Yargının Cinsiyetçilik Raporu: Erkekler 38 Mahkemede Yargılandı

Evrim Kepenek Aralık 2018
Facebook Twitter Google

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre Kasım’da mahkemelerde, kadınları öldüren erkeklerin yargılandığı 15 cinayet davası, kadınlara tecavüz eden erkeklerin yargılandığı bir tecavüz davası, kadınlara şiddet uyguladıkları için erkekerin yargılandığı 12 şiddet-yaralama davası, kadınların tacizi eden bir erkeğin yargılandığı bir taciz davası ve dokuz çocuk istismarı davası görüldü.

Şule Çet davasında İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporu yayınlandı. Raporda, Çet’in cinsel tacize maruz kaıp kalmadığı yönündeki belirsiz iddialar vardı.

Bolu’da sanık erkeğin yargılandığı tecavüz davası ertelendi. Trabzon’da da bir kadını sokakta taciz eden erkek hakkında “cinsel tacizden” 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Yine yargıda emsal olarak nitelenen bir karara imza atan mahkeme Erzurum’da, 28 yaşındaki Netice Barçın’ın intihara sürüklenmesinde kocası Kamil Barçın’ı sorumlu tuttu. Kamil Barçın’a 12 buçuk yıl hapis cezası verildi.

Cinayet

Türkiye adliyelerinde, kadınları öldürülen erkeklerin yargılandığı 15 cinayet davası görüldü.

Bu davaların ikisi Yargıtay tarafından bozulmuş ve yeniden görülmeye başlanmış davaydı. Bu iki davada sanık erkeklere toplamda 63 yıldan fazla hapis cezası verildi.

Bir davada Yargıtay, yerel mahkemenin kararını, “eksik ceza tayini” nedeniyle onamadığını belirtti dava yeniden görülecek.

Bir kadını öldüren aynı aileden yedi erkeğin yargılandığı bir davada ise savcı mutaalasını açıkladı ve 17’şer yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Bir davada sanık erkekler ilk kez hakim karşısına çıktı. Daha önce başlayan üç davada da yargılamaya devam edildi. Bir davada kadını öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet cezası verildiği açıklandı. Bir davada tanıklar, bir davada da sanık erkek dinlendi.

İzmir’de görülen davada, İzmir Barosu’nun davaya müdahillik talebi reddedildi.

Yargıtay’ın onadığı cezalardan biri İstanbul’da ABD’li Sarai Sierra’yı öldüren Z.T.’ye verilen hapis cezasıydı.

Davaların görüldüğü iller şöyle:

Adana (3), Erzurum (2), İstanbul (5), İzmir (2), Kayseri (2), Kocaeli (1).

Şiddet Yaralama

Erkekler, kadınları yaraladıkları veya şiddet uyguladıkları için 12 mahkemede yargılandı. Bu davaların birinde erkeğe 13 yıl 4 ay hapis cezası, iki erkeğe de uzaklaştırma kararı verildi.

İki davadan sanıklar savunma yaptı. Savunma yapan erkeklerden birinin, “Ellerimle ellerini tuttum. Kafasını yere vurmaya devam edince, iki kolunu tek dizimin altına sıkıştırdım. Kafasını da vurmaması için diğer elimle kafasını tuttum. 1.85 boyunda olmam ve 25 sene spor yapmam nedeniyle, iki saat boyunca narin bir bayanı darp etsem sonuçları bu olmazdı. Şiddet uygulamadım” demesi dikkat çekti.

Bir davada yargılanan erkek beraat ederkeniki davada savcı şiddet uygulayan erkekler hakkında mutaalasını açıkladı.

Basına yansıya şiddet davalarından biri şort giydiği gerekçesiyle darp edilen A.T’nin davasıydı. A.T.’yi darp eden A.Ç.’ye hakaret suçundan verilen hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından kaldırılarak beraatına karar verildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, cebir ve tehdit kullanarak inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale suçundan verdiği 2 yıllık hapis cezasının kanuna uygun olduğuna karar vererek, tarafların bu yöndeki istinaf taleplerinin reddine karar verdi. Basit yaralama suçunun, cebir ve tehdit kullanarak inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale suçunun unsuru olduğunu, dolayısı ile sanık aleyhine bu suçtan hüküm kurulmaması gerektiğine karar verdi, hakaret suçundan verilen 1 yıl 2 aylık ceza hükmü kaldırıldı, bu suçtan sanığın beraatine karar verildi.

Davaların görüldüğü iller şöyle:

Ankara (1), Aydın (1), Bursa (1), Hatay (1), İstanbul (4), İzmir (2), Trabzon (2).

Çocuk İstismarı

Erkekler, Kasım’da çocukları istismar ettikleri için dokuz mahkemede yargılandı.

Bu davalardan yedisi karar davasıydı, iki ilk duruşmaydı.

Bir davalarda mahkeme sanık erkeğe 3 yıl 4 ay, bir mahkemede 6 yıl 8 ay, bir mahkemede üç çocuğu taciz eden erkeğe 12’şer yıl, birinde 5 öğrenciye cinsel istismarda bulunan erkeğe her bir çocuk için toplam 85 yıl ceza verildi.

Bir duruşmada suçlamaları reddeden erkeğin tutukluluğunun devamı yönünde karar verilirken, iki davada sanık erkekler serbest bırakıldı. Bir davada ise, delilleri karartma şüphesi olduğu için bir erkeğin yargılanmasına tutuklu olarak devam edileceğine karar verildi.

Davaların görüldüğü iller şöyle:

Antalya (1), Erzurum (1), İstanbul (2), İzmir (2), Kastamonu (1), Konya (1), Samsun (1)

Tecavüz-Taciz 

Bolu’da otostop çeken tanımadığı N.B.’ye (20) aracında tecavüz etmeye çalışan S.S.’nin cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve nitelikli cinsel saldırıdan yargılanmasına başlandı.

Trabzon’da tanımadığı C.A.’yı sokakta taciz eden A.A. hakkında cinsel tacizden 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Emsal Karar

Kasım’da mahkemeler emsal bir karara da imza attı.

Erzurum’da, 28 yaşındaki Netice Barçın eşi üzerine kuma getirince intihar etti. Daha önce 4 yıl 2 ay hapis cezası alan koca Kamil Barçın için verilen karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden yargılanan sanık 12,5 yıla çarptırıldı. Kararda, ‘Netice Barçın’ın ikinci bir kadınla aynı evde yaşamaya zorlanması nedeniyle kadınlık onurunun zedelendiği, yaşama sevincini kaybettiği ve deyim yerindeyse ölümü bir kurtuluş olarak görüp intihar ettiği’ belirtildi.

Kazanılan Bir Dava: Halide Özpolat Davası

Ali Rıza Özpolat, 13 Mayıs 2016’da İstanbul’un Kağıthane ilçesinde karısı Halide Özpolat’ı av tüfeğiyle öldürdü. Yaklaşık bir ay sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ali Rıza Özpolat’ın Halide Özpolat’ı, öldürdüğü av tüfeği ile polise teslim olduğu belirtildi.

Özpolat’ın savcılık ifadesinde 36 yıllık eşiyle sürekli tartıştıklarını, eşini korkutmak için evde bulunan tüfeği alarak havaya doğrulttuğuna dikkati çekilen iddianamede, şüpheli Özpolat hakkında “üst soydan birini kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Çocukları karara tepki gösterdi

Yaklaşık iki yıl süren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamalar boyunca Ali Rıza Özpolat, akli dengesinin bozuk olduğunu iddia etti ve haksız tahrik indirimi almak istedi. Çocukları hem mahkeme salonunda hem de sonrasında yaptıkları açıklamayla, “Babamız annemizi ‘Seni öldürürüm, akli dengem bozuk derim hemen çıkarım’ dediğini hatırlattılar.

Özpolat’ın avukatı Mustafa Özdemir, karar aşamasına gelen davayı sürüncemede bırakmak için kimi zaman duruşmalara gelmedi, kimi zaman da sanık getirilmedi. Kararın açıklanması ertelendi.

Son olarak 17 Nisan 2018’de mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak, Ali Rıza Özpolat’a 20 yıl hapis cezası verdi. Halide Özpolat’ın çocukları karara tepki gösterdi.

Halide Özpolat’ın avukatı İpek Bozkurt, kararı bir üst mahkemeye taşıdı. 19 Kasım 2018 Pazartesi günü,  İstanbul  Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmada, haksız tahrik indirimi kaldırıldı ve Halide Özpolat’ı öldüren Ali Rıza Özpolat’ın cezası müebbet hapis cezasına çevrildi.

Açıklama

Yargıtay’ın bozduğu ve yeniden görülen üç davadaki cezalara ilişkin üç sanığa verilen toplam cezayı ifade ettik.
Çocuklara yönelik cinsel istismar davalarında erkeklerin aldığı cezaları, her bir çocuğa yönelik işlediği suç üzerinden ayrı ayrı anlatttık.
Örnek dava olan Halide Özpolat cinayeti, hiçbir basın yayın organında haber olmadığı için genel sayıya dahil etmedik. Halide Özpolat’ı öldüren Ali Rıza Özpolat’ın cezası 19 Kasım 2018 Pazartesi günü, üst mahkemede ağırlaştırılmış müebbete çevrildi, haksız tahrik indirimi kaldırıldı.

  • Etiketler