Erkekler Kasım’da 31 kadını öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Kasım’da en az 31 kadını ve kadınların yanlarındaki beş erkeği öldürdü, 13 kadına tecavüz etti.

Kasım 2020‘de en az 26 kadının ölümü – Uşak (1), Balıkesir (1), Aydın (1), Maraş(2), Sakarya (1), Kayseri (3), Hatay (1), Kastamonu (1), Antep (5), Samsun (2), İstanbul (1), Elazığ (1), Urfa (2), İzmir (1), Tekirdağ (1), Sivas (1), Karaman (1)-basına şüpheli olarak yansıdı.

Nevşehir’de bir erkek bir kadını öldürmeye teşebbüs etti. İzmir ve İstanbul’da erkekler iki kadını “öldürmekle” tehdit etti. Afyon’da Meliha T.’nin öldürülmesi basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Bursa’da Z.Y. isimli kadın sevgilisi erkeğin cinsel saldırısından kurtulmak için meşru müdafaa hakkını kullandı.

2019 ve 2020 Erkek Şiddeti Çetelesi

Erkekler, 2019’un ilk on bir ayında en az 305 kadını öldürdü, 46 kadına tecavüz etti, 551 kadını seks işçiliğine zorladı, 204 kadını taciz etti, 247 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk on bir ayında 556 kadına da şiddet uyguladı.

Erkekler, 2020’nin ilk on bir ayında en az 260 kadını öldürdü, 136 kadını taciz etti, 257 çocuğu istismar etti, 92 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 775 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 731 kadına şiddet uyguladı.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

Cinayet

Erkekler, Kasım 2020’de en az 31 kadını öldürdü; Kasım 2019’da bu sayı 21’di. Erkekler, en az üç kadını koruma kararına rağmen öldürdü.

Kasım 2020’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Alev Seçen, Cemile Nur A., Cennet Tuğba Tokbaş, Çilem Kılıç, Elif Yakın, Emine P., Fatma Mavi, Gülizar Ö., Güllü D., Gülser Ç., Hafize Günakın, Hasret Yüksekkavas, Hayriye Z., Leyla Ö., Makbule Sarı, Melike K., Mislina Yılmaz, Nagihan K., Nefik. Ö, Nergüzel K., Neslihan Yılmaz, Nilay K., Nuran Altunay, Saadet Korkmaz, Seher Ö., Serap Çetiner, Serap Ö., Serpil Ş., Tülay Sivil, Yurdagül Ö., Zeliha Uysal

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Afyon (1), Aksaray (1), Ankara (2), Antalya (1), Antep (1), Bilecik (1), Bursa (1), Çorum (2), Denizli (1), Edirne (1), Eskişehir (1), İstanbul (2), İzmir (5), Kocaeli (1), Konya (1), Malatya (1), Maraş (2), Mersin (4), Muğla (1), Ordu(1).

Erkeklerin 25 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, bir kadını “kıskançlık”,  bir kadını da “ekonomi” bahanesi” ile öldürdü.

Ekim’de 14 kadını kocası/eski kocası, beş kadını sevgilisi/nişanlısı, dokuz kadını damadı, babası, oğlu, kardeşi gibi aile üyeleri, bir kadını iki hırsız, bir kadını arkadaşı öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Kadınları öldüren erkeklerden biri astsubaydı.

Erkekler, 20 kadını ev içindedokuz kadını ormanlık alan, araba, sokak gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin iki kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 18 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle, bir kadını da boğarak, bir kadını yakarak, bir kadını da darp öldürdü. Erkeklerin, üç kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 31 fail vardır. Faillerden sadece dördü tutuklandı, 16 fail gözaltına alındı.

Dokuz fail intihar etti. İki failin durumu hukuki süreci de basına yansımadı.

 

Basına Kasım Ayında Yansıyan Cinayet

Ölümü bianet Erkek Şiddeti Çetelesi’ne 24 Ocak’ta “şüpheli ölüm” olarak yansıyan Hatice Çetinbaş’ı iki erkeğin öldürdüğü tespit edildi. R.K. (35) ve Z.K. (42) isimli iki erkek hakkında “yağma”, “cinsel saldırı”, ve “taksirle ölüme neden olma” suçlarından iddianame hazırlandı. Erkeklerin cinsel saldırıda bulunmak için kadının kahvesine uyuşturucu hap kattığı, kadına cinsel saldırıda bulundukları ve kadının zehirlenerek öldüğü ortaya çıktı.

Amasya’da M.Ş. (33) isimli erkek, 8 yıl önce boşandığı karısı Hatice Sağır’ı (29) ve çocukları Y.Ş.’yi (10) “konuşmak için” dağlık alana götürdü, kadını burada tabancayla öldürdü, çocuğu kardeşinin evine bıraktı. Y.Ş.’nin olayı anlattığı halası, M.Ş.’yi polise ihbar etti. M.Ş. jandarma kendisini durdurunca arabasında intihar etti. 31 Eylül’de yaşanan olay, 4 Kasım’da basına yansıdı.

Çocuk Cinayeti – Çocuğa şiddet

Erkekler Kasım’da iki çocuğu öldürdü. Bir çocuğu tanımadığı 5 erkek, bir çocuğu babası öldürdü.

Çanakkale’de bir çocuğun ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Ankara’da bir çocuğun intiharı basına şüpheli olarak yansıdı. Bursa’da bir bebek beşiğinde ölü bulundu. Kayseri’de bir, Diyarbakır’da bir, Samsun’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Mersin’de bir baba 4 çocuğunu darp etti. Çorum’da bir baba kızını ateşli silahla yaraladı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Gamze Açar, Mehmet A.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Ankara (1), Konya (1)

 

Hukuki Süreç

Altı fail vardı. Sadece üç fail tutuklandı. İki fail gözaltından serbest bırakıldı, bir fail de adli kontrolle serbest bırakıldı.

 

Basına Kasım Ayında Yansıyan Çocuk Cinayeti

İstanbul’da 19 yıl önce öldürülen Hande Ç.’yi (12) bıçaklayarak öldürdüğü tespit edilen babası N.Ç. ve üvey annesi Ş.Ç. tutuklandı. DNA testleri ve cep telefonu sinyallerinin sonuçları doğrultusunda gözaltına alınan N.Ç. ve Ş.Ç.’nin birbirlerini suçladığı iddia edildi.

 

Cinsel Saldırı

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Kasım 2020’de en az 13 kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı dörttü.

Kadınlardan biri hamile olduğu anlaşılınca tecavüz ortaya çıktı, bir tecavüz sistematikti. Erkeklerin tecavüz ettiği iki kadın engelliydi. Bir kadın Özbek’ti.

Dokuz kadına tecavüz edenin kim olduğuna dair bilgi basına yansımadı. Bir kadına eski kocası, bir kadına imam, bir kadına işvereni, bir kadına da siyasi parti üyesi bir erkek tecavüz etti.

Erkekler beş kadına ev içinde, beş kadına, iş yeri, oku gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti. Erkeklerin üç kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Elazığ (1),  İstanbul (6), Konya (1), Muğla (1), Samsun (1), Tekirdağ (1), Tokat (1), Zonguldak (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden on altı fail vardı. Sadece altı fail tutuklandı. İki fail gözaltına alındı. Dört fail hakkında dava açıldı. Bir fail hakkında soruşturma başlatıldı. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Kasım 2020’de erkekler en az on dört kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 26’dı.

En z dört kadın kendilerini taciz eden sekiz erkeği tanımıyordu. Dört kadını iş arkadaşı iki erkek, bir kadını avukat, bir kadını öğretim üyesi, iki kadını da dizi oyuncusu taciz etti.

Erkekler, on iki kadını sözlü ve fiziki olarak, iki kadını da karşısında mastürbasyon yaparak taciz etti.

Erkekler, on kadını sokak, vapur gibi ev dışı alanlarda taciz etti. Erkeklerin dört kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adana (3), Ardahan (1), Aydın (2), Bursa (1), Dersim (1), Eskişehir (1), İstanbul (3), Nevşehir (1), Urfa (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden en on üç fail vardı. Faillerden sadece biri tutuklandı.

En az iki fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında soruşturma, üç fail hakkında inceleme başlatıldı.

Bir fail görevden uzaklaştırıldı, bir failin görev yeri değiştirildi. İki fail hakkında dava açıldı. Bir fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Kasım 2020’de aralarında oğlanların da olduğu en az otuz bir çocuğa istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 30’du. İstismardan biri çocuk hamile kaldığı için ortaya çıktı.

On sekiz çocuk kendisini istismar eden on dört erkeği tanımıyordu, beş çocuğu akrabası bir erkek, dört çocuğu bir öğretmen, bir çocuğu babası, üç çocuğu bir doktor istismar etti.

Erkekler, on çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda, üç çocuğu evde, istismar etti. Erkeklerin on sekiz çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Adana (2), Antalya (7), Batman (1), Isparta (8), İstanbul (9), Kastamonu (1), Kocaeli (1), Sakarya (1), Samsun (1)

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden 18 fail vardı, sadece üçü tutuklandı.

Üç fail gözaltına alındı. İki fail serbest bırakıldı. Üç fail hakkında dava açıldı. Dört fail hakkında soruşturma başlatıldı. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Kasım’da en az altmış bir kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 54’di. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı altı kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler üç kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri “Türkiye vatandaşı değil”, bir başkası da Azerbaycanlıydı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (2), Afyon (1), Aksaray (2), Ankara (2), Antalya (3), Aydın (1), Edirne (12),  Hatay (1), İstanbul (10), İzmir (1), Karabük (1), Karaman (1), Kayseri (1), Kilis (1), Kocaeli (2), Konya (1), Manisa (1), Mersin (1),  Nevşehir (9), Ordu (1), Sakarya (1), Tekirdağ (3), Trabzon (1), Zonguldak (1), erkeklerin bir kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az 32 kadına kocası/eski kocası, on kadına sevgili/eski sevgilisi, 13 kadına tanımadığı 11 erkek, dört kadına baba/oğul gibi aile üyeleri, bir kadına hırsızbir kadına da bar işletmecisi şiddet uyguladı.

Erkeklerin 51 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler dört kadına boşanmak istedi/ayrılmak istedi “bahanesi” ile şiddet uyguladı. Bir kadına “hamile kaldın”, bir kadına “motosiklete binmedin”, bir kadına “kahvaltı hazırlamadın” bahanesi ile şiddet uygulayan erkekler en az üç kadına da “kıskançlık” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 45 kadını darp ederek, şiddet uyguladı. En az dokuz kadını kesici aletlerle, dört kadını ateşli silahlarla bir kadını da yakarak yaralayan erkekler, iki kadına dijital şiddet uyguladı.  

Erkekler, 27 kadına ev içi, 22 kadına da otel, otopark, araç gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin on kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.  Erkekler, iki kadına da dijital şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 59 fail vardı. Sadece altı fail tutuklandı.

En az 17 failin hukuki süreci basına “yasal işlem başlatıldı, soruşturma başlatıldı” diye yansıdı.

Dokuz failin hukuki süreci basına “aranıyor” diye yansıdı. İki fail intihar etti. 12 fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. İki fail serbest bırakıldı. 11 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Kasım’da erkekler, en az 60 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 66 idi.  27 Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 27’si Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Kadınlara zorla seks işçiliği yaptıran 79 fail vardı.

Sadece dokuz fail tutuklandı. Altı faile para cezası verildi. Altmış dört failgözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.