Kadınlar Olmadan Asla!

Işın Eliçin 17 Mayıs 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 17 Mayıs 2018
  • SÖYLEŞİ Işın Eliçin
  • HABER Işın Eliçin
  • KAYNAK Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi
  • YAYIN DİLİ Türkçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

Amerikan Atlantik dergisi yazarlarından bilim, teknoloji, enformasyon sistemleri ve internet kültürü konularında uzman Adrienne LaFrance, 2013 yılında bir bilgisayar mühendisinin yardımıyla, o güne dek yaztığı 136 haberi taramış ve bu haberlerde görüşlerine yer verdiği 2075 kişi arasında kadınların oranının %25 olduğunu görmüştü. LaFrance aynı taramayı 2015’te yaptığında oranın %22’ye gerilediğini fark ederek, haberlerinde kadın uzmanlara daha fazla yer vermek için özen göstereceğini açıklamıştı.

Son dönemde, özellikle de müptezel Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’ın taciz ve tecavüzlerinin ifşasıyla başlayan #MeToo (Sen de) kampanyası ertesinde, kadınların sesini medyada daha fazla duyulur hale getirmek için birbiri ardına inisiyatifler açıklanıyor. Hafta başında (14 Mayıs 2018) Brookings Ensititüsü kadın teknoloji uzmanlarının yer aldığı bir veritabanının açılışını yaptı.

Yazılarında toplumsal cinsiyet dengesine dikkat eden New York Times gazetesi köşeyazarı David Leonhardt da ekonomi, siyaset, ulusal güvenlik ve diğer pek çok alanda kadın uzmanların isimlerinin yer aldığı listeler yaparak Twitter’da herkesin kullanımına açmış:

Kadınlar Olmadan Asla! - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Leonhardt yazısında  dışpolitika, siyaset bilimi ve sinir bilimi alanında kadın uzmanların isimlerinin yer aldığı veritabanı açık kaynaklarını da listelemiş.

#SırfErkekPanellereSon

Bir de sırf erkek paneller meselesi var: Amerikan Gender Avenger adlı internet sitesi televizyonlarda ve konferanslarda konuşmacı olarak davetliler arasında toplumsal cinsiyet dengesi istatistiklerini tutuyor.  Ekonomist Owen Barder’ın başlattığı, “En az iki kişinin katılımcı olduğu bir panelde, katılımcıların en az birinin kadın olmaması hâlinde, panelde yer almayacağım” diyen imza kampanyasını şimdiye dek tüm dünyadan çeşitli alanlarda söz sahibi olan 2000 civarında erkek imzalamış.

Tumblr’daki  (http://allmalepanels.tumblr.com), kamuya açık panellerdeki erkek egemen vaziyeti ti’ye alan “sırf erkek paneller/all-male panels”  (http://allmalepanels.tumblr.com) adlı blog ise Türkiye’de de epey takipçi bulmuştu. Nitekim toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi veren çok sayıda kadın örgütü Twitter’da #sırferkekpanel etiketi ile takip edebileceğiniz kampanyalar yürütüyor.

 

Kadınlar Olmadan Asla! - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yardımcı doçent Barış Gençer Baykan da sosyal medyada duyurusu yapılan panel, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklerde katılımcıların tamamının erkek olması halinde, düzenleyenlere bunun nedenini soruyor. Baykan’ın bir de çağrısı var: “Karşılaştığınız kadınsız etknlikleri yesilgundem@gmail.com adresine iletirseniz listeye ekleyebilirim.”