Erkekler Mart’ta 25 kadını öldürdü

Evrim Kepenek 6 Nisan 2022 Türkçe, İngilizce, Kürtçe
Facebook Twitter Google

  • TARİH 6 Nisan 2022
  • SÖYLEŞİ Evrim Kepenek
  • HABER Evrim Kepenek
  • KAYNAK bianet
  • YAYIN DİLİ Türkçe, İngilizce, Kürtçe
  • PAYLAŞ Facebook Twitter LinkedIn Yazdır

İnfografik: Yağmur Karagöz / bianet

Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın

TIKLAYIN – Erkekler Mart’ta 25 kadını öldürdü

TIKLAYIN -Erkek şiddeti Mart 2022

TIKLAYIN – Kadınlar mücadele ediyor, erkek şiddeti yargılanıyor

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Mart’ta en az 25 kadını öldürdü, üç kadına tecavüz etti.

Mart’ta en az 19 kadının ölümü (Diyarbakır (2), Kırıkkale (1), Antalya (1), Sinop (1), Bursa (1), İstanbul (4), Samsun (1), Van (1), Urfa (1), Edirne (1), Kayseri (1), Karaman (1), Mersin (1), Düzce (1), Yalova (1)) basına şüpheli olarak yansıdı.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

Cinayet

Erkekler, Mart’ta en az 25 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 36 idi. Ayrıca erkekler, kadınların yanında bulunan bir erkeği de öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Türkmenistan, biri Afganistan biri de Kırgızistan’lıydı.

Erkekler en az altı kadını “koruma” veya “uzaklaştırma” kararına rağmen öldürdü.

Mart’ta erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Adviye Özgür, Aıdanah Abykaliewa, Asya Pınar Üzümcü, Aynur K., Ayşe İşlek, Ayşe O., Ayşe P., Buket P., Çiçek Y., Ebru Cızdan, Eda Evli, Emine S., Fadime K., Fatma Çetin, Fatma Gümüş, Fatma S., Gülşen O., Kader Vural A., Marziye Salehzade, Nargul Jepbarova, Raziye Karabuğa, Remziye Y., Şeyma Demir, Tuba K., Yağmur Sönmez.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (2), Adıyaman (1), Bursa (2), Denizli (1), Erzurum (2), Isparta (1), İstanbul (7), İzmir (1), Kırşehir (1), Kilis (1), Kocaeli (1), Konya (2), Ordu (1), Sakarya (1), Tekirdağ (1).

Erklerin 18 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler yedi kadını ayrılmak istediği iki kadını da ekonomik sorunlar için öldürdü.

19 kadını kocası, eski kocası veya sevgilisi öldürdü. İki kadını oğlu, bir kadını babası, bir kadını akrabası öldürdü. İki kadını öldüren dört erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, kadınların yarısından fazlasını ev içinde öldürdü. 

Erkekler, 15 kadını ev içinde, 10 kadını işyeri, ormanlık alan, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda öldürdü.

Erkekler, kadınları yarısından fazlasını ateşli silahla öldürdü. 

Erkekler, 10 kadını ateşli silahlarla, dokuz kadını kesici aletle, bir kadını balkondan atarak, beş kadını da boğarak öldürdü.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 26 fail vardı. Sadece 20 fail tutuklandı. Dört fail basına “intihar etti”, bir fail “gözaltına alındı” diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk cinayeti

Erkekler Mart’ta en az üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay sayı dörttü. Bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirilmek istendiği erkek, iki çocuğu da babası öldürdü. İstanbul, Edirne ve Ankara’da üç çocuğa babası şiddet uyguladı.

Malatya’da bir çocuk şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların ismi

Nuray Demir, Mehmet Ali A., Ömer Asil A.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Antalya (1), İstanbul (2)

 

Hukuki Süreç

Çocukları öldüren iki fail vardı. Biri tutuklandı. Bir fail intihar etti.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Basına yansıyan bilgilere göre erkekler, Mart’ta en az üç kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı dokuzdu.

Bir kadına kuzeni, bir kadına doktor, bir kadına da bindiği aracın şoförü tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Aydın (1), Ankara (2)

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden üç fail vardı. Sadece iki fail tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Mart 2022’de erkekler en az beş kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 11 idi.

Erkekler, dört kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Erkekler bir kadının da görüntüsünü sosyal medyada yayınladı. Erkekler beş kadını ev dışı alanlarla taciz etti. Kadınları taciz eden beş erkeğin yakınlık derecesi basına yansıması.

Erkeklerin kadınları taciz etiği iller

Mardin (1), İstanbul (2), Kocaeli (1), erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden beş fail erkek vardı. Sadece bir erkek tutuklandı. Bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mart’ta en az 12 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 25 idi.

En az 7 çocuğu istismar eden 10 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. İki çocuğu öğretmeni, bir çocuğu patronu, bir çocuğu akrabası, bir çocuğu da okul çalışanı erkek istismar etti.

Erkekler, 12 çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Aydın (1), Balıkesir (1), Çanakkale (1), Düzce (1), İstanbul (6), Şırnak (1), Urfa (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 15 fail erkek vardı. Sadece altı fail tutuklandı. İki fail gözaltına alındı. Bir görevinden alındı. Bir fail hakkında yasal işlem başlatıldı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Mart’ta en az 51 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 68 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı dokuz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en altı kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı iki kadın Suriyeli bir kadın da Iraklıydı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (10), Antalya (1), Bolu (1), Denizli (1), Edirne (18), Eskişehir (1), İstanbul (6), İzmir (2), Kars (1), Kırklareli (1), Mersin (1), Muğla (1), Samsun (3), Tekirdağ (1), Trabzon (1), Zonguldak (1). Erkeklerin bir kadına hangi ilde şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az. 41 kadına kocası, sevgilisi, eski kocası/sevgili şiddet uyguladı. İki kadına oğlu, bir kadına da şoför şiddet uyguladı. En az yedi kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkeklerin 39 kadına şiddet uygulama bahanesi basına yansımazken, erkekler 12 kadına ayrılmak istediği, barışmak istemediği için şiddet uyguladı.

Erkekler, 39 kadını darp ederek yaralarken, altı kadını ateşli silahlarla altı kadını da kesici aletle yaraladı.

Erkekler, 20 kadını kuaför salonu, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 27 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin dört kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 51 fail vardı. Sadece üç fail tutuklandı. Faillerden 25’i hukuki süreci basına “yasal işlem başlatıldı” diye yansıdı.

Altı fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında dava açıldı. Üç failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansırken, bir failin hukuki süreci “serbest bırakıldı” diye yansıdı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Mart’ta en az 93 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 66 idi. Seks işçiliğine zorlanan 36 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan 51 fail vardı. 35 fail gözaltına alındı, 12 fail tutuklandı. Dört fail serbest bırakıldı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dâhil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dâhil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dâhil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.