Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Evrim Kepenek & Ege Öztokat
Facebook Twitter Google

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

TIKLAYIN – 2008’den 2020’ye bianet erkek şiddeti çeteleleri

Nisan’da Kadınların Mücadele Ajandası’na yansıyanlarKadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

*Ali Erbaş LGBTİ ve HIV’le yaşayanlara yönelik nefret söylemi yaydı. Erbaş’ın nefret söylemine tepki yağdı.

* Avukat örgütlerinden yapılan açıklamada, “Siyasi iktidarın avukatlık mesleğine ve barolara müdahalesine izin vermeyeceğiz. Hukuksuz soruşturmalara karşı Baroların yanındayız” denildi.

* Hak örgütleri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef gösteren söylemlerine, “Hak savunucuları olarak ilgili hutbenin toplumsal tezahürleri konusunda kaygılıyız” diyerek tepki gösterdi.

* 23. Uçan Süpürge Film Festivali bu yıl “evdekal” temasıyla online gerçekleşiyor. Festivalde, 31 ülkeden 76 film sinemaseverlerle buluşuyor.

* HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İnfaz Paketi sonrası kadın ve çocukların daha çok şiddet riskli ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

* Hak örgütleri, siyasetçiler ve barolar Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef gösteren söylemlerine tepki gösterdi. Ankara Barosu ve İHD, Erbaş hakkında suç duyurusu yaptı.

* Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli, ev işçisi kadınların ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.

* Kadın örgütleri, İnfaz Paketi ile birlikte şiddet faillerinin serbest bırakılması ile şiddetin artacağına dikkat çekti, şiddete karşı önerilerini sıraladı.

* İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır’ın da aralarında olduğu 46 baro ortak çağrıda bulunarak çocuk istismarı affının ülke gündeminden kalkmasını istedi.

* Meslek örgütleri açıklamasında “Covid salgınında siyasal iktidarın derdi ve icraatı, cinsel istismar faillerini, tecavüzcüleri, tacizcileri aklama ve salıverme” denildi.

* Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, infaz yasasındaki değişiklik sonrasında tahliye olacak kişilere yönelik alınacak tedbirler hakkında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

* Kadın örgütleri, korona günlerinde erkek şiddetinin arttığına dikkat çekti, şiddete karşı önerilerini sıraladı.

* Beş sivil hak örgütü yazılı bir açıklamayla “İnfaz Düzenlemesi”yle tahliye olabilecek LGBTİ+ ve kadın mahpuslar için Covid-19 pandemisi nedeniyle önlemler alınmasını istendi.

* CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Meclis’teki infaz paketine tepki gösterdi.

Cinayet

Bir cezaya onama: Antalya’da zihinsel engelli kızı H.E.’ye (24) 6 yıl boyunca cinsel saldırıda bulunan, kadının doğurduğu iki bebeği boğarak öldüren E.E. isimli erkek ve karısı C.E.’ye verilen ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezaları 1 Nisan’da Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Bir cezaya haksız tahrik indirimi: Konya’da 31 Ağustos 2017’de boşanma davası açan karısı Sevda Y.’yi (37) kendisini aldattığı iddiasıyla tabancayla vurarak öldüren, kızı R.Y.’yi ağır yaralayan ve engelli kalmasına sebep olan N.Y. isimli erkeğe 38 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti 3 Nisan’da açıklanan gerekçeli kararda Sevda Y. evi terk ettiği ve başka biriyle yaşadığı için sanığa “haksız tahrik indirimi” uyguladığını açıkladı.

Isparta’da 19 Kasım 2019’da eski sevgilisi Güleda C.’yi (19) öldüren Z.P. isimli erkeğin yargılandığı davanın ikinci duruşması 8 Nisan’da görüldü.

Bir faile “aklı yerinde” raporu: Diyarbakır’da 18 Mayıs 2019’da boşanma aşamasında olduğu avukat Müzeyyen B.’yi öldüren M.I. isimli erkek hakkında adli tıp raporu 27 Nisan’da çıktı. Rapor erkeğin akıl sağlığının yerinde olduğunu ve “ceza sorumluluğunun tam” olduğunu kaydetti.

İstanbul’da 20 Eylül 2019’da annesi Kader A.’yı (42), 9 yaşındaki üvey kardeşi olan kız çocuğu Nazlıcan A.’yı, üvey babası Abdülkadir A. (45) ve abisi Serkan A.’yı (26) silahla öldüren V.A. (24) isimli erkek hakkında iddianame hazırlandı.

Şiddet / Yaralama

Samsun’da 29 Aralık 2019’da karısı E.K.’yi (30) darp ederek bir gözünü kaybetmesine sebep olan M.K. (33) isimli erkeğin “eşe karşı neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan yargılandığı dava 10 Nisan’da devam etti.

Cinsel Saldırı

İstanbul’da 2017 ve 2018’de E.K. isimli kadına “enerji yüklediğini” ve “büyü bozduğunu” iddia ederek ve 90 bin TL alarak kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanan İ.H.G. isimli erkek cinsel saldırı suçundan beraat etti. İ.H.G.’ye “dolandırıcılık” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ve 120 bin lira adli para cezası, “şantaj” suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve 5 bin lira adli para cezası verildi.

İstanbul’da doktor olarak çalıştığı hastaneden eve dönen F.Ç. isimli kadını takip eden ve kadına cinsel saldırıda bulunan O.K. isimli erkeğe 16 Nisan’da “basit cinsel saldırı” suçundan 8 yıl hapis cezası verildi.

Mersin’de A.Y. isimli kadın kendisine cinsel saldırıda bulunan A.M.D. isimli erkek hakkında olay tarihinin üzerinden 6 ay geçtiği için şikayette bulunamadı. A.Y. olaydan sonra erkeğin başka kadınlara da cinsel saldırıda bulunduğunu öğrendiğini söyledi. Olay basına 20 Nisan’da yansıdı.

Taciz

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Azerbaycan vatandaşı şarkıcı S.A.’ya (36) cinsel taciz ve şantaj iddiasıyla yargılanan, kadının menajeri olduğu ifade edilen Türkiye vatandaşı L.M. (50) isimli erkek hakkında iddianame hazırladı. İddianamede L.M. hakkında taciz ve şantaj suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edildi. L.M. kadının menajeri değil sevgilisi olduğunu iddia ederek kadını taciz etmediğini ve kadına şantajda bulunmadığını iddia etti. İddianame ve L.M.’nin iddiası basına 10 Nisan’da yansıdı.

İstanbul’da bir kafede cep telefonuyla masanın altından kadınların videosunu çeken C.B. (52) isimli erkek hakkında 29 Nisan’da “özel hayatın gizliliğini ihlal etmek” suçundan iddianame düzenlendi. C.B. hakkında 4,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek dava açtı.