Erkekler Nisan’da 20 Kadın Öldürdü

Çiçek Tahaoğlu 4 Mayıs 2018 Türkçe
Facebook Twitter Google

Erkekler Nisan’da 20 kadın, 2 çocuk ve beş erkeği öldürdü. Kadınların yüzde 40’ı ayrılmak/boşanmak istediği ya da birliktelik/barışma teklifini reddettiği için öldürüldü.

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Nisan’da en az 20 kadın, 2 çocuk ve beş erkeği öldürdü; dört kadına tecavüz etti; 63 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 30 kadını taciz etti; 37 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 28 kadını yaraladı.

Bir kadın kendisini taciz eden erkeği, üç kadın ise şiddet gördükleri erkekleri öldürdü.

Erkekler 2018’in dört ayında en az 72 kadın ve yedi çocuk öldürdü; 26 kadına tecavüz etti; 75 kadını taciz etti; 229 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 124 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 141 kadını yaraladı.

Cinayet

Erkekler Nisan’da 20 kadın, 2 çocuk ve beş erkeği öldürdü.

Bu cinayetlerin dışında, iki kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Beş yaşında bir kız çocuğunu kimin öldürdüğü belirlenemedi. Bir kadının ise intihar ettiği öne sürüldü.

Bir erkek karısını öldürmek için cezaevinden kaçtı; kadının evinin yakınında polis tarafından yakalandı. Karısını ağır yaraladığı için tutuklu yargılanan bir erkek de, kadını duruşma öncesi öldürmekle tehdit etti.

Toplumsal cinsiyet temelli cinayetlerde öldürülen beş erkekten üçü, öldürülen kadınların sevgilisi olduğu düşünülen erkekler, ikisi kadınların babalarıydı.

Öldürülen kadınların yüzde 10’u göçmen veya mülteciydi.

Cinayetlerin yüzde 15’i kamusal alanlarda, yüzde 35’i kadınların evindegerçekleşti.

Kadınların yüzde 40’ı ayrılmak/boşanmak istediği ya da birliktelik/barışma teklifini reddettiği için öldürüldü.

Bir kadın cinayeti, koruma tedbir kararına rağmen gerçekleşti. İki kadın ise cinayetten önce öldürüleceklerini söyleyerek şikayette bulunmuş, ancak hiçbir önlem alınmamıştı.

Kadınların yüzde 50’sini kocaları öldürdü:

Bir kadını babası, birini dini nikahlı kocası, birini eski kocası, dokuzunu kocaları, birini birliktelik teklifini reddettiği erkek, ikisini sevgilisi, birini torunu öldürdü. İki kadın katilinin, öldürdükleri kadınla ilişkisi haberlere yansımadı.

Cinayetlerin yüzde 60’ı ateşli silahlarla işlendi:

Dokuz kadın tabancayla, üçü tüfekle, ikisi bıçakla, ikisi boğularak, ikisi cisimle darp edilerek, biri darp edilerek öldürüldü. Bir kadın cinayetinin işlenme şekli haberlere yansımadı.

Dört kadın katili cinayetin ardından teslim oldu, dördü intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Kadın cinayetlerinin gerçekleştiği iller Adana (1), Antep (2), Çorum (1), Denizli (1), İstanbul (3), İzmir (1), Kırklareli (1), Kocaeli (2), Manisa (1), Mardin (1), Mersin (1), Muğla (1), Nevşehir (1), Niğde (1), Sivas (1) ve Tekirdağ (1).

Tecavüz

Nisan’da medyaya dört tecavüz olayı yansıdı.

Tecavüzcülerin ikisi kadınları aracına alan tanımadıkları sürücüler, biri taksi şoförü, biri ise kadının eski sevgilisiydi.

Tecavüze uğrayan kadınlardan biri göçmendi, biri ise engelliydi.

Tecavüz olaylarının üçü, şoförlerin kadınları zorla götürdükleri ıssız alanlarda, biri kadının evinde gerçekleşti.

Hukuki süreç

Tecavüzcülerden sadece biri tutuklandı. Eski sevgilisine tecavüz eden tecavüzcü serbest bırakıldı. İki tecavüzcünün ise gözaltına alınmasının ardından gerçekleşen hukuki süreç haberlere yansımadı.

Seks işçiliğine zorlama

Nisan’da 63 kadın seks işçiliği yapmaya zorlandı.

Kadınların yüzde 33’ü Türkiyeli değildi.

Hukuki süreç

Kadınlara zorla seks işçiliği yaptıran 48 kişi gözaltına alındı, bunlardan en az dokuzu tutuklandı, diğerleriyle ilgili hukuki süreç haberlere yansımadı.

Taciz

Nisan’da medyaya 30 kadına yönelik taciz vakaları yansıdı.

Tacizcilerin yüzde 83’ü kadınların tanımadıkları erkeklerdi.

25 kadını tanımadıkları erkekler, birini işyerinde üstü, birini otobüs şoförü, birini sevgilisini, ikisini üniversite hocası taciz etti.

Taciz olaylarının yüzde 6’sı halk otobüslerinde, yüzde 13’ü öğrenci yurtlarında, yüzde 43’ü sokakta, diğer olaylar ise işyeri, konser alanı, otel, park, diyaliz merkezi gibi yerlerde yaşandı.

Hukuki süreç

16 failden sadece dördü tutuklandı. Bir tacizci hakkında uzaklaştırma kararı çıkartıldı, birinin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Dört tacizci hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisi haberlere yansıdı. Sağlık çalışanı bir kadını taciz eden doktor hakkında idari soruşturma başlatıldı. Bir öğretim görevlisi öğrencileri taciz ettiği için ihraç edildi. Üç tacizcinin ise gözaltına alındığı haberlere yansıdı ancak sonraki işlemler haberlerde yer almadı. Bir tacizci ise taciz ettiği kadın tarafından öldürüldü.

Çocuk istismarı

Erkekler Nisan’da en az 37 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu.

Çocuk istismarı olaylarının yüzde 32’sini çocukların öğretmenleri, yüzde 5’ini ise aileleri ortaya çıkardı.

İstismarcıların yüzde 32’sini çocukların öğretmenleri oluşturdu.

8 çocuğa okul müdürü, dördüne öğretmenleri, birine servis şoförü, dördüne akrabaları, altısına babaları, birine doktor, ikisine mahalleden tanıdıkları erkekler, birine okul arkadaşı, birine sosyal medyadan tanıştığı ve kendini polis olarak tanıtan erkek, birine üvey babası, altına tanımadıkları erkekler istismarda bulundu. İki istismarcının kim olduğu haberlere yansımadı.

Üç failin çeşitli suçlardan suç kaydı vardı.

Hukuki süreç

23 failden 16’sı tutuklandı; ikisi tutuksuz yargılanmak üzere, biri adli kontrolle serbest bırakıldı. İki istismarcının sadece gözaltına alındığı bilgisi, biri hakkında soruşturma açıldığı, birinin ise “yakalandığı” bilgisi medyada yer aldı.

Şiddet – yaralama

Erkekler Nisan’da 28 kadına şiddet uyguladı.

Kadınların en az yüzde 21’i ağır yaralandı.

Şiddet – yaralama olaylarının yüzde 61’i kamusal alanlarda, birçok insanın gözü önünde gerçekleşti.

Şiddete maruz bırakılan kadınların yüzde 14’ü trans kadınlardı.

Kadınların yüzde 21’i ayrılmak/boşanmak istedikleri ya da birliktelik/barışma teklifini reddettikleri için öldürüldü.

Kadınların yüzde 53’ü partnerleri ya da eski partnerlerinden şiddetgördü:

İki kadına ağabeyi, birine akrabası, birine dini nikahlı kocası, ikisine eski kocaları, 10’una kocaları, ikisine polis memurları, birine sevgilisi, birine taksici, dördüne tanımadıkları erkekler şiddet uyguladı. Üç failin kadınlarla tanışıklık derecesi haberlere yansımadı.

Şiddet olaylarının yüzde 32’sinde ateşli silahlar ve kesici/delici aletlerkullanıldı:

Dört kadın tabancayla, beşi kesici/delici aletlerle, 17’si darp edilerek, biri cisimle darp edilerek şiddete maruz kaldı. Bir erkek, kadının ailesinin evini yaktı.

Bir fail, karısını kendisini aldattığını düşünerek cezaevinden kaçtı; kadının babasını öldürüp ailesinin evini yaktı.

Üç fail, şiddet uyguladıkları kadın ve/veya yakınları tarafından öldürüldü. Bir saldırgan karısını ağır yaraladıktan sonra intihar etti.

Hukuki süreç

26 failden sadece biri tutuklandı; biri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı; ikisi hakkında uzaklaştırma kararı çıkartıldı; üç saldırgan hakkında hiçbir işlem yapılmadı; bir saldırgan gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Üç saldırgan hakkında gözaltından sonraki hukuki süreç haberlere yansımadı. 11 vakada saldırganlara yönelik soruşturmaya dair hiçbir bilgi haberlerde yer almadı.

  • Etiketler