Erkekler Mart’ta 23 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 05 Nisan 2023 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet

Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Mart’ta en az 23 kadını ve en az dört çocuğu öldürdü.

Mart’ta en az 20 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Mart’ta da üç çocuğun ölümü de basına şüpheli olarak yansıdı.

Şüpheli ölümlerin gerçekleştiği iller

Aydın (4), Denizli (1), Yalova (1), İzmir (1), Antalya (1), Ankara (1), Nevşehir (1), İstanbul (4), Yozgat (1), Konya (1), Urfa (2), Bartın (1), Çorum (1),

Çocuk şüpheli ölümlerinin gerçekleştiği iller

Karabük (1), Muğla (1), İstanbul (1).

Erkekler, en az 66 kadına şiddet uyguladı, en az 14 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az iki kadını taciz etti. Mart 2023’te basına yansıyan iki tecavüz vakası oldu. Erkekler, 102 kadını da seks işçiliğine zorladı.

Denizli’de bir kadın meşru müdafaa hakkını kullandı.

Okuma Önerileri

2010-2013 Erkek Şiddeti Çeteleleri ve Düşündürdükleri

İstatistiklerle 2015-2016 Erkek Şiddeti Davalarında Çıkan Kararlar

11 yılın erkek şiddeti sayıları konuşuyor

Çetele üzerine nasıl çalıştık?

Erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine nüfus ve SEGE’den bakış

Erkek şiddetinde ne neyi artırıyor, ne neyi düşürüyor?

Prof. Dr. Taşıran: Erkek şiddetinin daha fazla analize ihtiyacı var

Cinayet

Erkekler, en az 23 kadını öldürdü; geçen yıl da aynı ay bu sayı 25 idi. Erkekler, kadınların yanındaki dört erkeği de öldürdü.

Erkekler, en az dört kadını koruma kararına rağmen öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Rusya biri de Özbekistan yurttaşıydı.

Erkeklerin Mart’ta öldürdüğü kadınlar

Arzu T., Aslı A., Aysel G., Canan B., Cemile K., D.R, Ebru Tekin, Elena S., Gaye G., Murat Atmaca, Muzaffer Ç., Rabia T., Sabriye K., Sultan S., Tuba A., Tülay Erşahin Y., Umida Tulyaganova, Yasemin Ö., Yeliz G., Zehra Çatal, Zeynep A., Zeynep F., Zülfiye D.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (2), Afyon (1), Ankara (1), Antalya (1), Artvin (1), Batman (2), Denizli (1), Elazığ (1), Eskişehir (1), İstanbul (4), İzmir (2), Manisa (2), Mersin (2), Ordu (1), Yozgat (1).

Erkekler dokuz kadını “ayrılmak istediği”, bir kadını “canı istediği” için öldürdü. Erkekler iki kadını “kıskandığı” için öldürürken, bir kadını “annesine bakmadığı”, bir kadını da “acı çektiği” için öldürdü. Erkeklerin dokuz kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

16 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, dört kadını oğlu, babası ve abisi, iki kadını damadı öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, dört kadını sokak, park, iş yeri gibi ev dışı alanlarda, 19 kadını ev içinde öldürdü.

Erkekler, 13 kadını kesici silahlarla, sekiz kadını ateşli silahla öldürdü. Erkekler bir kadının kafasını taşla ezerek öldürürken, bir kadını nasıl öldürdükleri bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 22 fail erkek vardı. Sadece sekiz fail tutuklandı. Altı fail intihar etti. Dört fail gözaltına alındı.İki failin hukuki süreci basına yansımadı, iki fail kaçtı.

 

Mart’ta aydınlatın cinayetMuğla’da benzin dökerek kendini ateşe verdiği ileri sürülen Figen Çoban’ı (40), kocası M.Ç. (44), kocasının erkek kardeşi S.Ç. (43), kocasının annesi H.Ç.’nin öldürdüğü öğrenildi. Olay 21 Ocak’ta gerçekleşti. M.Ç., S.Ç. ve H.Ç. kasten öldürme suçundan tutuklandı.

Çocuk Cinayeti

Erkekler Mart’ta en az dört çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay sayı dört idi. Üç çocuğu babası, bir çocuğu da akrabası öldürdü.

Erkekler bir çocuğu yakarak, bir çocuğu kesici aletle, iki çocuğu da ateşli silahla öldürdü.

Erkeklerin çocukları nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları öldürdüğü illerAntalya (1), Denizli (1), Kocaeli (2).

 

Hukuki SüreçÇocukları öldüren üç fail erkek vardı. İki failin hukuki süreci basına “gözaltına alındı” diye yansırken bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Erkekler Mart’ta 23 kadını öldürdü - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Mart 2023’de erkekler en az iki kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay, beş idi.

Erkekler, kadınları sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Erkekler bir kadını hastanede, bir kadını sokakta taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Edirne (1), İstanbul (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden iki fail vardı. Erkeklerden biri tutuklandı, biri hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mart‘ta en az 14 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 12 idi. İstismarlardan biri çocuk “hamile“ kaldığı için iki istismar da çocuklar rehber öğretmenlerine anlattığı için ortaya çıktı. Çocuklardan biri zihinsel engelliydi.

Erkekler, 14 çocuğu da sokak, okul etrafı gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Üç çocuğu doktor, bir çocuğu simitçi, bir çocuğu da babası istismar etti. Dokuz çocuğu istismar eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Aydın (1), Balıkesir (3), Dersim (2), Edirne (1), Eskişehir (1), Hatay (1), İstanbul (2), Kocaeli (1), Mardin (1), Muğla (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 11 fail vardı. Sadece yedi fail tutuklandı, üç fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Cinsel Saldırı/ Tecavüz

Erkekler Mart’ta 23 kadını öldürdü - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Mart’ta erkekler, basına yansıyan bilgilere göre bir beş kadına tecavüz etti.Geçen yıl aynı ay bu sayı üçtü.

Bir seks işçisine birlikte iş yaptığı futbol menajeri erkek, bir kadına da Iğdır’da Geri Gönderme Merkezinde çalışan beş erkek tecavüz etti.

Hukuki SüreçKadınlara tecavüz eden beş erkek vardı. Bir faile dava açıldı, dört failin sadece ifadesi alındı.

 

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller
Iğdır (4), İstanbul (1).

Şiddet / Yaralama

Erkekler Mart’ta 23 kadını öldürdü - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Erkekler, Mart’ta en az aralarında LGBTİ+’ların da olduğu 66 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl, aynı ay bu sayı, 51 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı en az sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az yedi kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Antalya (1), Batman (2), Bilecik (1), Çorum (1), Diyarbakır (6), Edirne (33), Elazığ (1), İstanbul (8), İzmir (2), Karabük (1), Kars (1), Kayseri (1), Konya (1), Maraş (1), Sakarya (1), Zonguldak (2). Erkeklerin iki kadını nerede yaraladığı basına yansımadı.

En az 47 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. İki kadını akrabası erkekler, bir kadını arkadaşı, bir kadını da oğlu yaraladı. 15 kadını yaralayan erkeklerin kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 15 kadına boşanmak istediği/barışmak istemediği için şiddet uyguladı. Bir kadını da “kıskandığı” için yaraladı. Erkeklerin en az 50 kadını yaralama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 48 kadını darp ederek, yedi kadını ateşli silahlarla, 10 kadını kesici aletle yaraladı. Erkekler bir kadını da yaktı.

Erkekler, 42 kadını ev içinde, 19 kadını ormanlık alan, gazino ve sokak gibi ev dışı alanlarda yaraladı.Erkeklerin beş kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları yaralayan en az 60 fail vardı. Sadece sekiz fail tutuklandı. 27 failin süreci basına “uazaklaştırma kararı verildi/ yasal işlem başlatıldı” olarak yansıdı. İki fail kaçtı. En az yedi fail gözaltına alındı. Bir fail intihar etti. 15 Failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Mart 2023’te erkekler 102 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 93 idi.

Seks işçiliğine zorlanan 59 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki SüreçKadınları seks işçiliğine zorlayan 52 fail vardı. Faillerden 29’u tutuklandı, 23 fail gözaltına alındı.

 

Erkeklerin kadınları seks işçiliğine zorladığı iller

Antalya (31), Denizli (4), İstanbul (18), Mersin (38), Rize (11).

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Masumiyet karinesi gereği resmi olarak evli çiftlerde kadının ve erkeğin soyadını kısaltarak yazıyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.

(EMK)

*Haberin içindeki fotoğraflar Hikmet Adal/bianet, Manşet Fotoğrafı: Evrim Kepenek/bianet