“İddianamede Birden Fazla Suç Var, Savcı Tek Suçtan Ceza İstedi”

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

Kasım 2019’da İstanbul’un Gülsuyu Mahallesi’nde bir kadının evine zorla girerek cinsel saldırı ve şiddet uygulayan erkeğin yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu Adliyesi’nde görüldü.

Anadolu Adliyesi 11.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı avukat Gülseren Yoleri, İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, hak savunucularının aralarında çok sayıda kişi katıldı.

Sanık erkek, iddianameye göre, bir kadına “cinsel saldırı” ve “şiddet uygulamak” gibi birden çok suçtan yargılanıyor.

“Kadın ağır yaralandı”

Dava hakkında bianet’e bilgi veren avukat Yoleri, şunları söyledi:

“Fail, eve kandırarak girip sonra girer girmez kadına cinsel fiziki saldırı gerçekleştiriyor. Sonrasında da fiziksel saldırı var. Kadın arkadaşımız çok ciddi oranda yaralandı. “Kasten yaralama suçunun işlendiği ağır yaralamanın meydana geldiği bir suçtan söz ediyoruz.  Eğer yardım gelmeseydi kadını bıçakla öldürebilirdi fail. Ayrıca kadını yastıkla boğmaya çalıştı.

‘Sanık iyi hal indirim istiyor’

“Duruşmada, sanık savunma yaptı. Savunmasında, ‘Bir şey hatırlamıyorum. Şikâyetçi ne derse doğrudur’ dedi. Masum adam rollerini oynayıp iyi hal indirimi almak istiyor. Sonrasında aleyhinde konuşmalar olunca saldırgan oldu.”

“Savcı sanığı korudu”

Duruşmada, duruşma savcısının mütalaa verdiğini söyleyen Yoleri, son olarak şunları söyledi:

“Savcı, iddianamede istenen suçlardan ceza istemek yerine sadece 102. maddeden ceza istedi. Bu da sadece cinsel saldırı suçunu içeriyor. Bu da savcının sanığı koruduğu anlamına geliyor.”

“Biz de başka tanıkların dinlenmesini istedik. Ayrıca savunmaya zaman verilmesini talep ettik, dava ertelendi.”

Davanın bir sonraki duruşması 18 Şubat 2020’de görülecek.

Kadınlar: “Şiddete son”

Duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yapan kadınlar, “Erkek adalet değil gerçek adalet” yazılı pankart açtı. Ellerinde, “Şiddete son” yazılı dövizleri taşıyan kadınlar, mahkemenin adaletli karar vermesi gerektiğine vurgu yaptı.