Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Şubat’ta kadınların şiddet ajandasına yansıyanlar

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

8 Mart 2019 Feminist Gece Yürüüyüşü’nden fotoğraf: Evrim Kepenek

Çok sayıda avukat ile stajyer avukata fiziksel ve cinsel şiddet uyguladığ bu nedenle hakkında açılmış birçok şikayet dosyası olduğu öğrenilen İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat M.K. tutuklandı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başkanlığına dördüncü kez Tezcan Karakuş Candan seçildi. Candan’ın yönetim ekibinde beş kadın daha var.

Vegan mahpus İda Koçak’ın vegan yemek talebi açlık grevinin dokuzuncu gününde karşılandı. İda, açık grevini sonlandırdı.

Bergama Belediyesi’nin işten çıkardığı üç kadın işçi “İşimi istiyoruz” yazılı yeleklerle, belediye önünde oturma eylemi yapıyor.

“Aramızda Kalmasın: Kır, Kent ve Ötesinde Toplumsal Cinsiyet” Okurla Buluştu

Pozitif-İz Derneği İstanbul’da hızlı, güvenilir, ücretsiz ve danışmanlık alarak HIV testi yaptırılabilecek projesine başladı.

Öykü’nün Twitter hesabından yaptığı açıklamaların ardından söz konusu avukatın başka kadın avukatlara dönük cinsel saldırılarının da olduğu ortaya çıktı.

Gökçe Saygı davasında Savcı, sanık Şahin Yalçın için “kasten insan öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Kadınlar, meşru müdafaa hakkını kullanan Hülya Halaçkay‘a verilen hapis cezasını adliye önünde protesto etti.

Mor Dayanışma’nın İstanbul’da 8-9 Şubat tarihlerinde “İnadına Mücadele İnadına Özgürlük!” şiarıyla düzenlediği 2. Kadın Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

 

Meşru Müdafaa

İstanbul’da kendisine sistematik fiziksel ve cinsel şiddet uygulayan kocası K.Ö.’yü öldüren H.Ö.’ye savcının beraat talebine karşı mahkeme 15 yıl hapis cezası verdi. Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Şubat’ta görülen karar duruşmasında savunma yapan H.Ö. “Ben sadece kendimi korumaya çalıştım. Aksi halde beni öldürecekti” dedi. Mahkeme heyeti “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri uygulayarak cezayı 15 yıla düşürdü.

Balıkesir’de nişanlısı G.E.’yi (28) pompalı tüfekle vurarak öldüren C.M. (26) isimli kadın 14 Şubat’ta ilk kez hakim karşısına çıktı. C.M. erkeğin kendisine şiddet uyguladığını ve kendisini tehdit ettiğini söyledi, olay günü kendisini darp ettiğini söyledi ve “Odada bulunan tüfeği alarak evden çıkması konusunda kendisini uyardım. Tüfek ateş aldı ve sobanın üzerine devrildi” dedi. Mahkeme C.M.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Konya’da kendisine sistematik şiddet gösteren kocası V.S.’yi öldüren F.S.’nin yargılandığı dava Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Şubat’ta devam etti. Sanık avukatı meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek F.S.’nin tahliye ve beraatini talep etti. Mütalaasını açıklayan savcı “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve sanığın “maktulün fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığının tanık ve mağdur beyanlarınca doğrulanması nedeniyle cezaya haksız tahrik indirimi uygulanmasını” talep etti.

Ankara’da çocuk yaşta evlendirildiği, kendisine sistematik şiddet uygulayan S.T. isimli kocasını 21 Ağustos 2017 tarihinde öldüren H.T. (28) isimli kadına “tahrik indirimi” ile verilen 20 yıl hapis cezası Bölge Adliye Mahkemesi tarafından 24 Şubat’ta sanığın akıl sağlığıyla ilgili kapsamlı rapor alınmadığı gerekçesiyle bozuldu. H.T.’nin avukatı müvekkilinin yaşadığı sistematik tehdit ve şiddet karşısında çaresiz kalarak cinayeti işlendiğini savunarak “Avrupa’da ceza hukukunda yer alan ‘Örselenmiş Kadın Sendromu’ (Battered Woman Syndrome) bizim ceza hukukumuza da girmeli. Bu da meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmelidir” dedi.

Cinayet

Trans kadını öldüren erkeğe 25 yıl hapis: İstanbul’da trans kadın Esra A.’yı oturduğu apartmanın girişinde boğazını keserek öldüren erkek O.S.’ye İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 31 Ocak tarihinde görülen dördüncü duruşmada 25 yıl hapis cezası verildi.

Karısını öldüren erkeğe 20 yıl hapis: Aydın’da karısı Zeynep Ö.’yü (45) bıçakla yaraladıktan sonra zincirle boğarak öldüren E.Ö.’ye (51) 20 yıl hapis cezası verildi.

Bir davada erteleme: Bolu’da 2019’un Şubat ayında Irak vatandaşı karısı Saja J.M.’yi (29) 32 kez bıçaklayarak öldüren Irak vatandaşı eski polis memuru F.H.’nin yargılandığı dava 4 Şubat’ta devam etti.  Mahkeme heyeti eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 19 Mart 2020’ye ertelendi.

Bir faile ağırlaştırılmış müebbet: Erzurum’da karısı Seher P.’yi 3 çocuğunun önünde öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Ö.P. isimli erkek “eşi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “ruhsatsız ateşli silah satın alma, taşıma ya da bulundurma” suçundan 1 yıl hapis, 600 lira adli para cezası aldı.

Diyarbakır’da polis memuru A.E. isimli erkeğin 12 yaşındaki Helin Hasret Ş.’yi öldürdüğü suçlamasıyla yargılandığı dava 6 Şubat’ta başladı.

Zonguldak’ta 2017’de kaybolan Nesrin K.’yi denize atarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan sevgilisi E.K. isimli erkeğin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılandığı dava 11 Şubat’ta başladı.

Bir faile ağırlaştırılmış müebbet: Mersin’de eski karısı Filiz K.’yi (42) evinin önünde silahla vurarak öldüren M.C.’ye (46) 12 Şubat’ta “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Tutuksuz yargılanan 3 sanık beraat etti.

Bir faile “haksız tahrik indirimi”: Kütahya’da eski karısı Serpil E.’yi (40) sokakta ateş ederek öldüren İ.S. isimli erkek 12 Şubat’ta karar duruşmasına çıktı. Sanık “Ben yine mağdurum. Ben vurmadım. Kendisi öldü” dedi. Sanığa müebbet hapis cezası verildi, “haksız tahrik” ve “iyi hal indirimi” uygulanarak hapis cezası 15 yıla düşürüldü.

Kocaeli’de 11 yıl önce 35 yaşındaki Meryem T. ve 8 yaşındaki kızı Melike T.’nin kaybolmasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan altı aile üyesi sanığın yargılandığı davanın karar duruşması 13 Şubat’ta görüldü. Sanık T.U.’ya “canavarca hisle veya eziyet çektirerek ve üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı” kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “hürriyeti yoksun kılma” suçundan 4 yıl, “kredi kartının kötüye kullanılması” suçundan 3 yıl olmak üzere 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanık olarak yargılanan üç kadın ve bir erkeğe de “kasten öldürmeye yardım etme” suçundan 12 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Sanıklardan biri suçun işlendiği tarihte yaşı küçük olduğu için 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı.

Bir faile “haksız tahrik indirimi”: Konya’da 31 Ekim 2018’de karısı Hanife B.’yi eğlence merkezinde çalıştığı için öldüren M.B. isimli erkeğe 13 Şubat’ta “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi uygulanarak 20 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme gerekçeli kararda sanığın “bir anlık sinirle eline aldığı ve eşini korkutmak için doğrulttuğu tüfeğin farkına varmadan ateş aldığını” iddia etti. Olayda tasarlama bulunmadığı öne sürüldü.

Bir faile “haksız tahrik indirimi”: Aydın’da Nergis Y.’yi öldüren H.Y.’ye “haksız tahrik” indirimi verildi. 19 Mayıs 2019’da karısı Nergis Y.’yi öldüren H.Y. Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Şubat’ta görülen duruşmada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Savcı mütalaasında Nergis Y.’nin telefon kayıtlarının incelenmesi ve başka erkeklerle görüşmesini “evlilik sadakatini yerine getirmemek” şeklinde değerlendirerek indirim talep etti. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası “haksız tahrik” indirimi ile 20 yıla indirildi.

İzmir’de 25 Temmuz 2019’da 85 yaşındaki görme engelli annesi Görgün B.’yi döverek öldürdüğü iddia edilen B.B.’nin (55) yargılandığı davanın 14 Şubat tarihli duruşmasında mahkeme heyeti İzmir Adli Tıp Kurumu’ndan ölüm sebebi hakkında rapor istedi. B.B. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan üstsoyu kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Antalya’da karısının Fas vatandaşı kardeşi Rajae A.L.’yi sokakta öldüren güvenlik görevlisi E.K.’nin (42) yargılandığı davanın ikinci duruşması Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Şubat’ta görüldü.

Antalya’da trans kadın Gökçe S.’yi (39) öldüren Ş.Y. isimli erkek hakkında savcı mütalaasını verdi. Savcı sanığın “Hiçbir sebep olmamasına rağmen öldürdüğünü” söyleyerek “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Şubat’ta görülen dördüncü duruşmada mahkeme heyeti mütalaaya karşı taraf vekillerin savunması için duruşmayı 16 Mart’a erteledi.

Maraş’ta 8 Temmuz 2019’da karısı Müberra K.’yi öldürdüğü iddiasıyla yargılanan uzman çavuş G.K.’ye, “eşe karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 18 Şubat’ta görülen karar duruşmasında sanık “Bilerek öldürmedim” dedi. Mahkeme heyeti cezada herhangi bir indirim uygulamadı.

Antalya’da dini nikahlı karısı Halime Ş.’yi (31) 25 yerinden bıçaklayarak öldüren Ü.G. (40) isimli erkek sanık olarak yargılandığı davanın 19 Şubat’taki duruşmasında kendini savunduğunu iddia etti. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İstanbul’da 3 Ekim 2018’de karısı İkram D.’yi (57) kafasına satır ile vurarak öldüren, dudağını, dilini ve burnunu kesen A.D.’nin (67) yargılandığı davada 20 Şubat’ta mahkeme kararını açıkladı. Erkeğe kadını kendisini aldattığı için kadını öldürdüğünü iddia ettiği için “haksız tahrik” indirimi ile 24 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da karısı Zahide O.’yu ateş ederek ve bıçaklayarak öldüren, kadının kardeşi Kutlay O.’yu da silahla öldüren K.O. isimli erkek hakkında biri ağırlaştırılmış iki müebbet hapis cezası istendi.

Eskişehir’de eski karısı Ayşe Tuba A.’yı öldüren Y.Ö. isimli sanık hakkında “tasarlayarak canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme” suçundan açılan davanın ilk duruşması 21 Şubat’ta görüldü.

Ceren Damar Davasında Karar: Ankara’da sınavda kopya çekerken kendisini yakalayan akademisyen Ceren D.’yi (27) öldüren H.İ.K. (24) isimli erkek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. 2 Ocak 2019’da kadını tabancayla vurduktan sonra 17 kez bıçaklayan erkeğe Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Şubat’ta görülen karar davasında “canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan ceza verildi, “ruhsatsız silah bulundurmak ve silahla tehdit” suçundan da 3 yıl hapis cezası verildi, takdir indirimi uygulanmadı.

İstanbul’da karısı Sevde G.’yi (30) kendisini aldattığını düşündüğü için balkondan aşağı iterek öldüren B.G. (33) isimli erkeğin Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın karar duruşması 24 Şubat’ta görüldü.

Isparta’da Z.P. (20) isimli erkeğin eski sevgilisi Güleda C.’yi (19) 19 Kasım’da bıçaklayarak öldürmesiyle ilgili dava Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Şubat’ta başladı.

Mersin’de dini nikahlı karısı Derya Ç.’yi (48) öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan F.Ç. (56) ve ona yardım ettiği suçlamasıyla tutuksuz yargılanan kardeşi C.Ç.’nin (55) yargılanmasına 25 Şubat’ta devam edildi.

Zonguldak’ta 9 Ekim 2017’de annesi Nazlı U.’yu 9 kez bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Ö.U.’nun yargılandığı dava Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Şubat’ta devam etti.

İzmir’de 18 Aralık 2017’de Zülal T.’yi (21) kılıçla öldüren G.Ö.’nün (26) “kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın 26 Şubat tarihli duruşmasında savcı mütalaa verdi ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talep etti. Mütalaada sanığın kadını öldürme sebebinin tespit edilemediği belirtildi. Mahkeme heyeti sanık avukatına süre verilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Maraş’ta eski karısı Aslı Yıldız G.’yi çocuğunu almaya gittiği okulun önünde silahla öldüren, kadının kocasını da yaralayan A.D.’ye 26 Şubat’ta 33 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin eski sevgilisi Hanım Ç.’yi bıçaklayarak öldüren L.S.’ye “haksız tahrik” indirimi verilme kararını bozdu. Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi indirim uygulamamıştı. Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme yine indirim uygulamadı, “sanığın maktul ile buluşmaya bıçakla gitmesi, maktule karşı isabet ettirdiği bıçak darbesinin sayısı ve niteliği dikkate alındığında sanığın olay yerine konuşma amaçlı değil, maktulü bıçaklamak amacıyla gittiğinin” kabul edildiği belirtildi. L.Ş. kadının kendisine “hakaret etmesi”nin “haksız tahrik” olduğunu iddia etmişti. Direnme kararı sonrası dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti, kurul yerel mahkemenin kararını onadı.

Öldürme Teşebbüsü

Muğla’da 20 Haziran 2018’de karısı S.İ.’ye ait işyerini yakan, gözaltına alındıktan sonra tutuklanmayarak serbest bırakıldıktan sonra aynı işyerini basarak karısı, karısının annesi N.D. ve 2 erkek restoran çalışanını silahla yaralayan G.K. isimli erkeğin “öldürmeye teşebbüs” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması 4 Şubat’ta görüldü. Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi G.K.’ye “eşi öldürmeye teşebbüs” suçundan 16 yıl olmak üzere toplamda 28 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ve 800 TL para cezası verdi.

Antalya’da eski karısı O.A. ve arkadaşı G.K. isimli erkeği bıçaklayarak ağır yaralayan P.Ç.’nin yargılandığı dava 11 Şubat’ta Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. P.Ç. “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasını kabul etmedi ve ifadesinde “Eşimin beni aldattığından şüphelendim. Konuşturmak için çağırdım, masaya bıçağı koydum. ‘Konuş yoksa seni öldürürüm, yüzünü tanınmaz hale getiririm’ deyince konuştu. Masadaki bıçağı aldı, kendisine zarar vermemesi için bıçağı elinden almaya çalıştım. Boynundan yaralandığını basından öğrendim.” ifadelerini kullandı. O.A. sanığın “Öl Oya öl” diyerek bıçakla boynuna vurduğunu söyledi. G.K. olaydan habersizken sanığın evine gelerek kendisine saldırdığını, 8 gün yoğun bakımda kaldığını söyledi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Erzurum’da karşılıksız aşık olduğu C.T.’yi (19) bıçaklayarak yaralayan M.Y. (30) isimli erkeğin tutuklu yargılandığı dava 20 Şubat’ta devam etti. Kadına “Ya benim olursun ya kara toprağın” gibi mesajlar atan erkek 13 Ekim 2018’de C.T.’yi tehdit ederek bıçaklamıştı. “Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs” suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan M.Y. hakkında Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi cezai ehliyetinin olup olmadığını tespit eden rapor talep ederek sanığın gözlem altında tutulmasına karar verdi. Duruşma 16 Haziran’a ertelendi.

İzmir’de eski karısı E.M.’yi öldürmeye teşebbüs eden H.D.’nin yargılandığı davanın 6. duruşması Bayraklı Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Şubat’ta görüldü. Hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan dava açılan sanığın yargılaması “yaralama” suçundan devam etti. Duruşmaya gelmeyen tanık için zorla getirme kararı alınırken duruşma Mayıs ayına ertelendi.

Adana’da karısı N.K.’yi kıskançlık yüzünden bıçaklayarak öldürmeye teşebbüs eden Suriye vatandaşı F.K. isimli erkeğe 15 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Şubat’ta görülen karar duruşmasında F.K.’ye “Kasten eşini öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan 13 yıl 4 ay, “eşinin hürriyetini kısıtlamak”tan ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

İntihara Sürükleme

Antalya’da kuzeni Ayşegül G.’yi yıllarca tecavüz ederek intihara sürükleyen S.S. “yaralama” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. S.S. tutuklanmış, 14 yıl hapis cezası almıştı. Yargıtay’a itiraz başvurusu kabul edilerek tahliye edilmişti. Dava yeniden görüldü, mahkeme S.S.’nin tutuklanmasına hükmetti. Üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu S.S. yeniden serbest bırakıldı. Tecavüz ve intihara sürükleme değil, yaralama suçundan cezalandırıldı.

Antalya’da eski sevgilisi Zehra D.’yi (19) intihara sürüklediği suçlamasıyla yargılanan S.T. (18) tutuksuz yargılandığı davada 25 Şubat’ta beraat etti. Sanık Zehra D. kendisinden ayrıldıktan sonra telefonla kadını taciz etmiş, kadın 10 kez cep telefonu numarasını değiştirmek zorunda kalmıştı. Kadını darp eden, gittiği kafeyi basan, takip eden, kadına onu kaçıracağını söyleyerek araba hazırlayan, kardeşini tehdit eden sanık hakkında mahkeme heyeti “suç unsuru oluşmadığını” iddia etti. Sanığın olay günü 28 Eylül 2018’de ise S.T.’yi tehdit ettiği, akşam bıçakla evinin kapısına gittiği, kadının 4. kattaki evinin penceresinden atlayarak öldüğü iddia edilmişti.

Şiddet / Yaralama

Eskişehir’de 2019 yılının Kasım ayında annesi E.U.’yu darp eden ve parasını gasp eden H.U. (21) isimli erkek 8 yıl 3 ay hapis cezası aldı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Şubat’ta görülen duruşmada E.U. oğlundan şikayetçi olmadı, H.U. suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti sanığın “konutta nitelikli yağma ve darp” suçu işlediği gerekçesiyle 8 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Kayseri’de boşanma aşamasındaki karısı Ş.T.’yi (27) kafasına yumruk atarak darp eden A.T. isimli erkek tutuksuz yargılandığı mahkemede 8 Şubat’ta “basit yaralama” suçundan 3 bin TL para cezası aldı.

İstanbul’da 10 Nisan 2019’da eğlence mekanında çalışanları darp eden Ş.Ş. isimli erkek için 10 Şubat’ta “basit yaralama”, “tehdit”, “hakaret” suçlarından 3 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istendi.

Bursa’da 3,5 yıl önce kaymakamlık yaptığı dönemde bir süredir birlikte olduğu M.Ö. isimli kadını arkadaşlarıyla birlikte kaçırdığı ve ormanlık alanda şiddet uyguladığı gerekçesiyle eski vali O.Ç. hakkında dava açıldı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 10 Şubat’ta sunulan iddianamede O.Ç. hakkında “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve hakaret” suçundan ceza istendi. İddianamede O.Ç. ve yanında bulunan D.A., O.K. ve E.A. isimli erkekler ve F.S. isimli kadının olay günü M.Ö.’yü zorla araca bindirdiği, ormanlık alanda darp ettiği yer aldı. O.Ç. hakkında 7 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul’da trans kadınların evini basan, yaşadıkları evden çıkarmak isteyen, “Sizi burada yaşatmayacağız” diye tehdit eden M.Ç.D., M.D. ve M.D.’ye toplam 32 yıl ceza verildi. 2016 yılında M.P. isimli kadının evine saldıran 15 kişiden üçüne “yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal, hakaret ve tehdit” suçlarından dava açılmıştı. Küçükçekmece 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 19 Şubat’ta görülen karar duruşmasında sanıklara “gece konut dokunulmazlığını ihlal” ve “tehdit” suçlarından 10’ar yıl 8’er ay hapis cezası verildi. Kadınların “kasten öldürmeye teşebbüs” şikayeti hakkında işlem yapılmadı.

Bursa’da karısı İ.S.Y.’yi (28) darp ettiği gerekçesiyle yargılanan S.Y. (29) 26 Şubat’ta 5 ay hapis ve para cezası aldı. İ.S.Y. erkeğin kendisini ölümle tehdit ettiğini, hakaret ettiğini söyleyerek şikayetçi oldu. Sanığa “yaralama ve hakaret” suçlarından 4 bin 860 lira para cezası, “tehdit” suçundan da 5 ay hapis cezası verildi.

Bursa’da hamile karısı Z.A.’yı (26) 5 kez darp ettiği için yargılanan E.A.’ya (32) 8 ay 3 gün hapis cezası verildi. Z.A.’nın daha önce 4 kez yargıya başvurduğu, davalar sonucu erkeğin ertelemeli hapis cezası bulunmasına rağmen kadını darp ettiği ortaya çıktı.

Eskişehir’de 2019’un Temmuz ayında boşanma aşamasında olduğu karısı Ö.S.’yi 15 kez bıçaklayarak yaralayan H.S.’nin dosyası Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “kasten yaralama” suçundan dava açılan sanık 3 Eylül’de görülen ilk duruşmada adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etmişti. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek H.S. hakkında yeniden tutuklama kararı çıkardı. İstanbul’da yakalanan H.S. tutuklandı. Süreç basına 28 Şubat’ta yansıdı.

Cinsel Saldırı

İstanbul’da 29 Kasım 2019’da İ.Ü. isimli kadına mezarlıkta tecavüz etmeye çalışan İ.Ç. isimli erkek 7 Şubat’ta görülen ilk duruşmasında tahliye edildi. “Cinsel saldırıya teşebbüs” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak” suçlarından 19,5 yıla kadar hapis cezası istenen sanık İstanbul 39. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ifade verdi ve kadının seks işçisi olduğu ve parasını çaldığını iddia etti. Mahkeme heyeti 2,5 aydır tutuklu bulunan İ.Ç’yi tutuklu kaldığı süre ve “mevcut delil durumu” nedeniyle tahliye etti.

Antalya’da üzerlerinde “ölüm büyüsü” olduğu bahanesiyle ve “cin çıkarma seansları” düzenleyerek 4 kişiye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan erkek T.Y.Y.’ye 75 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Şubat’ta görülen duruşmada “birçok kişiden haksız kazanç sağlamak”, “dini inanç ve duyguları istismar etmek suretiyle nitelikli dolandırıcılık yapmak” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından tutuklu yargılanan sanığa “nitelikli ve basit cinsel istismar” suçlarından 56 yıl hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan karısı Ö.Y. de “dini inanç ve duyguları istismar etmek suretiyle nitelikli dolandırıcılık yapmak” suçundan 19 yıl hapis cezası alarak tutuklandı.

Bolu’da A.E. (33) isimli engelli kadına bir yıl boyunca tecavüz eden ve kadını tehdit eden C.D.’nin (51) Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın karar duruşması 10 Şubat’ta görüldü. Tutuklu yargılanan, kadının “engelli olduğunu bilmediğini” ve kadının seks işçisi olduğunu iddia eden sanık C.D.’ye “cinsel saldırı” ve “tehdit” suçlarından 21 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Kayseri’de N.B.’nin (20) rızası dışında görüntüsünü çeken ve şantajla cinsel saldırıda bulunan Ç.A. (19) isimli erkeğe 13 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan sanığa 14 Şubat’ta görülen karar duruşmasında “cinsel saldırı” suçundan 12 yıl 6 ay, “şantaj” suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan sanık M.Y. ise beraat etti.

Çanakkale’de yüzde 40 zihinsel engelli kadın G.U.’ya (22) tecavüz ettikleri iddiasıyla 5’i tutuklu 10 sanığın yargılandığı dava 14 Şubat’ta İnegöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Sanıklar “nitelikli cinsel istismar” suçundan 16’şar yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Dördüncü duruşmada dava dosyadaki eksiklikler nedeniyle bir ay ertelendi.

Mersin’de S.D. isimli erkeğin dini nikahlı karısı S.A.’yı seks işçiliğine zorladığı, 3 kızına, baldızına ve erkek kardeşinin kızına yıllardır tecavüz ettiği iddiası hakkında savcılık 16 Şubat’ta takipsizlik kararı verdi. Adli tıp raporunda kadınların tecavüzden dolayı “stres bozukluğu ve majör depresif bozukluk” yaşadığı tespit edilmişti.

İki erkeğin Erasmus programı ile Türkiye’ye gelen İspanya vatandaşı kadına Ankara’da tecavüz ettiği iddiasıyla ilgili soruşturma 17 Şubat’ta tamamlandı. Savcı H.İ.K. ve T.B. isimli iki şüpheli hakkında “nitelikli cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 39 yıla kadar hapis cezası talebiyle Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede kadının arkadaşlarına gönderdiği mesajların dökümüne yer verildi.

Erzurum’da D.Ç. (41) isimli erkeğin kocasının arkadaşı olduğunu ve kendisine patates vereceğini söyleyerek evine çağırdığı L.G. (39) isimli kadını darp ettiği ve tecavüz girişiminde bulunduğu için aldığı 14 yıllık hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından 20 Şubat’ta 12,5 yıla düşürüldü. Bölge Adliye Mahkemesi 7. Dairesi yerel mahkemenin “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan verdiği 4,5 yıllık cezası yerinde buldu, “nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs” suçundan yargılama yapılmasının eylemin yargılama sürecinde vasıf değiştirmesi sonucunda “basit cinsel saldırı” niteliğinde bulunduğunu öne sürerek 9,5 yıllık cezayı 8 yıla düşürdü.

İstanbul’da 10 Kasım 2019’da işe giden S.K. isimli kadına sokakta cinsel saldırıda bulunan H.P. isimli erkeğin 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 21 Şubat’ta devam etti. S.K. şikayetçi oldu. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde S.K. ve H.P. ifade verdi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

Ankara’da sahibi olduğu hayvan hastanesinde çalışan veteriner hekim Ç.B.’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılanan profesör H.B.’nin tutuksuz yargılandığı dava Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Şubat’ta devam etti. Mahkemenin incelenmesini talep ettiği kamera kayıtlarında olay günü 52 dakikanın “kayıp” olduğu ortaya çıktı. H.B. “nitelikli cinsel saldırı”, “cebir ve tehdit ile hürriyetten yoksun kılma”, “tehdit” ve “hakaret” suçlarından 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle, jinekolog H.Ş. ise delilleri yok ettiği suçlamasıyla yargılanıyor. Duruşmada tanık olarak dinlenen T.B. “H.B. ile ilgili 9 yıl içerisinde sözlü ve hakaret olarak cinsel tacize uğradığını söyleyen birçok öğrenci geldi” dedi. Ç.B. “Bilirkişi raporunda olayın olduğu saat ve sabah 04.00’ten itibaren güvenlik kamera görüntüleri girmemiş. Bu görüntüleri sildiklerini düşünüyorum.” dedi. Tanıklar Ç.B. hakkında mesleki hata yaptığı, içki ve sigara içtiği gibi yorumlar yaptı. Ç.B. “Mesleki hata yapmışsam tecavüzü mü gerektirir” dedi. Mahkeme heyeti kovuşturmanın genişletilmesi, görüntülerin bilirkişiye gönderilmesi, sanıkların vücut diliyle ilgili rapor alınması ve sanıkların tutuklanması taleplerini reddetti. Duruşma 10 Haziran 2020’ye ertelendi.

İstanbul’da 16 Ekim’de adliyede B.Ö. isimli avukat kadının eteğinin altından fotoğraf çeken kâtip S.M.S. hakkında 25 Şubat’ta dava açıldı. S.M.S.’ye ait telefon incelemesi sonucu hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu, iki kadına ait eteklerinin altından çekilmiş görüntü ve adliye koridorunda iki kadının arkasından yürürken çekilmiş iki video tespit edildi.

Taciz

İstanbul’da bir barda 3 yıl önce D.B. isimli kadını taciz eden erkek basketbolcu C.E. kararın istinaf mahkemesinde bozulmasının ardından yeniden yargılandı. 7 Şubat’ta İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılmayan erkek “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçundan 2 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

2015’te bir erkeğin bir otelde kat görevlisi olarak çalışan kadını taciz etmesi hakkında Yargıtay karar verdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi iş akdini haklı biçimde feshettiğine hükmederek kadına kıdem tazminatının ödenmesine karar verdi. Basına 11 Şubat’ta yansıyan kararda “İşverenlerin cinsel tacizi önleyici, mağdurun çekinmeden şikayetçi olabileceği iş ortamlarını oluşturmalarının zorunlu olduğu” kaydedildi.

İstanbul’da parkta Ç.K. isimli kadını giydiği kıyafet hakkında sözlü taciz eden güvenlik görevlisi S.İ.’ye 3 bin 300 lira ceza verildi. 2017 yılında kadına “Böyle giyiniyorsunuz, tecavüze uğrayınca koruyamadı diyorsunuz” diyen erkek İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 13 Şubat’ta “hakaret” suçundan ceza aldı. S.İ.’nin kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayetçi olduğu Ç.K.’ye “S.İ.’nin kendisine karşı haksız fiiline tepki olarak işlediğine” kanaat getirilerek ceza verilmedi.

Ankara’da mahalle bekçisi A.Y.C. isimli erkeğin P.K. isimli kadını taciz ettiği suçlaması sonucunda iddianame hazırlandı. İddiaya göre A.Y.C., P.K.’yi İ.V.Y. isimli başka bir erkeğin aylar süren tacizinden şikayetçi olmaya karakola gittiğinde taciz etmeye başladı. A.Y.C.’nin “cinsel taciz” suçundan cezalandırılması istemiyle 8 Ocak’ta hazırlanan iddianame kabul edildi. Dava 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava açıldığı 27 Şubat’ta basına yansıdı.

Çocuk İstismarı

İstanbul’da anaokulu niteliğindeki Kuran kursunda 16 yaşındaki R.U. isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan kurs sorumlusu L.Ö. hakkındaki soruşturma tamamlandı. İddianame Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 Şubat’ta kabul edildi.

Urfa’da 2018’de yaşları 15 ile 17 arasında değişen 4 çocuğa cinsel saldırıda buldukları ve sonra seks işçiliğine zorladıkları iddiasıyla yargılanan tutuklu yargılanan 4 sanık tahliye edildi. Davanın Viranşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Şubat’ta görülen ikinci duruşmasına tutuksuz sanık M.B. katılmadı, tutuklu yargılanan 4 sanık da yurt dışına çıkış yasağı getirilerek tahliye edildi. Mahkeme Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonu’nun müdahillik talebini reddetti.

Kayseri’de 5 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunan H.D. isimli erkek 6 Şubat’ta 30 yıl hapis cezası aldı. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan yargılanan sanık suçlamaları reddetti, beraatini talep etti.

İstanbul’da ilkokul öğrencilerine cinsel istismarda bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Y.Ç. isimli erkeğe 7 yıl 9 ay 22 gün ve 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. S.Y. (12), Z.A. (12) ve B.D. (12) isimli üç çocuğu odasına kilitleyerek istismarda bulunan Y.Ç. Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Şubat’ta karar duruşmasına çıktı.

Urfa’da A.B. (15) isimli kız çocuğuna tecavüz eden dayısı M.İ. ve abisi M.B.’ye Siverek 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 11 Şubat tarihli karar duruşmalarında 24’er yıl hapis cezası verildi.

Kayseri’de 5 yaşındaki kızı A.D.’ye cinsel istismarda bulunan H.D. (38) isimli erkek 12 Şubat’ta 30 yıl hapis cezası aldı.

Batman’da bir çocuğu seks işçiliğine zorlanması hakkındaki davanın 10. duruşması Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Şubat’ta görüldü. Mahkeme heyeti sanık V.G.’nin ifadesinin alınması ve eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı Nisan ayına erteledi. 23 Nisan 2017’de kaybolan kız çocuğuna sistematik cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıkmıştı.

Kayseri’de kızı D.A.’ya (29) 9 yaşından beri cinsel istismarda bulduğu suçlamasıyla 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan C.A.’nın davası 17 Şubat’ta başladı. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “nitelikli cinsel saldırı” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından yargılanan sanık “Kızıma karşı cinsel bir elemim olmadı. Canından korktuğu için iftira attı. Çünkü iffetsiz bir hayatı vardı. Peşindeydim.” diyerek kadını tehdit ettiğini söyledi. Mahkeme heyeti sanık C.A.’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Ankara’da kendisini “psikiyatri ve paranormal uzmanı” olarak tanıtan E.T. isimli erkeğin “dolandırıcılık” ve “çocuğun cinsel istismarı” suçundan tutuklu yargılandığı davanın 17 Şubat tarihli karar duruşmasında sanığa 33 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Olay tarihinde 16 yaşında olan E.B.’ye karşı “hile ile zincirleme şekilde basit cinsel saldırı” suçundan 10 yıl, olay tarihinde 16 yaşında olan A.A.’ya “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 20 yıl, “dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle dolandırıcılık” suçundan 3 yıl 9 ay olmak üzere, toplam 33 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Adana’da evliliği boyunca kendisine sistematik şiddet uygulayan kocasına açtığı boşanma davası sırasında erkeğin çocuklarını istismar ettiğini öğrenen B.K. isimli kadının erkek M.A.K.’ye açtığı davanın ikinci duruşması 18 Şubat’ta görüldü. Kadının 5 ve 6 yaşındaki iki çocuğu istismar ettiği için savcılığa yaptığı başvuru sonucunda “Taraflar arasında boşanma davası olması, bu sebeple taraflar arasında husumet olması” gerekçe gösterilerek rapor ve uzman görüşlerine rağmen kovuşturma açılmamıştı. Kadının itirazı ve CİMER başvurusu sonrası Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar dava açıldı. Erkeğin kamuda çocuk hastanesinde çalıştığına dikkat çekildi.

Zonguldak’ta S.G. isimli erkeğin 17 yaşındaki bir oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu için yargılandığı davanın karar duruşması Zonguldak 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 19 Şubat’ta görüldü. S.G.’ye 5 ay hapis cezası verildi.

Eskişehir’de yurtta kalan iki çocuğa cinsel istismarda bulunan A.C. (36) isimli erkeğe 21 Şubat’ta “küçük yaştaki çocuğa cinsel istismarda bulunmak” suçundan iki kez 18 yıl, toplam 36 yıl hapis cezası verildi.

Bursa’da, 4 yıl önce olay tarihinde 14 yaşında olan F.K. isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan 7 erkeğin “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, “cebir tehdit veya hile kullanılarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından yargılandığı davada 21 Şubat’ta karar çıktı. Sanıklardan F.I., R.E., A.T., G.Ş. ve O.K.’ye 35’er yıl, E.Ü.’ya 25 yıl hapis cezası verildi. Sanık O.T.’ye ise olay tarihinde yaşının küçük olması nedeniyle 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Olay erkeklerin tehdit ettiği ve rızası dışında aldıkları görüntülerle tehdit ettiği çocuk hamile kalınca ortaya çıkmıştı.

İstanbul’da 3 yıl önce 14 yaşındaki kız çocuğu D.C.’ye tehdit ederek cinsel istismarda bulunan İ.K. isimli erkeğe 30 yıl hapis cezası verildi. Anadolu 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 24 Şubat tarihli karar duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. İ.K.’nin D.C.’yi tehdit ettiğini, odaya kilitleyerek tecavüz ettiğini söyleyerek “cinsel istismar” ve “cinsel amaçlı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti sanığa 15 yaşından küçük D.C.’ye yönelik eyleminden dolayı “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 16 yıl hapis cezası verdi, sanığın eylemini cebir ve tehdit altında işlediğini göz önünde bulundurarak cezayı 24 yıla çıkardı. Tutuksuz yargılanan 4 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti.