Pakistan’ın İlk Trans Onur Yürüyüşü Gerçekleşti

Ocak 2019
Facebook Twitter Google

Pakistan’da Lahor şehrinde 29 Aralık 2018, Cumartesi günü ilk Trans Onur Yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüşte hükümetten transların insan haklarının korunması için reform talep edildi.

Trans İnsanların (Haklarının Korunması) Yasası parlamento tarafından 2018 yılının Mayıs ayında kabul edildi. Yasa vatandaşlara resmi evraklarda, pasaportlarda ve kimliklerde cinsiyet kimliğini erkek, kadın ya da ikili toplumsal cinsiyet sistemine dahil olmayan (non-binary) seçenekleriyle tanımlama hakkı tanıyor.

 “Yasa henüz uygulanmadı”  Pakistan’ın İlk Trans Onur Yürüyüşü Gerçekleşti - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Express Tribune’a konuşan trans aktivist Neeli Rana şu ifadeleri kullandı:

“Hükümete yasayı geçirdikleri için minnettarız. Pakistan tarihinde ilk kez translara hakları verildi. Protesto yapmak ve sokağa çıkmak hakkımız. Şimdi bu yasa tasarısını uygulamak hükümetin sorumluluğu, kabul edilse de henüz uygulanmadı.”

Hâlâ LGBTİ+ karşıtı yasalar var

Pakistanlı trans insanlar ilk Trans Onur Yürüyüşü için hükümetten yasal koruma talep etti. Yeni yasal düzenlemelere rağmen translar toplumda düşmanlıkla karşı karşıya kalıyor. 2018 yılının Ağustos ve Eylül aylarında iki trans kadın öldürüldü.

Pakistan’da gelişmelere rağmen sömürge dönemden kalan bir yasaya göre “gey olmak” yasadışı, gey insanlar on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor ve ayrımcılığa karşı yasal korumaya sahip değiller.

  • Etiketler