Zeliha Soruyor: Beni ve Çocuğumu Kim Koruyacak?

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

“Şimdi serbest bırakılacak, benim can güvenliğim yok. Beni kim koruyacak? Onu affederken bana sordunuz mu? Bana şiddet uygulayanı siz affediyorsunuz en azından can güvenliğimi sağlayın.”

Zeliha Erdemir, Aydın’da yaşıyor.

İnfaz Paketi kapsamında “şiddet- yaralama”dan tutuklu olan mahpusların serbest bırakılacağını duyduğu andan itibaren hiç uyumadığını söylüyor.

Çünkü, 46 kez şikayette bulunduğu eski kocasını büyük bir mücadele sonucunda tutuklattığını ancak İnfaz Paketi’nden yararlanan Murat Cem Kara’nın bugünlerde tahliye olacağı biliyor.

TIKLAYIN – İnfaz Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi

“Şiddet uygulamasın diye elektronik kelepçeyi kırmış bir erkekten söz ediyoruz, nasıl endişelenmeyeyim?” diye soruyor.

Eski kocası Murat Cem Kara ile 2009’da Muğla’da okurken tanıştıklarını 2011’de evlendiklerini söyleyen Erdemir, evliliğin ilk ayında hiç sorun yaşamadıklarını ancak sonrasında sistematik olarak şiddet gördüğünü söylüyor. Sonrasını ondan dinliyoruz:

“İlk tokat çocuğuma hamileyken başladı. Sonrasında da devam etti. Evden çıkarıp asansöre kadar sürükleye sürükleye beni darp etti. Dayanamadım. 2014’te Ekim’inde evi terk ettim. Çocuğumu kaçırdı, sesini dinlenip ‘Gelirsen görürsen çocuğu unut’ diye beni tehditetti. Çocukla birlikte 15 gün ortadan kayboldu, bulamadık.”

‘İç kanama geçirdim hastaneye kaldırıldım’

“Geçici velayeti ben almıştım. Dükkânın önünde çocuğu oynatırken polislerle gidip çocuğu aldık. Bu süreç böyle devam etti. Şiddeti ve çocuğumu kaçırması hiç bitmedi.”

“28 Aralık 2018’de resmi olarak boşandık. Çocuğu haftasonları ona vermem gerekiyordu . Bir hafta sonu çocuğu ona verecekken sokak ortasında beni darp etti. Karnıma tekmeler attı. Kafamı tekmeledi. İç kanamayla hastaneye kaldırıldım.

‘Devamını getireceğim diye mesaj attı’

Zeliha Soruyor: Beni ve Çocuğumu Kim Koruyacak? - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

“Yüzüm yara bere içinde televizyona çıktım durumu anlattım. Bana mesaj atmış ‘yüzündeki makyaj çok güzel devamını getireceğim’ diye. “Çocuk okula başladı. Çocuğu okula bırakırken o da geliyordu. Oğum içeri girer girmez eski kocam bana saldırmaya başlıyordu.

“Bu durum aylarca sürdü. Defalarca polise başvurduk. Elektronik kelepçe takıldı. Elektronik kelepçe takılması ses getirdi. Bu sefer evden avukatlarımı tehdit etmeye başladı. En sonunda elektronik kelepçeyi kırdı. Bana şiddet uyguladı ve mahkeme toplamda başka suçlardan da 17 ay hapis cezası verdi. Üç aydır içerdeydi, şimdi çıkacak. Ben bunu nasıl kabul edeyim?”

“Çok korkuyorum. Sadece bana değil avukatımı da kızıyla tehdit ediyor. Baro başkanına küfür ediyor, adam durmuyor hiç. Bu adamı neden serbest bırakıyorsunuz? Bana çektirdiklerinin cezası üç ay olamaz.

‘Can güvenliğim yok’

“Bana şiddeti uygulayanı serbest bırakıyorsunuz beni kim koruyacak? Benim canı güvenliğim yok bu adama kelepçe taktılar bu kelepçeyi de kırdı. Benim nerede olduğumu öğrense gelip beni iş yerimde darp edebilir işimden mi çıkayım? Ben nasıl başka yere gideyim?

“Burada benzer olayları yaşayan arkadaşlarım var mesaj atmış şiddet uygulayan kocası ‘Aftan yararlanıyorum kaldığımız yerden devam edeceğiz’ diye.

“İnsanları cesaretlendirdi bu af.  Üç aylık tatile gitmiş gibi oldu ne yaparım diye düşünü geri dönüyor. Çok korkuyorum kimse beni arayıp sormadı ‘Sen affettin mi?’. Ben kaç gündür ne uyuyabiliyorum ne de sokağa çıkabiliyorum. Çocuğumla birlikte endişeyle bekliyoruz.  Bu çocukta bu korku hiç gitmeyecek benim çocuğuma bu korkuyu neden yaşatıyorlar.

“Tahliye olup olmadığına dair bana bir bilgi gelmedi. En azından buna dair bilgi verseler, avukatlarım bu konuda başvuru yaptı. Çor korkuyoruz bizi şiddet koruyun.”

Erdemir sesini sosya medyadan da duyurmaya çalışıyor

Zeliha Soruyor: Beni ve Çocuğumu Kim Koruyacak? - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Zeliha Erdemir@ErdemirZeliha

#ZelihaErdemiriKoru yaşadıklarımın sadece bir kısmı bunlar şimdi yine kaldıgım yerden devam edeceğim belki bu sefer daha kötüsünü yasayacagım yapmak istediği şeyi yapacak belki çocuğumun büyüdüğünü bile göremiycem #AFFETMİYORUM @sadecefero @BahaRDemr321 @PatiiRoN @HayatUmutUfuk1

Embedded video

206 people are talking about this