Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Ocak’ta kadınların şiddet ajandasına yansıyanlar

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Ajda Ender, kendisini “kezzapla saldırmakla tehdit eden” N.D. isimli şahsın başvurularına rağmen ifadeye dahi çağrılmadığını söyledi.

* Kadınlar Gülistan Doku’nun akıbetini sormak üzere düzenledikleri basın açıklamasında, gerçeklerin kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “Bir kadın daha unutulur gider mi sanıyorsunuz? Gülistan Doku’nun nerede olduğunu öğrenene kadar, bu durumun sorumluları yargılanıncaya dek meydanlardayız” dedi.

* Ceren Damar davasının Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmasında sanık Hasan İsmail H.’nin tutukluluğuna devam kararı verildi. Duruşma, 21 Şubat’a ertelendi.

* Reklam Verenler Derneği’nin reklamlarda cinsiyetçiliğe dikkat çektiği videosu sosyal medyada viral oldu.

* ABD’de 22 yıldır kanser araştırmalarına destek veren OCRA Vakfı’nın her yıl sadece 10 bilim insanına verdiği ödülü, bu yıl doktor Duygu Özmadenci aldı.

* Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’in katil zanlısı Özgür Arduç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

* Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), evli olduğu Gökhan Demirok tarafından katledilen Melike Demirok şahsında katledilen tüm kadınlar için Ofis kavşağında yaşam zinciri eylemi gerçekleştirdi

* Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, tutuklu gazeteciler için kitap kampanyası başlattı.

* Şiddetle Mücadele Ağı, Gülistan Doku’ya dair hazırladıkları raporda, yürütülen soruşturmada eksikliklerin olduğunu ve bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

* “Çocuk istismarına evlilik yoluyla af” düzenlemesine tepki gösteren İskenderun’daki kadınlar, tasarının Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceklerinin altını çizerek, “Çocuklara cinsel istismarının affı olmaz” dedi.

* İskenderun Kadın Platformu, Berfin Özek’e yönelik asitli saldırı ile katletme girişiminde bulunan sanık Casim Ozan Çeltik’e verilen cezaya ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İskenderun Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

* Türkiye, BM’de sistematik LGBTİ+ etkinlik ve yürüyüş yasaklarını inkar etti. Birçok şehirdeki yasaklara, Ankara’da iki yılı aşan süresiz yasağa rağmen “sistematik bir yasağın olmadığını” iddia etti.

* Kolombiyalı ve Filistinli öğrenciler tarafından dört ilde, Türkiye ve Suriyeli kadınlarla düzenlenen Karanlığı Aydınlat Fotoğraf Atölyeleri ilk meyvesini Antep’te verdi.

* Kadıköy’de bir araya gelen Emek Partisi ve Kaldıraç üyesi kadınlar, Dersim’de 22 gündür kayıp olan ve intihar ettiği öne sürülen Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun bulunması için Khalkedon meydanında eylem düzenledi.

* Kültür ve Turizm Bakanlığı, Merve Kaçmış’ın intiharının ardından başlattığı idari soruşturma kapsamında müze müdürü E.Ö. ve iki uzmanın görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

* HDP milletvekilleri Oya Ersoy ve Gülistan Kılıç-Koçyiğit 12 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’yu Meclis gündemine taşıdı.

* Beyoğlu Karakolu’nda işkence gördüğünü açıklayan Yıldız İdil, “Trans kadınsanız baskı ve şiddet görüyorsunuz. Trans ve politik bir kadınsanız baskı iki katına çıkıyor.” diyor.

* Mersin 1. İdare Mahkemesi, 2019 Mersin Onur Haftası’nın Valilik tarafından yasaklanmasına ilişkin açılan davayı reddetti.

* Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek ve yetkililere seslenen öğrenciler, faillerin daha çok güvenlik çalışanları olduğunu belirtti.

* Hande Buse Şeker davasında, mahkeme kapalılık kararını kaldırdı. Davanın bir sonraki duruşması 30 Mart’ta görülecek.

* EuroPride (EPOA), ODTÜ LGBTİ+ Topluluğu’nu üyeleri arasına aldığını, sosyal medya hesabından duyurdu.

Ocak Yargı

Meşru Müdafaaİstanbul’da kendisine saldıran kocası K.Ö.’yü bıçaklayarak öldüren H.Ö.’nün yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Ocak’ta görülen duruşmada savcı mütalaasını açıkladı ve K.Ö.’nün H.Ö.’ye cinsel şiddet uyguladığına, H.Ö.’nün daha önce emniyete giderek şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Sanığın öldürme kastıyla hareket ettiğine ilişkin delil bulunamadığının da belirtildiği mütalaada ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verilmesi ve tahliye istendi. Ara kararını açıklayan mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Konya’da 5 Eylül 2019’da kendisini ölümle tehdit eden ve tecavüz girişiminde bulunan kocası V.S.’yi (53) başına keserle vurarak öldüren F.S. (46) isimli kadın 28 Ocak’ta Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşmasına çıktı. F.S. “Eşim 28 yıldır kıskançlık ve iftiralarıyla bana eziyet ediyordu” dedi.

Cinayet

Bir davada gerekçeli karar açıklandı: Mersin’de boşanmak isteyen karısı Cemile E.’yi (34) öldüren M.E.’ye “eşi kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hakkında 2 Ocak’ta gerekçeli karar açıklandı.

Bir cinayetin iddianamesi hazırlandı: Edirne’de kızları Didem U.’yu (32) dansöz olduğu için öldüren, cesedini parçalara ayıran baba H.U. (56) ve anne S.U. (54) hakkında 3 Ocak’ta iddianame hazırlandı.

Bir cinayetin ilk duruşması görüldü: İzmir’de görme engelli annesi Görgün B.’yi (85) darp ederek öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan B.N.’nin (55) yargılandığı dava 4 Ocak’ta İzmir 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Şiddet uygulayan erkek tahliye edildi: Antep’te sokakta karısı B.Ç.’yi çocuklarının önünde darp eden E.Ç. 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Erkek, 6 Ocak’ta tahliye edildi.

Sanıklara “ağırlaştırılmış müebbet” cezası: Bursa’da Suriye vatandaşı Melek A.’yı (38) boğarak öldürdükleri için yargılanan 3 Suriye vatandaşı erkek sanıktan E.A. ve A.Ş.’ye 8 Ocak’ta “canavarca hisle eziyet çektirerek öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, M.C.N.’ye de 3 yıl 20 gün hapis cezası verildi. Kadın sanık A.M.A.’ya ise yağma sucundan 4 yıl 7 ay ceza verildi.

Yargıtay cezayı bozdu: Tokat’tan İstanbul’a gelerek kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisi Nurcan A.’yı (40) 11 kez ateş ederek öldüren A.M.B.’ye (39) verilen müebbet hapis cezası 8 Ocak’ta Yargıtay tarafından “tasarlama olmadığı” iddia edilerek bozuldu.

Bir dava ertelendi: Muğla’da Arzu E.’yi pompalı tüfekle öldürdüğü için tutuklu yargılanan sanık F.B.’nin 8 Ocak tarihli duruşmasında “kasten öldürme” suçlamasını kabul etmedi ve silahın “ayağının takılması” sonucu kazayla ateş aldığını iddia etti. Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi ve dosyadaki eksiklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Yargıtay bir cezayı onadı: Yargıtay, İzmir’de kendisinden boşanmak isteyen karısı Seda A.A.’yı öldüren K.A. hakkında yerel mahkemenin verdiği “eşini tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve bir kişiye de “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından verilen 18 yıl hapis cezasını 10 Ocak’ta onadı.

Bir cinayette haksız tahrik indirimi istendi: Bursa’da Nazan K.’yi (30) boş arazide öldürdüğü için tutuklanan Y.M.’nin (55) yargılanmasına başlandı. Y.M. ifadesinde “Olay tamamen kazara gerçekleşmiştir. Bayan bir erkek gibi güçlü kuvvetliydi. Pişmanım.” dedi. N.K. iddiaya göre Y.M. ile para karşılığı ilişki için anlaştı, ancak boş araziye gelince Y.M. kadına ilişkiden vazgeçtiğini ve kadına para vermeyeceğini söyledi, N.K. ise erkeğin cep telefonunu alarak kaçmaya başladı. Y.M. belinde taşıdığı silahla kadına ateş açtı, olay yerinden kaçtı. Bursa 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “kasten öldürme” suçundan dava açılan sanık hakkında savcı mütalaasında “ağır ve haksız tahrik” indirim maddelerinin uygulanmasını talep etti.

Bir duruşmada ilk dava görüldü: Muğla’da 28 Ekim’de Asena E.’yi (27) elleriyle boğarak öldüren H.A. (36) 10 Ocak’ta Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak ilk duruşmasına çıktı.

Bir davada karar çıktı: Kars’ta kaybolduktan 7 gün sonra cesedi bulunan Sedanur G.’yi (9) cinsel istismarda bulunduktan sonra öldüren sanıkların cezaları 10 Ocak’ta görülen karar duruşmasında belli oldu.

Konya’da 27 Haziran’da platonik aşık olduğu komşusu Şeyma S. (25) ve kadının kardeşi Tuğba S.’yi (18) öldüren ve anneleri Hacer S.’yi (51) ağır yaralayan M.C.’nin yargılandığı davanın ilk duruşması Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Ocak’ta görüldü. “Kasten öldürme” suçundan 2 kez müebbet hapis ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanığın gözlem altına alınarak Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi kararı verilerek duruşma ertelendi.

Antalya’da 13 Ağustos 2019’da hamile ablası Kader Ç.’yi (20) bıçaklayarak öldüren A.Ç. hakkında 13 Ocak’ta iddianame hazırlandı.

Eskişehir’de eski karısı Ayşe Tuba A.’yı satırla başına vurarak öldüren Y.Ö. (52) hakkında 13 Ocak’ta iddianame hazırlandı.

Mersin’de boşanma davası açan karısı Leyla E.’yi (48) 14 Mart 2019’da başına tahra (budama bıçağı) ile defalarca vurarak öldüren S.E.’nin (58) kasten öldürme suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davanın duruşması 13 Ocak’ta görüldü. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan sanık savunmasında “Önce eşim bana saldırdı. Kendimden geçmişim” dedi. Oğulları M.E. babasının olaydan önce tahrayı bilediğini gördüğünü söyledi. Karısını öldüren erkek “Bana haksızlık yapılıyor” dedi. Mahkeme heyeti delillerin toplanması ve diğer tanıkların dinlenmesi için davayı erteledi.

Kocaeli’de 16 Ekim 2019 tarihinde boşandığı Ayşe A.’yı abonelik işlemleri için gittiği doğalgaz dağıtım şirketinde öldüren K.T. (44) hakkında 13 Ocak’ta iddianame hazırlandı. İddianamede Ayşe A.’nın K.T. hakkında uzaklaştırma kararı aldırırken verdiği ifadeye yer verildi. K.T.’nin kadını arayarak, “Senin kafana bir şarjör mermi boşaltırım” diye tehdit ettiği ortaya çıktı. İddianameye cinayetten sonra K.T.’nin üzerinden çıkan mektup da eklendi. K.T.’nin yazdığı mektupta, “Ben gidiyorum, giderken Ayşe’yi de götürüyorum. O her şeye rağmen iyi bir insan, hayat şartları bu hale getirdi. Onu başkasıyla düşünemiyorum, bu duyguya dayanamıyorum. Bu 20 gündür vardı kafamda. Uygun zamanı bekliyordum” yazdığı belirtildi. İddianame Kocaeli 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İzmir’de 9 Ocak 2019’da polis memuru V.H.’nin trans kadın Hande Buse Ş.’yi “kasten öldürme”, yaraladığı trans kadınlar Y.A. ve A.T.K. hakkında da “kasten öldürme” suçlarından yargılandığı davanın beşinci duruşması 13 Ocak’ta İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Olay yerinde bulunan iki tanık ifade verdi, ifadelerin değerlendirilmesi ve eksik ifadelerin tamamlanması için duruşma 30 Mart’a ertelendi, davanın kapalılık kararı kaldırıldı.

Isparta’da 2 yıl önce 2 ay arayla arabasına aldığı N.A. (70) ve S.Ö. (67) isimli 2 kadını boğarak öldüren, cesetlerini gömen B.Ç. (45) hakkında 2 kez kasten öldürme, 2 kez de yağma suçundan cezalandırılması talebiyle iddianame hazırlandı. Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 Ocak’ta kabul ettiği iddianamede sanığın 18 yıl önce Müzeyyen G.’yi (72) 42 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı, cezasının infaz süresini tamamlayıp, tahliye olduğu ortaya çıktı.

Ankara’da 8 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle kendisinden şikayetçi olan eşi Döndü Ş.’yi (41) sokakta tabanca ile öldüren Ş.Ş.’ye (39) tutuklu yargılandığı davanın 15 Ocak tarihli duruşmasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanığa kızına yönelik “cinsel istismar” suçundan tutuksuz yargılandığı davada ise 30 yıl hapis cezası verilmişti.

İstanbul’da karısı Fatma E.’yi (22) zorla bindirdiği arabada silahla vurarak öldüren E.E.’nin (23) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın Bakırköy 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 15 Ocak tarihli duruşmasında sanık tasarlayarak cinayet işlemediğini iddia etti ve “Ani gelişen bir olaydır” dedi. Fatma E.’nin teyzesi F.A. tanık olarak verdiği ifadede E.E.’nin kadının babasını “Kızını öldüreceğim” diyerek tehdit ettiğini, babasının üç farklı karakola ve 155’e başvurduğunu, Fatma E.’nin evliliği boyunca sanığın kendisine fiziksel şiddet uyguladığını, sesi duyulmasın diye onu arabayla boş arsalara götürüp darp ettiğini söylediğini aktardı. Mahkeme heyeti duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Muğla’da 9 yıl önce Aslı B.’nin (32) A.B. isimli erkeğin evinde ölmesi ile ilgili davada karar 15 Ocak’ta açıklandı. Tutuksuz sanıklar A.B., oğulları H.B., V.B. ve M.U. beraat etti. “Kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemi ile yargılanan A.B., H.B. ve V.B. ile yanlarında çalışan, “delilleri karartmak ve ortadan kaldırmak” suçundan 7,5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan M.U. 36. duruşmada “suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması” gerekçesiyle beraat etti.

Bursa’da karısı Filiz K.’yi (49) öldüren H.K. isimli erkek Bursa 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Ocak’ta görülen ilk duruşmada “eşini kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Antalya’da üç yıl önce karısı Asiye G.’yi (45) yüzüne kezzap atarak öldüren B.B.’nin (54) yargılanmasına devam edildi. 16 Ocak tarihli duruşmada annesinin ölümüne tanıklık eden H.B. (17) ifade verdi ve erkekten şikayetçi oldu.

Antalya’da Fas vatandaşı baldızı Rajae A.L.’yi öldüren E.K. isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı ve 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. E.K.’nin olay günü arkadaşına “Adam öldürsem günah mı? Cehenneme girer miyim? Kaç yıl yatarı var?” gibi sorular sorduğu belirlendi. Kadının kardeşi, sanığın karısı olan S.K.’nin E.K. hakkında şiddet, ölümle tehdit ve hakaretten Temmuz ayında erkekten şikayetçi olduğu, uzaklaştırma kararının olay günü dolduğu belirtildi.

Kayseri’de 13 yıl önce kaybolan Saliha T.’yi boğarak öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan H.B. Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ocak’taki karar duruşmasında müebbet hapis cezası aldı, “iyi hal” indirimi uygulanarak ceza 25 yıla indirildi.

Antalya’da 3 Eylül’de Rusya vatandaşı Yuliia B.’yi (42) boğarak öldüren M.T.’nin (28) yargılanmasına 17 Ocak’ta başlandı. “Kasten öldürme” suçundan müebbet, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıla kadar, “nitelikli yağma suçundan” 15 yıla kadar hapis cezası istenen sanık “Erkekliğime laf etti” dedi. Duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

İzmir’de 19 Haziran’da açık cezaevinden izinli çıkarak boşandığı karısı Habibe Ç. ve onun kardeşi Fatma A.’yı öldüren G.S.’nin yargılanmasına devam edildi. Karşıyaka 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ocak’ta ifadeleri okunan çocukları sanığın kendilerine sürekli “Annenizi öldüreceğim” dediğini aktardı. Kadının sanığın tehditleri yüzünden daha önce sığınma evine gittiği, sanık sığınma evindeyken de ona şiddet gösterdiği için Denizli’ye gittiği aktarıldı. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul’da 21 Temmuz 2018’de dini nikahlı karısı Güneş K.’yi (31) boğarak öldüren, “haksız tahrik” indirimi uygulanarak 15 yıl hapis cezası alan S.B. ile ilgili gerekçeli karar 18 Ocak’ta açıklandı. Kadının “sabah 5’te eve gelmesi” ve “hayatıma karışamazsın” demesi “maktülden kaynaklanan güven sarsıcı davranış nedeniyle haksız tahrik” sayıldı.

Ordu’da 3 Aralık’ta cezaevinden kaçtıktan sonra Ceren Ö.’yü (20) evinin önünde bıçaklayarak öldüren Ö.A.’nın (36) yargılandığı davanın ikinci duruşması 20 Ocak’ta görüldü. Hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen ve ceza indirimi uygulanmaması talep edilen Ö.A. duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı.

Mardin’de 24 Eylül 2016’da Ayşe A.’nın tecavüz edildikten sonra öldürülmesi hakkında aile fertleri ve aynı köyde yaşayan bir kişinin yargılandığı davanın karar duruşması Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Ocak’ta görüldü.

İzmir’de boşandığı erkeğin ve kendi ailesinin 10 Mayıs 2017’de öldürdüğü Safiye K. davasının 14. duruşması İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Ocak’ta görüldü. Savcı mütalaasında sanıklardan H.K.’nin suçu işlediğine dair yeteli delil olmadığı için beraatini talep etti, sanık A.K. ve M.K.’nin “tasarlayarak öldürmek” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 10 Mart tarihine erteledi.

2017’nin Mart ayında akrabası Şaver C.’yi (7) evinde parasını gasp ettikten sonra yakarak öldürdüğü iddia edilen F.C. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Ocak’ta tutuklandı.

Şule Çet’in öldürülmesiyle ilgili davada Şule Çet’in ailesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı istinaf mahkemesine başvurdu. Şule Çet’e tecavüz eden ve öldürerek intihar süsü vermeye çalışan sanıklara iyi hal indirimi uygulanarak ve alt sınırdan (Ç.A.’ya müebbet ve 12 yıl 6 ay hapis, B.A.’ya 18 yıl 9 ay) hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesine başvuran savcı 21 Ocak’ta itiraz dilekçesini geri çekerek kararı istinaf etmekten vazgeçti.

24 Aralık 2018’de Kocaeli’de kıskançlık nedeniyle karısı G.K.’yi cezaevinden izinli çalışırken pompalı tüfekle yaralayan S.K. isimli erkek 21 Ocak tarihli duruşmada öldürme niyeti olmadığını söyleyerek “Silahta ve cebimde fişekler vardı eyleme devam etmek istersem rahatlıkla ederdim” dedi. Mahkeme heyeti duruşmayı 28 Nisan tarihine erteledi.

Antalya’da ayrı yaşadığı karısı Nihal I.’yı (37) başına tabancayla ateş ederek öldüren Ö.I. (46) isimli erkeğe 22 Ocak’ta “kasten öldürme” suçundan indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, “nitelikli yağma” suçundan da 12 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da 30 Temmuz 2017’de karısını yumruklayarak ağır yaralayan, sonra da ölümüne neden olduğu için iki kez tutuklanan E.D.’ye 22 Ocak’ta 10 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da karısı Sevde G.’yi (30) kendisini aldattığını düşündüğü için balkondan aşağı iterek öldüren B.G. (33) isimli erkek Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın 22 Ocak tarihli karar cezasında tahliye edildi. Terör örgütü bağlantısı iddiasıyla TRT’den ihraç edildiği için “psikolojisinin bozulduğunu” iddia eden sanığın cezai ehliyeti olmadığına karar verildi.

Aydın’da Merve K. ve Ekim T.’yi öldürdüğü gerekçesiyle “tasarlayarak öldürme” suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan tutuklu sanık M.G. (27) ve tutuksuz sanık E.Ö. 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Ocak’taki duruşmaya çıktı. Eski sevgilisi Merve K.’yi Ekim T.’den kıskandığı için öldürdüğü ileri sürülen M.G. hakkında mütalaasını açıklayan savcı “tasarlayarak öldürme” suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası talep etti, E.Ö. hakkında ise “ruhsatsız silah bulundurmak ve satmak” suçundan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Mahkeme heyeti sanık avukatlarına mütalaaya ilişkin ek süre verilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

Mersin’de boşandığı karısı Kübra A.’yı seyir halindeki aracına çarparak durdurduktan sonra tabancayla öldürdüğü iddiasıyla hakkında müebbet hapis cezası istenen D.D.’nin yargılanmasına 23 Ocak’ta Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Kübra A.’nın tanık olarak dinlenen ablası Z.Ö., D.D.’nin kadını tasarlayarak öldürdüğünü söyledi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 5 Mart 2020’ye erteledi.

Basında “Palu ailesi” davası olarak geçen dava 23 Ocak’ta devam etti. 11 yıl önce Meryem T. (35) ve kızı Melike T.’nin (8) kaybolması ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan 6 aile üyesinin yargılandığı davada savcı T.U. hakkında M.T.’yi “tasarlayarak canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 5, “banka veya kredi kartını izinsiz kullanmak” suçundan 6 yıl hapis cezası talep etti. Kocaeli 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma 13 Şubat’a ertelendi.

Ankara’da 2 Ocak 2019’da kendisini kopya çekerken yakalayan araştırma görevlisi Ceren D.’yi öldüren erkek öğrenci H.İ.H.’nin yargılandığı davanın 24 Ocak tarihli üçüncü duruşmasında sanığın annesi ve babası ifade verdi. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan yargılanan H.İ.H. kadını tabancayla vurduktan sonra 17 yerinden bıçaklamıştı. Mahkeme heyeti davayı 21 Şubat’a erteledi.

Çorum’da boşanma aşamasında olduğu karısı Gökcen Ş.’yi (20) arabasında tabancayla başından vurarak öldüren S.Ş.’nin (25) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Trans kadını öldüren iki sanığa müebbet hapis: Afyon’da trans kadın Defne K.’yi öldüren, iki telefonu ve bilgisayarını gasp eden Irak vatandaşı G.Z.S.K.’ye 24 Ocak tarihli ikinci duruşmasında “kasten öldürme” suçundan müebbet, “yağma” suçundan da 10 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da tartıştığı karısı Ayten D.’yi “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan H.D. isimli erkek Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Ocak’ta duruşmaya çıktı. Ayten D.’nin kardeşi S.G. tanık olarak konuştu ve H.D.’nin A.D.’ye hem fiziksel hem sözlü şiddet gösterdiğini söyledi. Çocukları M.D. (11) tanık olarak dinlendi. Mahkeme heyeti sanığın tutukluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

Isparta’da 18 yıldır dini nikahlı birlikte yaşadığı Asiye A.’yı (37), kadının babası Orhan A.’yı (57) ve muhtar Ayşe A.’yı (58) tüfekle vurarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan R.D. (54) isimli erkek hakkında 28 Ocak’ta iddianame hazırlandı. R.D. hakkında 3 kez ömür boyu hapis cezası talep eden iddianame Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Erkeğin Asiye A.’yı ve babasını kadın anlaşmazlıklar sebebiyle babasının evine yerleştiği için öldürdüğü, muhtar Ayşe A.’yı da Orhan A. onu yardıma çağırdığı için öldürdüğü kaydedildi.

Bir sanığa iyi hal indirimi uygulandı: Mersin’de boşanmak isteyen karısı Ayşe G.’yi öldüren H.G. 28 Ocak’taki karar duruşmasında müebbet hapis cezası aldı. Kadını sokakta pompalı tüfekle başından vurarak öldüren sanığa “iyi hal” indirimi uygulanarak cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından müebbet hapis cezasına indirildi.

Trans kadını öldüren faile 25 yıl hapis cezası verildi: İstanbul’da trans kadın Esra A.’yı oturduğu apartmanın girişinde boğazını keserek öldüren O.S. isimli erkeğe İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dördüncü duruşmada 25 yıl hapis cezası verildi.

Öldürme Teşebbüsü

Antalya’da A.S.’yi (51) 21 yerinden bıçaklayan N.S.’nin (54) yargılandığı davanın 7 Ocak tarihli duruşmasında savcı mütalaa vererek sanığın “eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatı “İstese tek darbeyle öldürürdü” dedi, N.S. savunmasında “Bende o beyin yok ki tasarlama yapayım” ve “Onun bir damla göz yaşına kurban olurum” gibi ifadeler kullandı. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bursa’da 19 Mart 2018’de birlikte yaşadığı 5 aylık hamile M.P.’yi başından vuran, kadının düşük yapmasına sebep olan H.B. isimli erkek hakkında “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 20 yıl hapis cezası talep edildi. 11 Ocak’taki duruşmada M.P. “Yüzde 54 engelli durumdayım, çocuğumu kaybettim” dedi ve şikayetçi oldu. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bursa’da 2019’un Ocak ayında kızı Y.S.’yi (33) gece uyurken bıçaklayarak yaralayan M.A.S. (66) “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan müebbet hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın 14 Ocak’taki duruşmasında kadını borçları yüzünden öldürdüğünü söyledi ve “Mutfaktan aldığım bıçakla saldırmaya başladım. Öldürme kastım yoktu, insan evladına kıyar mı” dedi. Y.S. önceki ifadesinde bunun doğru olmadığını ve M.A.S.’nin daha önce kendisini ve annesini ölümle tehdit ettiğini söylemişti. M.A.S.’nin akıl sağlığı raporu henüz çıkmadığı için duruşma ertelendi, sanığın tahliye talebi reddedildi.

Şiddet / Yaralama

2 Ekim’de İstanbul’da sevgilisini darp eden ve olaya tepki gösteren vatandaşlara öfkelenerek aracını yayaların üstüne süren G.S.G. 6 Ocak’ta tahliye edildi. Sanık hakkında “mala zarar verme”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “yaralama” ve “basit yaralama” suçlarından 14 yıldan 32 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenmişti. Savcılık tahliye kararına itiraz etti, itiraz reddedildi. G.S.G. hakim ve savcılar lojmanından dışarıya pompalı tüfekle ateş ettiği iddiasıyla da yargılanıyor.

Hatay’da B.Ö.’nün (20) yüzüne asit atan C.O.Ç.’ye (23) “kasten yaralama” suçundan 12 yıl 18 ay hapis cezası verildi. İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Ocak’ta görülen karar duruşmasında sanık kadının ağzını hedef almadığı için “öldürme teşebbüsü” değil “kasten yaralama” suçundan ceza verildi.

Mersin’de eski karısı H.K.’yi (28) pompalı tüfekle yaralayan sanık Ö.Y.’nin (35) yargılandığı dava 9 Ocak’ta başladı. Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuklu sanık Ö.Y. “Bir anlık öfkeyle ateş ettim” dedi ve pişman olduğunu iddia ederek özür diledi. Bir tarafı topal, bir tarafı felçli kalan kadın “Emine Bulut gibi ölmek istemiyorum” dedi. Avukatı sanığın yalnızca “kasten yaralama” suçundan değil “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan da cezalandırılması gerektiğini savundu. Sanık daha önce H.K.’ye yönelik şiddet eylemleri nedeniyle 25 soruşturmadan 20 kez yargılandığı, hepsinde indirim verildiği belirtildi.

Trabzon’da dini nikahlı İran vatandaşı karısı F.A.’yı İran’a dönmek istediği için darp eden İran vatandaşı M.S. hakkında 13 Ocak’ta “basit yaralama” suçundan 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Şüphelinin oğlunu camdan sarkıtması ile ilgili takipsizlik kararı verildi.

Ankara’da Ö.F.A. isimli erkeğin, hakkında biri olay günü çıkartılmış olmak üzere defalarca koruma kararı aldıran eski sevgilisi Y.O.’ya sokakta gerçekleştirdiği, kadının gözünü kaybetmesine sebep olan silahlı saldırı hakkında süren davanın 15 Ocak’taki duruşması Ankara Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık “Gözüne bir cisimle zarar verip mağdur etmeye çalışıyor olabilir” dedi. Avukatı da kadın avukatlara “Hişt hanım hanımcık oturun yerinize” dedi. Duruşma ertelendi.

Antep’te karısı E.B. isimli kadına şiddet uyguladığı, ilk kocasından olan çocuklarına istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Y.B.’nin davası Antep 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Ocak’ta devam etti. Savcı mütalaa verdi, küçük yaştaki çocuklara istismar ve tehdit suçlarından ayrıca cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti sanığın tutuksuzluk halinin devamına karar verdi.

Manisa’da karısı S.K.’yi silahla vuran ve sağ bacağının kesilmesine neden olan M.K. indirim uygulanmadan 19 yıl hapis cezası aldı.

Eskişehir’de 20 Kasım 2018’de M.Y. trafikte kavga ettiği M.B.’nin 5 aylık hamile karısı F.D.B.’yi darp ettiği için yargılandığı davada 2 bin lira para cezası aldı. 24 Ocak’ta görülen karar duruşmasında M.Y.’ye “kasten yaralama” suçundan bin lira, F.D.B.’nin kırılan gözlüğü sebebiyle maddi zarara karşılık da bin lira olmak üzere toplam 2 bin lira ceza verildi.

İstanbul’da boşanma aşamasında olduğu karısı M.T.’ye hamileyken “yaralama”, “cinsel saldırı”, “hakaret” ve “tehdit” suçlarından yargılanan Ş.T.’ye “cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezası verildi. 29 Ocak’ta İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Ş.T. “tehdit”, “hakaret” ve “yaralama” suçlarından beraat etti.

Dersim’de kendisinden boşanmak isteyen karısı K.K.’ye fiziksel ve psikolojik şiddet gösterdiği için yargılanan S.K. isimli erkeğin duruşması 31 Ocak’ta görüldü. Uzaklaştırma kararını ihlal eden, daha önce K.K.’yi boğmaya ve balkondan atmaya teşebbüs eden S.K.’ye 2 bin 200 TL para cezası verildi, hakim “Benden size nasihat, birbirinizi affedin, çocuklarınız için iyi geçinin” ifadelerini kullandı.

Tecavüz

Ankara’ya Erasmus programı kapsamında eğitim almaya gelen İspanya vatandaşı öğrenci A.G.R. iki kişiden kendine tecavüz ettikleri için şikayetçi olmuştu. “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan gözaltına alınan T.B. ve H.I.K., A.G.R. ile rızasıyla birlikte oldukları savunması yaptıktan sonra serbest kaldı. Avukatın itirazı üzerine Adli Tıp, 2 Ocak’ta “A.G.R. tecavüz şikâyeti sırasında 0.33 promil alkollüydü. Kandaki alkol saatte 0.15 promil azaldığına göre 566 dakika önce 1.46-2.02 promil alkollü olur. Bu durumda kendisini savunması mümkün değil” raporu verdi.

İstanbul’da 20 Kasım’da İ.Ü. isimli kadına mezarlıkta tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanan İ.Ç. hakkında 10 Ocak’ta iddianame hazırlandı. İddianamede İ.Ç. hakkında “cinsel saldırıya teşebbüs” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak” suçlarından 19,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Kırıkkale’de K.K. (23), M.Ü (21), ve A.D. (20) adlı 3 sanığın 19 yaşındaki S.A.’ya tecavüz suçundan yargılandığı davanın karar duruşması 11 Ocak’ta Kırıkkale 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıklara “nitelikli cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 36 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Ankara’da hırsızlık için girdiği evde N.Y. (67) isimli kadını darp ederek ve boğarak bayılttıktan sonra tecavüz eden E.A.’nın (19) “nitelikli cinsel saldırı”, “konut dokunulmazlığını ihlal etme” ve “bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık” suçlarından yargılandığı davanın karar duruşması 13 Ocak’ta görüldü. Sanığa “cinsel istismar” suçundan 15 yıl, “konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan ise 1 yıl olmak üzere toplam 16 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanık B.Ç. delil yetersizliğinden beraat etti.

Kayseri’de karısı İ.A.’ya tecavüz girişiminde bulunan, karısını darp ettiği iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanık E.S. mahkemede “Eşime şiddet uygulamadım, vursaydım gözü mosmor olurdu” dedi. Kayseri 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 13 Ocak tarihli duruşmasında mahkeme heyeti İ.A.’nın dinlenilmesi için duruşmayı Şubat ayına erteledi.

İstanbul’da üniversite öğrencisi kadın G.G.’nin (25) sınıf arkadaşlarının kendine tecavüz ettiklerini söylediği iki erkek M.A.T. (26) ve Y.E.A. (26) hakkındaki beraat kararını istinaf mahkemesi 15 Ocak’ta onadı.

İstanbul’da Eylül 2018 tarihinde yüzde 70 oranında zihinsel engelli A.M.’ye (44) cinsel saldırıda bulundukları iddiasıyla yargılanan M.D. (28), G.Ö. (28) ve Y.C. (25) hakkında 16 Ocak’ta beraat kararı çıktı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde mütaalasını açıklayan savcı “fiilin gerçekleştiği sırada mağdurun zeka geriliğini bildiklerine dair dosyada delil olmadığını, bu konuyla ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alındığını ve sanıkların bu durumu bilmelerinin mümkün olmadığını” gerekçe gösterdi. “Konut dokunulmazlığının ihlali” suçundan da yargılanan M.D. ve G.Ö. hakkında savcı “mağdurun rızasıyla içeri girdiklerini” iddia etti. Sanıklar tahliye edildi.

İstanbul’da Kasım 2019´da bir kadının evine zorla girerek cinsel saldırı ve şiddet uygulayan erkeğin yargılandığı davanın ilk duruşması 16 Ocak’ta görüldü. Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı, bir kadına “cinsel saldırı” ve “şiddet uygulamak” gibi birden çok suçtan yargılanan sanığın davasında, sadece “cinsel saldırı”dan ceza istedi.

Giresun’da bir kızına tecavüz, bir kızına yönelik cinsel istismar suçlarından yargılanan M.B. isimli erkek tecavüzden 36 yıl, istismar suçundan 18 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme heyeti “iyi hal” indirimi ile 36 yıl hapis cezasını 30 yıla, 18 yıl hapis cezasını ise 15 yıla indirdi.

İstanbul’da çalıştığı dövme stüdyosunda turist olan Fas vatandaşı kadın F.D.’ye tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan İran vatandaşı erkek B.V. (28) hakkında 18 Ocak’ta savcılık “nitelikli cinsel saldırı” suçundan hapis cezası talep etti.

Yargıtay İstanbul’da D.A. ve E.K.’nin 21 Ocak 2017’de F.H.E.’ye “nitelikli cinsel saldırı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından aldığı hapis cezalarını 18 Ocak’ta onadı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi E.K.’ye 24, D.A.’ya 20 yıl hapis cezası vermişti. Yargıtay 14. Ceza Dairesi tarafların temyiz taleplerini reddetti. E.Y. ve F.H.E. isimli iki kadını darp eden, darp sonucu bayılan F.H.E.’yi D.A. ve E.K.’nin bulunduğu binaya götüren R. bulunmadığı için hakkında işlem yapılamadı.

Mardin’de B.Y. (19) isimli kadına ölüm tehdidiyle tecavüz eden A.Ş. hakkındaki tutuklama talebi 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Ocak’taki duruşmasında tekrar reddedildi. B.Y.’yi silah zoruyla arabasına bindiren A.Ş.’nin kadına “Sen ilk değilsin, son da olmayacaksın” dediği belirtildi. A.G.’nin B.Y.’yi fiziksel olarak ve sosyal medyada takip ederek aylarca taciz ettiği öğrenildi. Mahkeme heyeti duruşmayı 12 Mart’a erteledi.

Zonguldak’ta evine davet ettiği arkadaşı E.B. (25) isimli kadına içkisine ilaç katarak bayıltan ve tecavüz eden, kameraya aldığı görüntülerle şantaj ve tehdit eden O.A. (28) isimli erkek 20 Ocak’ta “şantaj, nitelikli cinsel saldırı, özel hayatın gizliliğini ihlal etme ve ifşa etme” suçlarından 19 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

İstanbul’da eğlence mekanında çalışan kadın R.D.’ye tecavüz girişiminde bulunan işletmeci erkek A.İ. hakkında iddianame hazırlandı. Erkek hakkında 9 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede A.İ.’nin R.D.’yi tuvalete kilitleyerek “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçu işlediğini, kadının kollarını tutarak, sarılarak, boynundan öperek “basit cinsel saldırı” suçu işlediği aktarıldı.

İstanbul’da 30 Nisan 2019’da yolcusu olan kadın R.G.G.’ye (24) tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılanan motosikletli servis uygulaması şoförü erkek K.Ö. (28) 29 Ocak’ta beraat etti. Mahkeme heyeti “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 25,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan K.Ö.’nün “atılı suçları işlediği sabit olmadığı” gerekçesiyle beraatine karar verdi.

Antalya’da E.M.U. (28) isimli kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanan B.T. ve Ç.U.’nun yargılanması 30 Ocak’ta başladı. İddianamede olayın 14 Ağustos’ta B.T.’nin otelinde gerçekleştiği kaydedildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen G.U., telefonda E.M.U.’nun çığlık attığını duyduğunu, otelin resepsiyon görevlisinin yukarı çıkmasını engellediğini, E.M.U.’nun 10 dakika sonra üstünde kanla ve kıyafetleri yırtılmış olarak geldiğini, oradan polise gittiklerini söyledi. B.T. ve Ç.U.’nun oteldeki o tarihten kamera kayıtlarını sildiği ortaya çıktı. B.T., G.U. ile rızasıyla ilişkiye girdiğini, E.M.U.’nun ise Ç.U.’ya rıza verdiğini iddia ederek suçlamayı reddetti. Ç.U. ise “Bizden para talep etmek için böyle bir yola başvurduklarını düşünüyorum” dedi. Duruşma eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.

Giresun’da zihinsel engelli H.V. isimli kadına “cinsel saldırı” suçundan yargılanan M.Ç. ve O.Y. isimli iki erkek beraat etti. H.K.’nin avukatı davayı istinaf mahkemesine taşıdı. 2016’da kadının 5 aylık hamile olduğu ortaya çıkınca H.K.’nin babası komşuları M.Ç. hakkında şikayetçi olmuştu. H.K. beyanında M.Ç.’nin üç kez kendisine evine zorla girdikten sonra kendisine silah zoru ile tecavüz ettiğini, ölümle tehdit ettiğini, iki gün sonra da O.Y.’nin kendisine saldırarak tecavüz ettiğini söyledi. 2018’in Ekim ayında iki sanık için beraat kararı verildi.

Taciz

İstanbul’da sokakta S.K. isimli kadını taciz eden H.P. hakkında 2 Ocak’ta iddianame hazırlandı. H.P. için “cinsel saldırı” suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Edirne’de üniversitede öğretim görevlisi olan O.D. hakkında sözlü cinsel taciz ve görevi kötüye kullanma suçlarından açılan davanın ikinci duruşması 10 Ocak’ta Edirne 2. Asliye Mahkemesi’nde görüldü. N.Ç., H.K., G.A. ve T.G.’nin kendilerini sözlü cinsel taciz ettiğini söylediği ilk duruşmaya katılmayan O.D. ikinci duruşmaya zorla getirildi. Tanık P.Ş. üst sınıftan öğrencilerin kendisine O.D.’ye “dikkat etmesi” gerektiğini, öğrencilere sözlü tacizde bulunduğu ve karısının da taciz edilen öğrencilerin notunu düşürdüğünü söylediğini aktardı. Dava ses kayıtlarının incelenmesi için ertelendi.

Sakarya’da minibüste M.Ö. isimli kadını taciz ettiği suçlamasıyla yargılanan M.Y. (39) isimli erkek Karasu 2. Asliye Mahkemesi’nde görülen 29 Ocak tarihli duruşmada “Savcılıkta bana suçunu itiraf et dediler. Baskı altında yanlış ifade verdim” dedi. Mahkeme heyeti duruşmayı 25 Haziran tarihine erteledi.

İstanbul’da etkinlik alanı Zorlu PSM’de kadınlara çıplak arama yapıldığı iddiası ile İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruldu. AYM Mayıs 2019’da çıplak arama işleminin hak ihlali olduğuna karar vermişti.

Çocuk İstismarı

Kayseri’de B.Ç. (18) isimli erkek, 14 yaşındaki kız çocuğu İ.D.’ye çıplak görüntüleriyle şantaj yaparak tecavüz ettiği için yargılandığı davada 11 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Trabzon’da B.Ç.’ye (13) boğazını sıkarak tecavüz etmeye çalışan, çocuğu ölü taklidi yapınca gömen Ş.A. Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “öldürmeye teşebbüs” suçundan müebbet hapis cezası aldı ama eylem “teşebbüs aşamasında kaldığı” için ceza 13 yıl 6 aya indirildi. Sanığa cinsel istismar suçundan da 16 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Antalya’da T.A.’nın (40) 2015 ve 2017 yıllarında kızı G.A. (16) ve komşusunun kızı H.A.’ya (16) birden çok kez cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması 2 Ocak’ta görüldü. T.A.’ya kızı G.A.’ya birden fazla kez cinsel istismarda bulunma suçundan 15 yıl, H.A.’ya birden fazla kez cinsel istismarda bulunduğu için 10 yıl olmak üzere toplam 25 yıl hapis cezası verdi.

İzmir’de Eylül 2013’ten itibaren belediyede atletizm takımının antrenörü olarak çalışan Y.E. isimli erkek 17 yaşındaki öğrenciye cinsel tacizde bulundu. Yargıtay Y.E.’ye verilen 16 yıl 3 ay hapis cezasını bozdu ve tahliyesine karar verdi. Y.E.’ye “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 5 yıl hapis cezası verilmiş, ceza eğitimci olduğu için 7 yıl 6 aya, çocuğun ruh sağlığını bozduğu için 15 yıla, suçun sistematik şekilde işlenmesinden ötürü 16 yıl 3 aya yükseltilmişti. Yargıtay 14. Ceza Dairesi çocuk ve sanık arasında “husumet ilişkisi” olduğu için sanığı 13 Ocak’ta tahliye etti.

Siirt’te kız çocuğunu evlendiren A.C. isimli erkek “cinsel istismar” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı.

Adana’da boşandığı karısı T.B.’nin kardeşi olan E.N.S. (12) adındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan T.B. (43) 15 Ocak’ta “delil yetersizliğinden” beraat etti. Çocuğun ailesi karara tepki göstererek dosyayı istinaf mahkemesine taşımak üzere harekete geçti. T.B.’nin servis şoförü olduğuna dikkat çekildi.

Hatay’da 6 yıl önce 6 ve 7 yaşlarındaki iki torununa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan C.Ö.’ye (74) 23 yıl hapis cezası verildi. Biri kız çocuğu biri oğlan çocuğu olan iki kardeşin öğretmenlerine olayı anlatmasından sonra gözaltına alınan, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan erkek 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın sonucunda 17 Ocak’ta iki çocuğa karşı işlediği “çocuğun yakını tarafından nitelikli cinsel istismarı” suçundan 23 yıl hapis cezası aldı.

İstanbul’da Kuran kursunda çocuklara cinsel istismar davasında yargılanan 3 sanık 20 Ocak’ta 135 yıl hapis cezası aldı. Kursu açan derneğin başkanı olan Ö.I. isimli erkek kursta yatılı kalan çocukları istismar ettiği iddiasıyla “çocuğun cinsel istismarı” ve “eziyet” suçlarından 73 yıl, isimleri kursta “eğitmen” olarak geçen S.B. 38 yıl, T.B. de 25 yıl hapis cezası aldı.

İstanbul’da sınıfta öğrencileri derslerde “Tayt giyen öğrencilere şehvet duyuyorum” gibi sözlerle taciz eden lise din öğretmeni E.Ş.’nin yargılandığı davanın 21 Ocak tarihli duruşmasında beraat kararı çıktı.

Zonguldak’ta A.T. (17) isimli kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Y.K., hakkında yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Geçen yıl A.T.’ye cinsel tacizde bulunduğu ve çıplak fotoğraflarıyla tehdit ettiği suçlamasıyla hakkında dava açılan Y.K. “cinsel istismar”, “hakaret”, “tehdit” ve “şantaj” suçlarından yargılanıyordu.

Konya’da kardeşi olan kız çocuğu H.E.’ye iki yıl boyunca cinsel istismarda bulunan R.E. isimli erkek “cinsel istismar” suçundan 16 yıl hapis cezası aldı. Çocuğun ailesi şikayetçi olmadı. Mahkeme heyeti çocuğun karın ağrısıyla kaldırıldığı hastanede hamile olduğu tespit edilince ortaya çıkan olayın birden fazla cebir kullanılarak işlenmesinden ötürü cezayı 54 yıla çıkardı ancak “iyi hal indirimi” uygulayarak 45 yıla indirdi. R.E.’nin cezası “süreli hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı belirlenen sonuç ceza otuz yıldan fazla olamaz” maddesinden ötürü 30 yıla indirildi.

Kocaeli’de 6 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanan H.Y. Kocaeli 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 22 Ocak tarihli duruşmada “akıl sağlığının yerinde olmadığını” iddia etti. Mahkeme heyeti H.Y.’nin akıl sağlığı raporu için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevkine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Zonguldak’ta 2016’nın Ağustos ayında 14 yaşındaki G.K. isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen, aralarında çocuğun abisi de olan 2’si tutuklu 5 sanığın yargılanmasına 24 Ocak’ta devam edildi. Savcı mütalaasında hamile bırakılan G.K.’nin 8. haftada sonlandırılan gebeliğin ardından yapılan DNA testinin sonucuna göre S.A.’nın 31 yıl hapsini istedi. G.K., S.A.’nın kendisini ormanlık alanda, sonra kaçırarak evinde cinsel istismarda bulunduğunu, babası öldükten sonra vasi tayin edilen abisi Y.K.’nin de 11-12 yaşlarından itibaren kendisine cinsel istismarda bulunduğunu söyledi. G.K.’ye cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen Y.Ü. ve S.A.’ya yardım ettiği iddia edilen M.B. ve B.B. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Doktor G.K.’nin yüzde 50 zihinsel engelli olduğunu raporladı. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunma yapması için duruşmayı erteledi.

Bolu’da 15 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden, mahkemede çocuğun “rızasıyla birlikte olduğunu” iddia eden C.B. isimli erkeğe yargılandığı Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Ocak’ta 19 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Afyonkarahisar’da kızı Ş.Ç.’ye cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla yargılanan H.Ç. isimli erkeğin beraat ve tahliyesine karar verildi.

Kocaeli’de M.K. isimli erkek, kızı C.K.’ye cinsel tacizden yargılandığı davanın 28 Ocak tarihli duruşmasında çocuğun “kendisiyle birlikte yaşamak için yalan söylediğini” iddia etti. Mahkeme heyeti C.K.’nin dinlenilmesi için duruşmayı erteledi.

Hakkari’de M.A., arkadaşının torunu olan kız çocuğuna sistematik olarak cinsel saldırıda bulunduğu için “çocuğa cinsel istismar” suçundan 62 yıl hapis cezası aldı. Davanın 14 Ocak’ta Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasında suçlamayı kabul etmedi. Davanın 29 Ocak’ta görülen ikinci duruşmasında sanığa “istismar” suçundan 40 yıl, “hürriyeti yoksun kılmadan” 22,5 yıl hapis cezası verildi.

Seks İşçiliğine Zorlama

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da kayyum olarak atanan M.Y.’nin önceki yönetim döneminde belediyenin iştiraki olan şirketin başına getirdiği polis memuru E.U., bir kadın çalışanı seks işçiliğine zorladığı için Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde aldığı 11 yıl 3 ay ceza aldı. 9 Ocak’ta görülen duruşmada mahkeme heyeti, sanık hakkında tutuklama kararı çıkardı. Kaçan E.U. tutuklanmadı.