Erkekler Ekim’de 20 Kadın Öldürdü

Evrim Kepenek Kasım 2018
Facebook Twitter Google

Erkekler, Ekim’de en az 20 kadını ve iki çocuğu öldürdü. Kadınlardan yüzde 20’si barışma teklini reddettikleri için öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 75’i evde işlendi. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeli, biri de Özbekistanlıydı.

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Ekim’de en az 20 kadını ve iki çocuğuöldürdü; dört kadına tecavüz etti; yedi kadını taciz etti, en az 93 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 27 kız çocuğuna ve bir oğlan çocuğa cinsel istismarda bulundu; 25 kadına şiddet uyguladı. Ayrıca, erkekler, üç kadını dijital yollardan taciz etti.

Ekim’de öldürülen 20 kadının yanında, Elazığ’da bir erkek karısını evde defalarca bıçaklayarak öldürmeye teşebbüs etti. Hukuki süreç basına yansımazken, kadının hayati tehlikesi devam ediyor.

Ayrıca, 5 Ekim’de, İzmir’de 7 Haziran’da Melahat Mersinli isimli kadının öldürülmesinde sorumluluğu olan fail ortaya çıkartıldı ve tutuklandı. 

Erkekler 2018’in ilk on ayında en az 203 kadın ve 12 çocuk öldürdü; 54 kadına tecavüz etti; 169 kadını taciz etti; 468 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 306 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 341 kadını yaraladı.

Cinayet 

Erkekler Ekim’de en az 20 kadın, iki çocuğu öldürdü.

Kadınların dördü barışma teklifini reddettikleri için, ikisi, “kıskançlık” bahanesiyle öldürüldü. Bir kadın iki işyeri kiracısı, bir kadın komşusu, bir kadın da kardeşi tarafından öldürüldü. 

Kadınların yüzde 20’si barışma teklifini reddettikleri için öldürüldü.

10 kadını kocası, dördünü sevgilisi, ikisini eski kocası, birini erkek kardeşi, birini komşusu, birini nişanlısı ve  birini de işyerini kiraya verdiği iki erkek öldürdü. 

Cinayetlerin onu bıçakla, altısı ateşli silahlarla, biri satırla, biri eşarpla boğularak, biri elle boğularak işlendi. Bir kadının öldürülme nedeni halen bulunamadı.

Cinayetlerin 15’i evde, üçü sokakta, biri kadının iş yerinde ve biri de dağlık alanda gerçekleşti.

Cinayetlerin yüzde 75’i evde, yüzde 15’i sokakta gerçekleşti.

Öldürülen kadınlardan biri Suriyeli biri de Özbekistan’lıydı. Öldürülen 4 ve 6 yaşlarındaki iki çocuk da Suriye’liydi.

Ekim’de kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Afyon (1), Ankara (2), Aydın (1), Antalya (1), Antep (1),  İstanbul (3), Diyarbakır (1),  Iğdır (1), Tekirdağ (1), Denizli (1), Isparta (1), İzmir (1), Kayseri (1), Bursa (1), Uşak (1), Manisa (2).

 

Tecavüz

Erkekler, Ekim’de üç ilde dört kadına tecavüz etti. Erkekler, İstanbul’da iki Bursa ve Muğla’da bir kadına tecavüz etti.

İstanbul’daki tecavüzlerden birinde zihinsel engelli kadına tecavüz eden fail iki erkekti, birindeyse kadına tecavüz eden fail kadının arkadaşının kuzeniydi. Bursa’daysa fail kadının yakın akrabasıydı. Muğla’daysa fail erkek eve giren hırsızdı.

Hukuki Süreç
Faillerden dördü tutuklandı, İstanbul’da zihinsel engelli kadına tecavüz etmek için eve giden dört erkek serbest ve yine İstanbul’daysa kuzenin arkadaşına tecavüz eden fail serbest bırakıldı.

Seks işçiliğine zorlanma

Erkekler, Ekim’de, 93 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Seks işçiliği yaptırılan kadıların bulundukları iller şöyle: İstanbul (60), Antalya (18), Hatay (11), Bursa (1) ve Kocaeli’nde (3) 93 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı.

Bu kadınlardan, 89’u Türkiye vatandaşı değildi, üçü Özbekistan vatandaşıydı, biri Türkiye vatadandaşıydı.

Hukuki Süreç
Faillerden 35’i gözaltına alındı. Üç fail erkek tutuklandı. İstanbul, Bursa ve Antalya’daki 10 erkek faile dair hukuki süreç basına yansımadı.

Taciz

Ekim’de erkekler yedi kadını taciz etti. Tacizlerin gerçekleştiği iller şöyle: İstanbul (3), Manisa (2), Muğla (1) Sakarya (1)

Faillerden biri otobüs şöförü, biri futbolcu, dördü tanımadığı erkek biri de oyuncu arkadaşıydı.

Tacizlerden biri otobüste, üçü sokakta, biri dizi setinde, biri telefonda gerçekleşti biri de eğlence merkezinde gerçekleşti.

Hukuki Süreç
Faillerden biri işinden çıkartıldı (otobüs şoförü), biri gözaltına alındı, birine ne olduğuna dair basına bilgi yansımadı (futbolcu) iki fail hakkında da hukuki süreç başlatıldı, bir erkek fail de aranıyor.

Digital Taciz

Erkekler Ekim’de üç kadını dijital yollardan taciz etti. Dijital tacizler şu illerde gerçekleşti:

Samsun (1) Kocaeli (2)

Hukuki Süreç
Faillerden biri adli kontrolle serbest bırakılırken, bir failin de daha önce sosyal medya üzerinden taciz nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

Çocuk İstismarı 

Ekim’de 18 erkek, 27 kız çocuğu ve bir oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu.

Cinsel istismarların yaşandığı iller şöyle: Kocaeli (2), Afyon (1), Urfa (1), Denizli’de (1), Antalya (1), Muğla (1), Osmaniye (1) Trabzon (1)

Çocuklara cinsel taciz bulunanlardan biri market sahibi, 18 kız çocuğu ve bir oğlan çocuğunun faili öğretmenleri, biri ablasının kocası, biri temizlik işçisi, biri tanığı dört erkek, biri tanıdığı erkek biri de babasıydı, biri de temizlik işçisydi.

Kız çocuklarından biri engelliydi. Üç cinsel istismar kameralara yansıdı.

Hukuki Süreç
18 failden 15’i tutuklandı.

Şiddet Yaralama

Ekim’de 24 erkek, 25 kadına şiddet uyguladı, kadınlardan biri ağır yaralı.

Kadınların şiddete maruz kaldığı iller şöyle:

İstanbul (6), Karaman (1) Antalya (4), Bursa (1), Mersin (1), Aksaray (1), Antep (1), Aydın (1), Denizli (1), Samsun (2), Erzurum (1), Adana (2), Maraş (1) Karabük (1), İzmir (1)

Kadınlardan biri uzaklaştırma kararına rağmen şiddete maruz kaldı. Kadınlardan birini sevgilisi, birini eski nişanlısı, birini evine giren hırsız, 13’ünü kocası, ikisini çocuğu, birisini eski kocası, birini iş vereni, birini babası yaraladı. Kadınlardan birinin durumu ağır.

Kadınlardan ikisi boşanma aşamasındaki kocası tarafından yaralandı. Kadınlardan ikisi daha önce aynı erkekten şiddet görmüştü.

Erkeklerden biri, kadınlardan birini tabanca dipçiği ile darp etti, birini de pompalı tüfekle yaraladı. Bir kadını yaralayan fail mesleği polislik olan kocasıydı. Çocuğu tarafından darp edilen bir kadının evi de yine çocuğu tarafından yakıldı.

Hukuki Süreç
Erkeklerden 11’i gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı polis memuru hakkında adli soruşturma başlatıldı, dördü tutuklandı, bir erkek hakkında arama kararı verildi, 8 faile ilişkin basına bilgi yansımadı.

Şüpheli Ölüm / İntihar

Ekim’de basına beş şüpheli ölüm / intihar vakası yansıdı. Şüpheli ölüm/intiharların gerçekleştiği iller şöyle:

Adana (1), İstanbul (2), Mersin (1), Adana (1)

Hatay’da kadının tabancayla intihar ettiği öne sürülürken, kadının hatıra defterine kocasının kendisini öldürmek istediği yazmıştı. Adana’da kadının cenazesi su kanalında bulundu. İstanbul’da şarkıcı Tuğba Ergüzel aile tarafından evde ölü bulundu. Yine İstanbul’daki şüpheli bir şekilde ölen kadın sevgilisinin evinde tabancayla vuruldu.

Hukuki Süreç
Bir şüpheli ölüm hakkında adli tıp raporu beklenirken, dört vaka hakkında soruşturma başlatıldı.

 

Açıklama: bianet’in erkek şiddeti çetelesinde sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz. Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz. Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

[Örneğin 11 Haziran 2017’de medya taramamıza düşen şu vakayı çeteleye dahil etmedik:

* Konya’da hayvancılık yapan A.K. (27), akrabaları Bekir Kıran (80), Mustafa Tokat (80), Meryem Tokat (79), Hamit Tokat (51) ve Mehmet Tokat’ı (64) pompalı tüfekle öldürdü. Erkek cinayetlerden sonra evine dönerken yakalandı. A.K.’nin şizofren olduğu, kalp krizinden hayatını kaybeden babasının ölümünden köydekileri sorumlu tuttuğu belirtildi.]

**

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsamaktadır. Örneğin “tecavüzcülerin yüzde x’si şofördü” cümlesi, kadınların ulaşım için bindikleri aracın şoförü tarafından tecavüze uğradığını anlatmaktadır.