Erkekler Aralık’ta 24 kadını öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

 İnfografik: Yağmur Karagöz/bianet 

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Aralık’ta en az 24 kadını öldürdü, 4 kadına tecavüz etti.

Aralık 2020‘de en az  16 kadının ölümü ( Antalya -4-, Ankara -1-, Bursa -1-, Bolu -1-, Urfa -1-, Karaman -1-, Van -1-, Kocaeli -1-, Maraş -1-, Malatya -1-, Mersin -1-, Kastamonu -1-, Sakarya -1-) basına şüpheli olarak yansıdı.

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

TIKLAYIN – bianet erkek şiddeti çetelesi metodolojisi

Edirne ve Antalya’da iki erkek karısını öldürmekle tehdit etti.

2019 ve 2020 Erkek Şiddeti Çetelesi

Erkekler, 2019’da en az 328 kadını ve 15 çocuğu öldürdü, 51 kadına tecavüz etti, 712 kadını seks işçiliğine zorladı, 232 kadını taciz etti, 279 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk on iki ayında 630 kadına da şiddet uyguladı. 2019’da en az 134 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Erkekler, 2020’de en az 284 kadını öldürdü, 147 kadını taciz etti, 265 çocuğu istismar etti, 96 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 818 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 792 kadına şiddet uyguladı.

NOT: Bu ay yayınladığımız toplam 2020 cinayet verisine,  işlendiği ay basına yansımayan fakat sonrasında yansıyan cinayet verisi ekli değil. Bu sayıyı bir yıllık erkek şiddeti çetelesine ekliyoruz.

TIKLAYIN – Neden Erkek Şiddetinin Çetelesini Tutuyoruz?

Cinayet

Erkekler, Aralık 2020’de en az 24 kadını öldürdü; Aralık 2019’da bu sayı 23’idi. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Türkmenistan vatandaşıydı.

İki erkek cezaevinden “izinli” çıkıp iki kadını öldürdü.

Aralık 2020’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Aylin Sözeri, Betül A., Burçin A., Canan Çeviren, Cansu A., Çiğdem K., Ece Ç., Esma Nur K., Fulya Öztürk, Gülçin Karabıyık, Hanım K. , Karina Demchenko, Rasime G., Rayhan Soltanov, Refiye S., SafiyeY. , Seher Ç. Selda T., Selma Taşkömür, Selvan A., Tüba Ateş, Vesile D., Yasemin Aydın, Yazgül S.

 

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Ankara (2), Antalya (1), Antep (1), Balıkesir (1), Bursa (1), Erzurum (3), Iğdır (1), İstanbul (4), İzmir (3), Konya (3), Malatya (1), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (1).

Erkeklerin 17 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, üç kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, dört kadını “kıskançlık”  bahanesi” ile öldürdü.

Aralık’ta 11 kadını kocası/eski kocası, altı kadını sevgilisi/eski nişanlısı, beş kadını babası, oğlu gibi aile üyeleri, bir kadını hırsız erkek öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 13 kadını ev içindedört kadını otel, iş yeri, sokak gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin yedi kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 13 kadını ateşli silahlarla, sekiz kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle öldürdü. Erkeklerin, üç kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 22 fail erkek vardı.

Sadece, 13’ü tutuklandı. Yedi fail gözaltına alındı, iki fail intihar etti.

Çocuk Cinayeti – Çocuğa şiddet

Aralık’ta erkekler iki çocuğu öldürdü.

Sivas, Antep ve İstanbul’da üç çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Hatice A., Mücahit A.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü il

Bayburt (2)

 

Hukuki Süreç

Bir fail erkek vardı intihar etti.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler, Aralık 2020’de en az dört kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı beşti.

Bir kadına kimin tecavüz ettiği basına yansımazken, bir kadına iş arkadaşı, bir kadına doktor, bir kadına da yöneticisi tecavüz etti.

Erkekler iki kadına ev içinde, iki kadına da kadına, iş yeri, hastane ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

İstanbul (2), Mersin (1), Trabzon (1)

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden en az dört fail vardı.

Hiçbiri tutuklanmadı. İkisi hakkında soruşturma başlatıldı. İkisi hakkında da dava açıldı.

Taciz

Aralık’ta 2020’de erkekler en az on bir kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 28’di.

En az üç kendilerini taciz eden sekiz erkeği tanımıyordu. Yedi kadını siyasi parti yöneticisi veya üyesi erkekler (CHP), bir kadını da erkek bir yazar taciz etti.

Erkekler, on bir kadını sözlü ve fiziki olarak taciz etti.

Erkeklerin altı kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı. Erkekler beş kadını sokak, vapur gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Antalya (1), Bursa (1), İstanbul (6), İzmir (1), Konya (1), Muğla (1).

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden en on fail vardı. Faillerden hiçbiri tutuklanmadı.

Bir fail gözaltına alındı. En az üç fail hakkında soruşturma başlatıldı. Bir fail hakkında dava açılırken, beş failin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Aralık 2020’de aralarında oğlanların da olduğu en az sekiz çocuğa istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 32’idi. 

Bir çocuğu akrabası, bir çocuğu siyasi parti yöneticisi (CHP), bir çocuğu başka bir siyasi parti yöneticisi (AKP), erken yaşta evlendirilen bir çocuğu kocası istismar etti. En az dört çocuk kendisini istismar eden erkekleri tanımıyordu.

Erkeklerin sekiz çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ankara (1), Bursa (1), Denizli (1), İstanbul (3), İzmir (1), Zonguldak (1).

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden sekiz fail vardı, sadece dördü tutuklandı.

İki fail gözaltına alındı. İki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Aralık’ta en az altmış bir kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 74’idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı yedi kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler dört kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan ikisi Özbekistanlı, biri Suriyeli biri de Rus’tu.

Üç erkeğin şiddet uyguladığı kadın transtı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (3), Afyon (1), Aksaray (5), Ankara (1), Antalya (6), Aydın (1), Batman (1), Bursa (3), Denizli (1), Düzce (1), Edirne (8), İstanbul (12), İzmir (3), Karaman (2), Kırklareli (1), Kilis (2), Konya (2), Malatya (1), Manisa (1), Mardin (1), Samsun (1), Tekirdağ (2), Uşak (1), Zonguldak (1).

En az 34 kadına kocası/eski kocası, beş kadına sevgili/eski sevgilisi, on bir kadına tanımadığı 13 erkek, sekiz kadına baba/oğul gibi aile üyeleri, bir kadına ustabaşıbir kadına hasta yakını, bir kadına da yöneticisi şiddet uyguladı. Dijital şiddet uygulayan erkek yazardı.

Erkeklerin 49 kadına şiddet uygulama “bahanesi” yansımadı. Erkekler iki kadına “korona” bahanesi ile şiddet uyguladı. Bir kadına “yanlışlıkla” şiddet uygulayan erkekler, üç kadına da “kıskançlık” bahanesi ile şiddet uyguladı. Erkekler altı kadına da “barışmak istemediği”, “erkeği reddettiği” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 44 kadını darp ederek, şiddet uyguladı. En az on iki kadını kesici aletlerle, üç kadını ateşli silahlarla bir kadını da yakarak yaralayan erkekler, bir kadına dijital şiddet uyguladı.  

Erkekler, 23 kadına ev içinde, 16 kadına da pazar yeri, sokak, adliye, hastane gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin,21 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.  Erkekler, bir kadına da dijital şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan 72 fail vardı. Sadece beşi tutuklandı. Faillerden 32’si gözaltına alındı.

14 fail hakkında soruşturma başlatıldı. Üç failin hukuki süreci basına “kaçtı” bir failin hukuki süreci de “intihar etti” diye yansıdı. En az 17 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Kasım’da erkekler, en az 43 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 161 idi.  Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 35 Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Kadınlara zorla seks işçiliği yaptıran 27  fail vardı.

23 fail tutuklandı. Üç fail gözaltına alındı. Üç failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmiş yıllardaki gerçekleşmiş, Aralık 2020’de basına yansıyan taciz ve şiddet

*Sosyal medyada 10’dan fazla kadın, erkek yazar H.A.T.’nin kendilerini ve başka kadınları taciz ettiğini açıkladı.

*Sosyal medyada çok sayıda kadın, yazar ve yayınevi sahibi olan İ.Ç. isimli erkeğin kendilerini taciz ettiğini açıkladı, kadınlardan bazıları olay tarihinde çocuk olduklarını ve erkeğin kendilerini istismar ettiğini söyledi. İ.Ç. isimli erkek kadınları taciz ettiğini itiraf ettikten sonra intihar etti.

*Sosyal medyada dört kadın, yönetmen olan B.D. isimli erkeğin kendilerini taciz ettiğini açıkladı.

*Sosyal medyada iki kadın, yazar K.G.’nin kendilerini taciz ettiğini açıkladı.

*Sosyal medyada birden çok kadın ve kız çocuğu aktivist M.T.C. isimli erkeğin kendilerini taciz ettiğini ve kendilerine mobbing uyguladığını açıkladı.

*İstanbul’da Z.A. isimli erkek, CHP’li belediyede eski yetkili U.G.Y.’nin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu açıkladı. Kadının 2018 yılında şikâyetçi olduğu ancak belediyenin, kadına kıdem tazminatı karşılığında şikâyetinden vazgeçmesi için protokol imzalattığı iddia edildi.

* İstanbul’da 27 erkek, 15 yaşındaki bir kız çocuğuna istismarda bulundu. Olay, 2 yıl sonra çocuğun ablası A.S.’nin olayı öğrenerek şikâyetçi olması ile 12 Aralık’ta basına yansıdı.

*İstanbul’da Ö.H. isimli kadın, üyesi olduğu dönem CHP’de görevli iki erkeğin kendisini taciz ettiğini açıkladı. Ö.H., il başkan yardımcısı olarak görev yapan Y.I. ve Ö.A. isimli erkeklerin kendisini 2 yıl önce taciz ettiğini, parti yönetimine şikâyetçi olduğunu ama işlem yapılmadığını söyledi. 1 yıl önce de Y.I. isimli erkek kadını mesajla taciz etti, işlem yapılmadı.

* İzmir’de A.T. isimli kadın, CHP Kadın Kolları’nda çalıştığı sırada partiden bir erkeğin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu ve tecavüz etmeye çalıştığını söyledi. Olayın 7 yıl önce yaşandığını söyleyen kadın, S.B. isimli erkeğin cinsel saldırı için kendisini takip ederek evine gittiğini, parti yöneticilerin şikâyetçi olmasını engellediğini iddia etti.

 

Açıklama

bianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.