Şiddete Karşı “Karar Aldım” Deme Vakti

Evrim Kepenek Kasım 2018
Facebook Twitter Google

“Önemli olan şiddetsiz hayat kararını aldıktan sonra yeni hayatı kurarken kadınlara destek aomak. Türkiye’de bunun mekanizmaları var ancak kullanılmıyor, kadınlar bilmiyor. Hem yetkililer hem de kadınlara 6284 No’lu yasayı hatırlatırsak gündemlerini de alabilirler.”

bianet’in şiddet çetelesine göre, Türkiye’de erkekler 2018’in ilk dokuz ayında en az 183 kadın ve 10 çocuk öldürdü; 50 kadına tecavüz etti; 162 kadını taciz etti; 375 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 279 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 316 kadını yaraladı.

TIKLAYIN – Erkekler Eylül’de 23 Kadın Öldürdü

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelenin temel mekanizmalarından biri olan 6284 sayılı Kanunu geniş kitlelere anlatabilmek için Türkiye genelinde yeni bir kampanya başlattı.

Şiddete Karşı “Karar Aldım” Deme Vakti - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Kampanya aracılığıyla; kadınlar şiddetsiz bir hayat kurma kararı aldıklarında, şiddetten uzaklaşmalarını sağlayacak koruyucu ve önleyici tedbirleri etkin olarak sunması gereken 6284 Sayılı Kanun hakkında farkındalığı artırmak ve bu kanunun kadınlar için hayati önemini vurgulamak hedefleniyor.

Kadınlar yasaya nasıl ulaşacak?

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı çalışmalar çerçevesinde, şiddete maruz kalan kadınlara yararlanabilecekleri hakları konusunda kapsamlı bilgi vermek için 6284 Sayılı Kanun Metni ve Kanun ile faydalanabilecekleri destekleri bir araya getirerek www.kararaldim.org adlı siteyi de hayata geçirdi. Siteden, 6284 No’lu Yasa’ya kadınların nasıl ulaşabileceğine ve şiddete maruz kaldıklarında ilk yapmaları gereken noktalara da dikkat çeken bilgiler yer alıyor.

Şiddete Karşı “Karar Aldım” Deme Vakti - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

TIKLAYIN – Şiddete Maruz Kaldığınızda Ulaşabileceğiniz Kurumlar

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü Selime Büyükgöze, 6284 No’lu yasanın 2011’den var olduğunu ancak kadınların yasa konusundaki bilgilerinin çok sınırlı olduğunu söylüyor:

“Kadınlar alacakları destekleri bilmediklerinden haklarına erişmekte güçlük çekiyorlar. Biz böyle bir kampanya yaparak 6284 No’lu yasanın kadınların şiddetten kurtulmasında önemli olduğunu anlatmak istedik.  Hem de kanun yapıcıların bunu gerektiği gibi uygulamaya teşvik etmek aynı zamanda kadınlara da böyle bir opsiyonları olduğunu hatırlatmak istedik.”

“Karar alan kadına destek mekanizması gerek”

Kadınların şiddete karşı karar aldıklarını ancak bunu hayata geçirmekte zorlandıklarını söyleyen Büyükgöze, kadınların şiddetsiz hayata geçişlerinde mutlaka destek almaları gerektiğini düşünüyor:

“Önemli olan şiddetsiz hayat kararını aldıktan sonra yeni hayatı kurarken kadınlara destek olmak. Türkiye’de bunun mekanizmaları var ancak kullanılmıyor, kadınlar bilmiyor. Hem yetkililer hem de kadınlara 6284 No’lu yasayı hatırlarsak gündemlerini de alabilirler.”

Kampanyaya dair bilgilendirme broşürleri İstanbul dışındaki kentlerde de dağıtılacak.