Mutlu Kaya’ya destek çağrısı: “Mutlu evinde kalsın”

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

“Mutlu Kaya ve Dilek Kaya, iki kız kardeş, hayatlarına aldıkları erkeklerden şiddet görüyordu. Dilek Kaya katledildi ama Mutlu Kaya başından vuruldu, yine de hayata tutundu. Mutlu Kaya’nın bu yaşam mücadelesine herkesi destek olmaya davet ediyoruz…”

Bu kez destek kampanyasının odağında Diyarbakır’da yaşayan ve erkek şiddetinden sonra hayata tutunan Mutlu Kaya var. Diyarbakır’da ailesi ile birlikte yaşadığı ev borç nedeniyle icralık olduğu için çevirmen Beril Eyüboğlu ve oğlu Murat Eyüboğlu’nun girişimi ile destek kampanyası başlatıldı.

Diyarbakır’da yaşayan Mutlu Kaya, 5 Nisan 2015’te 19 yaşındayken katıldığı “Sesi Çok Güzel” adlı bir TV yarışmasında birinci oldu. Bundan kısa bir zaman sonra evinin önünde erkek arkadaşının sıktığı kurşunlar nedeniyle ağır yaralandı.

38 gün komada kaldıktan sonra uyandığında kol ve bacaklarını hareket ettiremedi. Konuşma yetisini kaybetti. 2 ay fizik tedavi gördükten sonra taburcu olduğunda kulağının arkasında bir kurşun vardı ve ameliyatla alınması imkânsızdı.

Ablası ve avukatı da erkek şiddeti sonucu öldü

Kısa bir süre içinde önce ablası, sonra da avukatı erkek şiddeti sonucu yaşamını kaybetti. Aile bu üzüntülere ek olarak Mutlu’nun tedavi masrafları için gelirlerinin çok üstünde masraflara boğuldu.

Mutlu’nun halen annesi, babası ve ablası ile oturduğu ev banka kredisi ile alındı fakat tedavi masrafları nedeniyle borçlar ödenmedi. Şu sırada ödeyemedikleri borç yüzünden evleri icrada. Kampanya da bu nedenle düzenleniyor.

Evi icradan kurtarmak için bu borcun ilk fırsatta ödenmesi gerekiyor. Eğer bu kampanya hedefini aşarsa, ek fonlar sağlık giderlerini karşılamak için kullanılacak. Kaya’nın şu an 98 engelli raporu var ve 978 lira engelli maaşı alıyor.

“Ölmesini istediler, başaramadılar”

Mutlu, annesi, babası, ablası Songül ve onun üç çocuğuyla Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yaşıyor. Şu sıralarda Ahbap Derneği’nin 30 bin lira tutarındaki bir bağışıyla Mutlu’ya evde haftada üç gün fizyoterapi uygulanıyor.

Van’da faaliyet yürüten ve kapatılan Van Kadın Derneği gönüllülerinden feminist Zozan Özgökçe, kampanyaya dair şu bilgieri paylaşıyor:

“Diş tedavisi için Songül Mutlu’yu Diyarbakır’a götürülüyor. Bu da gerek maddi bakımdan, gerekse gidip gelme açısından külfetli bir iş. Bir sürü masraf oluyor. Hali ile icra borcu ödenemiyor. Yani var olan gelirleri Mutlu’nun sağlık gideri için harcanıyor. Borcu ödemek için para kalmıyor. Bu kampanya Mutlu’nun evinde kalabilmesi için. Yani icra borcunun ödenmesi için, evdeki diş tedavisi ile ilgili değil. Gofundme’de kredi kartıyla, dolarla bağış yapılabiliyor, hesabınıza TL olarak geçiyor. Hedef 11 bin dolar.

“Mutlu Kaya ideallerine bağlı, kendisine biçilen ‘kadın olma’ rollerini reddedip mutluluğu peşinden koşan bir kadındı. Bunu hepimiz görüyorduk. Çünkü bu çabasını yine kendisi görünür kılıyordu. Onun bu durumu biz tüm kadınları güçlendiriyordu. Bunu istemeyen, engellemeye çalışan eril zihniyet onu kafasından vurarak yaraladı.

“Ölmesi isteniyordu ama başaramadılar. Ne yazık ki Mutlu ve Dilek kardeşler benzer engellemelerle karşılaştılar. Mutlu Kaya ve Dilek Kaya iki kız kardeş hayatlarına aldıkları erkekler tarafından şiddet görüyordu.

“Dilek Kaya katledildi, Mutlu Kaya başından vuruldu ama hayata tutundu. Mutlu Kaya’nın bu yaşam mücadelesine herkesi destek olmaya davet ediyoruz.”