Erkekler Temmuz’da 32 kadını öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Temmuz 2020’de en az 32 kadını ve kadınların yanlarında bulunan üç erkeği öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Temmuz’da en az  17 kadının ölümü (Bursa, Kocaeli 2, Ankara, Aydın 2, Muğla, Diyarbakır 2, Antalya 4, Samsun, Maraş, Kayseri, Mardin) basına şüpheli olarak yansıdı.

Temmuz 2020’de erkekler Kütahya’da bir kadını öldürmeye teşebbüs etti, İzmir’de iki kadının ölümü basına “faili meçhul cinayet” olarak yansıdı.

2019-2020 Erkek Şiddeti

2019’un ilk yedi ayında erkekler,  erkekler,  en az 184 kadını öldürdü, 31 kadına tecavüz etti288 kadını seks işçiliğine zorladı138 kadını taciz etti139 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk yedi ayında 301 kadına da şiddet uyguladı.

2020’nin ilk yedi ayında erkekler, 155 kadını öldürdü, 76 kadını taciz etti, 161 çocuğu istismar etti, 40 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 557 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 371 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Temmuz 2020’de en az 32 kadını; Temmuz 2019’da ise 24 kadını öldürdü.

Faillerden ikisi pandemi nedeniyle hazırlanan İnfaz Düzenlemesi’nden faydalanıp serbest bırakılmıştı, bir fail cezaevinden izinli çıkmıştı bir fail de cezaevinden kaçmıştı.

Kadınlardan birini fail, sığınaktan zorla çıkardıktan sonra eve götürüp öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri Moğolistan’lı biri de Afgan’dı.

Temmuz 2020’de erkeklerin öldürdüğü kadınlarBahar Ö., Beyza K., Deniz D., Derya A., Döndü K., Emine Y., Enkhmunkh Erdene B., Fatma A., Figen K., G.S., Gönül G., Gülsüm Y., Hamdiye Ş., Hamide Y., Hatice T., Melehat Ü., Mücella D., Nazife G., Nuray D., Pınar G., Sabriye Y., Seher F., Sema D., Sevil Ö., Sultan K., Süheyla Y., Sümeyye A., Şule B., Zahide C., Zehra R., Zeynep T., Zeynep Ü.

 

Erkeklerin Kadınları Öldürdüğü İllerAdana (1), Ankara (1), Antalya (1), Bartın (1), Bingöl (1),Burdur (1),Bursa (1),Denizli (1), Diyarbakır (2), İstanbul(3), İzmir (1), Kars (1), Kayseri (1), Konya (1), Kütahya (1), Manisa (1), Mersin (2), Muğla (2), Muş (1), Niğde (1), Ordu (1), Sakarya (2), Samsun (1), Sivas (2), Tekirdağ (1).

Erkeklerin 17 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, sekiz kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği” bir kadını “evlilik teklifini kabul etmediği”, bir kadını “kızı evlenmek istemediği”, bir kadını “kız kardeşi ayrılmak istediği”, iki kadını “kıskançlık”, iki kadını da “arazi husumeti” bahanesi ile öldürdü.

Kadınların yüzde 59’unu kocaları öldürdü.

Temmuz’da 19 kadını kocası/eski kocası, beş kadını sevgilisi, iki kadını damadı, bir kadını kardeşinin eski sevgilisi, bir kadını kızının eski sevgilisi, bir kadını kocasının babası, bir kadını babasının arkadaşı, bir kadını oğlu, bir kadını da kendisine ev gezdiren emlakçı öldürdü.

Erkekler, kadınların yüzde 59’unu ev içinde öldürdü.

Erkekler, 12 kadını ormanlık alan, sokak, otel odası gibi “ev dışı” alanlarda, on dokuz kadını “ev içinde” öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, kadınların yüzde 68’ini ateşli silahlarla öldürdü.

Erkekler, 22 kadını ateşli silahlarla, üç kadını bıçakla, iki kadını boğarak, iki kadını balkondan iterek öldürdü. Erkeklerin üç kadını öldürme şekli basına yansımadı.

Hukuki SüreçKadınları öldüren en az 32 fail vardır. Faillerden sadece yedisi tutuklandı. Bir fail adli kontrolle serbest bırakıldı. 17 fail gözaltına alındı.

Dört fail intihar etti. İki failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansıdı, bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk Cinayeti

Erkekler, Temmuz’da en az üç çocuğu öldürdü. İki çocuğu babası, bir çocuğu bir grup erkek öldürdü.

Çocuklardan biri Suriyeli’ydi. Erkekler, iki çocuğu ateşli silahla bir çocuğu da darp ederek öldürdü.

Van, Samsun ve Eskişehir’deki üç çocuk ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Antep ve Sakarya’da en az iki çocuğu darp etti.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Esila T., Hamza A., N.T.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Bursa (1), İzmir (1), Tekirdağ (1).

 

Hukuki Süreçİki fail intihar etti, bir grup failin hukuki süreci basına yansımadı.

Tecavüz

Temmuz’da erkekler en az dokuz  kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı ondu. .

Dokuz kadın kendisine tecavüz eden erkeği tanımıyordu.

Erkekler beş kadına sokakta, iki kadına toplu taşıma araçlarında tecavüz etti. Erkeklerin iki kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Bir kadına tecavüz eden erkek, cezaevinden izinli çıkmıştı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Bursa (6), İstanbul (2), İzmir (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden beş failden sadece biri tutuklandı.

Bir fail hakkında “cinsel saldırı”dan dava açıldı, bir failin süreci basına “kaçtı” diye yansıdı. Bir fail gözaltına alındı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmişte gerçekleşen Temmuz’da basına tecavüz vakaları

*Siirt’te uzman çavuş olan M.O. isimli erkek, İ.E.’ye (18) 24 Haziran’da tecavüz etti. Olay İ.E. intihar teşebbüsünde bulunduğu ve ağır yaralandığı için 17 Temmuz’da basına yansıdı. Ağır yaralanan İ.E. hastaneye kaldırıldı. Erkek gözaltına alındı, savcılıkta alkollü olmasını gerekçe gösterdiği ifadesinin ardından adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Daha önce uzman çavuş M.O. hakkında jandarma ve savcılığa yapılan şikâyetin işleme konulmadığı iddia edildi.

*Bursa’da Y.E.Ç. (21) isimli erkek, yaralı taklidi yaparak yol sorduğu G.A. (20) isimli kadın kendisine yardım etmeye çalışırken kadını kaçırdı, ölümle tehdit etti, kadına tecavüz etti ve delil kalmaması için banyoda zorla yıkadı. G.A., E.Ç.’nin gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi. Kadın sosyal medyada yardım çağrısında bulunduğu için 6 Kasım 2019’da yaşanan olay 29 Temmuz’da basına yansıdı.

*Mardin’de D.K. isimli kadın, HDP milletvekili T.Ç.’nin kendisine tecavüz ettiğini açıkladı. Olay 2018’de gerçekleşti. T.Ç. partisinden istifa etti. Suçlamaları kabul etmedi.

Taciz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Temmuz’da en az 15 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 34’idi. Tacizlerin en az üçü sistematikti.

Kadınlar kendilerini taciz eden on bir erkeği tanımıyordu. İki kadını komşusu erkeler, bir kadını üniversiteden öğretim üyesi akademisyen bir kadını da belediye çalışanı taciz etti.

Erkekler 13 kadını sözlü ve fiziki olarak, bir kadının fotoğrafını çekerek, bir kadına da ısrarla mesaj atarak taciz etti. Erkekler on kadını sokak, park, deniz gibi alanlarda, iki kadını ev içinde, bir kadını üniversitede, iki kadını da toplu taşıma araçlarında taciz etti.

Erkekler on kadını ambulans, hastane, park gibi ev dışı alanlarda, iki kadını ev içinde bir kadını da iş yerinde taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adana (2),  Ankara (1), Bursa (2), İstanbul (3), İzmir (2), Sinop (4), Tekirdağ (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden en az 11 fail vardı. Hiç biri tutuklanmadı.

Bir failin hukuki süreci basına “işlem yapılmadı”, iki failin süreci “hukuki süreç başlatıldı”, bir failin süreci “uzaklaştırma kararı verildi”, iki failin durumu “serbest bırakıldı”,  bir failin süreci de “aranıyor” diye yansıdı. Faillerden dördünün hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmişte gerçekleşip Temmuz’da basına yansıyan taciz vakaları

İstanbul’da B.B. isimli kadın, sokakta cinsel tacize uğradığını açıkladı. Önceden yaşanan olay kadın açıklama yaptığı için 3 Temmuz’da basına yansıdı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Temmuz’da aralarında oğlanların da olduğu en az 27 çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 19’idi. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri zihinsel engelleydi. Faillerden biri daha önce de aynı suçu işlemişti.

En az 23 çocuk kendisini istismar eden erkeği tanımıyordu, bir çocuğu dedesi, bir çocuğu uzman çavuş, bir çocuğu patronu, bir çocuğu da komşusu istismar etti.

Erkekler, 13 çocuğu park, asansör, sokak ve toplu taşıma araçlarında, yedi çocuğu da ev içinde istismar etti. Erkeklerin yedi çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ağrı (1), Antalya (1), Antep (2), Balıkesir (2), Çanakkale (2), Denizli (1), Eskişehir (1), İstanbul (4), İzmir (1), Kocaeli (3), Kütahya (1), Mersin (1), Nevşehir (1), Şırnak (3), Tekirdağ (1), Urfa (1), Zonguldak (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden en az 29 bir fail vardı. Sadece 11 fail tutuklandı. Sekiz fail gözaltına alındı, iki fail hakkında savcılık “çocuk istismarı”ndan iddianame hazırladı, iki fail serbest bırakıldı.

İki fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı, üç fail hakkında adliyeye suç duyurusu yapıldı. Faillerden birinin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmişte gerçekleşip  Temmuz’da basına yansıyan çocuk istismarı

*Van’da H.T. (21) isimli kadın, B.D. isimli erkeğin kendisini 17 yaşından beri taciz ettiğini, cinsel taciz içeren mesajlar attığını, evden her çıktığında sözlü taciz ettiğini söyledi. Karakola şikayette bulunduğunu, yetkililerin kendisine “Adam evden çıkarsa sen çıkmayacaksın” dediğini söyledi. Kadın sürekli taciz yüzünden iki kez intihar teşebbüsünde bulunduğunu söyleyerek yardım talep etti.

*Düzce’de kayıp olarak aranan D.H. (17) isimli kız çocuğu sosyal medyada kaybolmadığını, dayılarının ona şiddet gösterdiğini, bu yüzden evden kaçtığını açıkladı. Jandarmanın onu yurda yollamadığını, ailesinin onu aldığını söyledi.

*İstanbul’da kuaför sahibi H.E. (25) isimli erkek, kuaföründe çalışan Y.A. isimli kız çocuğunu evine çağırdı, jiletle tehdit etti, ellerini bağlayarak kadına tecavüz etti. 26 Nisan’da yaşanan olay iddianame çıktığı için 18 Temmuz’da basına yansıdı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Temmuz’da en az 80 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 81 idi.

Erkekler, en az dört kadına dijital şiddet uyguladı. Erkekler dört kadını da “öldürmekle” tehdit etti. Kadınlardan biri Özbekistan’lıydı, bir kadın Ezidi’ydi, bir kadın da Türkiye vatandaşı değildi ancak hangi ülkeden olduğu basına yansımadı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri seks işçisiydi biri de trans kadındı. Ayrıca erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan ikisi gazeteciydi.

Erkekler, en az dört kadına uzaklaştırma kararı olmasına rağmen şiddet uyguladı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan üçü “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Bir kadına şiddet uygulayan kişi HDP milletvekiliydi.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (2), Aksaray (2), Ankara (3), Antalya (1), Antep (1), Aydın (1), Balıkesir (2), Batman (1), Bursa (1), Dersim (2), Düzce (1), Edirne (5), Erzurum (1), Hatay (2), İnegöl (1), İstanbul (22),  İzmir (4), Kocaeli (2), Kütahya (1), Manisa (1), Maraş (1), Mardin (1), Muğla (2), Muş (1), Sakarya (3), Samsun (6), Tekirdağ (1), Trabzon (1), Urfa (1), Van (2), Yalova (1). Erkeklerin beş kadına hangi ilde şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az 52 kadına kocası, dini nikâhlı kocası, sevgilisi, eski sevgilisi şiddet uyguladı, 18 kadın kendisine şiddet uygulayanı tanımıyordu. Bir kadına mağaza müdürü, bir trans kadına market çalışanı, bir kadına IŞİD üyesi şiddet uyguladı. En az yedi kadına da abi, baba, oğul gibi aile üyeleri şiddet uyguladı.

Erkeklerin 69 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımazken, erkekler bir kadına “nafaka vermek istemediği”, bir kadına “para”, bir kadına “metroyu çalıştırmadığı”, iki kadına “sevdiği”, bir kadına “şort giydiği”, beş kadına da “barışmak istemediği” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 65 kadını darp etti. En az dokuz kadını ateşli silahla, iki kadını bıçakla yaralayan erkekler, dört kadına dijital yollardan şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

En az on failin hukuki süreci basına “kaçtı”, “aranıyor” diye yansıdı. Faillerden 13’ü gözaltına alındı. 15 fail hakkında soruşturma başlatıldı.

Dört fail intihar etti. Dokuz fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Beş fail hakkında “eşe karşı şiddetten dava” açıldı. Bir fail partisinden uzaklaştırıldı. En az yirmi iki failin hukuki süreci basına yansımazken, sadece üç fail tutuklandı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Temmuz’da erkekler, en az 113 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 59 idi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında kız çocukları da vardı.

Kadınlardan 14’ü Türkiye vatandaşı değildi. Pasaportları alınarak tehdit edilen kadınlar vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az 114 fail vardı sadece on biri tutuklandı. Dört failin hukuki süreci basına yansımadı.

En az 93 fail de gözaltına alındı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.