Erkekler Mayıs’ta 25 Kadın Öldürdü

Çiçek Tahaoğlu 21 Haziran 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

Erkekler Mayıs’ta 25 kadını ve dört kadının babasını, birinin kocasını, birinin de 15 yaşındaki oğlunu öldürdü.

Erkekler Mayıs’ta 25 kadını ve dört kadının babasını, birinin kocasını, birinin de 15 yaşındaki oğlunu öldürdü; en az 4 kadına tecavüz etti, 51 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı, 14 kadını taciz etti, 53 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 44 kadını yaraladı.

Mayıs ayında erkek şiddeti faillerin ikisi polis memuru, ikisi emekli polis memuru, ikisi muhtar, biri erdi.

25 kadın cinayetinin yanısıra;

* 2017’de Mersin ve Diyarbakır’da öldürülen üç kadının failleri belirlendi. Mersin’de öldürülen kadın ve kızının, kadının sevgilisi tarafından “namus” bahanesiyle öldürüldüğü; Diyarbakır’da öldürülen 18 yaşındaki kadının ise dini nikahlı kocası ve ağabeyi tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

* Ağrı, Muğla ve Mersin’de üç kadının intihar ettiği iddia edildi. Kadınlardan biri dini nikahla evlendirilmiş, 18 yaşında ve hamileydi. Ayrıca Ağrı’da bir kadın intihara teşebbüs etti.

* Edirne’de Meriç nehrinde 30 yaşlarında hamile bir kadın ve 8-10 yaşlarında bir kız çocuğuna ait iki ceset ve Konya’da sulama kanalında bir kadının cesedi bulundu.

Erkekler 2018’in beş ayında en az 97 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 30 kadına tecavüz etti; 89 kadını taciz etti; 280 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 177 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 185 kadını yaraladı.

Cinayet

Erkekler Mayıs’ta 25 kadını öldürdü. Öldürülen kadınlardan ikisi hamileydi; iki bebek de sezaryenle alındı ve hayatta kaldı.

Kadınların yüzde 16’sı ayrılmak/boşanmak istediği ya da barışma teklifini reddettiği için öldürüldü.

Cinayetlerin yüzde 20’si kafe, işyeri, okul önü, sokak ortası gibi kamusal alanlarda gerçekleşti.

Bir erkek karısını, kadın uyurken öldürdü. Polis memuru olan bir erkek, yeni boşandığı karısını öldürdükten sonra intihar ettiğini öne sürdü; önce adli kontrolle serbest kalan katil, daha sonra tutuklandı.

Kadınların yüzde 48’ini kocaları veya eski kocaları öldürdü:

Bir kadını babası, birini dini nikahlı kocası, birini eski kocası, dokuzunu resmi nikahlı kocaları, birini evine giren hırsız, birini birliktelik teklifini reddettiği iş arkadaşı, birini işvereni, dördünü oğulları, ikisini tanıdıkları, birini yeğeni öldürdü. İki kadın cinayetinde, failin kadınla yakınlık derecesine haberlerde yer verilmedi.

Mayıs ayındaki kadın katillerinden biri polis, biri emekli polis, biri ise zorunlu askerdi.

Bir katil daha önce de cinayetten hüküm giymişti. Bir katil cezaevinden izinli çıkarak, biri ise askeriyeden izinli çıkarak cinayetleri işledi.

Cinayetlerin yüzde 52’sinde ateşli silahlar kullanıldı:

Yedi kadın bıçakla, ikisi boğazı kesilerek, biri camdan aşağı atılarak, biri kabloyla boğularak, biri keserle, 12’si tabancayla, biri tüfekle öldürüldü.

Üç erkek cinayetin ardından teslim oldu.

Dört erkek cinayetin ardından intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Mayıs ayında kadın cinayetlerinin gerçekleştiği iller Adana (1), Ankara (2), Antep (1), Aydın (1), Balıkesir (1), Bursa (6), Denizli (1), Edirne (1), Eskişehir (1), İstanbul (3), Kars (1), Kastamonu (1), Kayseri (1), Manisa (1), Maraş (2) ve Yozgat (1).

Tecavüz

Mayıs’ta medyaya dört kadına yönelik tecavüz olayı yansıdı.

Tecavüzcülerden ikisi kadınların sevgilisi, biri ev işvereni, biri ise polis memuruydu.

Tecavüz olaylarının biri okul bahçesinde, biri polis aracında, biri kadının evinde, biri ise kadının işçi olarak çalıştığı evde gerçekleşti.

Tecavüze maruz bırakılan dört kadından biri Kazakistan, biri İngiltere vatandaşıydı.

Hukuki süreç

Dört tecavüzcüden üçü tutuklandı, bu üç erkekten biri ilk duruşmada tahliye edildi. Bir tecavüzcüye ise tecavüz hakkında işlem yapılmadı, pasaporta zarar suçundan tutuklanıp, adli kontrolle serbest bırakıldı.

Seks işçiliğine zorlama

Mayıs’ta beş şehirde 51 kadın seks işçiliğine zorlandı. Seks işçiliğine zorlanan kadınların yüzde 69’u Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan dördü kadın, 55’i erkek, toplam 59 kişi gözaltına alındı. Dördü kadın, 28 fail tutuklandı.

Taciz

Erkekler Mayıs’ta en az 14 kadını taciz etti.

Tacizcilerin yüzde 64’ü tanımadıkları erkeklerdi:

Yedi kadını tanımadıkları erkekler, ikisini otobüs şoförleri, ikisini işyerinden tanıdıkları, birini işyerinde müdürü, birini eski sevgilisi taciz etti. Bir tacizcinin kim olduğu haberlerde yer almadı.

Tacize maruz bırakılan kadınlardan biri engelliydi.

Taciz olaylarının dördü otobüste, ikisi sokakta, ikisi işyerinde, biri metrobüs durağında, biri bir dizi setinde yaşandı.

Hukuki süreç

10 failden sadece ikisi tutuklandı. Bu iki tacizciden biri, iki kez adli kontrolle serbest kaldıktan sonra tutuklandı. İki tacizci ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bir tacizcinin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Bir tacizci hakkında uzaklaştırma kararı verildi. İki tacizcinin gözaltına alınmasından sonra yaşanan süreç haberlere yansımadı. İki tacizci hakkındaki hukuki süreç haberlerde yer almadı.

Çocuk istismarı

Erkekler Mayıs’ta 53 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu.

Kız çocuklardan biri erken yaşta zorla evlendirilmişti. Birinin ise istismarcı erkekle tehdit sonucu dini nikahla evlendiği ortaya çıktı. Biri ise engelliydi.

Kız çocuklarının yüzde 49’unu öğretmen ve diğer okul çalışanları istismar etti:

Bir kız çocuğuna ailesinin işvereni, ikisine babaları, ikisine esnaf, birine dini nikahlı kocasının babası, birine kuzenleri, yedisine lise müdürü, birine okuldaki temizlik işçisi, dokuzuna öğretmenleri, sekizine okul servisi şoförleri, ikisine sevgilileri, birine sosyal medyadan tanıştığı bir erkek, birine spor merkezindeki eğitmen, birine arkadaşı, birine üvey dedesi, 15’ine tanımadığı erkekler istismarda bulundu.

Faillerden biri daha önce de cinsel istismardan cezaevinde kalmıştı.

Sekiz kız çocuğuna yönelik istismar olaylarını rehber öğretmenler ortaya çıkardı; iki vakada okul yönetimi istismarı fark etti, bir vaka ise çocuğun ailesinin davranışlarından şüphelenmesiyle ortaya çıktı.

Hukuki süreç

Medyada yer alan haberlere göre, 25 failden sadece altısı tutuklandı. 4 fail adli kontrolle serbest bırakıldı; yedi fail ifadeleri alınıp serbest bırakıldı; lise müdürü olan bir failin tutuksuz yargılanmasına karar verildi; üç failin gözaltına alınmasından sonra yaşanan süreç haberlere yansımadı. Dört fail hakkındaki hukuki süreç haberlerde yer almadı.

Şiddet

Erkekler Mayıs’ta en az 44 kadını yaraladı. Kadınların yüzde 16’sı ağır yaralı bir şekilde hastaneye kaldırıldı. Şiddete maruz kalanlardan biri transtı.

Altı kadın boşanmak/ayrılmak istediği ya da barışmayı reddettiği için şiddete maruz kaldı. Bir kadın ise kızının boşanmak istediği kocasından şiddet gördü.

Şiddet olaylarının yüzde 32’si adliye önü, kütüphane, dükkan, sokak ortası gibi kamusal alanlarda yaşandı.

Kadınlardan biri uzaklaştırma kararına rağmen şiddet gördü. Bir kadın defalarca şikayette bulunmuş ancak dikkate alınmamıştı. Bir kadının çıkarttığı uzaklaştırma kararı ise yeni sonlanmıştı.

Kadınların yüzde 45’ine partnerleri veya eski partnerleri şiddet uyguladı:

İki kadına babaları, birine dini nikahlı kocası, birine erkek kardeşi, birine eski damadı, dördüne eski kocaları, birine işvereni, birine erkek kardeşinin sevgilisinin erkek akrabaları, 15’ine kocaları, ikisine komşuları, birine mahalle muhtarı, dördüne sevgilileri, üçüne taksiciler, birine arkadaşı, birine üvey oğlu, birine tanımadığı bir erkek şiddet uyguladı. Beş şiddet vakasında ise erkeğin kadınla yakınlık ilişkisi haberlere yansımadı.

Şiddet yöntemleri arasında işkence, kabloyla boğma, ev kundaklama, arabayla kazaya sebebiyet verme, evine Molotof kokteyli atma gibi eylemler yer aldı:

Erkekler beş kadını bıçakla, altısını tabancayla, 23’ünü darp ederek yaraladı. İki kadını ağır bir şekilde darp etti ve ölümle tehdit etti. Bir kadını camdan aşağı atmaya çalıştı. Birinin evine Molotof kokteyli attı. Birinin evini kundakladı. Birine işkence yaptı, birini kabloyla boğdu, birinin üzerine yürüdü. Birinin üzerine aracını kırarak kaza yapmasına neden oldu.

Hukuki süreç

40 failden yedisi tutuklandı; ikisi hakkında hiçbir işlem yapılmadı; üçü hakkında uzaklaştırma kararı verildi; iki fail hakkında soruşturma başlatıldı; üç failin tutuksuz yargılanmasına karar verildi; iki fail gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Altı filin gözaltına alınmasından sonra yaşanan süreç haberlere yansımadı. 13 fail hakkındaki hukuki süreç haberlerde yer almadı.

(ÇT)

Açıklama: bianet’in erkek şiddeti çetelesinde sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz. Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz. Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz(Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

[Örneğin 11 Haziran 2017’de medya taramamıza düşen şu vakayı çeteleye dahil etmedik:

* Konya’da hayvancılık yapan A.K. (27), akrabaları Bekir Kıran (80), Mustafa Tokat (80), Meryem Tokat (79), Hamit Tokat (51) ve Mehmet Tokat’ı (64) pompalı tüfekle öldürdü. Erkek cinayetlerden sonra evine dönerken yakalandı. A.K.’nin şizofren olduğu, kalp krizinden hayatını kaybeden babasının ölümünden köydekileri sorumlu tuttuğu belirtildi.]

**

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsamaktadır. Örneğin “tecavüzcülerin yüzde x’si şofördü” cümlesi, kadınların ulaşım için bindikleri aracın şoförü tarafından tecavüze uğradığını anlatmaktadır.

  • Etiketler