Erkekler Ağustos’ta 31 kadını öldürdü

Evrim Kepenek
Facebook Twitter Google

Grafik: Yağmur Karagöz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ağustos 2020’de en az 31 kadını ve kadınların yanlarında bulunan dört erkeği öldürdü, 13 kadına tecavüz etti.

TIKLAYIN – 2008-2020 bianet erkek şiddeti çeteleleri

Ağustos’ta en az  kadının 25 ölümü (Maraş 2, Sivas, Ağrı 2, Mardin 2, Zonguldak 2, Urfa, Antalya 2, Hakkari, Denizli, Antep, Van, Samsun, Diyarbakır, Mersin, Trabzon 2, Konya, İzmir, İstanbul, Aydın ) basına şüpheli olarak yansıdı.

Ağustos 2020’de erkekler Diyarbakır’da bir ve Ankara’da iki kadını öldürmeye teşebbüs etti, Antep’te bir kadının ölümü basına “faili meçhul cinayet” olarak yansıdı.

Ayrıca erkekler, Batman ve İstanbul’da bir kadını intihara sürükledi.

2019-2020 Erkek Şiddeti

2019’un ilk sekiz  ayında en az 224 kadını öldürdü, 37 kadına tecavüz etti367 kadını seks işçiliğine zorladı152  kadını taciz etti158 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk sekiz ayında 390 kadına da şiddet uyguladı.

2020’nin ilk sekiz ayında erkekler, 186 kadını öldürdü, 97 kadını taciz etti, 181 çocuğu istismar etti, 53 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 607 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 493 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler, Ağustos 2020’de en az 31 kadını; Ağustos 2019’da ise 40 kadını öldürdü. Öldürülen kadınlardan biri Tacikistan biri de Türkmenistan’lıydı.

İki kadın öldürülmeden önce polise başvurdu ancak failler hakkında hiçbir işlem yapılmadı. İki kadın da uzaklaştırma ve koruma kararına rağmen öldürüldü.

Ağustos 2020’de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Altue H.E., Arzu Gül K., Aynur S., Ayşe A., Ceyda Y., Dilan T., Dilek A., Dudu Ç., Ebru T., Emine A., Esra D., Fati Z., Fatma A., Gizem F., Gülhan Ç., Hatice Ş., İkbal P., Makhfırat A., Meliha K., Merve Y., Meryem D., Naime C., Rahime G., Remziye Y., Rozygul R., Sevgi Y., Sevim S., Sibel Ş., Süreyya A.Ç., Şahime E., Yonca T.

 

Erkeklerin Kadınları Öldürdüğü İller

Adana (1), Ankara (1), Antalya (2), Antep (1), Balıkesir (1), Batman (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Düzce (1), Eskişehir (1), İstanbul (4), İzmir (3), Kastamonu (1), Kilis (1), Kütahya (1), Manisa (1), Maraş (2), Mardin (1), Nevşehir (1), Ordu (1), Osmaniye (1), Sakarya (1), Van (1), Zonguldak (1)

Erkeklerin 20 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “ayrılmak istediği”, “barışmak istemediği”, iki kadını “kıskançlık”, bir kadını “arazi anlaşmazlığı”, bir kadını “miras”, bir kadını “çocuklarına iyi bakmadığı”, bir kadını “ekonomik”, bir kadını da “kavga ayırmak istediği” bahanesi ile öldürdü.

Ağustos’ta 15 kadını kocası/eski kocası, beş kadını sevgilisi, beş kadını damadı, torunu, oğlu, kocasının babası gibi aile üyeleri, iki kadını arkadaşı, bir kadını eski komşusu öldürdü. Üç kadını öldüren en az sekiz erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 11 kadını ev içinde, 13 kadını tarla, benzin istasyonu, sokak gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin yedi kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 19  kadını ateşli silahlarla, sekiz kadını bıçak, balta, cam gibi kesici aletlerle, bir kadını darp ederek, bir kadını boğarak, bir kadını yakarak öldürdü. Erkeklerin bir kadını öldürme şekli basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren en az 36 fail vardır. Faillerden sadece onu tutuklandı. Faillerden 19’u gözaltına alındı.

Bir fail, “teslim oldu”, iki fail basına “aranıyor”, iki fail “intihar etti”, bir fail de “kaçtı” olarak yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

 

Geçmiş Yıllarda İşlenen, Basına Ağustos Ayında Yansıyan Cinayet

*Adana’da 2 Ekim 2002’de Fadime Ş.’ye (29) önce evinde tecavüz etmeye çalışan, işkence yapan, sonra kadını yastıkla boğarak öldüren kişinin G.Ç. (40) isimli erkek olduğu tespit edildi. Erkeğin Kuzey Kıbrıs’ta tecavüz suçundan cezaevinde olduğu ortaya çıktı. Türkiye’ye geldiğinde tutuklandı

*Kütahya’da Özge S. (28), 23 Temmuz’da ailesinin evinde şüpheli şekilde öldü. Kadının ablası, Ö.Ç., Özge S.’yi kocası A.S.’nin (65) ve sevgilisi C.B.’nin annesi E.B. isimli kadının darp ederek öldürdüğünü söyledi. Ö.Ç., E.B.’nin kadını geçen yıl A.S. ile evlenmeye zorladığını, yaşadıkları il olan Balıkesir’den Kütahya’ya ailesinin yanına gitmesine izin vermediklerini söyledi. 13 Temmuz’da A.S., Özge S.’nin babasını arayarak “Kızını otobüse bindirip gönderdim” dedi, ancak erkek kızını garda bulamadı. Sonra A.S. ailenin ısrarı üzerine kadının Y.A. isimli bir erkeğin yanında olduğunu söyledi, ailesi kadını Y.A.’nın evinde yarı baygın buldu. Özge S.’nin yargı baygınken ailesine kendisine işkence yapanın A.S. ve E.B. olduğunu söyledi, günler sonra hayatını kaybetti.

*Sakarya’da G.A. isimli kadın ve H.K. isimli erkek, Şiar K. (9) isimli oğlan çocuğunu öldürdükleri için tutuklandı. 28 Nisan’da çocuğu darp eden ve yakarak öldürenin çocuğun annesi G.A. ve onun sevgilisi H.K. olduğu, televizyon programına katıldıkları için ortaya çıktı. G.A., H.K.’nin çocuklarını taciz ve darp ettiğini söyledi. Olay günü erkeğin Şiar K.’yi darp ederek bayılttığını, sonra çocuk öldü sandıkları için evi ve çocuğu yaktıkları, çocuğu yakarak öldürdükleri ortaya çıktı. H.K.’nin annesi E.K. ve erkek kardeşi Y.K. de gözaltına alındı.

Çocuk Cinayeti – Çocuğa şiddet

Erkekler, Ağustos’ta en az dört çocuğu öldürdü. İki çocuğu abisi, bir çocuğu babası, bir çocuğu eski sevgilisi öldürdü.

Aydın’da bir çocuk basına “kayıp” olarak yansıdı. Kocaeli’nde bir erkek torununu, Tekirdağ’da bir baba çocuğunu, İstanbul’da komşusu bir çocuğu, İzmir’de de üvey baba iki kızını darp etti.

Urfa’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Erkeklerin öldürdüğü çocukların isimleri

Dilan K., Taha Y., Duygu D., Nurbari M.

 

Erkeklerin çocukları öldürdüğü iller

Antalya (1), Antep (1),  Hatay (1),  Urfa (1)

 

Hukuki Süreç

Bir fail “teslim oldu”, bir fail “intihar” etti. Bir fail tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Tecavüz

Ağustos’ta erkekler en az 13  kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı altıydı.

İki kadına sevgilisi tecavüz etti, 11 kadına tecavüz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler sekiz kadına sokak, iki kadına toplu taşıma araçlarında iki kadına da evde tecavüz eti. Erkeklerin bir kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerden birinin 15 ayrı suçtan sabıkası vardı. Bir fail erkek, kadına aynı zamanda şantaj da yaptı.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Adana (1), Antalya (1), İstanbul (9), Muğla (2).

 

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden 13 failden sadece ikisi tutuklandı.

Bir fail “adli kontrolle” serbest bırakıldı. İki failin hukuki süreci basına “aranıyor”, iki failin durumu “soruşturma başlatıldı” olarak yansıdı.

Bir fail gözaltına alındı. Üç tecavüz vakasında da faillere hiçbir işlem yapılmadı, kadınlara koruma kararı çıkarıldı. En az iki failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ağustos’ta en az 21 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 14’idi. 

Kadınlar kendilerini taciz eden on dört erkeği tanımıyordu. Bir kadını komşusu erkek, iki kadını dizi oyuncusu, bir kadını polis, bir kadını taksici, iki kadını siyasi parti üyesi altı erkek taciz etti.

Erkekler on altı kadını sözlü ve fiziki olarak, üç kadını cinsel organını göstererek, en az iki kadını gözetleyerek taciz eti.

Erkekler on kadını sokak, park, deniz gibi alanlarda, iki kadını ev içinde, bir kadını üniversitede, iki kadını da toplu taşıma araçlarında taciz etti.

Erkekler on dört kadını sokak, dizi seti, taksi gibi ev dışı alanlarda, üç kadını ev içinde taciz etti. Erkeklerin dört kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adana (3), Ankara (1), Antalya (1), Aydın (1), Çorum (2), Denizli (2), Dersim (1), Edirne (1), İstanbul (3), Karaman (1), Kütahya (2), Samsun (1), Şırnak (1), erkeklerin bir kadını hangi şehirde taciz ettiği basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Kadınları taciz eden en az 20 fail vardı. Sadece biri tutuklandı. En az yedi failin hukuki süreci basına yansımadı. Üç fail gözaltına alındı, üçü serbest bırakıldı.

Siyasi parti üyesi beş fail hakkında soruşturma başlatıldı. Bir fail hakkında dava açıldı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ağustos’ta aralarında oğlanların da olduğu en az 20 çocuğa istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 29’idi. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri zihinsel engelleydi.

En az 10 çocuk kendisini istismar eden erkeği tanımıyordu, üç çocuğu babası, bir çocuğu iki astsubay, bir çocuğu market sahibi, bir çocuğu kurye, dört çocuğu da spor spor antrenörü istismar etti.

Erkekler, yedi çocuğu sokak, tarla, topu taşıma aracında, üç çocuğu da ev içinde istismar etti. Erkekler bir çocuğu sosyal medyada taciz etti. Erkeklerin dokuz çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ankara (2), Antalya (2), Denizli (1), Edirne (5),  İstanbul (3), Kilis (1), Kütahya (1), Muğla (1), Sakarya (1), Van (2), erkeklerin bir çocuğu hangi kentte istismar ettiği basına yansımadı.

 

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden en az 18 bir fail vardı. Sadece dördü tutuklandı. En az beş fail gözaltına alındı, bir fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi.

Bir fail işten çıkartıldı, bir fail hakkında adli süreç başlatıldı. İki fail serbest bırakıldı. En az iki failin hukuki süreci basına yansımadı. İki astsubay fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Ağustos’ta en az 122 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 89 idi.

Erkekler, en az 11 kadına dijital şiddet uyguladı. Erkekler en az üç kadını da tehdit etti. Kadınlardan biri Suriyeli’idi, Türkiye vatandaşı değildi ancak hangi ülkeden olduğu basına yansımadı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri trans kadındı. Ayrıca erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlar arasında, sağlık çalışanları ve eczacı vardı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan iki “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (5), Aksaray  (1), Ankara (3), Antalya (9), Antep (1), Artvin (1), Balıkesir (3), Bingöl (5), Bursa (4), Çorum (3), Diyarbakır (3), Edirne (18), Erzurum (1), Eskişehir (1), Hatay (1), İstanbul (12), İzmir (5), Karaman (1), Kocaeli (5), Kırşehir (1),  Konya (2), Malatya (1), Manisa (1), Maraş (1), Mardin (1),  Muğla (4), Nevşehir (1), Osmaniye (3), Rize (3), Sakarya (5), Samsun (2), Urfa (1),  Zonguldak (1), Erkeklerin 13 kadına hangi kentte şiddet uyguladığı basına yansımadı.

En az 60 kadına kocası, dini nikâhlı kocası, sevgilisi, eski sevgilisi şiddet uyguladı, 30 kadın kendisine şiddet uygulayanı tanımıyordu. Bir kadına hasta, bir kadına hasta yakını, bir kadına işletme sahibi, bir kadına özel güvenlik görevlisi ve on yedi kadına da abi, baba, oğul gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. Kadınlara şiddet uygulayan en az on erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkeklerin 109 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımazken, erkekler yedi kadına “barışmak istemediği”, iki kadına “para”, bir kadına “kedilere kıyma verdi”, iki kadına “kıskançlık”, bir kadına da “rapor vermediği” bahanesi ile şiddet uyguladı.

Erkekler, 72 kadını darp etti. En az on bir kadını ateşli silahla, yirmi beş kadını bıçakla yaralayan erkekler, üç kadını yaktı en az on bir kadına dijital yollardan şiddet uyguladı.

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az yüz yirmi iki erkek vardı sadece üçü tutuklandı. En az on beş failin hukuki süreci basına “kaçtı”, “aranıyor” diye yansıdı. Faillerden on altısı gözaltına alındı. Yirmi fail hakkında  “yasal işlem” başlatıldı.

En az iki fail intihar etti. Bir faile elektronik kelepçe takıldı. En az yetmiş beş failin hukuki süreci basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ağustos’ta erkekler, en az 50 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 42 idi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında kız çocukları da vardı.

Kadınlardan 47’si Türkiye vatandaşı değildi. Pasaportları alınarak tehdit edilen kadınlar vardı.

Hukuki Süreç

Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az yüz on fail vardı sadece on üçü tutuklandı. En az doksan yedi fail de gözaltına alındı.

 

Açıklamabianet’in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, “Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü” gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.