Erkekler Mayıs’ta 18 kadını öldürdü

Evrim Kepenek Mayıs 2021 Türkçe, İngilizce
Facebook Twitter Google

  • TARİH Mayıs 2021
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek
  • HABER Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe, İngilizce
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

 İnfografik ve Fotoğraf: Yağmur Karagöz/bianet

Haberin İngilizcesi için tıklayın

TIKLAYIN – Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

TIKLAYIN- Erkek şiddeti Mayıs 2021

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Mayıs’ta en az 18 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Mayıs 2021‘de en az 25 kadının ölümü (Adana, Antalya 5, Ankara, Aydın, Batman, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, Hatice, İstanbul 2, Kocaeli, Malatya Mardin 2, Mersin, Muğla, Şırnak, Urfa, Van, Zonguldak) basına şüpheli olarak yansıdı. 

Muş’ta bir çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

En az altı ilde (Afyon, Bursa, İstanbul 3, Kocaeli) erkekler, kadınları “öldürmekle” veya “şiddet uygulamakla” tehdit etti.

2021 – 2020

2021’in ilk beş ayında erkekler, 126 kadını öldürdü, 50 kadını taciz etti, 65 çocuğu istismar etti, 48 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 310 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 320 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021’in ilk beş ayında 99 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler, en az sekiz çocuğu öldürdü.

2020’nin ilk beş ayında erkekler, 102 kadını öldürdü, 48 kadını taciz etti, 88 çocuğu istismar etti, 24 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 351 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 230 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Mayıs 2021’de en az 18 kadını ve yanlarındaki bir erkeği de öldürdü; geçen yıl bu sayı 19’du. Erkeklerin öldürdüğü dört kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Suriyeliydi.

Mayıs 2021’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Arife Nur Sarıoğlu, Aslı Ö., Birgül Ç., Emel D., Fatma Öz, G.G, Gülendam Göz, Gülseren Akarsu, Melek Elşemo, Sarı Laçin, Semra Ç., Sibel Kaman, Şirvan Dinmez, Şükriye A., Tuğçe Duman, Yudum M., Zeynep E., Kamile Y.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (2), Ankara (1), Antalya (1), Balıkesir (2), Diyarbakır (1), Edirne (1), Giresun (1), İstanbul (1), Karaman (1), Kayseri (1), Kocaeli (1), Maraş (1), Mersin (1), Niğde (1), Sivas (1), Samsun (1).

Erkeklerin 14 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, iki kadını “kıskandığı”, iki kadını da “ayrılmak istediği” için öldürdü.

Mayıs’ta 12 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. İki kadını baba, oğul gibi aile üyeleri, bir kadını komşusu öldürdü. Üç kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, beş kadını sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda, dokuz kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin dört kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 10 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletlerle öldürdü. Erkekler bir kadını boğarak öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 19 erkekten sadece dokuzu tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı. Bir faili polis öldürdü. İki fail erek intihar etti.

 

Önceki yıllar işlenen, basına Mayıs’ta yansıyan cinayet

Iğdır’da 5 yıldır kayıp olarak aranan Nesrişah Yorgun, 27 Mayıs’ta ölü bulundu. Kadının cesedi bulunduğunda başlatılan çalışma sonucu kadını boşandığı E.Y. isimli erkeğin öldürdüğü ortaya çıktı. E.Y. ve ona yardım ettiği iddia edilen İ.A. gözaltına alındı.

Çocuk cinayeti

Mayıs’ta en az bir çocuğu babası öldürdü.

Diyarbakır’da bir çocuğu babası, Zonguldak’ta bir çocuğu “sevgilisi” olduğunu iddia eden bir erkek darp etti. Aksaray’da yedi erkek bir çocuğu kaçırmaya çalıştı.

Erkeklerin öldürdüğü çocuğun ismi

Ceren E.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü il

Tekirdağ (1)

 

Hukuki Süreç

Fail intihar etti.

Cinsel Saldırı / Tecavüz

Mayıs 2021’de en az dokuza kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bir tecavüz vakası basına yansıdı.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri zihinsel engelliydi. Dört kadına tanımadığı sekiz erkek, bir kadına babası, bir kadına komşusu, bir kadına dini nikâhlı kocası, bir kadına da oyuncu meslektaşı, bir kadına da işyerine temizliğe gittiği diş hekimi tecavüz etti.

Erkekler, altı kadına ormanlık alan, muayene gibi ev dışı alanlarda, bir kadına evde tecavüz etti. Erkeklerin iki kadına nerede cinsel saldırıda bulunduğu basına yansımadı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Aydın (1), Batman (1), Dersim (1), İstanbul (3), Kocaeli (1), Manisa (1), Urfa (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden 13 fail vardı. Sadece üç fail tutuklandı. İki fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Bir fail hakkında iddianame hazırlandı, dört fail hakkında soruşturma başlatıldı. Bir fail gözaltına alındı. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Mayıs 2021’de erkekler en az 13 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay sekizdi.

Yedi kadın kendisini taciz eden altı erkeği tanımıyordu. Bir kadını şoför, bir kadını komşusu taciz etti. En az dört kadını da spor yapmaya gittiği merkezdeki antrenör erkek taciz etti.

Erkekler, 12 kadını sözlü ve fiziki olarak, bir kadını da fotoğrafını çekerek taciz etti.

Erkekler, iki kadını ev içinde, dokuz kadını sokak, hastane, market spor merkezi gibi ev dışı alanlarda taciz etti. Erkeklerin, iki kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Antalya (1), İstanbul (4), İzmir (1), Karabük (1), Sakarya (4), Samsun (1), Zonguldak (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden dokuz fail vardı, hiçbiri tutuklanmadı. Dört fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında uzaklaştırma kararı çıkartıldı, bir fail hakkında dava açıldı. Bir fail gözaltından serbest bırakıldı. Bir failin de durumu da “kaçtı” olarak basına yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mayıs 2021’de en az 16 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı sekizdi.

Yedi çocuk kendisini istismar eden beş erkeği tanımıyordu. Bir çocuğu market sahibi, bir çocuğu annesinin sevgilisi, bir çocuğu akrabası istismar etti. Dört çocuğu babası, iki çocuğu da öğretmeni istismar etti.

İstismarlardan biri çocuğun hamile olduğunun anlaşılması ile ortaya çıktı.

Erkekler on çocuğu sokak, okul, market gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkeklerin altı çocuğu nerede taciz ettiği basına yansımadı.  

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ağrı (1), Antalya (4), Aydın (2), Düzce (1), Hakkâri (1), İstanbul (5), Sakarya (1), Şırnak (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 12 fail erkek vardı. Dört fail tutuklandı. Bir faile evde elektronik kelepçe takıldı. Dört fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı. Bir failin hukuki süreci de “aranıyor” olarak yansıdı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Mayıs’ta en az 67 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 46 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı 10 kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az iki kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliydi.  En az beş kadına erkekler, “koruma” ve “uzaklaştırma” kararına rağmen şiddet uyguladı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (4), Adıyaman (1), Aksaray (2), Ankara (1), Antalya (4), Aydın (2), Bingöl (1), Bursa (1), Çankırı (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Edirne (15), İstanbul (11), İzmir (4), Kırıkkale (1), Kilis (1), Kocaeli (3), Konya (3), Manisa (2), Nevşehir (1), Niğde (1), Sivas (2), Yozgat (1), Zonguldak (3).

En az 45 kadına kocası, sevgilisi, eski kocası, eski sevgilisi şiddet uyguladı. Sekiz kadına, baba, oğlu gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. İki kadına komşusu, iki kadına patronu uyguladı. 10 kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler üç kadına “boşanmak istediği” için şiddet uyguladı. Bir kadına “kıskandığı”, bir kadına “borç vermek istemediği”, bir kadına “gürültü yaptığı”,  bir kadına “şort giydiği”,  bir kadına da “ağaç kesmesine engel olduğu” için şiddet uyguladı. Erkeklerin, 59 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 52 kadını darp ederek, altı kadını kesici aletle, beş kadını da ateşli silahlarla yaraladı. Erkekler üç kadının da üzerine araç sürdü, bir kadını da balkondan atarak yaraladı.

Erkekler, 26 kadına ev içinde, 27 kadına sokak, tarla, gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin  14 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Faillerden sadece beşi tutuklandı. 22 fail gözaltına alındı. 26 fail hakkında suç duyurusu yapıldı. Bir fail “teslim oldu”, bir fail “kaçtı”, bir faili de başka bir erkek öldürdü. En az 16 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Nisan 2021’de erkekler, en az 57 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, ikiydi. Seks işçiliğine zorlanan altı kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlardan ikisi çocuktu.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en 30 fail vardı. Faillerden sadece dördü tutuklandı. 26 fail gözaltına alındı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.