İstanbul Sözleşmesi davasında 33 kadına beraat

23 Mart 2022 Türkçe, Kürtçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın

Ankara Kadın Platformu’nun İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararını protesto ettikleri için haklarında dava açılan 33 kadın bugün hâkim karşısına çıktı. Davada, MA muhabiri Eylem Akdağ da var.

Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanuna muhalefet” gerekçesiyle açılan davanın karar duruşmasında kadınlar beraat etti.

Ankara polisinin dava salonunda bulunmasına tepki gösteren avukat Irmak Bakır, “Kadınlar, emniyet tarafından saldırıya uğradılar, dolayısıyla Ankara Emniyeti bu davada taraftır, salonda bulunmalarını istemiyoruz” diyerek, salonda bulunan polislerin dışarı çıkarılması talep etti.

Avukatların talebinin ardından polisler dışarı çıkarıldı.

Anayasal hak

Avukat Çiğdem Kozan, kadınlara özel olarak sorulan “dur ihtarını duydunuz mu?” sorusunun hiçbir anlamı olmadığını, gösteri ve yürüyüş hakkının Anayasal hak olduğunu söyledi.

Avukatların tamamı, polisin kadınları darp edildiği anları kayıt altına alan basını engellediğini hatırlatarak, polislerin delil olarak verdiği DVD görüntülerinin ham olmadığını ve kendi lehlerine göre kurguladıklarının altını çizdi.

Avukatlar, yargılanan kadınlar hakkında beraat talep etti. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda suç unsurları oluşmadığından 33 kadının ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.