Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

Evrim Kepenek - Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

*Fotoğraf: csgorselarsiv.org/ Elif Tuna

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

Ocak 2021’de kadınların mücadele ajandasına yansıyanlar

HDP’li Ayşe Sürücü, bir yıldır kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’yu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Dersim’de Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının birinci yılında, Türkiye’nin birçok kentinde “Gülistan Doku” için eylem yapıldı.

Gazeteci Zeynep Miraç, oyuncu Ceyda Düvenci’nin sosyal medyada kızının ilk kez regl olduğunu paylaşması üzerine maruz kaldığı tepkileri eleştiren bir yazı kaleme kaldı: “Ceyda’nın yazdıkları, bir gün kadınlar bedenlerinin rutin döngüsünü yük gibi taşımasınlar diye atılmış bir adım.”

Boğaziçili öğrencilerin yürüyüşü “Kayyumluk” olarak adını değiştirdikleri Rektörlük binasından başlayan yürüyüşte “Kayyuma Nakka” ve “Li Her Derê Qeyûman Re Na” yazılı pankartlar taşındı.

Türkiye’nin 2021 yıllık planları arasında olan “kadın üniversitelerine” tepki gösteren kadınlar, “Kadın üniversiteleri açmak isteyenlere soruyoruz; kadınları kamusal yaşamdan kopararak mı kadınların güvenliğini sağlayacaksınız?” diye tepki gösterdi.

Feminist Bellek’in en önemli özelliği akademiden sosyal medyaya, gündelik karşılaşmalardan siyaset diline kadar her yere yayılan kavramları ve terimleri feminist teori ve politikadan beslenerek açıklamaya çalışmak.

Ocak Yargı

Cinayet

Pınar Gültekin davası devam etti: Muğla’da Pınar Gültekin’i (27) boğarak öldürdükten sonra cesedini varil içinde yakan ve üzerine beton döken C.M.A. (32) isimli erkek ve erkek kardeşi M.A.’nın yargılandığı davanın ikinci duruşması 4 Ocak’ta görüldü. Raporlar C.M.A.’nın kadının kendisine bıçakla saldırdığı iddiasının yanlış olduğu kanıtladı. Duruşma ertelendi.

İddianame hazırlandı: Antalya’da sevgilisi Duygu Çelikten’i (30) öldüren V.Ü. ve para karşılığı kadının cesedini gömen M.D. isimli erkekler hakkında 4 Ocak’ta iddianame hazırlandı. V.Ü. hakkında “kasten insan öldürme” suçundan ömür boyu, diğer sanıklar M.D., S.Ö. ve D.Ö. hakkında da delilleri gizledikleri için 5’er yıl hapis cezası talep edildi.

Bir sanık tahliye edildi: Kayseri’de sevgilisi Deniz Dal’ı (40) tabanca ile göğsünden vurarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan S.Ö. (40) 7 Ocak’ta tahliye edildi. Erkek, kadınla kavga ederlerken “dışarıdan bir ses duyduğunu, bir süre sonra kadının vücudundaki kurşun yarasını gördüğünü” iddia etti. Mahkeme heyeti ara kararla sanığı tahliye ederken duruşmayı erteledi.

Didem Mengü cinayetine müebbet hapis cezası: İstanbul’da Didem Mengü’yü başına parke taşıyla vurarak ve boğarak öldüren A.G. isimli erkeğe 8 Ocak’ta “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi.

“Kasten öldürme” sayılmadı: Afyonkarahisar’da dini nikahlı karısı Mukadder Nogay’ı (40) sopayla darp ederek öldüren R.D.’ye (31) verilen ömür boyu hapis cezası üst mahkeme tarafından bozulunca görülen ikinci davanın 12 Ocak tarihli karar duruşmasında R.D.’ye “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 16 yıl hapis cezası verildi.

Manisa’da Gülnur Kocabaş’ı (22) pompalı tüfekle öldüren Y.A. isimli erkeğin yargılandığı dava 14 Ocak’ta başladı. İfade veren sanık “Korkutmak istedim, öldürmek istemedim” dedi.

Savcı mütalaa verdi: İzmir’de Gülümser Bulut cinayetinin 14 Ocak tarihli duruşmasında savcı mütalaa verdi. Savcı, sanık Y.K.’nin olay günü teyzesi olan Gülümser Bulut’un evine gittiğini, kadını değerli eşyalarını çalmak için öldürdüğünü, evden bir poşetle çıktığı vurgulayarak “kasten öldürme” suçundan ceza talep etti. Savcı, kadının kızı H.A.’nın beraat etmesini talep etti.

Ankara’da boşanma aşamasında olduğu karısı Fatma Hülya Y.’yi (48) boğazını keserek öldüren M.N.Y.’nin (58) yargılandığı dava 15 Ocak’ta devam etti. Kadın ve sanığın çocukları tanık olarak ifade verdi.

Bir sanığa müebbet hapis cezası: İstanbul’da 2016 yılında Gülay B.’ye tecavüz etmeye çalışan, kadının kendisinden kaçmak için camdan atlayarak hayatını kaybetmesine sebep olan M.V. hakkında 16 Ocak’ta karar verildi. Olaydan 4 yıl sonra yakalanan M.V.’ye “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Erkeğe “cinsel saldırı”, “nitelikli yağma” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından da 41 yıl hapis cezası verildi. M.V. ile birlikte kadının ölümüne sebep veren C.İ. ise 2016’dan beri aranıyor.

Antep’te  İ.Ç. isimli erkeğin 7 Temmuz 2018’de dini nikahlı karısı Aysel Kurt’u darp ederek öldürdüğü gerekçesiyle yargılanmasına 19 Ocak’ta devam edildi. Aysel Kurt’un anne ve babası şikâyetlerinden vazgeçti. Duruşma ertelendi.

İstanbul’da dini nikahlı karısı Seda Kurt’u (41) öldüren, polis tarafından hâlâ aranmakta olan E.A. (41) isimli erkeğin yargılandığı dava 20 Ocak’ta devam etti. Kadının oğlu Ö.K. tanık olarak konuştu, duruşma dosyadaki eksikliklerinin giderilebilmesi amacıyla ertelendi.

Kayseri’de karısı Gizem D.’yi (27) öldüren M.D.’nin (32) yargılandığı dava 21 Ocak’ta devam etti. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Iğdır’da boşanma aşamasında olduğu Ebru Aras’ı (24) öldüren U.A.’nın (30) yargılandığı dava 21 Ocak’ta devam etti. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Seher Fak davası devam etti: Antalya’da annesi Seher Fak’ı (60) pompalı tüfekle vurarak öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu yargılanan B.K. (36) isimli erkeğin yargılandığı dava 21 Ocak’ta devam etti. Erkek annesiyle “şakalaşırken” onu yanlışlıkla öldürdüğünü, “korkuyla” kredi kartını çaldığını ve kadının hesabındaki parayı çektiğini iddia etti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Eskişehir’de karısı Aynur S.’yi (47) bıçaklayarak öldüren H.S.’nin (63) yargılandığı dava 21 Ocak’ta devam etti. Erkek kadının kendisini tahrik ve tehdit ettiğini iddia etti. Mahkeme heyeti uzmanlık raporunun incelenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Bursa’da Elif A.’yı öldüren H.Ö.A.’nın yargılandığı dava 21 Ocak’ta devam etti. Tanık taksi şoförü ifadesini değiştirerek sanığın kadını araçtan ittiğini söyledi. Duruşma ertelendi.

Bir sanığa 2 kez müebbet: Konya’da aşık olduğunu iddia ettiği komşusu Şeyma Sarı (25) ve kardeşi Tuğba Sarı’yı (18) öldüren M.C.’ye 22 Ocak’ta 2 kez müebbet hapis cezası verildi. Erkeğe aynı zamanda kadınların annesi Hacer Sarı’yı ağır yaraladığı için “öldürmeye teşebbüs” suçundan 15 yıl, “konut dokunulmazlığının ihlali” suçundan 2 yıl, ruhsatsız ilah bulundurduğu için 1 yıl hapis cezası verildi.

İzmir’de karısı Dilek Y.’yi (43) kadının annesinden miras kalan paranın paylaşılması hakkındaki kavgada bıçaklayarak öldüren S.E., yargılandığı davanın 26 Ocak tarihli duruşmasında ifade verdi, kadını “bir anlık öfkeyle” öldürdüğünü söyledi. Tanıklar ifade verdi, mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Zeynep Şenpınar davası devam etti: Muğla’da sevgilisi Zeynep Şenpınar’ı (24) darp eden ve göğsünden bıçaklayarak öldüren boksör S.A.K.’nin (27) yargılandığı davanın ikinci duruşması 28 Ocak’ta görüldü. Sanığın akıl sağlığına yönelik rapor mahkemeye ulaşmadığı için duruşma ertelendi.

Mahkeme “haksız tahrik” indirimi veremedi: İstanbul’da kendisinden ayrılmak isteyen karısı Nursel Aris’i öldüren N.Ç.’ye 28 Ocak’ta “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Erkeğe önceden “haksız tahrik” indirimi uygulanmıştı, istinaf kararı bozmuştu. İkinci dava sürecinde “İhanet olmasaydı öldürmek zorunda kalmazdım” diye ifade veren sanık hakkında mahkeme kararında “haksız tahrik” koşulunun oluştuğunu iddia etti ama “İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi kararına direnme olanağı olmadığı için” ve “yasal zorunluluk nedeniyle” indirim uygulayamadı.

Burdur’da karısı Güllü E.’yi (38) darp ederek öldüren M.E.’nin (43) yargılandığı dava 29 Ocak’ta devam etti. Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Güleda Cankel davasında gerekçeli karar: Isparta’da Güleda Cankel’i (19) öldüren Z.P. hakkında hazırlanan gerekçeli karar 30 Ocak’ta açıklandı. Müebbet hapis cezası verilen Z.P.’nin kadını kasten ve tasarlayarak öldürdüğü vurgulandı. Sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmemesi ile ilgili şu ifade kullanıldı: “Kanunda yalnızca eşe karşı fiiller ağırlatıcı neden olarak öngörülüyor. Buna karşın gayri resmi birlikteliklerde meydana gelen öldürme fiilleri ağırlaştırıcı neden olarak kanunda yer almıyor.”

Diyarbakır’da karısı N.Ç.’yi (30) vajinasına demir çubuk saplayarak öldüren O.Ç. (43) isimli erkek hakkında 30 Ocak’ta “canavarca hisle eziyet çektirerek eşi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, cezadan kurtulmak için “deli taklidi” yapan sanığın cezai ehliyetinin tam olduğu tespit edildi.

Çocuk Cinayeti

Diyarbakır’da Pelda Karaduman’ı (17) istismar ettikten sonra öldüren H.O.’nun istinafa giden davası 27 Ocak’ta devam etti. Erkeğe “haksız tahrik” indirimi verilmişti, ikinci kez başlayan davanın duruşması ertelendi.

Öldürme Teşebbüsü

Eskişehir’de boşanma aşamasında olduğu karısı Ö.S.’yi (46) 16 kere bıçaklayarak ağır yaralayan H.S.’ye “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 17 yıl 6 ay, tehdit suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Şiddet / Yaralama

İstanbul’da arabasında kavga ettiği sevgilisini darp eden ve tepki gösteren yayaların üzerine aracını sürerek 6 kişiyi yaralayan G.S.G.’nin yargılandığı davada 19 Ocak’ta gerekçeli karar açıklandı. Toplam 9 yıl hapis cezası verilen sanığın bir daha suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat oluşmadığı açıklandı.

İzmir’de karısı E.E.Ö.’yü (32) kendisinden boşanmak istediği için darp eden, odaya kilitleyerek alıkoyan K.Ö.’ye (31) iyi hal indirimi ile 3 bin TL para cezası verildi.

Burdur’da S.K. isimli kadını darp eden K.A. isimli erkeğe 28 Ocak’ta 7 ay hapis ve 1300 TL adli para cezası verildi.

Mersin’de trafikte tartıştığı 3 kadına şiddet uygulamaktan yargılanan A.G.’ye 31 Ocak’ta “basit yaralama” suçundan 9 bin lira para cezası verildi.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

İstanbul’da A.T. isimli kadını darp ederek kaçıran ve ona ormanlık alanda tecavüz eden B.B. isimli erkeğe 2 Ocak’ta 22 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul’da temizliğe çağırdığı A.T.G.’ye (39) çocuğunun önünde tecavüz eden M.A. (29) isimli erkeğe 4 Ocak’ta 23 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Ankara’da veteriner Ç.B.’ye, H.B. ile birlikte tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılanan veteriner S.D. hakkında “yetkisiz tıbbi müdahalede bulunma” suçundan ikinci dava açıldı.  Erkek hakkında kadına tecavüz ettikten sonra onu etkisiz hale getirmek amacıyla damar yolu açarak serum enjekte ettiği gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası isteniyor.

Antalya’da M.K. isimli erkeğin Ç.Y. (29) isimli kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle yargılandığı dava 20 Ocak’ta devam etti. M.K. ve ona yardım eden diğer sanık yine tutuklanmadı. Erkek Ç.Y.’yi intihara sürüklemişti, kadının intihar teşebbüsünden sonra “yüzde 99,9 engelli hale geldiği” açıklandı. Erkeğin kendisine tecavüz ederken kadının annesi H.B.’yi aradığı, M.K.’nin telefonu elinden alarak “Kızına şu an tecavüz ediyorum” dediği kaydedildi. Sanıklar ve avukatlar, kadının avukatı olan kadına cinsel saldırı tehdidinde bulundu.

Taciz

Burdur’da kadın öğrencileri taciz ettikleri gerekçesiyle yargılanan öğretim görevlileri S.U. ve M.Ö.T. “delil yetersizliği” nedeniyle 7 Ocak’ta beraat etti.

İzmir’de Ö.G. (30) ve M.Ç. (28) isimli iki kadını taciz ettiği gerekçesiyle yargılanan Ü.U.’ya (36) 8 Ocak’ta “cinsel taciz” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da Ö.Ş. isimli kadını taciz ettiği gerekçesiyle yargılanan futbolcu A.T. hakkında verilen beraat kararı İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu, A.T. tekrar yargılanacak.

Tehdit

Mersin’de eski karısı N.N.Y.’nin görüntülerini rızası dışında arkadaşlarına yollayan B.E. isimli erkeğe 26 Ocak’ta 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. B.E.’nin arkadaşları N.N.Y.’ye şantaj yapmış ve kadını tehdit etmişti.

Çocuk İstismarı

Antalya’da 26 öğrencisine istismarda bulunan, çocukları evde gözetleyebildiğini söyleyerek korkutan ve tehdit eden M.A.K. isimli erkek öğretmene 621 yıl hapis cezası verildi.

Mardin’de yeğeni olan kız çocuğuna istismarda bulunan O.Ç. isimli erkek 14 Ocak’ta tahliye edildi. Mahkeme heyeti O.Ç.’ye savunmasını hazırlaması için ek süre verdi, tahliye kararına “delillerin toplanmış olması” ve “sanığın kaçma şüphesinin olmaması” gerekçe gösterildi. Tahliye edilince sanığın ailesinin davul zurna ile kutlama yapması tepki çekti, tahliyesine itiraz edildi. Mahkeme iki itirazı da reddetti.

Kayseri’de 3 çocuğu istismar eden D.S. isimli erkeğe 21 Ocak’ta 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

İstanbul’da “hoca caiz dedi” diyerek 17 yaşındaki kızına istismarda bulunan Y.K. isimli erkeğe 28 Ocak’ta “iyi hal” indirimi ile 30 yıl hapis cezası verildi.

Burdur’da O.K. isimli erkeğe 29 Ocak’ta bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Manisa’da K.O. (62) isimli erkeğe, torunu L.N.T.’ye (13) zincirleme istismarda bulunduğu gerekçesiyle 29 Ocak’ta 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Meşru Müdafaa

Adana’da kendisine sistematik şiddet uygulayan kocası H.Ö.’yü öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu yargılanan F.Ö.’nün davası 22 Ocak’ta devam etti. Tanıklar kadının kendisini korumaya çalıştığını, erkeğin kadına olay günü şiddet uyguladığını söyledi. Swap örnekleri tanık beyanlarını doğruladı. Ancak mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.