Protestolar Kazandı, İrlanda’da Kürtajı Yasallaştıran Tasarı Parlamentodan Geçti

Aralık 2018
Facebook Twitter Google

İrlanda’da 12 haftaya kadar kürtajı yasallaştıran yasa tasarısı parlamentodan geçti. Perşembe günü 9 saatlik oturumda tartışılan yasa tasarısı akşam saatlerinde kabul edilerek parlamentodan geçti.

“Hamileliğin Sonlandırılmasının Düzenlemesi Yasa Tasarısı” 12 haftaya kadar talep üzerine ya da kadının fiziksel/psikolojik risk altında olması, fetüsün ölüm tehlikesi gibi durumlarda kürtaj hizmetlerinin sağlanacağını güvence altına alıyor.

Ocak 2019’da yürürlüğe giriyor

Yasa 2019 yılının Ocak ayında yürürlüğe girecek.

İrlanda’da 25 Mayıs 2018’de yapılan referandumda halkın yüzde 66.4’ü kürtaj yasağının yumuşatılmasına “Evet” oyu vermişti.

Hareketin sembolü Savita olmuştu

Yasa tasarısının geçmesini takiben söz alan Senatör Catherine Noone, 6 yıl önce kürtaj başvurusu reddedildikten sonra hayatını kaybeden ve yasal kürtaj hareketinin sembolü haline gelen Savita Halappanavar’ı hatırlattı ve bu zaferin devasa bir değişim olduğunu söyledi.

14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu

İrlanda Anayasası’nın 8. Değişiklik Maddesi’ne göre kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bu nedenle 35 yıldır kürtajın kaldırılması için kampanyalar yürütülüyordu.

Savita Halappanavar’ın ölümü

Protestolar Kazandı, İrlanda'da Kürtajı Yasallaştıran Tasarı Parlamentodan Geçti - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Referanduma yol açan kürtaj tartışması aslında 6 yıl önce başlamıştı. 17 haftalık hamile Savita Halappanavar’ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddildi ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Savita Halappanavar fotoğrafları “Bir daha asla” notuyla duvar afişlerinde yer aldı.

Anayasaya 1983’te eklenmişti

İrlanda anayasasına 1983 tarihinde eklenen pir maddeye göre doğmamış çocuğun da annesi gibi yaşam hakkına sahip olduğu savunularak anayasada kürtaj yasağı getirilmişti.

Kürtaj konusunda ağır cezai yaptırımlar getiren ihlal eden kadınlar 14 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. Tecavüz kurbanı kadınların da kürtaj yapmaları engellenebiliyor.

Kürtaj yasası nedeniyle her yıl binlerce İrlandalı kadın, başta İngiltere olmak üzere farklı ülkelere giderek kürtaj yaptırmak zorunda kaldı.iyle yaptığı kürtaj

 

Cumhurbaşkanı: Mücadele eden azınlığa teşekkür ediyorum

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins yayımladığı yazılı açıklamada, “35 yıl boyunca bir ulusu değiştirmeye çalışan, kalpleri ve akılları değiştirmeye çalışan kampanyacılara teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Higgings ayrıca “Çoğunluk için umursamamak daha kolayken, burada mücadeleyi yürüten azınlığa teşekkür etmek istiyorum” ifadesini kullandı.

Referandumda kürtaj yasağının kalkmasını destekleyen Başbakan Leo Varadkar ise “İrlandalı kadınlar için tarihi bir gün. Destek veren herkese teşekkürler” dedi.

İrlanda’da kürtajın yasallaşması ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke Malta kaldı.

 

  • Etiketler