Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Eylül raporu yayınlandı

1 Ekim 2021 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

Haberin İngilizcesi için tıklayın

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye ve gazetecilerin haklarını savunmaya devam ediyor.

CFWIJ’nin Eylül ayı basın özgürlüğü raporu yayınlandı. Bu rapora göre 2021 yılının Eylül ayında;

  • · 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.
  • · En çok vaka kaydedilen üç ülke Kanada, Türkiye ve Pakistan oldu.
  • · Eylül ayında dünya genelinde kadın gazetecilere yönelik en çok çevrimiçi karalama kampanyaları kaydedildi. Dünya genelinde 20 kadın gazeteci yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları sebebiyle organize çevrimiçi karalama kampanyalarının hedefi oldu.
  • · Türkiye’de en az 13 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı.
  • · İstanbul’da Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin, düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin engellenmesi üzerine yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti.  Polis, müdahaleyi görüntüleyen gazeteci Eylem Nazlıer’in telefonuna el koymaya çalıştı. Basın açıklamasını takip eden en az dört kadın gazeteci ise polis ablukasına alınarak haber yapma hakkı ihlal edildi.
  • Jinnews Ankara muhabiri Öznur Değer hakkında Mardin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Gazeteci, Kızıltepe’de ifade verdi. Soruşturma kapsamında gazetecinin Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine yönelik yaptığı paylaşımlar ve haberler suçlamaya gerekçe gösterildi.