11. Pembe Hayat KuirFest 30 Eylül’de başlıyor

28 Eylül 2022 Türkçe, Kürtçe
Facebook Twitter Google

Haberin Kürtçesi için tıklayın

Baskılara rağmen devam eden Pembe Hayat KuirFest bu yıl da dopdolu ve renkli bir programla seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Festivalin programında bu sene kısalar, uzunlar, tiyatrolar, gazinolar, atölyeler, partiler ve konuklar yer alıyor.

“Yasaksa Yasak” etiketinin öne çıkarıldığı festival 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Ankara’da 14-16 Ekim’de ise İstanbul’da gerçekleşecek.

Lale Mansur’dan Nükhet Duru’ya, Popo Fan’dan Kami Sid’e birçok sinemacı ve sanatçı 11. Pembe Hayat KuirFest’te yer alacak.

Festival 12 Ekim’de İstanbul’da Nükhet Duru’nun sahne alacağı bir gazino gecesiyle başlayacak.

Festival 58 film gösterimi, beş özel atölye, beş etkinlik ve bir tiyatro oyununa ev sahipliği yapıyor. Festivalde öne çıkan programlar İstanbul Sözleşmesi Etkinliği, Lale Mansur Eşliğinde Düş Gezginleri Gösterimi, Mubi ve Başka Sinema Seçkileri olurken atölyelerde ise yönetmen Metin Akdemir Film Hayal Atölyesi, Zeynep Su Topal Kuir Drama ve Aras Örgen “Aktivizmde Kişisel Esenlik ve Kolektif İyileşmenin Temelleri” atölyelerini gerçekleştirecek.

Programdan detaylar

Ateşli ve Gözüpek: Lale Mansur Eşliğinde Düş Gezginleri Gösterimi

15 Ekim 2022 / 18:00 Düş Gezginleri film gösterimi ardından / Pera Müzesi, İstanbul

Oynadığı filmler ile, Türkiye sinemasında alışılmadık, çizgi dışı kadın rolleri ve hikayelerinin baş kahramanlarından Lale Mansur, 11. Pembe Hayat KuirFest kapsamında seyirci ile buluşuyor. 1992 yılında yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın gerçekleştirdiği, Lale Mansur’a En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Portakal kazandıran ve Türkiye’den uluslararası bir kuir film festivaline katılan ilk film olma özelliği de taşıyan “Düş Gezginleri” film gösterimi, Lale Mansur ile, 80’ler ve 90’lar Türkiye Sineması üzerine gerçekleşecek bir sohbet ile taçlanıyor. Kolaylaştırıcılığını KuirFest Direktörü Gök Akyel ve kuir sinemacı, aktivist, Hayalimdeki Sahneler filminin yönetmeni Metin Akdemir’in gerçekleştireceği söyleşi, ateşli ve gözü pek Lale Mansur Sineması’nı tüm açıklığıyla ortaya koyacak.

Vazgeçmiyoruz: İstanbul Sözleşmesi Özel Etkinliği

15 Ekim 2022 / 14:45 / Feminist Mekân, İstanbul

Bu özel etkinlikte, İstanbul Sözleşmesi’nin geçmişi ve Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesiyle birlikte kadın ve kuir komünitenin temel yaşam haklarına yönelik şiddetlenen saldırılar ele alınacak. Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği’nin Moxie Film’le beraber hazırladığı “Bu Kalabalığı Hatırla” belgesel serisinin ilk bölüm özel gösteriminin ardından gerçekleşecek olan oturum Janset Kalan’ın kolaylaştırıcılığında, yönetmenler Vuslat Karan ve Burcu Melekoğlu, belgeselde yer alan muhabir, editör ve yayın yönetmeni Yıldız Tar, KİH-YÇ’den Berfu Şeker ve İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’ndan İrem Gerkuş’un katılımıyla sürdürülecek.

Oscar Adayı Kaçış, Başka Sinema Ortak Gösteriminde!

2 Ekim 2022 / 19:45 / Goethe-Institut, Ankara

15 Ekim 2022 / 21:15 / Kadıköy Sineması, İstanbul

Danimarka adına 2022 En İyi Uluslararası Film, En İyi Belgesel ve En İyi Uzun Metraj Animasyon dallarında Oscar adayı olan “Kaçış”, Afganistan’dan Danimarka’ya uzanan 90 dakikalık bir göç hikayesine eşcinsellik, toplumsal cinsiyet, insan hakları, adaletsizlik, yurtsuzluk kavramlarını tartışırken dünyanın kayıtsızlığını da içermeyi başarabilen bir yapım. Göçmenliği bir kimlikten öte bir olgu olarak yansıtan film, 11. KuirFest kapsamında Başka Sinema ortaklığında sinemaseverlerle buluşacak.

Kısalardan Hisseler: MUBI özel seçkisi

MUBI ortaklığında 11. KuirFest özelinde hazırlanan film seçkisi, daha çok kısa filmlerden oluşuyor. 1970’ten günümüze ana akım film sektöründeki baskın film formatlarının karşısında konumlanarak, yeni bakış açılarına alan sunan sekiz kuir film MUBI aracılığıyla izleyenlerle buluşacak. Seçkide Pakistan ve Danimarka ortak yapımı Saklambaç (Hide and Seek, 2013), Türkiye yapımı Ama (But, 2022), Fransa yapımı Madilik Var, Kızlar! (Terror, Sisters!, 2019), Hindistan yapımı Kabin (The Booth, 2018), 2020 Türkiye yapımı Mamaville, Fransa ve İsviçre ortak yapımı Kalpteki Bıçak (Knife + Heart, 2018), Birleşik Krallık ve Fransa ortak yapımı James Baldwin’le Buluşmak (Meeting the Man: James Baldwin in Paris, 1970) ve Güney Afrika yapımı Cennetten Dünyaya (Heaven Reaches Down to Earth, 2020) filmleri yer alıyor.

(ED/EMK)