El Pais gazetesinin ilk “toplumsal cinsiyet muhabiri” göreve başladı

Sam Jones 13 Mayıs 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

İspanya’da yayınlanan El Pais gazetesi ilk “toplumsal cinsiyet” muhabirini işe aldı. Gazete bu kararı, Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’in cisnel taciz ve tecavüzlerinin ifşası ile başlayan #MeToo (Ben De) hareketinin etkisinde ve ülke çapında kadınların hakları için düzenlediği protestolar ardından, kadın çalışanlarının mücadalesi sonunda aldığını duyurdu.

Diktatör Franco’nun ölümünden sonra 42 yıl önce, ülkenin demokrasiye geçiş sürecinde kurulan El Pais, toplumsal cinsiyet odaklı hak haberciliği yapacak olan yeni muhabir kadrosunu duyururken,  “kadınların toplumdaki yeni rollerine” daha fazla dikkat etmek gerektiğini ve amaçlarının “kadınlar hakkında daha fazla haber yapmaktan ziyade haberlere kadınları daha fazla dahil etmeyi” hedeflediklerini yazdı.

Bu yıl 8 Mart kadınlar gününde İspanya’da 5 milyondan fazla çalışan, ülkenin ilk “Feminist grevi”nde iş bırakıp cinsel ayrımcılığı, aile içi şiddeti ve maaş adaletsizliğini protesto etmişti.

El Pais gazetesinin ilk "toplumsal cinsiyet muhabiri" göreve başladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Nisan ayı sonunda da, Pamplona’daki boğa güreşi festivali sırasında bir gençkıza tecavüz eden 5 erkeğin tecavüzden değil de cezası daha az olan cinsel tacizden hüküm giymesini ülke çapında onbinlerce kadın protesto etmişti.

El Pais, “8 Mart’taki greve çok büyük katılımın olması, Pamplona’daki vakaya yönelik protestolar ve #MeToo hareketine katılıp #Anlat(#Cuéntalo) etiketiyle sosyal medyada başlarına gelen cinsel taciz olaylarını ifşa eden kadınların yarattığı deprem, 21. yüzyılda feminizmin geldiği noktayı fark etmemizi sağladı” diye yazmış.

El Pais gazetesinin ilk "toplumsal cinsiyet muhabiri" göreve başladı - Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Kütüphanesi

Gazetenin ilk “toplumsal cinsiyet eşitliği” muhabiri Pilar Alvarez, “toplumsal cinsiyet eşitliği sadece kadınların meselesi değil, erkekleri de ilgilendiriyor ve ben de kadınlar gibi erkeklerin de nasıl değiştiğini anlamaya çalışacağım” diyor. Gazete haberlerde de, diğer tüm bölümlerde de kadın ve erkekleri bundan böyle daha dengeli ve daha adil temsil etmeyi vaat ediyor. Geçen Ekim’de New York Times gazetesi de bir “toplumsal cinsiyet editörü”nün işe başladığını duyurmuş, Washington Post ise toplumsal cinsiyet konusuna odaklanacak bir köşe yazarı için ilan vermişti.