin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler iki çocuğu evde, bir çocuğu da parkta istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği illerAğrı (1), İstanbul (2).

 

Hukuki SüreçFaillerden biri tutuklandı; bir fail gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddete Yaralama

Erkekler, Nisan’da en az 39 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 23 idi.

Kadınlardan en az üçünün sağlık durumu basına “ağır” olarak yansıdı. Erkekler yaraladıkları kadınlardan dördüne sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladı kadınlardan biri Gürcistan’lıüçü Suriye’liydi. Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerden ikisi infaz paketinden yararlanıp tahliye olduktan sonra kadınlara şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı illerAdana (2), Ankara (4), Antalya (3), Aydın (1), Burdur (1), Bursa (3), Düzce (1), Edirne (4), Isparta (1), İstanbul (8), Kayseri (1), Konya (2), Malatya (2), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (2), Nevşehir (1), Urfa (1).

Kadınlara şiddet uygulayan altı erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 24 kadına koca/sevgili, nişanlısı, sekiz kadına abi, oğul gibi aile üyeleri, bir kadına meslektaşı şiddet uyguladı.

Erkeklerin 33 kadına şiddet “bahanesi” basına yansımazken, üç kadın “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, bir kadın “kıskançlık”, bir kadını “temizlik yaptı”, bir kadını da “mesleki tartışma” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 25 kadını darp ederek, yedi kadını ateşi silahlarla, beş kadını bıçakla, bir kadını kaçırmaya çalışarak, bir kadını da kablo ile boğmaya çalışarak yaraladı.

Hukuki SüreçKadınlara şiddet uygulayan en az 39 fail vardı.

Faillerden sadece üçü tutuklandı; 10 fail gözaltına alındı, iki fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Bir fail hakkında açıldı.

Beş fail basına “aranıyor”, bir fail “intihar etti” diye yansıdı. En az beş fail hakkında soruşturma başlatıldı. İki fail hakkında suç duyurusu yapıldı. 10 Failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Nisan’da erkekler, en az 11 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 33’tü. Nisan 2020’de seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 10’u Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az 14 fail vardı. Faillerden sadece ikisi tutuklandı. En az 12 fail gözaltına alındı.

 

Açıklamabianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.