Kaos GL’den Sözlü Tarih Projesi: Renkli Ekran

Evrim Kepenek Aralık 2018
Facebook Twitter Google

“Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde bir kez daha fark ettik ki; kendi hikayemizi anlatmadığımız müddetçe kimse de bizim hikayemizi anlatmıyor.”

Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, yeni başlayan sözlü tarih projeleri Renkli Ekran’ı böyle anlattı.

Renkli Ekran kapsamında Kaos GL’nin youtube sayfasından LGBTİ+ aktivistleri ile hem yaşam öyküleri üzerinden hem de tematik görüşmeler gerçekleştirildi. Renkli Ekran’da son dört ay içinde dört söyleşi yayınlandı, yıl sonuna kadar iki video daya yayınlanması planlanıyor.

Proje, Türkiye’deki LGBTİ+ hareketini merak edenler için de önemli bir fırsat sunuyor.

 “Gazeteciler de yer aldı”

Tar, LGBTİ+ aktivistlerinin yanı sıra gazetecilere de 70 ve 80’lerin medyasını sorduklarını söylüyor:

“Çeyrek asra yelken açarken geçmişi hatırlamak, geçmişi geçmişte bırakmamak, bugünleri anlamlandırırken hafıza ve belleğimizi yoklamak istedik. Bunun için bir sözlü tarih çalışmasına başladık.  LGBTİ+ aktivistlerinin yanı sıra gazetecilere de 70 ve 80’lerin medyasını sorduk.”

Tar, Söyleşilere Renkli Ekran İsmini vermelerinin nedenini de şöyle anlattı:

“Bir dönem televizyona verilen bu isimden yola çıktık. Derdimiz herhangi bir ekranın rengi olmak, renge hapsolmak değil elbette. Derdimiz o renkli ekranın anlatmadığı hikayeleri anlatabilmek. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde bir kez daha fark ettik ki; kendi hikayemizi anlatmadığımız müddetçe kimse de bizim hikayemizi anlatmıyor.”

 “Geçmişten ilham almak da hedefler arasında”

Hafıza çalışmasının LGBT+ Hareketi için önemli olduğunu söyleyen Tar, şunları söyledi:

“Sözlü tarihi tercih ettik çünkü Kaos GL dergisi ve diğer yayınlar üzerinden yazıya dökülmüş bir tarihimiz var. Ancak o dönemleri yaşayan kişilerin ağzından, kendi kelimeleri ile neyi ve en önemlisi nasıl hatırladıklarını duymak istiyoruz.

Özellikle LGBTİ+ etkinliklerine Ankara’da getirilen ve hâlâ devam eden süresiz yasak varken bu hafıza çalışması bir yandan da nereden geldiğimizi hatırlayıp gideceğimiz yollara dair ilham bulmak için çok kıymetli bana kalırsa. Meselemiz düz doğrusal bir anlatı ile ne olup bittiğine bakmanın ötesinde, o anlardan ve olaylardan ilham alabileceğimiz fragmanlar yaratmak.

Yeni videolar yolda

Renkli Ekran’da, ilk olarak “Acaba ben L..’miyim?” Oya Burcu’nun söyleşisi yayınlandı.

İkinci olarak da  Kaos GL dergisini 90’lı yıllarda çıkartan isimlerden Ali Özbaş ve Ali Erol’un tanıklığı yer aldı.

Renkli Ekran’ın üçüncü konuğu yirmi yıldır LGBTİ+ hareketinin emektar isimlerinden Umut Güner oldu. Güner’in bölümünün başlığı ise, “Bir insan ömrünü neye vermeil?”

Renkli Ekran’ın şimdilik son konuğu ise “Benim gibi birisi var mı?”sorusuna yanıt veren Yasemin Öz.

  • Etiketler