“Hiçbir yasa, şirketleri LGBTİ+’ları sansürleyen adımlar atmaya zorlamıyor”

Gözde Demirbilek Türkçe
Facebook Twitter Google

Kaos GL’den Gözde Demirbilek, LoL Türkiye’deki LGBTİ+ sansürünü Kaos GL Hukuk Koordinatörü Kerem Dikmen ile konuştu: “Türkiye’de şirketleri bu kararları almaya zorlayan bir yasa bulunmuyor. Bu sadece Türkiye’deki LGBTİ+’ların sorunu değil, bu oyunun oynandığı tüm ülkelerdeki LGBTİ+’ları ilgilendiren küresel bir sorun.”

Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan, 2009’dan beri 67 milyonun üzerinde kullanıcısı olan video oyunu League of Legends (LoL), bu yıl da 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de Onur Ayı sonuna kadar sürecek olan simge paketini duyurdu. Oyunun Türkiye sayfası, simge pakedini “Renk Şenliği’ni kutlama zamanı geldi çattı! Mayıs ve Haziran ayları boyunca kuzey yarım kürenin dört bir yanını saran baharın farklı renklerini, tüm Riot oyunlarına getireceğimiz ücretsiz kişiselleştirme içerikleriyle kutlayacağız” notuyla LGBTQİA+ oyuncular anmadan ve neden Mayıs ve Haziran ayının kutlandığına yer vermeden paylaştı.

Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen:

“Öncelikle şuna dikkat çekmek gerekiyor: Bu bir oyun. Dolayısıyla maddi değeri olan, kazanç sağlayan bir ürün. Piyasaya arz edilmiş bu ürünü, kırtasiyede satılan herhangi bir üründen farklı olarak düşünmemek lazım. Bu ürünü ayrıcalıklı olan kısmı, sadece elektronik ortamda yaygınlaşan bir ürün olması.

Oyun temsilcilerinin, geçtiğimiz yıl LGBTİ+ görünürlüğü 17 Mayıs ve daha ziyade Onur Haftalarıyla bezeli Haziran ayıyla ilişkili olarak ortaya koyulurken bu sene bunu ‘gökkuşağının politik anlamını boşaltarak’ onu sanki bir ‘Renk Şenliği’ gibi bir isimle bir yandan LGBTİ+ hareketle mesafesini oluşturmadan ve devlete şirin gözükmeye çalışarak bu kararı aldığı çok açık. Nitekim yapılan açıklama da devlete şirin gözükme çabasının farklı bir versiyonu.”