Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Evrim Kepenek, Begüm Baki Aralık 2018
Facebook Twitter Google

  • TARİH Aralık 2018
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek, Begüm Baki
  • HABER Evrim Kepenek, Begüm Baki
  • KAYNAK bianet.org
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Yargı Kararları

Cinayet

* Ankara’da 29 Mayıs’ta bir plazanın 20. katından düşerek ölen Şule Çet‘in ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumundan beklenen rapor hazırlandı. Adli Tıp Kurumu 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu hazırladığı raporu savcılığa gönderdi. Üç profesör, bir doçent, bir uzmanın imzasının bulunduğu 21 sayfalık raporda şu ifadeler yer aldı:

“Otopsisinde alınan doku örneklerinin yapılan tetkikinde idrarda tespit edilen Mirtazapinin depresyon, uyku bozuklukları tedavisinde kullanılan ilaç etken maddesi olduğu, kanda ve göz içi sıvısında tespit edilen etil alkolün ölüm meydana getirebilecek düzeyde olmadığı, aranan diğer toksik maddelerin bulunmadığı dikkate alındığında kişinin zehirlenerek öldüğünün tıbbi deliller bulunmadı.

“Otopsisinde ağır genel beden travması bulguları olması nedeniyle cinsel saldırıya maruz kalıp kalmadığı hususunda kesin bir değerlendirme yapılamadığı, olayın adli tahkikat ile aydınlatılması uygundur.

“Sorulduğu üzere düşme öncesi travmaya maruz kalıp kalmadığı, düşme olayının kendi iradesiyle mi meydana geldiği, kazara mı oluştuğu veya bir başkası ya da başkalarının etkisiyle mi meydana geldiği, düşme esnasında şuurunun yerinde olup olmadığı ve öldürüldükten sonra atılıp atılmadığı hususun tıbben bilinemediği, olayın adli tahkikatla aydınlatılmasının uygun olacağı oy birliğiyle mütalaa olunur.”

* İzmir’de 2014’te eski karısı Zeliha Şule Demiray‘ı (42) öldürdükten sonra intihara teşebbüs eden İ.T.’nin (46) aldığı müebbet hapis cezası kararı, olayda tasarlama olmadığı gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozuldu. İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada sanık 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İlk yapılan yargılamada sanığa tasarlayarak kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş, cezaya iyi hal indirimi uygulanarak 25 yıla düşürülmüştü.

* Adana’da sevgilisi Sibel Doğaç ile onun sevgilisi olduğu iddia edilen Kuttis Yitiz’i öldüren bir kişiyi de yaralayan O.Z.’e (44) haksız tahrik indirimi ile verilen 39 yıl 4 ay hapis cezası Yargıtay’ca bozulunca sanık yeniden yargılandı. Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Savcı sanık hakkında iki kez müebbet ve 15 yıla kadar hapis talep etti, haksız tahrik indirimi istemedi. Mahkeme Heyeti, sanığın haksız tahrik indirimiyle 38 yıl 4 ay hapis cezasına hükmetti.

* Adana’da 2014’te karısı Burcu Çiftçi‘yi (20) öldüren M.Ç.’ye haksız tahrik indirimiyle verilen 18 yıl 4 ay hapis cezasını Yargıtay ‘eksik ceza tayini’ gerekçesiyle bozdu. Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi 2015 yılında sanığı eşini öldürmek suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etmiş, ceza haksız tahrik ve iyi hal ile birlikte 22 yıldan 18 yıl 4 aya düşürülmüştü. Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulan kararda, haksız indiriminin fazla yapıldığı bu nedenle sanığın yeniden yargılanmasını istedi.

* Adana’da Senem Barık (31) ile akrabası Zeliha Sevgilibaş‘ı (20) seks işçiliği yapıyorlar iddiası üzerine aile meclisi kararı ile öldürdükleri ileri sürülen altısı aynı aileden yedi erkeğin Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada Savcı mütalaasını verdi. Mütalaada sanıkların töre saiki ile öldürmeye azmettirme, iştirak, hürriyetten yoksun kılma suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 17’şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi.

* İstanbul’da 24 Mayıs 2018’de ayrılmak isteyen sevgilisi Seher Çetintaş‘ı (34) öldüren A.K.’nin (36) yargılanmasına Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Sanık duruşmada pişman olduğunu ve olay günü Seher Çetintaş’ın onu zedeleyici sözler söylediğini ifade etti. Duruşmada, Karabük Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimata cevap verildiği ve Seher Çetintaş’ın kardeşinin ‘müşteki’ sıfatıyla ifadesinin alındığı ve sanıktan şikayetçi olduğu tutanaklara geçirildi. A.K.’nin kasten öldürme ve ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçundan müebbet ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

* İstanbul’da 29 Temmuz 2017’de karısı Alime Demirdağ‘ı öldüren K.D.’nin kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tanıklar dinlendi.

* Erzurum’da 3 Haziran 2012’de eşinin “kuma evliliği” yapması üzerine intihar ettiği iddia edilen Netice Barçın‘ın ölümüyle ilgili Adana 4. Asliye Ceza Mahkemesinde eziyet suçundan yargılanan kocası K.B.’ye verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından az bulunarak bozulması üzerine yeniden yargılanan sanığa 12,5 yıl hapis cezası verildi. K.B., kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan önce 4 yıl hapis cezasına mahkûm edildi, suçun eşe karşı işlenmesi nedeniyle ceza, 8 yıla çıkarıldı. İyi hal indirimi uygulayan mahkeme heyeti, sanığı 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Eziyet suçundan üst sınırdan olmak üzere 7 yıl hapis cezası alan sanığa iyi hal indirimi ile 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Toplam 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanık hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Gerekçeli kararda eziyet ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesinin gerekçesi de şöyle ifade edildi; “Yaşanılan süreçte sanığın bir kadın için en büyük eziyet olacak, onu bir başka kadın ile yaşamaya zorlamak ve ayrıca bu süreç içerisindeki kötü muamele oluşturacak davranışları bir bütün halinde eziyet suçunu oluşturup, sanığın suçu sabit görüldüğünden Yargıtay bozma ilamında da belirtilen gerekçeler göz önüne alınarak, sanığın takdiren alt sınır üstünden cezalandırılmasına karar vermek gerekmiştir. Her ne kadar daha önceki hükümde sanığın hürriyeti yoksun bırakmak suçundan beraatına karar verilmişse de, Yargıtay bozma ilamında da belirtildiği üzere olay günü vefat edeni evi terk etmek amacıyla evden ayrılıp binanın apartman merdiven boşluğunda sanığın yakaladığı, zorla içeriye götürüp evde darp ettiği, bu yönüyle evden ayrılma özgürlüğünün başka bir deyimle hürriyetinden yoksun bırakma eylemini gerçekleştirip üzerine atılı bir kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu işlediği kabul olunmuş, bu olayın yaşanmaması halinde belki intihar olayının da gerçekleşmeme ihtimali, bu nedenle doğurmuş olduğu sonucu, vahameti ve herkes için yürek acıtıcı bir sonuç doğurması göz önüne alınarak cezanın tayininde alt sınırdan uzaklaşılarak sanığın cezalandırılmasına karar vermek gerekmiştir.”

* Çorum’da Nisan 2018’de karısı Hanife Bicil‘i (64) öldüren A.B.’nin (64)  eşi kasten öldürmeden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edildi. A.B. Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında olay gününü anlattı. Olay günü Hanife Bicil’e yemeği hazırlamasını söylediğini, ancak kadının “ağza alınmayacak hakaretler ve küfürler de” bulunduğunu ifade etti.

* İstanbul’da dini nikahlı karısı Nadime Tigis‘i öldüren Ö.G.’nin yargılanmasına Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada olay gününü anlatan sanık, karıncayı bile incitemeyeceğini, olay günü kadının kendisine küfür ve hakaret ettiğini söyledi. Bir sonraki duruşmada tanıklar dinlenecek.

* İstanbul’da ABD’li Sarai Sierra‘yı öldüren Z.T.’ye İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesince nitelikli kasten öldürmekten verilen müebbet hapis cezası Yargıtay 1. Ceza Dairesi  tarafından onandı. Daire, nitelikli cinsel saldırıdan verilen 5 yıl 10 ay ile hırsızlıktan verilen 2,5 yıl hapis cezasına ilişkin kararın ise bozulmasına hükmetti. Bozma kararında, sanığın cinsel saldırıda bulunmak istediği, bunu başaramamanın verdiği infialle Sierra’yı öldürdüğü ifade edildi. Sierra’nın ailesinin avukatı kararla ilgili: “Yargıtay’ın cezaların üst sınırdan verilmesi ile ilgili kararı sevindirici. Cinsel saldırı suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı kararına ise katılmamaktayım. Ortada açıkça tecavüz vardır ve biz önümüzdeki günlerdeki duruşmada yerel mahkemenin verdiği nitelikli cinsel saldırı suçundan verdiği ceza yönündeki kararında direnmesini talep edeceğiz.” dedi.

* Kayseri’de boşanma aşamasında karısı Turna Gül Cuntar‘ı (35) hakkında uzaklaştırma kararı varken öldüren M.C.’nin (39) Kayseri Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada karar duruşması görüldü. Sanık, kasten öldürmeden ağılaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cumhuriyet savcısı, sanığın eyleminin tahrik kapsamında değerlendirilemeyeceğini, sanığın uzaklaştırma kararına rağmen, aracılar kullanarak eşi Turna Gül’e ulaşmaya çalıştığını, olay tarihinde eşiyle konuştuğunu, odanın camının önünden eşinin vücuduna ateş ettiğini, ardından evin çaprazındaki diğer camdan da ateş ederek olay yerinden uzaklaştıktan sonra polisi aradığını, uzun süreli gerginlik ve nefret sonrası, araya tahrik girdiğinin kabul edilmesinin mümkün olmadığı iddialarıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 82/1d maddesi gereğince eşi kasten öldürmek ve TCK’nın 53. maddeleri gereğince cezalandırılmasını istemişti.

* Kocaeli’nde sevgilisinin kızı Ecem Balcı‘yı (17) öldürüp, cesedini ormanlık alana gömen S.K.’nin yargılanmasına Kocaeli 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, delilleri karartmak suçlaması ile tutuksuz yargılanan İ.D.’nin oğlu M.E.D. de tanık olarak dinlendi, sanığın tanık olarak mahkemeye çağrılan eşi E.K. ise tanık olmak istemediğini söyledi. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluk halinin devamına karar verdi, bir sonraki duruşma 19 Ocak 2019’da.

* Kayseri’de Suriyeli Hamide Cüneyd‘i (65) öldüren ve eşyalarını gasp eden üç erkek sanığın Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi. Mütalaada A.E. ve Y.K.’nin kasten öldürmeden ömür boyu hapis cezasına çarptırılması istenirken diğer sanık M.Ö.’nün yardım etme suçundan cezalandırılması talep edildi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, sanık avukatlarının mütalaaya ilişkin savunma yapmak için süre istemeleri üzerine duruşmayı erteledi.

* İzmir’de 13 Mart 2018’de sevgilisi olduğu öne sürülen Müzeyyen Laçin‘i öldüren M.B.’nin yargılanmasına Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.  Mahkeme başkanı davaya müdahil olmak isteyen İzmir Barosunun talebini reddetti. Sanık cinayeti kıskançlık sebebiyle işlediğini söyledi. Bir sonraki duruşma 22 Ocak 2019’da.

* İstanbul’da karısı Esme Aksakal‘ı (76) öldüren B.A.’nın (83) ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanmasına İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Sanık duruşmada kadını başka biriyle mesajlaştığı için öldürdüğünü söyledi. Tanıklar erkeğin Esme Aksakal’a evlilikleri süresince şiddet uyguladığını, kadının boşanmak istediğini ve erkeğin kadını öldürmekle tehdit ettiğini söylediler. Heyet, telefon kayıtlarının ve mesaj dökümlerinin incelenmesine karar verdi.

Tecavüz

* Bolu’da otostop çeken tanımadığı N.B.’ye (20) aracında tecavüz etmeye çalışan S.S.’nin cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve nitelikli cinsel saldırıdan yargılanmasına başlandı. Sanık duruşmada suçlamaları reddetti. Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 15 Ocak 2019 tarihine erteledi.

Şiddet/Yaralama

Aydın’da Temmuz 2016’da karısı M.Ö.’yü bıçaklayarak ağır yaralayan ve cezai ehliyeti olmadığın yönelik rapordan sonra serbest bırakılan C.Ö.’ye İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca cezai ehliyeti olduğuna yönelik rapor verilmesi üzerine sanık tutuklandı. Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık kasten öldürmeye teşebbüsten 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bursa’da Nisan 2018’de çocuklarının okuduğu okulun müdürü T.T. ve müdür yardımcısı erkeği tabancayla yaralayan polis İ.Ö.’nün yargılanmasına Bursa 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.  Sanık duruşmada, çocuğunun müştekiler tarafından rencide edildiğini, bu yüzden olayın gerçekleştiğini söyledi.

İstanbul’da sevgilisi S.C.’yi birlikte gittikleri bir davette darp eden, yüzünü ısıran Y.Y.’nin  kasten öldürmeye teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve yaralama suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Mahkeme Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kamu davasına katılmasına, şikayetinden vazgeçen S.C.nin ise davaya katılma talebini reddetti. Bir sonraki duruşma tanıklar dinlenecek.

Trabzon’da karısı E.A.’yı yemek hazırlamadığı için darp eden ve yaralayan M.A. hakkında hazırlanan iddianame asliye ceza mahkemesine gönderildi. Savcı, basit yaralama suçundan M.A.’nın 6 aydan 1.5 yıla kadar hapsini talep etti. E.A. mahkeme kararıyla bir ay süreyle koruma altına alırken, M.A.’ya bu sürede yaklaşmama cezası verildi.

İstanbul’da Ekim 2016’da tanımadığı A.T.’yi şort giydiği için darp eden A.Ç.’ye hakaret suçundan verilen hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından kaldırılarak beraatına karar verildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, cebir ve tehdit kullanarak inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale suçundan verdiği 2 yıllık hapis cezasının kanuna uygun olduğuna karar vererek, tarafların bu yöndeki istinaf taleplerinin reddine karar verdi. Basit yaralama suçunun, cebir ve tehdit kullanarak inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale suçunun unsuru olduğunu, dolayısı ile sanık aleyhine bu suçtan hüküm kurulmaması gerektiğine karar verdi, hakaret suçundan verilen 1 yıl 2 aylık ceza hükmü kaldırıldı, bu suçtan sanığın beraatine karar verildi. 

Trabzon’da çocuğu için para istediği için karısı G.P.’yi darp eden A.P. hakkında yaralama ve hakaret suçundan 2 yıldan 6,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. A.P. asliye ceza mahkemesinde yargılanacak.

İstanbul’da 29 Temmuz 2017´de kıyafeti yüzünden Ç.K.’ye hakaret eden güvenlik görevlisi S.İ. ve hakaretten hakkında dava açılan Ç.K.’nin yargılanmasına devam edildi.  Duruşmada tanıklar dinlenedi. S.İ. hakaretten 3 aydan 2 yıla, Ç.K.’nin ise kamu görevlisine hakaret suçundan 1 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Mahkeme sesli ve görüntülü kayıtların bilirkişiye gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul’da karısı M.T.’yi darp edip öldürmekle tehdit eden E.T.’nin Bakırköy 40. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz sanık duruşmaya katılmazken M.T. şikayetini yineledi ve can güvenliği olmadığını belirtti, koruma talep etti. Müşteki tarafından talep edilen koruma kararı için mahkeme heyeti duruşma zaptının bir örneğini Avcılar Kaymakamlığına göndererek gerekli tedbirlerin alınması talebinde bulundu.

İzmir’de öğrencisi olan sevgilisi G.B.’yi darp eden öğretim üyesi A.A.’nın  yargılanmasına devam edildi. Sanık duruşmada suçlamaları reddetti, savunmasında “… Pencereye koştu, kendisini atmak istedi. Buna engel olmak için onu bacaklarından tuttum, yere yatırdım. Ellerimle ellerini tuttum. Kafasını yere vurmaya devam edince, iki kolumu tek dizimin altına sıkıştırdım. Kafasını da vurmaması için diğer elimle kafasını tuttum. 1.85 boyunda olmam ve 25 sene spor yapmam nedeniyle, iki saat boyunca narin bir bayanı darp etsem sonuçlan bu olmazdı. Şiddet uygulamadım” dedi. Duruşma ertelendi.

İzmir’de karısı S.C.’yi kıskançlık bahanesiyle oklavayla dakikalarca darp eden U.C.’nin yargılanmasına İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanık katılmazken, müşsteki ve avukatı hazır bulundu. Tanık olarak dinlenen B.B. sanığın tahliye olduktan sonra kendisini arayıp, kardeşinin U.C. ile ilişkisi olduğunu söylemesi için tehdit ettiğini ifade etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Neslihan Ersoy Sevindik ise sanık tarafından iddia edilen aldatma olayının kurgudan ibaret olduğunu savundu. Hakim, tarafların esas hakkında savunma hazırlaması için davayı ileri bir tarihe erteledi.

Hatay’da arkadaşları vasıtasıyla tanıştığı  ve iki hafta görüştükten sonra kendisiyle iletişimi kesme kararı alan G.M.’yi ısrarla takip eden, sosyal medyada öldürmek ve tecavüzle tehdit eden E.K.’nin yargılanmasına Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanık duruşmaya katılmazken, G.M. avukatı ve kadın destekçileriyle katıldı. Duruşma, 26 Haziran’daki gibi hakimin izinli olması nedeniyle 13 Aralık gününe ertelendi.

Ankara’da eski karısı T.A.’yı boşandıktan dört yıl sonra bıçakla yaralayan, cezaevindeyken ve tahliye olduktan sonra polis korumasındayken ısrarla takip edip tehdit eden V.A.’ya Ankara 2.Aile Mahkemesi tarafından altı ay süreyle uzaklaştırma kararı verildi. Karara göre V.A. öfke kontrolü programına alınacak, hastanede yatırılarak psikiyatrik tedavi görecek, elektronik kelepçe ile takip edilecek.

Taciz

* Trabzon’da tanımadığı C.A.’yı sokakta taciz eden A.A. hakkında cinsel tacizden 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Çocuk İstismarı

Antalya’da 15 Mayıs’ta ırmak kenarında G.K.’yi taciz eden M.Y. sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı suçundan itiraz yolu açık olmak üzere 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

İstanbul’da zihinsen engelli Ş.B.’ye nitelikli cinsel saldırı ve Z.A.’ya çocuğun basit cinsel istismarı suçundan C.Y. (61) hakkında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Tutuklu sanık duruşmada suçlamaları reddetti. Ş.B. duruşmaya katılmazken Z.A. psikolog eşliğinde şikayetini yineledi. Mahkeme heyeti Ş.B.’nin bir psikiyatri uzmanına muayene edilmek suretiyle dışarıdan görünümü itibarıyla akıl hastası olup olmadığının hekim olmayanlarca belirlenip, belirlenemeyeceği hususunda rapor düzenlenmesine karar verdi. Sanığın üzerine atılı suçun niteliği, mevcut deliller, yakalama tutanağı, kaçma ve kuvvetli suç şüphesi, öngörülen ceza miktarını dikkate alan mahkeme heyeti sanığın tutukluluk haline devam kararı verdi.

İzmir’de sevgilisinin kızı C.Y.’ye (6) üç yıl cinsel istismarda bulunan G.K. hakkında çocuğun cinsel istismarı suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme Heyeti delil yetersizliğinden G.K.’nin beraatine karar verdi.

Konya’da sosyal medyada tanıştığı ve geçen yıl cinsel istismarda bulunduğu F.E.’ye (12) olaydan sonra sosyal medyadan tekrar cinsel içerikli mesaj atan A.S. yargılandığı Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde çocuğun cinsel istismarı suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. A.S.’yi gözaltına alınmadan önce darp eden M.D. (41) ise açılan kamu davasında 1,5 yıl hapse mahkum edildi.

Erzurum’da yaşları 7-11 olan üç çocuğa cinsel istismarda bulunan İ.İ. (42) hakkında Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşmasında karar verildi. Mahkeme Heyeti, İ.İ.’ye çocuğun cinsel istismarından 12 yıl hapis cezasına mahkum etti. Heyet, sanığı 3 kız çocuğuna karşı ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan önce çocukların her biri için 3’er yıl hapis cezasına çarptırdı. Suç çocuklara karşı işlendiği için 6’şar yıla çıkartıldı, eylemin cinsel amaçlı olmasından dolayı ceza yarı oranında arttırıldı, ve 9’ar yıla çıkartıldı. Sanık iyi hal indirimi uygulanmadan toplam 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* Kastamonu’da arkadaşının kızı E.K.’ye cinsel istismarda bulunan Ş.Y. hakkında bilişim sistemindeki verileri yok etme, cinsel taciz, sarkıntılık yapma suretiyle çocuğun cinsel istismarı suçlarından Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. İlk duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Ş.Y. ile E.K. ve avukatlar katıldı.  Mahkeme heyeti, sanık Ş.Y.’nin delilleri karartma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi, bir sonraki duruşma 6 Şubat’ta.

* İzmir’de 14 Aralık 2016’da M.A.’ya (16) günlük kiralık evde cinsel istismarda bulunan ve bunu sosyal medyada yayınladığı ileri sürülen A.G., İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 24 yıldan 36 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti. Mahkeme heyeti sanığa müstehcenlik suçundan 6 ay 5 gün ceza verdi. Heyet, sanığın duruşmadaki iyi halini göz önünde bulundurarak indirim uyguladı, cezayı 5 ay 4 güne indirdi. Mahkeme heyeti bu cezayı da sanığın suç işleme hususundaki eğilimi dikkate alınarak bir daha suç işlemeyeceği yönünde hakkında olumlu kanıya varıldığından hükmün açıklamasını geriye bırakılmasına karar verdi.  A.G. çocuğun nitelikli cinsel istismarı, müstehcenlik, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından toplamda 24 yıldan 36 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

Samsun’da Ağustos 2018’de bir Kuran kursunun beş öğrencisine cinsel istismarda bulunan kurs hocası H.a. yargılandığı Bafra Ağır Ceza Mahkemesinde çocuğun cinsel istismarından toplam 81 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

* İstanbul’da 4 Nisan 2018’de fiziksel engelli C.D.’ye cinsel istismarda bulunan M.G.’nin çocuğun cinsel istismarı ve tehdit suçlarından 8 yıl 6 aydan 17 yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sanık suçlamaları reddederken C.D. ve annesi şikayetlerini yineledi.

  • Etiketler