Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Evrim Kepenek - Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

Görsel: csgorselarsiv/Dilara Açıkgöz

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

TIKLAYIN – 2008-2021 bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

Mart 2021’de kadınların mücadele ajandasına yansıyanlar

Cumhurbaşkanlığının kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğinin açıklanmasına kadınlar Türkiye’nin her yerinden tepki gösterdi.

Kaos GL Derneği Medya Koordinatörü Yıldız Tar ve SPoD Hukuki Danışman’ı avukat Hatice Demir, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin LGBTİ+’ların yaşamına yansımalarını bianet’e değerlendirdi.

TİHV ve Ankara Tabip Odası, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni etkin olarak uygulaması gerektiğini açıklarken Uluslararası Af Örgütü de “LGBTİ+’ları hedef göstermekten vazgeçin” diye seslendi.

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, İstanbul Sözleşmesi ihtiyacın da ötesinde bir zorunluluk olduğunu belirterek, “İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğini herkese her fırsatta anlatmak ve yine anlatmak zorundayız” dedi.

Eskişehir’de eski kocası Yalçın Özalpay’ın öldürdüğü Ayşe Tuba Arslan için 3 bakanlık savunma verdi.

Mor Fihrist ise özellikle ülkedeki kurum ve kuruluşların, işverenlerin, siyasi partilerin, medyanın alanında sözü olan kadınlara ulaşmasına aracılık etmek ve kaynak oluşturmak için kurulan ve kadın uzmanların profillerinden oluşan bir veri tabanı.

TGS’den İstanbul Sözleşmesi bilgi notu: Haber aracılığıyla kişileri, grupları hedef göstermenin, örtülü veya açık nefret dili kullanmanın gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmadığını bıkmadan hatırlatmalıyız.”

Cinayet

Aydın’da polis memuru sevgilisi Hatice Büşra Çetinkaya’yı (29) arabasını tarayarak öldüren, annesi G. Çetinkaya’yı yaralayan S.T. (27) isimli polis memurunun yargılandığı davanın ikinci duruşması 1 Mart’ta görüldü. İfade veren sanık kadının kendisine “defol git gibi kelimeler” kullandığı için “sinirlendiğini” söyledi. Duruşma ertelendi.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Bursa’da boşanma aşamasında olduğu Elif A.’yı (25) takside silahla göğsünden vurarak öldüren H.Ö.A. (31) isimli erkeğe 2 Mart’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Bir sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Muğla’da karısı Nazife G.’yi (60) evinin önünde av tüfeğiyle vurarak öldüren M.S.G. (58) isimli erkeğe 3 Mart’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Bir sanığa indirim: Antalya’da annesi Seher Fak’ı (60) “İstanbul’a taşınmak istemediği için” pompalı tüfekle vurarak öldüren B.K. (36) isimli erkeğe müebbet hapis cezası verildi. 4 Mart’ta görülen karar duruşmasında savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve kadının kredi kartından para çektiği için “nitelikli yağma” suçundan ceza talep etti. Sanık avukatı “İsteseydi ölmüş annesinin boynundaki kolyesini alabilirdi, almamış” diyerek nitelikli yağma suçunun olmadığını iddia etti, sanık “olayı hatırlamadığını” iddia etti. Mahkeme heyeti “Olayı hatırlamadığını” ve “Hayatında suç işlemediğini” söyleyerek ifade vermeyen erkeğe verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını “pişman olması nedeniyle” müebbet hapse çevirdi, yağmadan ceza vermedi.

Gamze Esgicioğlu davası devam etti: Isparta’da H.B. (25) isimli erkeğin sevgilisi Gamze Esgicioğlu’yu (23) evinde göğsünden bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 4 Mart’ta devam etti. Delilleri kararttığı iddiasıyla yargılanan M.K. beraatini talep etti. Mahkeme heyeti H.B.’nin tutukluluğuna, M.K.’nin adli kontrol şartının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Muğla’da cesedi 6 yıl önce bulunan Cansu Kaya’yı öldürdükleri gerekçesiyle biri ağırlaştırılmış müebbet ve 36 yıl, diğeri 42 yıl hapis cezası alan iki sanığın, Yargıtay yerel mahkeme kararını bozduğu için yeniden yargılanması 4 Mart’ta başladı. Duruşma ertelendi.

İki sanığa ağırlaştırılmış müebbet: Ordu’da Makbule Sarı’yı (74) “domuz bağı” ile öldüren iki erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 5 Mart’ta basına yansıyan karar göre H.G. (27) ve yeğeni S.U. (23), “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “yağma” suçundan 9’ar yıl hapis cezası verildi.

İddianame hazırlandı: İstanbul’da İ.B. (30) isimli erkek hakkında gürültü yaptığı için kendisini uyaran apartman görevlisi Nefise Dolapçı’yı (53) öldürdüğü gerekçesiyle iddianame hazırlandı. 6 Mart’ta basına yansıyan iddianamede erkeğin kadını öldürmeden önce kadına cinsel saldırıda bulunduğu tespit edildi.

İddianame kabul edildi: İstanbul’da karısı Hatice S.’yi (39) boynundan bıçaklayan ve yastıkla boğarak öldürdüğü gerekçesiyle A.S. (36) hakkında “eşi canavarca hisle veya eziyet çektirerek tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle 9 Mart’ta dava açıldı.

İzmir’de 2017’de Zümrüt Er’i öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan eski kocası E.K.’ye 22 yıl, E.K.’nin babası Ö.K.’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. E.K.’nin kadını darp ederek ağır yaraladığı, babasının  pompalı tüfekle öldürdüğü kaydedildi. Kadının ailesi, hakkında 33 yıl hapis talep edilen E.K.’nin indirim almasına tepki verdi.

Meryem Tanhal ve Melike Tanhal davası devam etti: Kocaeli’de 2008 yılında Meryem Tanhal ve kızı Melike Tanhal’ın kaybolmasıyla ilgili takipsizlik kararıyla kapatılan dosyanın tekrar açılmasıyla tutuklanan 3 erkek ve 2 kadın 6 aile üyesinin yargılandığı dava 12 Mart’ta devam etti. Duruşma, sanıklardan A.P.’nin Melike Tanhal’ı gömdüklerini söylediği yerde araştırma yapılması kararıyla ertelendi.

İstanbul’da Ü.Ö. (38) isimli erkeğin, karısı Sonbahar Özcan’ı boğarak öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı dava 12 Mart’ta başladı. Duruşmada Sonbahar Özcan’ın ailesi erkeğin cinayetten sonra kendilerine “Bu kara leke ancak böyle temizlenir” dediğini söyledi. Duruşma ertelendi.

Bir sanığa “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimi: Eskişehir’de karısı Aynur S.’yi (47) 21 yerinden bıçaklayarak öldüren H.S. (63) isimli erkeğe 12 Mart’ta “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimiyle 20 yıl hapis cezası verildi.

Kayseri’de karısı Gizem Vural D.’yi başından silahla vurarak öldüren M.D. (32) isimli erkeğe 12 Mart’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

İstanbul’da Ferdane Kurt’u (43) kaldığı otelde iple boğarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan C.Y. isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı. 13 Mart’ta basına yansıyan iddianamede erkek hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Bir sanığa “haksız tahrik” indirimi: Kocaeli’de hakkında tedbir kararı olan, ölümle tehdit ettiği eski karısı Ayşe Acar’ı boşandıktan sonra “kıskandığı” için silahla öldüren K.T. isimli erkeğe “tasarlayarak öldürme” suçuyla yargılandığı davada “haksız tahrik” indirimi uygulandı, 24 yıl hapis cezası verildi.

Aydın’da F.A.Ü. isimli erkeğin, sevgilisi Gamze Esen’i yakarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı dava 23 Mart’ta devam etti. Bilirkişi raporları incelendi ve tanık beyanları dinlendi, duruşma karar için ertelendi.

Manisa’da Gönül Özcan’ı (44) bıçaklayarak öldüren M.Ü. isimli erkeğe “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 6 yıl hapis cezası verildi.

Antalya’da cezaevinden koronavirüs izniyle çıkınca Ukrayna vatandaşı sevgilisi Karina Demchenko’yu (40) boğarak öldüren E.R. (41) isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı. 29 Mart’ta basına yansıyan iddianamede erkek hakkında müebbet hapis cezası istendi.

Diyarbakır’da karısı Güllü Y.’yi öldüren C.Y. isimli erkeğe 30 Mart’ta “tasarlayarak canavarca hisle öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. C.Y.’ye kızı D.Y.’yi yaraladığı için “altsoya karşı” işlenen yaralama suçundan 9 ay hapis cezası verildi.

Çocuk Cinayeti

Sakarya’da istismar ettiği 2 yaşındaki üvey kızı Esma Asel Kolat’ı darp ederek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan E.S. isimli erkeğin 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 1 Mart tarihli duruşması ertelendi. Çocuğun annesi F.K. de 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanıyor. Tanıklar erkeğin kadını önceden tehdit ettiğini söyledi.

Öldürmeye Teşebbüs

Konya’da kendisinden ayrılan ve ailesinin yanına yerleşen kadının babası İbrahim Ö.’yü öldüren, eski sevgilisi Hatice Ö.’yü ve oğlu M.K.’yi öldürmeye teşebbüs eden T.K. hakkında müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle 26 Mart’ta iddianame hazırlandı.

Şiddet / Yaralama

Adana’da karısı D.G.’yi boşanmak istediği için bıçaklayan H.G. isimli erkeğe 1 Mart’ta 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Zonguldak’ta B.B. isimli erkeğe hakkında uzaklaştırma kararı olan karısı N.B.’yi bıçakladığı için 12 Mart’ta 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, temyiz başvurusu üzerine incelediği boşanma davasında şiddet uygulayan erkek ve “evi birçok kez terk eden” kadını eşit kusurlu saydı. Karar 31 Mart’ta basına yansıdı.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Muğla’da 29 yaşındaki kızına 7 yaşından beri istismarda bulunduğu ve yetişkinken tecavüz ettiği, tehdit ve darp ettiği gerekçesiyle yargılanan G.A. (55) isimli erkeğe “delil yetersizliği” nedeniyle yalnızca cinsel saldırı suçundan 5 yıl 7 ay ceza verildi. Erkek 3 Mart’ta cezası ertelenerek serbest bırakıldı.

Antalya’da dini nikahlı karısının annesi Z.K.’ye (88) tecavüz eden M.K. (53) isimli erkeğe 15 Mart’ta “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 18 yıl hapis cezası verildi.

Samsun’da T.K. (55) isimli kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle önceden 18 yıl 9 ay ceza alan O.K. (49) isimli erkek istinaf mahkemesinde 17 Mart’ta beraat etti, tahliye edildi.

Taciz

İstanbul’da sosyal medyada bir kadını ölümle tehdit eden Azerbaycan vatandaşı S.B. isimli erkeğe 16 Mart’ta 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da B.Ö. isimli kadını adliyede taciz eden, eteğinin altından görüntü çeken S.M.S. isimli erkek avukata 16 Mart’ta özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da yeğeninin karısı G.R.O.’yu (23) taciz eden F.O. (55) isimli erkeğe 30 Mart’ta “hakaret” ve “cinsel taciz” suçlarından 8 bin 880 lira adli para cezası verildi.

Çocuk İstismarı

Urfa’da 3 kız çocuğuna istismarda bulunan B.A. isimli erkeğe 1 Mart’ta 55 yıl hapis cezası verildi.

Adana’da 6 yaşındaki Y.Ç.’yi istismar ettiği gerekçesiyle tutuksuz yargılanan oyuncakçı M.A. (66) yargılandığı davanın 4 Mart tarihli duruşmasında “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat etti.

Ankara’da S.Ç. ve Z.Ö. (17) isimli iki kız çocuğuna istismarda bulunan avukatları S.K. isimli erkeğe 5 yıl 3 ay hapis cezası verildi. S.K.’nin cezası 2 yıl 6 ay 22 güne indirildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Kayseri’de P.Y. (14) isimli kız çocuğuna istismarda bulunan İ.Ç. (60) isimli erkeğe 18 Mart’ta 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Kayseri’de F.G. isimli 15 yaşındaki kız çocuğuna istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Ö.A. (27) isimli erkeğe 18 Mart’ta “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 24 yıl hapis cezası verildi. Ö.A.’ya “hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 6 yıl olmak üzere toplam 30 yıl, tutuksuz yargılanan P.D. isimli kadına ise erkeğe yarım ettiği gerekçesiyle 6 yıl 8 ay, “hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 2 yıl 6 ay olmak üzere toplam 8 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

İzmir’de öğrencisi olan, yaşları 11, 12, 13 ve 14 olan 8 kız çocuğuna istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılanan E.S. isimli erkek, 19 Mart’taki duruşmada “içeride yattığı süre göz önüne alınarak ve delil yetersizliği” gerekçesiyle tahliye edildi. Duruşma ertelendi.

Balıkesir’de 13 yaşındaki kız çocuğu, üvey babasının 8 yaşından 10 yaşına kendisine istismarda bulunduğunu söyledi. Gözaltına alınan erkek tutuklandı, 2 hafta sonra serbest bırakıldı, 24 Mart’ta davanın ikinci duruşmasında beraat etti.

Kayseri’de A.İ.O. (17) isimli oğlan çocuğuna E.A. (9) isimli çocuğa istismarda bulunduğu gerekçesiyle 29 Mart’ta 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Antalya’da marketine gelen Y.K. (14) isimli kız çocuğunu istismar eden Y.K. (47) isimli erkeğe 30 Mart’ta 2 yıl 11 ay hapis cezası verildi, erkek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mersin’de 3 kızının sistematik olarak kendilerini istismar ettiğini söyleyerek şikâyetçi olduğu S.D. isimli erkek 30 Mart’ta tahliye edildi.

Konya’da, H.K. (16) isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklanan ve 1 ay sonra tahliye edilen, akrabası M.S. (51) isimli erkek, “delil yetersizliği” gerekçesiyle 30 Mart’ta beraat etti.

Meşru Müdafaa

Antalya’da kendisine sistematik şiddet uygulayan, ellerini kelepçeleyerek işkence yapan kocası R.İ.’yi öldüren M.İ.’nin yargılandığı dava başladı. Mahkeme heyeti M.İ.’nin tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Adana’da kendisine 11 yıl boyunca sistematik şiddet uygulayan kocası H.Ö.’yü öldürdüğü suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan F.Ö.’nün davasının üçüncü duruşması 26 Mart’ta görüldü. Mahkeme tahliye talebini reddetti, duruşma ertelendi.