“LGBTİ+’lar mağdur oldukları suçu bildirirken bile tutuklandı”

bianet 23 Aralık 2021 Türkçe
Facebook Twitter Google

Görsel: Gizem Karagöz, 2020, Kaos GL için stok görseller

ILGA World yeni raporunda, LGBTİ+’ların insan hakları ihlallerinin dünya genelinde 2021 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi devam ettiğine dikkat çekiyor.

15 Aralık’ta yayımlanan rapor, LGBTİ+’ların 2021 yılında da yalnızca cinsiyet kimlikleri, cinsiyet ifadeleri ya da cinsel yönelimleri nedeniyle tutuklandığını ya da haklarında soruşturma açıldığını ve yargılandıklarının altını çiziyor.

ILGA World son yirmi yıldır, tüm dünyada kolluk kuvvetlerinin LGBTİ+’lara yönelik para cezaları, keyfi tutuklamaları, kovuşturmaları, işkenceleri, hapis ve ölüm cezalarını inceliyor. Yüzlerce dava incelediğini belirten ILGA World, “Ancak gerçek rakamlar çok daha yüksek olabilir: Birçok vaka resmi olarak kaydedilmiyor ya da çoğu zaman resmi kayıtlara erişemiyoruz, belki de bu kayıtlar hiç tutulmuyor” diyor.

“Yargılanmaları artıyor”

Kaos GL’den Aslı Alpar’ın haberine göre, LGBTİ+’ların en temel haklarını yok sayan ve varoluşları nedeniyle onları suçlulaştıran ceza yasaları nedeniyle LGBTİ+’ların topluma eşit katılımdan dışlandığını ve sürekli olarak tehdit altında yaşadıklarını söyleyen rapordan öne çıkanlar şöyle:

“Normatif kabul edilmeyen davranışların eşcinsel olmanın kanıtı olarak okunduğu toplumlarda, bir kişinin görünüşü, giyimi ve konuşması dahi bir ‘suç faaliyetinin’ göstergesi sayılabilir ve kişilerin tutuklanması için yeterli sebep sayılabilir.

“Baskınlar, keyfi aramalar, güvenlik güçleri tarafından çevrimiçi tuzağa düşürülme ve ihbarlar, LGBTİ+’ların hedef haline getirilmesinin en yaygın yolları arasında.

“LGBTİ+’lar mağdur oldukları bir suçu bildirmeye çalışırken bile tutuklandı. Çoğu durumda, bu tutuklamaları destekleyecek herhangi bir yasa dışı faaliyete dair çok az kanıt var veya hiç yok.

“İkili ve özcü toplumsal cinsiyet nosyonları, trans+’ları, “eşcinsel” oldukları kabulüyle yargılanmalarını artıyor.

“Polisin tutuklu LGBTİ+’lara yönelik kötü muamelesi neredeyse tüm vakalarda belgelenmiş.

“Medya, devletlerin kriminalize edici hükümleri nasıl uyguladıkları konusunda önemli bir rol oynayabilir

“Bir kişinin ekonomik durumu, yaptırımdan kaçınmada kilit bir rol oynayabilir.”