TGS’den İstanbul Sözleşmesi haberleri bilgi notu

Evrim Kepenek Nisan 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi haberlerine ilişkin bilgi notu yayınladı.

Not, “Sevgili meslektaşlarımız, İlk imzacı Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğinin ilân edilmesi başta kadınlar ve LGBTİ+’lar olmak üzere tüm ülkenin gündeminde” diye başlıyor.

“Her gün hem insan hakları hem siyasilerin açıklamaları hem de sözleşmeyi karalamaya yönelik iddiaları haberleştirmek durumundayız” diyen Komisyon, Sözleşme’yle ilgili hukuki durum, haberlerdeki teknik detaylar ve dil kullanımına yönelik etik kuralları hatırlattı.

“LGBTİ+’ları unutmamalıyız”

İstanbul Sözleşmesi’nin LGBTİ+’ları da koruduğunu vurgulayan Komisyon, “İstanbul Sözleşmesi’nin sadece kadınları değil LGBTİ+’ları da koruduğunun tüm karalama ve hedef gösterme kampanyalarına rağmen ısrarla hatırlatılması gerekiyor. Erkek şiddetine maruz kalanların sayısı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması arasında bağ kuran haberler yapıldığında, LGBTİ+’ların da bu korumanın altında bulunduğunu akılda tutmak gerekiyor. Şiddet gören kadınlarla birlikte LGBTİ+’ların sayısını da vermek iyi olur” dedi.

Komisyon ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili negatif kampanyadaki LGBTİ+’larla ilgili nefret söylemini gözden kaçırmamayı önererek şöyle devam etti:

“Haber aracılığıyla kişileri, grupları hedef göstermenin, örtülü veya açık nefret dili kullanmanın gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmadığını bıkmadan hatırlatmalıyız.

“Resmi ağızlardan veya kurumlardan yapılan açıklamalardaki ayrımcı ifadeleri olduğu gibi başlığa taşımamaya özen göstermeliyiz. Bu ifadeleri tırnak içine almak dahi aynı dili yeniden üretmemize neden oluyor.

“Sözleşmeden çıkılmasıyla ilgili kişilere mikrofon uzatırken LGBTİ+’ları unutmamalıyız.”

Komisyon notun devamında hukuki duruma ilişkin bilgiler de paylaştı.

TIKLAYIN – Bilgi notunun tamamı

  • Etiketler