Trump Cinsiyeti Yeniden Tanımlıyor: Kadın ya da Erkek

Laura Messner Ekim 2018
Facebook Twitter Google

Trump yönetimi, cinsiyetin kadın ve ya erkek olarak, değişmez ve kişinin doğumda sahip olduğu cinsel organlara göre belirlenmesini öngören bir tasarıya imza attı.

ABD Başkanı Donald Trump, aday gösterdiği tecavüzle suçlanan Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme yargıçlığına yükselmesinin ardından şimdi de trans haklarını kaldırmak istiyor.

New York Times’ın haberine göre, ABD’nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, cinsiyeti yeniden tanımlamayı planlıyor.

Bakanlığın Eğitim ve Adalet Bakanlığı’na yolladığı tasarıda, cinsiyetin “gözle görülebilir biyolojik temellere dayanan, objektif ve anlaşılır” kriterler üzerinden tanımlanması gerektiği söyleniyor. Cinsiyetin ikili cinsiyet sistemi içinde kadın ve ya erkek olarak, değişmez ve kişinin doğumda atanan cinsiyeti üzerinden tanımlanacağı belirtilirken, “Aksi yönde sağlam genetik kanıt verilmediği müddetçe kişinin cinsiyeti doğum belgesinde yazan cinsiyettir” ifadelerine yer veriliyor.

Tanımın yürürlüğe girmesi durumunda devlet yardımı alan eğitim kurumlarının cinsiyet ayrımcılığı uygulamasından endişe ediliyor. Bu durum, eğitim ve sağlık kurumlarında cinsiyet ayrımcılığını engelleyen ve 1972’de yürürlüğe girmiş ABD’deki en temel haklardan sayılan Title IX’ın kaldırılması anlamına geliyor.

Rolling Stone dergisine konuşan Transların Eşitliği için Ulusal Merkez direktörü Mara Keisling, söz konusu bildirinin “standart bir genital görünüşü kabul ettirmeye çalıştığını” belirtiyor: “Yönetim, transları görünmez hale getirmeye çalışıyor; translara siz yoksunuz diyor.”

Beyaz Saray önünde protesto

LGBTİ aktivistleri, dün Beyaz Saray’ın dışında “Bizi silemezsiniz” çağrısıyla protesto düzenledi. ABD’nin 2018’deki ara seçimlerine 15 gün kaldığını hatırlatan aktivistler, herkesin oy kullanması için çağrı yaptı.

Protestodan birkaç saat sonra, sosyal medyada #WontBeErased (Bizi silemezsiniz) hashtag’i yayılmaya başladı.

Trump trans haklarını daha önce de tartışmaya açmıştı

Trump, görevine başlamasından kısa bir süre sonra, Obama’nın LGBTİ+ haklarını tanımaktaki adımlarını geri çekmeyi planladığını ve okullarda trans öğrencilerin cinsiyetleriyle bağdaşan tuvaleti ve soyunma odasını kullanmalarını engellemek istediğini belirmişti.

Ayrıca Trump, transların askerlik yapmalarını engellemek istediğini, transların işçi haklarını ve trans mahpusların haklarını kaldırmak istediğini ifade etmişti. Trump’ın ifadelerinin ardından bazı sağlık kurumlarının translara karşı ayrımcılık yaptığı ortaya çıkmıştı.

10 Cumhuriyetçiden 8’i: Kişinin cinsiyeti doğduğu cinsiyettir

Pew Research Center’ın 2017’de yaptığı ankete göre, ABD’de 10 Cumhuriyetçiden 8’i insanların cinsiyetinin, doğumda onlara atanan cinsiyet olarak kalması gerektiğini düşünüyor.

Demokratların ise yüzde 64’ü kişinin cinsiyetini belirleme hakkına sahip olması gerektiğini düşünüyor.

Başsavcı Jeff Sessions, Ekim 2017’de yayımladığı bildiride işyerinde ayrımcılığını engelleyen yasaların etkili bir şekilde cinsiyet ayrımcılığını engellemediğini savunmuştu.

Trans hakları savunucusu, ABD ordusunun ispiyonculukla suçlanan eski askeri trans Chelsea Manning, Twitter’da beden uyum ameliyatından iyileşirken ki fotoğrafını yayınlayıp “Yasalar varlığımızı belirlemez, biz kendimiz belirleriz” notunu düştü. (LM/ÇT)

* Bu haberi Laura Messner bianet için derledi.