“Okulda zamanımı sürekli korku içinde geçirdim”

Seda Taşkın 21 Aralık 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

ARTI GERÇEK – “Okulumdaki öğrenciler bir şekilde cinsel yönelimimi öğrendiğinde 8’nci sınıftaydım. Okulun koridorlarında bana isimler takarlardı. Daha sonra birisi makyajlı fotoğraflarımı sosyal medyada paylaşarak ev adresimi ve okuduğum okulu ortaya çıkardı. Tehditler alıyordum. Okulda zamanımı sürekli korku içinde geçirdim.”

Bu sözler Azerbaycan’da yaşayan 16 yaşındaki Ali Malikov’a ait. Malikov Bakü’de bir lisede son sınıf öğrencisi. Okul arkadaşları Malikov’un biseksüel olduğunu öğrenmesinin ardından defalarca kez şiddete ve tehdite maruz bırakmış. Malikov Azerbaycan’dan bize ulaşarak yaşadığı ayrımcılığın duyulmasını istedi. Malikov gibi dünyanın dört bir yanında insanlar kimi sevdikleri, ne giydikleri ve aslında kim olduklarıyla bağlantılı olarak saldırıya uğruyor. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ+) olmak her gün ayrımcılığa uğramak anlamına geliyor.

UĞRADIĞI AYRIMCILIK NEDENİYLE OKULU BOYKOT EDİYOR 

Milakov okuduğu okulda defalarca kez şiddete ve ayrımcı dile maruz kalıyor. Defalarca kez bir çok yere şikayette bulunmasına rağmen yanıt alamadığı için, Malikov, eğitim sistemini boykot ederek, derslere katılmayı reddediyor. Malikov 8’nci sınıftan itibaren uğradığı taciz ve şiddete uğradığını ve sayısız kez okul müdürüne durumu anlatmasına rağmen sorunun çözülmesi yerine okul müdürü tarafından da azarlandığını anlatıyor:

“Bir defasında fizik öğretmenim defterlerimi yırttı ve kolyemi kopardı. 10’ncu sınıfa geçtiğimde pandemi nedeniyle e-öğrenmeye geçtik. Bir gün benimle aynı okulda olan trans bir arkadaşımla sokakta yürürken, ‘Siz okulumuzun ismini karalıyorsunuz’ diyerek bizi taşladılar. Yolda yürürken bile can güvenliğimizin olmadığını çok iyi biliyoruz. Herkes bizi tanıyor ve bizi bir ‘rezillik’ olarak görüyorlar.

‘OKULUN İDARİ PERSONELİNDEN UTANIYORUM’

Malikov, durumunu İçişleri Bakanlığı’na bildirdi. 26 Kasım tarihinde bir karakola çağırıldı. Ancak durumuna ilişkin bir çözüm bulunmadı. Bu olaylar yaşanırken bir öğretmeninin sosyal medyadan, Malikov’un eşcinsel olduğunu ve okulunun imajını zedelediğini içeren fotoğraflar paylaştığını söyleyen Malikov, “Öğrenciler beni küçük düşüren ve tehdit eden paylaşımları beğeniyor. Okulun idari personelinden utanıyorum” diyor.