Erkekler Nisan’da 17 kadını öldürdü

Facebook Twitter Google

*İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet, Fotoğraf:csgorselarsiv/Dilek Sarıgül

Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın

Erkekler Nisan’da 17 kadını öldürdü

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Nisan’da en az 17 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Nisan 2021‘de en az 13 kadının ölümü (Konya, Kocaeli, Siirt (2), İzmir (2), Mardin, Kars, Malatya, Hatay, Urfa, Maraş, Hakkâri, ) basına şüpheli olarak yansıdı. 

Ayrıca Diyarbakır’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

En az yedi ilde erkekler, kadınları “öldürmekle” veya “şiddet uygulamakla” tehdit etti.  Samsun’da bir kadın kendisine şiddet uygulayan kocasını “meşru müdafaa” hakkını kullanarak öldürdü.

2021 – 2020

2021’in ilk dört ayında erkekler, 108 kadını öldürdü, 37 kadını taciz etti, 49 çocuğu istismar etti, 39 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 256 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 253 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’in ilk dört ayında 74 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, yılın ilk dört ayında en az yedi çocuğu öldürdü.

2020’nin ilk dört ayında erkekler, 83 kadını öldürdü, 40 kadını taciz etti, 80 çocuğu istismar etti, 23 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 349 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 184 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Nisan 2021’de en az 17 kadını ve yanlarındaki bir erkeği de öldürdü; geçen yıl da bu sayı aynıydı. Erkeklerin öldürdüğü iki kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Bir erkek cezaevinden tahliye olduktan sonra kadını öldürdü.

Nisan 2021’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Arzu İlhan K., Aygül Y., Ayşe C., Berrin Dalyanoğlu K., Emine Fulya Akçelebi, Esra Çelik, Fatma Abravcı, Filiz G., Hatice Işık, Koçer D., Melek Yıldız, Mevlüde P., Mültezim I., Seda K., Selma Ö., Tuba M., Yıldız Gül.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Afyon (1), Ağrı (1), Balıkesir (1), Burdur (1), Bursa (1), Elazığ (1), İstanbul (2), Kayseri (1), Kırıkkale (1), Konya (1), Mersin (2), Samsun (2), Sivas(1), Van (1).

Erkeklerin 11 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, üç kadını “kıskandığı”, bir kadını “namus”, bir kadını “iftarda yemek hazırlamadığı”, bir kadını da “ayrılmak istediği” için öldürdü.

Nisan’da 12 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Üç kadını ağabey, oğul gibi aile üyeleri, bir kadını polis arkadaşı, öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, yedi kadını sokak, otopark gibi ev dışı alanlarda, 10 kadını ev içinde öldürdü.

Erkekler, altı kadını ateşli silahlarla, dokuz kadını kesici aletlerle öldürdü. Erkekler bir kadının kafasını taşla ezerek öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 23 erkekten 16’sı tutuklandı, yedisi gözaltına alındı.

 

Önceki yıllar işlenen, basına Nisan’da yansıyan cinayet

*Aydın’da 2003 yılında öldürülen Emine Akkesen’i (34) E.A. isimli erkeğin öldürdüğü tespit edildi. E.A.’ya 2003’te “delil yetersizliği” nedeniyle işlem yapılmadığı, erkeğin güncel olarak başka bir cinayet davasından hapiste olduğu ortaya çıktı.

*Antep’te 2011’de kaybolan Leyla Ganigülü’yü (31) öldürdüğü tespit edilen 7 kişi gözaltına alındı. M.N.A. isimli erkek “kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

Çocuk cinayeti

Erkekler Nisan’da en az bir çocuğu babası öldürdü.

Adana’da bir erkek bir çocuğu rehin aldı.

Erkeklerin öldürdüğü çocuğun ismi

Zeynep Yılmaz

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü il

İstanbul (1)

 

Hukuki Süreç

Fail intihar etti.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Nisan 2021’de en az dokuza kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay üç tecavüz vakası basına yansımamıştGeçen yıl aynı ay üç tecavüz vakası basına yansımıştı.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan üçü zihinsel engelliydi. Beş kadına tanımadığı altı erkek, iki kadına akrabası, iki kadına da kocası tecavüz etti.

Erkekler, iki kadına ormanlık alan, park gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti. Erkeklerin yedi kadına nerede cinsel saldırıda bulunduğu basına yansımadı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Adana (1), Aydın (1), Bursa (1), İstanbul (3), Kocaeli (2), Mardin (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden en az 10 fail vardı. Bir faile hiçbir işlem yapılmadı. Bir fail gözaltına alındı, iki erkek gözaltından serbest bırakıldı. Beş fail tutuklandı. Bir fail hakkında da soruşturma başlatıldı.

Taciz

Nisan 2021’de erkekler en az sekiz kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay dokuzdu.

Beş kadın kendisini taciz eden erkekleri tanımıyordu. İki kadını şoför bir kadını da yolcu erkek taciz etti.

Erkekler, altı kadını sözlü ve fiziki olarak, iki kadını da cinsel organını göstererek taciz etti.

Erkekler, sekiz kadını sokak, otobüs durağı gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Aydın (1), Çorum (1), İstanbul (4), Kars (1), Kayseri (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden sekiz fail vardı, sadece biri tutuklandı. İki fail gözaltına alındı. Beş failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Nisan 2021’de en az sekiz kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı üçtü.

Dört çocuk kendisini istismar eden sekiz erkeği tanımıyordu. Bir çocuğu kuzeni, bir çocuğu annesinin sevgilisi, iki çocuğu komşusu 10 erkek istismar etti.

Erkekler yedi çocuğu sokak, okul, ev dışı alanlarda, bir çocuğu sosyal medyada istismar etti. 

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Denizli (1), Düzce (1), Kastamonu (2), Kocaeli (1), Maraş (2), Tekirdağ  (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 20 fail erkek vardı. Sadece 13 fail tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Nisan’da en az 68 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 38 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı dokuz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az dört kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri İran vatandaşıydı. Bir kadın da Türkiye vatandaşı değildi ancak ülke bilgisi basına yansımadı.

En az sekiz kadına erkekler, “koruma” ve “uzaklaştırma” kararına rağmen şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (5), Adıyaman (1), Afyon (1), Aksaray (3), Ankara (1), Antalya (4), Antep (1), Aydın (1), Balıkesir (1), Bursa (5), Çorum (1), Denizli (1), Edirne (19; Giresun (1), İstanbul (9), İzmir (1), Kayseri (1), Kütahya (1), Mardin (1), Samsun (2), Sivas (1), Tokat (1), Van (2), Zonguldak (4).

En az 39 kadına koca, sevgili, nişanlısı şiddet uyguladı. 10 kadına, baba ve oğul gibi 11 aile üyesi, bir kadına komşusu iki erkek, bir kadına arkadaşı şiddet uygularken en az 17 kadına şiddet uygulayanın yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler sekiz kadına “boşanmak istediği” için şiddet uyguladı. Beş kadına “kıskandığı”, bir kadına hırsızlık yapmak istediği,  bir kadına da hayvanını satmadığı için şiddet uyguladı. Erkeklerin, 53 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 59 kadını darp ederek, beş kadını kesici aletle, üç kadını da ateşli silahlarla yaraladı. Erkekler bir kadının da üzerine araç sürerek yaraladı.

Erkekler, 16 kadını ev içinde, 24 kadına sokak, tarla, gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin 28 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Faillerden sadece 11’i tutuklandı. En az 15 fail gözaltına alındı. En az sekiz fail hakkında “uzaklaştırma” kararı verildi.

28 fail hakkında soruşturma başlatıldı. En az altı failin hukuki süreci basına “kaçtı”, “aranıyor” diye yansıdı. En az on failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Nisan 2021’de erkekler, en az 58 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 11 idi.  Seks işçiliğine zorlanan 11 kadın Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en 26 fail vardı. Faillerden sadece 11’i tutuklandı. 15 fail gözaltına alındı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.