Liselilerden Tacize Karşı Ders Boykotu: #TacizVarSesÇıkar

Elif Ünal Çiçek Tahaoğlu Ekim 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH Ekim 2018
  • SÖYLEŞİ Elif Ünal Çiçek Tahaoğlu
  • HABER Elif Ünal Çiçek Tahaoğlu
  • KAYNAK bianet.org
  • YAYIN DİLİ Türkçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır
bianet’in haberinin ardından, Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri Twitter’da #TacizVarSesÇıkar hashtag’iyle kampanya başlattı; tacizci öğretmenin istifası talebiyle dersleri boykot ettiler.

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri Twitter’da #TacizVarSesÇıkarhashtag’iyle kampanya başlatırken, bugün dersleri boykot ettiler.

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nden geçen sene mezun olarak bu sene üniversiteye başlayan Eylül adlı kadın öğrenci, lisedeki coğrafya öğretmeninin tacizlerini mahkemeye taşımış ve yaşadıklarını bianet’e anlatmıştı.

TIKLAYIN – Tacize Uğrayan Öğrenci Mezun Oldu, Tacizci Öğretmen Ders Vermeye Devam Ediyor

bianet’in dün yayınladığı haberin ardından sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınlayan öğrenciler “Okulumuzda maalesef bir taciz vakası ve tacizci bir hoca mevcuttur. Okulun öğrencileri olarak buna sessiz kalmamız asla ama asla mümkün değildir” dedi.

Kısa sürede yüzlerce kişiye ulaşan kampanyanın ardından bugün de lisede öğrencilerin dersleri boykot ettiği öğrenildi.

Bu sene üniversiteye başlayan Eylül adlı kadın öğrenci, lisedeyken kendisini taciz eden coğrafya öğretmeniyle ilgili okul idaresine yaptığı şikayet ve devamında yürütülen soruşturmadan bir sonuç alamayınca olayı mahkemeye taşımaya karar vermiş ve yaşadıklarını bianet’e anlatmıştı.

Eylül: Birçok kişinin bunu yaşamış olduğunu öğrendim

Öğrencilerin tacize karşı başlattığı kampanyayı Eylül bianet’e şöyle değerlendirdi:

“İnanılmaz geri dönüşler aldım, çok fazla destek aldım. Şu anda lisede olan öğrencilerden daha önce hiç duymadığımız hikayeler dinledim.

“Bir yandan bütün bunların bu kadar kişi tarafından yaşanmış olmasından dolayı üzülüyorum, bir yandan da bir şeyler değişeceği düşüncesiyle umutlanıyorum.”

Okulda ders boykotu

Okulda öğrenciler dersleri boykot etti. Sloganlar eşliğinde tacizci öğretmenin protesto edildiği eylemden görüntüleri öğrenciler bianet ile paylaştı. Söz konusu öğretmenin ise olaylar sonucunda kendini öğretmenler odasına kilitlediği öğrenildi.

Öğrencilerden açıklama

Liselilerden Tacize Karşı Ders Boykotu: #TacizVarSesÇıkar - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri adına yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Okulumuzda maalesef bir taciz vakası ve tacizci bir hoca mevcuttur. Kendisi hala görevdedir ve zamanında yaptıklarını şu an da zaman zaman yaptığı kulaktan kulağa dolaşagelmektedir, bilinmektedir.

“Okulun öğrencileri olarak buna sessiz kalmamız asla ama asla mümkün değildir. Herkesi duyarlı olmaya ve bu durumda ani refleksif olarak gerçekleşebilecek her olay ihtimaline karşın, şiddetle karşı çıkmaya ve karşı gelenlerle beraber olmaya çağırıyoruz.”

Sosyal medyadan tepkiler

Dün gece öğrencilerin Twitter üzerinden #TacizVarSesÇıkar üzerinden başlattıkları kampanya kısa sürede yüzlerce insana ulaştı.

Liselilerden Tacize Karşı Ders Boykotu: #TacizVarSesÇıkar - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

NAR Kadın Dayanışması hesabından “tacizci öğretmenin görevine devam etmesi tacize ortak olmaktır” diyerek lise öğrencileriyle dayanışma gösterdi.

Liselilerden Tacize Karşı Ders Boykotu: #TacizVarSesÇıkar - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Kadın Meclisleri “Kadriye Moroğlu Lisesi’nde öğrencisini taciz eden bir öğretmen ve bunu bildirmeyen bir yönetim var. Biz ne bu tacize ne de aklama girişimine sessiz kalırız; sessiz kalmayan genç arkadaşlarımızın da yanındayız.” İfadelerini kullandı.

Liselilerden Tacize Karşı Ders Boykotu: #TacizVarSesÇıkar - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Bir öğrenci ise yayınladığı Twitter mesajında kendisinin de aynı durumu yaşadığını “Biz Eylül ile aynı okuldaydık. 3 sene önce bahsi geçen failin dersime girmesiyle şahit olduğum tacizler doğrultusunda idareye gittiğimde ‘engelli kızı var’ denilerek bir şey yapılmamıştı” ifadeleriyle anlattı, Eylül için dayanışma çağrısında bulundu.

Liselilerden Tacize Karşı Ders Boykotu: #TacizVarSesÇıkar - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Başka bir öğrenci de mesajında “Siz taciz edeceksiniz kadınlar susacak yok artık öyle değil. Mücadele ediyoruz: sokaklarda, meydanlarda, adliyelerde, her yerde, her zaman. Biliyoruz ki yalnız değiliz, kadın kardeşlerimiz var. Birlikte çok daha güçlüyüz” dedi. (EÜ/ÇT)