TikTok’un “onarım terapisi” içerik yasağı uygulanmıyor

Haziran 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

TikTok, geçtiğimiz sonbaharda “onarım terapisi” içeriklerini yasakladığını duyurmuştu ancak çeşitli taglerle yayınlanan videolar denetlenmiyor ve yüz binlerce görüntüleme alıyor.

Kaos GL’den Gözde Demirbilek’in haberine göre, 2016 yılında kurulan ve son zamanların yükselen video platformu TikTok, yayınladığı “TikTok’ta Nefretle Mücadele” metninin “Nefret ideolojilerine tavır almak” ara başlıklı bölümünde “onarım terapisi” adı altında LGBTİ+’lara uygulanan işkenceyi destekleyen içerikleri yasakladığını Ekim (2020) ayında duyurmuştu.

Yayınladığı metinle birlikte “Nefretin biçimlerini tanımak ve bununla etkili bir şekilde mücadele etmek için politika ve yaptırım stratejisi geliştirmek bize düşüyor. Nefret söylem ve sembollerini daha iyi tespit etmek için yaptırım ekiplerimizi düzenli olarak eğitiyoruz” diyen aynı zamanda içerik moderasyonunu yapan “Güven & Güvenlik” ekiplerini kültürel farkındalığı artırmak için düzenli olarak eğitimlere tabi tuttuğunu duyuran TikTok, Media Matters’ın raporuna göre yasağı fiili olarak uygulayamıyor. “Onarım terapisi” adı altında LGBTİ+’lara uygulanan işkenceyi destekleyen içerikler hâlen yasak ancak konuyla ilgili hashtaglerin kullanıldığı videolar yüz binlerce görüntülenme alıyor.