Kadınlar Şiddete Karşı 25 Kasım’da Alanlarda

Evrim Kepenek Kasım 2018
Facebook Twitter Google

25 Kasım’da kadınları İstiklal Caddesi’nde düzenlenecek gece yürüyüşe çağıran 25 Kasım Kadın Platformu’ndan Ergün: “Hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik, vazgeçmeyiz.”

“Erkek şiddetinin bahanesi çok susmaya haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok” diyen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye’nin her yerinde sokaklara çıkacak.

Dominik Cumhuriyeti’ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynayan, bedelini hayatlarıyla ödeyen 3 kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Mirabel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün sembolü.

TIKLAYIN – Mirabel Kardeşler’in Özgürlük tutkusu 58. yılında

25 Kasım Kadın Platformu da yıllardır düzenlediği gece yürüyüşünü bu yıl da 25 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde düzenleyecek. “Erkek şiddetinin bahanesi çok susmaya haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok” mottosuyla hareket eden kadınlar, Tünel’de bir araya gelip Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyecek.

Platformdan Özengül Ergün, 25 Kasım’a giderken, 25 Kasım Kadın Platformu olarak ortak bildiriler hazırladıklarını söylüyor:

“Bütün kadınların katılımına açık olacak şekilde İstanbul’un değişik yerlerinde bu bildirilerin dağıtımlarını yapacağız. Şu an bu etkinlikler için takvim hazırlıyoruz, bittikten sonra paylaşılacak. Afişlerimiz var yine, Taksim’e çağrı yapmak için hazırlamıştık, bu afişleri de asmak için buluşmalarımız olacak. 16 Kasım ve 23 Kasım’da sosyal medya eylemi yapmayı planlıyoruz. Hazırlık için toplantılarımız devam ediyor aslında ama pankart sözümüz belli; 25 Kasım’da Taksim’ de yapacağımız yürüyüş için pankart hazırlamak ve döviz yazmak için de bir araya geleceğiz.”

“Hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bütün kadınları sokaklara çağırdıklarını söyleyen Ergün son olarak şunları söylüyor:

“Çünkü biliyoruz; erkek şiddetine, eşitsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, haklarımızın elimizden alınmasına ancak ve ancak birlikteyken karşı koyabiliriz. Hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik, vazgeçmeye niyetimiz de yok; ama şimdi daha güçlü bir şekilde ‘bir aradayız, birlikteyiz, buradayız’ diyoruz, birbirimizden aldığımız güçle 25 Kasım Pazar günü saat 17:00’da Taksim- Tünel Meydanı’nda buluşuyoruz.”

İHD: “Biz varız, her yerdeyiz”

İstanbul’da kadınlar, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin 24 Kasım’da Beyoğlu’ndaki Zeze’de buluşacak. “Biz varız, her yerdeyiz” mottolu etkinlikte önce söyleşi gerçekleştirilecek, ardından, kadınlar, müzik dinlenecek.

İzmir’de film gösterimi

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 25 Kasım’a giderken bir dizi etkinlik düzenleyerek kadınlarla bir araya gelecek. Kadınlar ilk olarak bu akşam Esenyalı’daki dernek binasında bir araya gelecek ve Suffergette (Diren) isimli filmi izleyecek. Dernekte, bir sonraki etkinlik, 21 Kasım’da “Şiddet ve kadın sağlığı” başlıklı panel düzenlenecek. Panele, uzman doktor Sanem Aslan ve eczacı Ayşegül Bektaş konuşmacı olarak katılıyor. Dernekteki son etkinlik, 24 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek ve boşanma hakkı konusunda sosyolog Birgül Avdan sunum yapacak.

TIKLAYIN – Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği (EMK)

*Fotoğraflar bianet